Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie wędzonek uprzednio zapakowanych próżniowo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 15 wrz 2012 - 18:03

Witam ,

zostałem zmuszony do zapakowania wędzonek wykonanych w lipcu, aby dotrwały do
do wyjazdu na urlop w drugiej połowie sierpnia. Wędzonki nie były zamrożone lecz tylko przetrzymywanie w temp. 5-8 st. C w lodówce.
Plan był taki aby na wczasach sukcesywnie parzyć zabrane wędzonki.
Miałem do dyspozycji dwa balerony oraz boczki i polędwicę.
Pierwszy poszedł do gara baleron i boczek.
Postanowiłem parzyć w woreczkach w których je przewoziłem i tak tez zrobiłem .
Po sparzeniu i wystudzeniu , rankiem następnego dnia rozpakowałem baleron.
W woreczku było trochę galaretki o bardzo intensywnym posmaku wędzonki oraz baleron bardzo soczysty i pachnący.
Mam teraz pytanie do technologów ( A. Piątka i innych ) czy taki proces ma jakiś negatywny wpływ na zdrowie.
Woreczki były zakupione w firmie specjalizującej się w tego typu produktach lecz nie wiem jaki wpływ miała temp. parzenia na wsad w nich zawarty.
Smakowo nie mogę nic zarzucić tak przygotowanym wędlinom , może tylko trochę były za słone , co jest całkowicie zrozumiałe ( brak kontaktu z wodą w czasie parzenia )

Proszę o merytoryczną dyskusję w tym temacie , ponieważ chciałbym kontynuować taki proces z uwagi na dużą wygodę i niezależność czasową.

pozdrawiam

#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11141 postów

Napisano 15 wrz 2012 - 18:18

Niektórzy używają woreczków foliowych do parzenia w szynkowarze, więc myślę ,że to nie jest problem.Zastanawia mnie jedynie tak długi okres przechowywania w takiej temperaturze mimo zapakowania próżniowego.

#3 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14001 postów

Napisano 15 wrz 2012 - 18:53

Woreczki były zakupione w firmie specjalizującej się w tego typu produktach lecz nie wiem jaki wpływ miała temp. parzenia na wsad w nich zawarty.

Czy parzyłaś w woreczkach do pakowania próżniowego, bo tak to rozumiem ?

#4 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 15 wrz 2012 - 19:17

Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia w nich wędlin. np.
http://www.google.pl...iw=1440&bih=740

#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11141 postów

Napisano 15 wrz 2012 - 19:40

Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia


O ile dobrze pamiętam to parzyłeś kiedyś w szynkowarze Swoje wyroby w zwykłych torebkach z tworzywa a teraz piszesz o specjalnych.Jakie to mają być te specjalne?.Torebki sklepowe które do niedawna rozdawali w sklepach , czy jakieś inne.?

#6 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 15 wrz 2012 - 20:00

To wszystko prawda, parzyłem na wyjeździe w czym było możliwe . Ale to wszystko są folie. Pytanie tylko czy nic nie przeniknie z nich do produktu -zapach czy inne czynniki . Podałem w linku firmę bo mój były zakład stosował ich woreczki do produktów blokowych -prasowanych. Ostatnio na rynku oglądałem worki żołądko- podobne na rynku . Ładne to , ale od wewnątrz wygląda jakby gumowane.

#7 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 wrz 2012 - 20:05

mnie natomiast bardziej interesuje jakość produktu po takim przechowywaniu :rolleyes:

#8 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 15 wrz 2012 - 20:12

Folia pozostawia jakiś posmak, przez nie każdego wyczuwalny, ale jednak . Już to co wiem dla córki, wyczuwalny inny posmak w osłonkach poliamidowych .A jak z innymi to nie wiem.

#9 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 15 wrz 2012 - 20:23

Moim zdaniem woreczki trzeba mieć specjalnie przystosowane do parzenia


O ile dobrze pamiętam to parzyłeś kiedyś w szynkowarze Swoje wyroby w zwykłych torebkach z tworzywa a teraz piszesz o specjalnych.Jakie to mają być te specjalne?.Torebki sklepowe które do niedawna rozdawali w sklepach , czy jakieś inne.?


Arkadiuszu ponieważ stałem się posiadaczem pakowaczki próżniowej , więc były to
woreczki do tego przystosowane , tak jak przypuszczał Miro.
Posmaków obcych nie wyczułem , jedynie bardziej intensywny smak wędzonki
oraz jak już wcześniej pisałem zwiększona słoność wyrobu.
Ogólnie wrażenia smakowe bardzo pozytywne.

#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14001 postów

Napisano 15 wrz 2012 - 20:24

O ile dobrze pamiętam zakres temperatury, to zwykłe woreczki te nie przeznaczone do parzenia tylko do kontaktu z żywnością "rozpuszczają" się przy 60C.
Co prawda nie widać tego, ale ......
Do parzenia mimo wszystko proponowałbym poliamid albo barierę.

#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9168 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 wrz 2012 - 20:26

A czy przetrzymanie w warunkach beztlenowych, poza zamrażarką przez dłuższy czas nie będzie skutkowało np. botuliną?
Co do woreczków, wszystkie wyglądają podobnie. Jednak ich właściwości są skrajnie różne.
Od temperatur "płynięcia" poprzez reakcje chemiczne z tłuszczami do zachowań w polach wysokiej częstotliwości.
Wg mnie powinno się używać nie tylko woreczków z atestem do żywności ale również do zastosowań w interesujących nas temperaturach i ew. polach elektromagnetycznych.

#12 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 15 wrz 2012 - 20:32

Wg mnie powinno się używać nie tylko woreczków z atestem do żywności ale również do zastosowań w interesujących nas temperaturach i ew. polach elektromagnetycznych.


właśnie to mnie trochę niepokoi i taki był mój zamysł utworzenia tematu...
Niestety od producenta nie mam żadnej odpowiedzi która by usunęła moje obawy.

#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9168 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 15 wrz 2012 - 20:38

jpionka,
Te woreczki, do pakowania próżniowego, powinny mieć oznaczenie literowe: np. PP (polipropylen), PE (polietylen) lub inne. Sprawdź na opakowaniu, jak są oznakowane. Woreczki powinny byś wysokiej gęstości.
Wprawdzie nie jestem chemikiem ale pracowałam zawodowo przy obróbce tworzyw i może coś poradzę.

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11141 postów

Napisano 15 wrz 2012 - 20:39

mnie natomiast bardziej interesuje jakość produktu po takim przechowywaniu

Mnie też co zaznaczyłem na początku, choć sprawa opakowania też jest ważna. :grin:

[size=9][ Dodano: Sob 15 Wrz, 2012 21:41 ][/size]

oraz jak już wcześniej pisałem zwiększona słoność wyrobu.
Ogólnie wrażenia smakowe bardzo pozytywne

To zrozumiałe bo wyrób nie miał bezpośredniej styczności z wodą i się nie "wygotował".

#15 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 15 wrz 2012 - 20:42

jpionka,
Te woreczki, do pakowania próżniowego, powinny mieć oznaczenie literowe: np. PP (polipropylen), PE (polietylen) lub inne. Sprawdź na opakowaniu, jak są oznakowane. Woreczki powinny byś wysokiej gęstości.
Wprawdzie nie jestem chemikiem ale pracowałam zawodowo przy obróbce tworzyw i może coś poradzę.


Niestety , nie są oznakowane żadnym symbolem ...
są to typowe woreczki do pakowania próżniowego tzw. moletkowane .

#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11141 postów

Napisano 15 wrz 2012 - 20:51

poliamid albo barierę.


......albo celulozę

#17 Grzegorz78

Grzegorz78

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 115 postów
  • MiejscowośćWysokie mazowieckie

Napisano 15 wrz 2012 - 22:58

Jak znam życie jesli producent sprzedaje woreczki do zywnosci to nic sie nie dzieje i zadnych posmaków nie bedzie jest tylko jedna zasada nie wszystkie woreczki mozna poddac parzeniu bądz gotowaniu to są bardzo mocne i geste woreczki gdzie towar trzeba luzno zapakowac by fajnie sie obkurczył i nie pękł ja w takich woreczkach robilem golonke bawarską z terminem 3 miesiące

#18 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11141 postów

Napisano 16 wrz 2012 - 07:24

Wczoraj mi się już nie chciało ,ale dzisiaj posprawdzałem co nieco.Otóż mam do mrożenia torebki z Octenu ,które zamierzam używać również za radą kolegi do pakowania prózniowego i z tego co jest tam napisane wynika ,że można parzyć i zamrażać


Dołączona grafika

#19 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 16 wrz 2012 - 07:44

Arku, ale te torebki zapewne nie będą się nadawały do pakowania próżniowego - jest napisane że "oddychające" co oznacza że są w pewnym stopniu przepuszczalne....
może ie od razu ale po jakimś czasie nabiorą powietrza :rolleyes:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11141 postów

Napisano 16 wrz 2012 - 08:48

może ie od razu ale po jakimś czasie nabiorą powietrza


Pożyjemy zobaczymy.Nasz jeden dobry znajomy w to pakuje i nie narzeka.Próba darmo :grin:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych