Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prodiż, wyroby różne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#1 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 05 paź 2012 - 15:34

PanBoczek zapodał pomysła. Temacik zakładam cobyśmy mogli wstawiać swoje różne wyroby prodiżowe, jeżeli jeszcze takiego sprzętu używacie :D
Ja swój dziś wygrzebałem ze spiżarni, grzać grzeje, ale jeszcze nie wiem czy piecze, stary już jest, starszy od PanaB. kilka ładnych latek nie używany. Jak coś dreptacie z prodiżem to wstawiajcie przpisiki, mile widziane fotorelacje :D

W przyprawy dałem dziś kilka ćwiartek kurczaka, jutro prodiżowanie :D
Dołączona grafika

Tak wygląda mój prawie już zabytek :cool:

Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 05 paź 2012 - 16:22

jeżeli jeszcze takiego sprzętu używacie :D


używamy, używamy a najlepszy to kurczak z "rożna" z majerankiem oraz tradycyjna babka :thumbsup:

#3 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 05 paź 2012 - 16:54

Zbój Madej, :grin: toż ten prodziż to młodzieniec hehe :P nie wiem czy to prawda, ale babcia powiedziała że ten którego używam ma około 40 lat :shock: faktycznie wygląda jak przedwojenna zabawka :P
VULCAN 2 :devil: Made In Poland :cool: by Elektroenergia Warszawa :lol:



Do miłych czasów wróciłem.. oj tak :) pierwszy raz kiedy się oparzyłem jako dziecko to właśnie o ten prodziż :grin: ale kto by to pamiętał.. lepiej wspominać zapach baby ziemniaczanej, który rozlewał się z tego ustrojstwa na cały dom :)
Jako, że nigdy nie używałem takiego czegoś, zaufałem Zbójowi - karkówka miała być miodzio! :devil:
Warzywa, wino, mięsko.. dużo cebuli i czosnku :thumbsup: co mogło się nie udać? :grin:

Dołączona grafika

Karkówkę delikatnie obsmażyłem z każdej strony - Zbójaszek odradzał, ale niepokorny jestem :P ale skoro odradzał to obsmażyłem delikatnie ;)
Ułożona na warzywach, została skąpana w Hiszpańskim "Don Labriego" - czytaj taniocha ze sklepu :P zdatna do picia, niezła calkiem do gotowania ;) hehe

Dołączona grafika

Po 2 godzinach pieczenia i 4 obrotach karkóweczki (ważyła ok. 1.5kg) wyciągnąłem gwóźdź programu i zaciągnąłem sos czubatą łyżką skrobi ziemniaczanej (oczywiście rozprowadzonej w zimnej wodzie).. Karkówka na kolejną godzinę i dwa kolejne obroty wróciła pod pokrywę :P

Dołączona grafika

W stylu El Grzegorza dodałem ostatnie w tym sezonie kwiatki :P ten mały płat boczku można pominąć :lol: nic ważnego.. fraszka ledwie przy wielkiej koleżance :P
Jutro danie oceni BabciaBoczek :grin: po temu sos jest mało słony, bez chilli, bez odpowiedniej kwasowości, bez masła.. bez Bez BEZ wrrr :P trzeba będzie doprawić na talerzu hehe niech babuszka ma frajdę :)
Zachęcam Wszystkich do odgrzebania tych pięknych wspomnień w postaci metalowego okrągłego starocia ;) zdziwicie się jak to inaczej smakuje.. rzec by się chciało jak za dawnych dobrych lat hehe
A Prodiż jest też wyznacznikiem na przyszłość - postęp czai się w tym niepozornym obiekcie minionej epoki :P podobno zużywa tylko 30% energii, którą pochłonąłby piekarnik.. cóż :) nic dodać nic ująć :grin:
Zbóju czekam z niecierpliwością na Twojego kurczaka :thumbsup: i nie omieszkam sam zrobić przy najbliższej okazji :) Pozdrawiam

Dołączona grafika

#4 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2149 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 05 paź 2012 - 17:11

Zbój Madej, :grin: toż ten prodziż to młodzieniec hehe :P nie wiem czy to prawda, ale babcia powiedziała że ten którego używam ma około 40 lat :shock: faktycznie wygląda jak przedwojenna zabawka :P
VULCAN 2 :devil: Made In Poland :cool: by Elektroenergia Warszawa :lol:


Ten którego używasz jest nadal w sprzedaży i to jako ganc nówka :tongue: :grin:
http://tostery.com.p...0/11/27/prodiz/

A ja prodiża używam do gotowania śliwek, czyli przy wyrobie powideł śliwkowych, przynajmniej nie muszę cały czas pilnować i mieszać :tongue: dodatkowo nic się nie przypala :grin:

#5 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 05 paź 2012 - 18:16

Ten którego używasz jest nadal w sprzedaży i to jako ganc nówka

:shock: za co? za co mi to robisz kolego? ;(
;) teraz nie wiem co robić.. kupować nowy, aby działał na 100% czy trzymać i używać ten.. i kiedyś powiedzieć dzieciakom "to jest urządzenie waszego dziadka! używajcie z dumą!" hehehe

A ja prodiża używam do gotowania śliwek, czyli przy wyrobie powideł śliwkowych, przynajmniej nie muszę cały czas pilnować i mieszać dodatkowo nic się nie przypala

ot świetna myśl! moja ciocia chyba tak robi, chociaż spód prodziża kładzie na gazie i miesza.. w sumie lipa jak.. Twój sposób to jest coś :) Pozdrawiam

#6 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2411 postów

Napisano 05 paź 2012 - 18:30

czy trzymać i używać ten.

Ten i tylko ten :grin:

#7 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 05 paź 2012 - 19:23

zaufałem Zbójowi - karkówka miała być miodzio! :devil:

Zbójaszek odradzał, ale niepokorny jestem

:tongue:

Nigdy nie obsmażałem karkówki przed pieczeniem, z lodówki wyjmuję karkówkę na 2-3 godz. przed pieczeniem, na dno prodiża układam pokrojoną w plasterki cebulę kilka ząbków czosnku, oczywiście karkówka posolona i przyprawy jakie komu pasują, mięsko do prodiża, prodiż pod prąd i czekać na efekty, w prodiżu lepiej się sprawdza pieczenie na kolor, ale jak kto woli, podczas pieczenia przez szybkę w pokrywce zaglądać trza :grin:

Zbóju czekam z niecierpliwością na Twojego kurczaka :thumbsup:

I ja czekam także :grin:

tradycyjna babka :thumbsup:

Zapodaj przepis, może komuś się przyda :D
Moja mama kiedyś piekła w prodiżu "Babkę piaskową", trza by się o przepis wywiedzieć :D

kupować nowy

:rolleyes: a po co?? łatwiej spiralę kupić i samemu wymienić :cool:

#8 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2149 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 05 paź 2012 - 20:35

PanBoczek, wybij na nim datownikiem powiedzmy rok 1970 i używaj dalej :wink: dzieciaki pomyślą że to producent wybił datę produkcji :grin:

Pomysł na gotowanie powideł w prodiżu ktoś z rodziny podpatrzył w latach 50 lub 60 w byłym DDR, nawet z tej eskapady przytargał do domu dwa prodiże z podgrzewanym dnem, coś na wzór tego z poniższego zdjęcia...
http://img.archiwuma....pl/?1485352086
...... tyle że tę podgrzewaną podstawę używamy sporadycznie.

#9 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 05 paź 2012 - 20:46

Zbójaszku, karkóweczka okazała się... no nie będę sie wyrażał ;) hyhyhy
mięciutka, aromatyczna - chociaż wcześniej nie marynowana - rozpływa się w ustach, poddaje nożowi jak masło :grin:
Bracie prawdę rzekłeś :grin: takiej dobrej karkówki jeszcze nie spożywalem.. a boczek OOOJJJJJ śmieję się teraz jak nie wiem co :P po co piekarnik! po co grill!
METODY NASZYCH BABĆ... są najlesze! i tak ma być :grin:
Jutro na obiad odgrzewana karkówka.. pewnie będzie jeszcze lepsza - takie mam wrażenie hehe jestem nażerty i zadowolony :) moja rodzina też! i nic więcej się nie liczy :grin: Pozdrawiam

#10 DZIADEK MACIEK

DZIADEK MACIEK

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 833 postów
  • MiejscowośćWesoła

Napisano 05 paź 2012 - 20:54

Czytam o tej karkówce i ślinka mi strasznie leci, mimo pory dnia, a właściwie nocy :grin:

Prodiż mam na działce, jakie nie pamiętam, stary, kulebiaka często w nim robiliśmy, czas go przywieźć do domu i ... ośmiornicę jak w pece zrobić, tak myślę. Karkówkę też oczywiście :wink:

#11 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4152 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 05 paź 2012 - 20:57

Zachęcam Wszystkich do odgrzebania tych pięknych wspomnień w postaci metalowego okrągłego starocia

Często swego czasu ciasta piekłem w prodiżu :) Musze teściowej ten sprzęcior zabrać... :) Karkóweczka wygląda nieziemsko !!!

#12 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2140 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 05 paź 2012 - 21:28

używamy, używamy a najlepszy to kurczak z "rożna" z majerankiem oraz tradycyjna babka

witam
ja bym prosił przepis na kurczaka z rożna z majerankiem,uratuje tym stary prodiż przed
złomem,co prawda grzać cały piekarnik na 4 udka....mogę reaktywować prodiż.
Pamiętam jak Pokemon15 kiedyś pisał że żałował że się go pozbył.

#13 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 06 paź 2012 - 13:19

ja bym prosił przepis na kurczaka z rożna z majerankiem

Podam co pamiętam gdyż LP zawsze zajmuje się kurczaczkiem:

Kurczaka dzielimy ma części, solimy, pieprzymy, trochę papryki ostrej, czosnek i oczywiście majeranek(ja lubię dużo). Tak pozostawiamy na 2-3h a można i na noc.
Następnie obsmażamy(na margarynie) na patelni z każdej strony i do prodiża.
Im tłuściejszy kurczak tym lepszy, wytopi się fajny sosik do tego ziemniaczki i papryka konserwowa. Super wychodzą też same skrzydełka albo udka.

[size=9][ Dodano: Sob 06 Paź, 2012 14:31 ][/size]
Babka piaskowa

5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka maki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
kakao, kawa cappuccino, cukier puder, czekolada, olejek do ciast

Jajka(białko+żółtko) ubić z cukrem(mikserem). Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Na końcu dodać olej. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao lub kawę cappuccino, do drugiej taką samą ilość mąki ziemniaczanej.
Można dodać olejek najlepiej migdałowy.
Do prodiża wstawić środek do babki. Ciasto przekładać warstwami białe-czarne-białe. Pieczemy ok. godziny sprawdzając w końcowej fazie czy upieczone.
Przepis łatwy szybki i tani a efekt wspaniały.

#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10439 postów

Napisano 06 paź 2012 - 13:40

ja bym prosił przepis na kurczaka z rożna z majerankiem


Udka solisz, majerankujesz i do prodiża.Jak chcesz to dorzuć ziemniaki, jabłka co tam chcesz i niech się pieką razem z udkami w wytopionym sosiku.Ja na początek podlewam troszkę wodą (50-100ml)

#15 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 06 paź 2012 - 14:10

Ćwiarteczki kurzeńcze wyjąłem z lodówki jakieś :rolleyes: dwie godzinki przed pieczeniem. Na dno prodiża ułożyłem krojoną w plasterki cebulkę i czosnek, położyłem na to mięsko, przykryłem pokrywką i odstawiłem na dwie godz. Przed pieczeniem do pojemniczka nalałem na oko wody tak z 1/3L i dodałem de tej wody też na oko sól tak z 1/3 łyżeczki. Żeby nie było, że ja "na okowiec" jestem to przygotowaną wodę i sól odmierzyłem, tak dla jasności jakby ktoś chciał zrobić po mojemu :D i wody odmierzyłem równo 1/3L, a 1/3 łyżeczki soli ważyła 2.1 g to odjąłem szczyptę i było już 2g i tak wsio wymieszałem, wlałem do prodiża, ale nie wszystko, wlewałem do prodiża tak do 1/2 wys. mięsa, może ciutkę mniej i wody w pojemniczku zostało mi 50g. prodiż zamknąłem i pod prąd :D

Przygotowanie.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Odstawiłem na bok.

Dołączona grafika

Tutaj z nalaną solanką.

Dołączona grafika

Po 90-ciu min. pieczenia. Mało kolorku było i popiekłem jeszcze 15 min.

Dołączona grafika

Takie mięsko mi wyszło po 1godz. i 45. min.

Dołączona grafika

Po tym co na talerzu to zostało tylko zdjęcie i dobrze ogryzione kosteczki :thumbsup: :thumbsup: :lol:

Dołączona grafika


Mięsko wyszło smakuśne bardzo, w piekarniku takiego smaku, takiej soczystości i miękkości na raz nie uzyskam, może w rękawie by się udało, ale rękaw to nie prodiż, dwie epoki :D :D
Więc kto ma takie urządzenie w domku to zachęcam do prodiżowania.
Następne pieczenie to będzie :rolleyes: drób, albo jakieś ciasto, "Babka piaskowa" lub "Puszek" :grin:

PanieB, litra stawiasz za to, że tak późno wpadłeś na pomysł z prodiżowaniem :tongue: :lol:


Młodszy, bracie, leć do teściowej, albo zadzwoń do niej niech sama przyleci i Ci prodiż podrzuci, będziesz miał co robić :grin:

#16 marcus

marcus

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 790 postów
  • MiejscowośćTonisvorst

Napisano 06 paź 2012 - 14:41

Co na temat Prodiża
http://www.ugotujka....t-tradycji.html
Pozdrawiam

#17 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 06 paź 2012 - 15:24

PanieB, litra stawiasz za to, że tak późno wpadłeś na pomysł z prodiżowaniem

:grin: do takiej zakąski to spokojnie i dwa można :cool:
Karkóweczka po testach organoleptycznych.. baardzo wnikliwych :P
Babci smakowała. mięciutka, delikatna :thumbsup: tylko warzywa były dla niej za twarde :P nie wiem czy to przez kwasowość wina czy co..
Z mamą uradziłem, że dziś na kolację prodziż popracuje jeszcze godzinkę nad zawartością :grin:
Na następny ogień pójdą: drób, baba ziemniaczana i jakieś ciasto może :P
Zbóju ten kurczok wygląda zasmaczyście :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam

#18 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 06 paź 2012 - 15:31

:grin: do takiej zakąski to spokojnie i dwa można :cool:

Jakeś taki rozrzutny to niech będą trzy :lol: :lol:

baba ziemniaczana

Jak kiedyś moja mam piekła takie baby w prodiżu to nieraz bardzo się przypiekały, a nie były jeszcze dobrze upieczone, pomimo tego, ze prodiż był nasmarowany i posypany wewnątrz :D Ale pewnie i ja taką babę zrobię, a może kugiel jaki :rolleyes: kugla w prodiżu jeszcze nie robiłem, w piekarniku tak :cool:

#19 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 06 paź 2012 - 17:18

:grin: No...Chłopaki...Fajny temacik żeście wygrzebali... :clap: :thumbsup: Również mieliśmy ''ten sprzęt'' , ale się zjarał... :cry: i została z niego miska dla psa... :blush: A pamiętam jak miałam 10 lat... :rolleyes: , to na rynku była taka mała restauracyjka ,w której to podawali właśnie '' udka z prodiża'' + pieczywo (bułka) i kosztowało 1.40 zł... :shock: Tego smaku nie da się zapomnieć... :thumbsup: Chyba muszę ''we'' takowy zainwestować... :rolleyes: Pozdrawiam!

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 06 paź 2012 - 18:15

Chyba muszę ''we'' takowy zainwestować...

Śmiało inwestuj Aniu śmiało, a będziesz zadowolniona :D :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych