Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wiązanie osłonek


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#21 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9849 postów

Napisano 06 lis 2012 - 19:41

A ja wiążę tak:

http://w608.wrzuta.p...HRNkr0/img_0903

#22 zbig3133

zbig3133

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 960 postów
  • MiejscowośćBorowa Góra

Napisano 06 lis 2012 - 19:55

raz, dwa i gotowe,,, niby proste a ja znów przy wiązaniu osłonki mam ponacinane palce :cry: :tongue: , Dzięki za filmik :clap:

#23 smola

smola

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów

Napisano 06 lis 2012 - 21:30

Witka, tylko opiszcie jeszcze jak wiążecie już napełniony baton, bo związać pustą osłonkę to nie problem :)

#24 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6204 postów

Napisano 07 lis 2012 - 06:15

smola, skręcam jedną ręką baton a drugą końcówkę osłonki i wtedy syn mi pomaga i on wiąże albo ja wiąże a syn trzyma.

#25 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3123 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 07 lis 2012 - 09:25

znów przy wiązaniu osłonki mam ponacinane palce

Ostatnio u Arka zawiązałem z 60 batonów, ale Arek owinął mi małe palce plastrem z opatrunkiem i jeszcze dodatkowo ze 2 razy zwykłym i paluszki były całe.Polecam. :lol:
Dzięki Arku :grin:

#26 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 740 postów

Napisano 28 lis 2012 - 15:14

czy na pewno można używać tyrtytek plastikowych do parzenia ?? zaciekawiło mnie to bo tyrtyta to narzędzie wszechstronne i u mnie występuje w różnych kolorach i rozmiarach a takie wiązanie grubych batonów by ułatwiła tylko czy się nie rozpuści ??
wiem że niby kosmicznych temperatur nie ma przy parzeniu ale to jednak plastik, czy nie puści czegoś do wody ?? przy osłonkach barierowych czy poliamidowych to nie powinno mieć znaczenia bo zdaje się nie przepuszczają do środka ale przy innych osłonkach jak sprawa wygląda ??

#27 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7155 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 28 lis 2012 - 15:36

tylko czy się nie rozpuści ??


Ale Ty żartujesz teraz czy poważnie pytasz ?

#28 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3175 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 28 lis 2012 - 15:41

tyrtytek plastikowych

Kto to wymyślił ? :grin:
Masz na myśli opaski plastikowe , zwane też zaciskami , lub u mnie w branży zwane raksami.
Bałbym się zaciskać tym wędliny nie ze względu na to że to plastik i nie jest odporny na temp. , ale tym tak nie "zawiążesz " jak sznurkiem. Zsunie się z osłonki i będziesz miał albo zupę , albo wędzarnia zapaskudzona.

Dołączona grafika

#29 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 740 postów

Napisano 28 lis 2012 - 16:27

Haha.. :) nie denerwujcie się na mnie, pod koniec pierwszej strony tego tematu jest tam mowa o opaskach więc ja tylko odświerzam temat, do tej pory wiązałem szpagacikiem i nic mi nigdy nie wyciekało, nie wiem !! teraz robią różne plastiki, odporne na kwasy, temperatury i inne, chociaż wątpię żeby trytyty były produkowane w jakiejś "kosmicznej" technologi, a w którymś temacie ktoś proponował np. uszczelnić termometr z sondą opaską termokurczliwą z klejem co by się woda do bagnetu nie lała i taki term. potem używać do parzenia ?!

#30 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3057 postów

Napisano 28 lis 2012 - 17:10

Witam,
pamiętam, że kulkę bosmańską robiliśmy nie z piłeczką pingpongową ale z kulką ołowianą. Takie mniejscowe nunczako.
Wracając do zawiązywania wyrobów, to dalej preferuję wyblinke. Żadnych sencacji.

#31 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2519 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 lis 2012 - 19:14

arkadiusz, Ty wiązesz węzeł zwykły cumowniczy z półsztykami , czyli wykorzystujesz takze wezeł zeglarski . Tak poprawdzie to poradzisz sobie sam z batonem majac do dyspozycji klamke lub wbity hak w sciane , wyblinki nie zawiaze sie samemu na koncówce batonu :grin:

[size=9][ Dodano: Sro 28 Lis, 2012 19:21 ][/size]
dyzio, gałkę bosmanska trzeba raczej wykorzystac do" wymuszania wędzonek lub też przejmowania wędzarni "jęsli taka zachodzi konieczność w ostatecznosci , jako breloczek do kluczy , :grin: :wink:

#32 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13490 postów

Napisano 28 lis 2012 - 20:35

Używam takiej metody:

Robię oczko:

Dołączona grafika

Zakładam na koniec osłonki i dwa końce zaciągam na maxa do tyłu, sznurek praktycznie już sam się zakleszczy:

Dołączona grafika

Jeden z końców dalej trzymam w dłoni a drugi przewijam do okoła osłonki.
Potem ten drugi w przewijam w przeciwną stronę:

Dołączona grafika

Im więcej razy przewinę na przemian końce sznurka tym mocniejsze wiązanie.
Na koniec podwójny supeł i związanie końcówek aby powstała pętelka do zawieszenia osłonki.

#33 binio1111

binio1111

    Weteran

  • **VIP**
  • 2950 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 wrz 2018 - 06:13

Ile czasu po nawiązaniu pętelek na osłoneki białkowe (wiązane po namoczeniu) mogę je przetrzymać w lodówce? Czy jak dziś nawiążę i namoczone zostawię do jutra to będzie problem.? Czy lepiej wiązać przed nadziewaniem?

Użytkownik binio1111 edytował ten post 28 wrz 2018 - 06:14


#34 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5815 postów

Napisano 28 wrz 2018 - 06:50

Zawsze zostawiam do jutra w lodówce, rano osadzam, potem wędzenie.

#35 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13490 postów

Napisano 28 wrz 2018 - 07:08

Ile czasu po nawiązaniu pętelek na osłoneki białkowe (wiązane po namoczeniu) mogę je przetrzymać w lodówce? Czy jak dziś nawiążę i namoczone zostawię do jutra to będzie problem.? Czy lepiej wiązać przed nadziewaniem?

 

Moczenie w roztworze soli jest po to, żeby "oczyścić" osłonkę z ewentualnych drobnoustroji i powinno być robione przed nadziewaniem.

Jeśli chcesz to zrobić wcześniej wieczorem, to zawiązane pozostaw w niewielkiej ilości solanki i trzymaj w lodówce do rana.



#36 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 9849 postów

Napisano 28 wrz 2018 - 08:33

Wcale nie musisz tych osłonek wiązać na mokro. Możesz również na sucho.U mnie w kąciku masz taki sposób później moczysz już zapętelkowane 15 min przed nabiciem.

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 wrz 2018 - 08:34


#37 binio1111

binio1111

    Weteran

  • **VIP**
  • 2950 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 wrz 2018 - 08:56

Ok.Dzięki

#38 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 11928 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 28 wrz 2018 - 10:35

Ja też osłonki białkowe wiążę na sucho a przed nadziewaniem moczę z 15 min ... zresztą nie patrzę na zegarek po dotyku wiadomo kiedy są gotowe do nadziewania .  Kilka szt. :facepalm: :)  tak zrobiłem i nigdy nie było problemu z rozwiązaniem ... pęknięciem osłonki . 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#39 binio1111

binio1111

    Weteran

  • **VIP**
  • 2950 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 wrz 2018 - 15:43

Dziękuję jeszcze raz - Arkadiusz nawiązałem Twoim sposobem . Dzięki temu można sobie trochę  robotę na raty rozłożyć - przy kilku sztukach no problem , ale przy kilkudziesięciu to wiadomo. Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych