Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie wędzonek uprzednio zapakowanych próżniowo


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#21 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 16 wrz 2012 - 09:04

znajomy w to pakuje i nie narzeka

ale po próżniowym zapakowaniu mrozi czy zostawia w chłodni?? bo to ma znaczenie :cool:

#22 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11142 postów

Napisano 16 wrz 2012 - 09:07

Chyba mrozi.Przynajmniej ja tak będę robił więc nie obawiam się ,że się w końcu może rozszczelnić i zepsuć.

#23 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9168 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 wrz 2012 - 09:08

arkadiusz,
Nazwa OCTEN, użyta w ulotce, raczej nie jest rodzajem materiału, z którego wykonane są woreczki.
Dobrze byłoby, aby w tym temacie zabrali głos chemicy, którzy - o ile wiem - również zaglądają na to forum.
Wprawdzie deklaracja sprzedającego jest obiecująca ale rodzaj materiału, przynajmniej dla mnie, niewiarygodny.

#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11142 postów

Napisano 16 wrz 2012 - 09:16

przynajmniej dla mnie, niewiarygodny


Czyżbyś była małej wiary w słowo pisane :grin: :wink:

#25 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 17 wrz 2012 - 10:58

Witam ,

jestem po rozmowie tel. z technologiem producenta woreczków.
Folia z jakiej zostały wykonane to PAPE czyli poliamid z polietylenem prasowany ciśnieniowo. Pani z którą rozmawiałem rozwiała moje wątpliwości.
Nie ma więc przeciwwskazań aby używać tych woreczków do parzenia wodnego do 100st.C
Jako przykład podała nazwę firmy która pakuje w takie woreczki flaki wołowe i poddaje je potem obróbce cieplnej.

Teraz tylko muszę skorygować ilość peklosoli i będę tej metody używał do wszystkich
wyrobów parzonych.
Nie będę zmuszony szukać odpowiedniego naczynia do wielkości wsadu ani odmierzać odpowiedniej ilości wody.
Jest też jeden minus ( ujemny ) :wink: nie będzie na czym zrobić barszczu... :sad:

pozdrawiam

#26 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 17 wrz 2012 - 13:13

Nie ma więc przeciwwskazań aby używać tych woreczków do parzenia wodnego do 100st.C


Uff, dobrze że historia zakończyła się w ten sposób.
Też parzę wędliny tą metodyką.
A więc metoda Sous vide na dobre zagościła na naszym forum.
:clap:

#27 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4118 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 17 wrz 2012 - 20:08

Mam teraz pytanie do technologów ( A. Piątka i innych ) czy taki proces ma jakiś negatywny wpływ na zdrowie.

Wiem, że odpowiedź już padła. I wszelkie wątpliwości zostały rozwiane.

Odnośnie poziomu soli to, proponuję tak, ustawić peklowanie, by kawałku mięsa ( po upeklowaniu ) było 2,3-2,5 % soli. Mam na myśli wędzonki.

#28 darius

darius

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćkielce

Napisano 11 paź 2012 - 08:51

Witam ,

Jest też jeden minus ( ujemny ) :wink: nie będzie na czym zrobić barszczu... :sad:

pozdrawiam


Odradzam spożywania płynu po parzeniu wędzonek. Wyjątkowo niezdrowe.

#29 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6890 postów

Napisano 08 kwi 2019 - 20:04

Minęło lat 7 - zmieniły się technologie i pakowarki stały się powszechne  - ALE temat jest coraz bardziej powszechny 



#30 fanbiomasy

fanbiomasy

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćŻary

Napisano 09 kwi 2019 - 11:14

Koledzy może polecicie jakąś pakowarkę próżniową do 500 zł



#31 piurko

piurko

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 163 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 09 kwi 2019 - 11:24

Czemu nawet nie popatrzysz na stronę główną Forum ...

Bez problemu trafiłbyś na  dział ze sprzętami i mnóstwem  informacji...

Po lekturze wrzuć kilka propozycji i ktoś coś podpowie..

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/

 

https://wedlinydomow...arki-próżniowe/



#32 pasikonik54

pasikonik54

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćOtusz

Napisano 14 kwi 2019 - 17:48

W Lidelu od 19.04 można kupić nawet w promocji .Trochę inwencji i po sprawie .Polecam czytać - czytać - czytać ewentualnie pozostanie  Alledrogo.  Zapamiętaj - czytać .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#33 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1782 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 17 kwi 2019 - 19:53

Chciałam wypróbować parzenie wędzonek w woreczkach próżniowych i tak się zastanawiam,czy nie będą za słone??
no i ile czasu potrzebują np .w temp 70 stopni by osiągnąć te 70 stopni w środku?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych