Zbój Madej Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Października 2012 PanBoczek zapodał pomysła. Temacik zakładam cobyśmy mogli wstawiać swoje różne wyroby prodiżowe, jeżeli jeszcze takiego sprzętu używacie Ja swój dziś wygrzebałem ze spiżarni, grzać grzeje, ale jeszcze nie wiem czy piecze, stary już jest, starszy od PanaB. kilka ładnych latek nie używany. Jak coś dreptacie z prodiżem to wstawiajcie przpisiki, mile widziane fotorelacje W przyprawy dałem dziś kilka ćwiartek kurczaka, jutro prodiżowanie Tak wygląda mój prawie już zabytek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Października 2012 jeżeli jeszcze takiego sprzętu używacie używamy, używamy a najlepszy to kurczak z "rożna" z majerankiem oraz tradycyjna babka :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2012 Zbój Madej, :grin: toż ten prodziż to młodzieniec hehe :P nie wiem czy to prawda, ale babcia powiedziała że ten którego używam ma około 40 lat :shock: faktycznie wygląda jak przedwojenna zabawka :P VULCAN 2 :devil: Made In Poland by Elektroenergia Warszawa :lol: Do miłych czasów wróciłem.. oj tak pierwszy raz kiedy się oparzyłem jako dziecko to właśnie o ten prodziż :grin: ale kto by to pamiętał.. lepiej wspominać zapach baby ziemniaczanej, który rozlewał się z tego ustrojstwa na cały dom Jako, że nigdy nie używałem takiego czegoś, zaufałem Zbójowi - karkówka miała być miodzio! :devil: Warzywa, wino, mięsko.. dużo cebuli i czosnku :thumbsup: co mogło się nie udać? :grin: http://imageshack.us/a/img838/2813/karkwkazprodia1.jpg Karkówkę delikatnie obsmażyłem z każdej strony - Zbójaszek odradzał, ale niepokorny jestem :P ale skoro odradzał to obsmażyłem delikatnie Ułożona na warzywach, została skąpana w Hiszpańskim "Don Labriego" - czytaj taniocha ze sklepu :P zdatna do picia, niezła calkiem do gotowania hehe http://imageshack.us/a/img40/9916/karkwkazprodia2.jpg Po 2 godzinach pieczenia i 4 obrotach karkóweczki (ważyła ok. 1.5kg) wyciągnąłem gwóźdź programu i zaciągnąłem sos czubatą łyżką skrobi ziemniaczanej (oczywiście rozprowadzonej w zimnej wodzie).. Karkówka na kolejną godzinę i dwa kolejne obroty wróciła pod pokrywę :P W stylu El Grzegorza dodałem ostatnie w tym sezonie kwiatki :P ten mały płat boczku można pominąć :lol: nic ważnego.. fraszka ledwie przy wielkiej koleżance :P Jutro danie oceni BabciaBoczek :grin: po temu sos jest mało słony, bez chilli, bez odpowiedniej kwasowości, bez masła.. bez Bez BEZ wrrr :P trzeba będzie doprawić na talerzu hehe niech babuszka ma frajdę Zachęcam Wszystkich do odgrzebania tych pięknych wspomnień w postaci metalowego okrągłego starocia zdziwicie się jak to inaczej smakuje.. rzec by się chciało jak za dawnych dobrych lat hehe A Prodiż jest też wyznacznikiem na przyszłość - postęp czai się w tym niepozornym obiekcie minionej epoki :P podobno zużywa tylko 30% energii, którą pochłonąłby piekarnik.. cóż nic dodać nic ująć :grin: Zbóju czekam z niecierpliwością na Twojego kurczaka :thumbsup: i nie omieszkam sam zrobić przy najbliższej okazji Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2012 Zbój Madej, :grin: toż ten prodziż to młodzieniec hehe :P nie wiem czy to prawda, ale babcia powiedziała że ten którego używam ma około 40 lat :shock: faktycznie wygląda jak przedwojenna zabawka :P VULCAN 2 :devil: Made In Poland by Elektroenergia Warszawa :lol: Ten którego używasz jest nadal w sprzedaży i to jako ganc nówka :tongue: :grin: http://tostery.com.pl/2010/11/27/prodiz/ A ja prodiża używam do gotowania śliwek, czyli przy wyrobie powideł śliwkowych, przynajmniej nie muszę cały czas pilnować i mieszać :tongue: dodatkowo nic się nie przypala :grin: Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2012 Ten którego używasz jest nadal w sprzedaży i to jako ganc nówka :shock: za co? za co mi to robisz kolego? ;( teraz nie wiem co robić.. kupować nowy, aby działał na 100% czy trzymać i używać ten.. i kiedyś powiedzieć dzieciakom "to jest urządzenie waszego dziadka! używajcie z dumą!" hehehe A ja prodiża używam do gotowania śliwek, czyli przy wyrobie powideł śliwkowych, przynajmniej nie muszę cały czas pilnować i mieszać dodatkowo nic się nie przypala ot świetna myśl! moja ciocia chyba tak robi, chociaż spód prodziża kładzie na gazie i miesza.. w sumie lipa jak.. Twój sposób to jest coś Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2012 czy trzymać i używać ten.Ten i tylko ten :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 5 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2012 zaufałem Zbójowi - karkówka miała być miodzio! :devil:Zbójaszek odradzał, ale niepokorny jestem :tongue: Nigdy nie obsmażałem karkówki przed pieczeniem, z lodówki wyjmuję karkówkę na 2-3 godz. przed pieczeniem, na dno prodiża układam pokrojoną w plasterki cebulę kilka ząbków czosnku, oczywiście karkówka posolona i przyprawy jakie komu pasują, mięsko do prodiża, prodiż pod prąd i czekać na efekty, w prodiżu lepiej się sprawdza pieczenie na kolor, ale jak kto woli, podczas pieczenia przez szybkę w pokrywce zaglądać trza :grin: Zbóju czekam z niecierpliwością na Twojego kurczaka :thumbsup:I ja czekam także :grin: tradycyjna babka :thumbsup:Zapodaj przepis, może komuś się przyda Moja mama kiedyś piekła w prodiżu "Babkę piaskową", trza by się o przepis wywiedzieć kupować nowy :rolleyes: a po co?? łatwiej spiralę kupić i samemu wymienić Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2012 PanBoczek, wybij na nim datownikiem powiedzmy rok 1970 i używaj dalej :wink: dzieciaki pomyślą że to producent wybił datę produkcji :grin: Pomysł na gotowanie powideł w prodiżu ktoś z rodziny podpatrzył w latach 50 lub 60 w byłym DDR, nawet z tej eskapady przytargał do domu dwa prodiże z podgrzewanym dnem, coś na wzór tego z poniższego zdjęcia... http://img.archiwumallegro.pl/?1485352086 ...... tyle że tę podgrzewaną podstawę używamy sporadycznie. Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2012 Zbójaszku, karkóweczka okazała się... no nie będę sie wyrażał hyhyhy mięciutka, aromatyczna - chociaż wcześniej nie marynowana - rozpływa się w ustach, poddaje nożowi jak masło :grin: Bracie prawdę rzekłeś :grin: takiej dobrej karkówki jeszcze nie spożywalem.. a boczek OOOJJJJJ śmieję się teraz jak nie wiem co :P po co piekarnik! po co grill! METODY NASZYCH BABĆ... są najlesze! i tak ma być :grin: Jutro na obiad odgrzewana karkówka.. pewnie będzie jeszcze lepsza - takie mam wrażenie hehe jestem nażerty i zadowolony moja rodzina też! i nic więcej się nie liczy :grin: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2012 Czytam o tej karkówce i ślinka mi strasznie leci, mimo pory dnia, a właściwie nocy :grin: Prodiż mam na działce, jakie nie pamiętam, stary, kulebiaka często w nim robiliśmy, czas go przywieźć do domu i ... ośmiornicę jak w pece zrobić, tak myślę. Karkówkę też oczywiście :wink: Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2012 Zachęcam Wszystkich do odgrzebania tych pięknych wspomnień w postaci metalowego okrągłego starociaCzęsto swego czasu ciasta piekłem w prodiżu Musze teściowej ten sprzęcior zabrać... Karkóweczka wygląda nieziemsko !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2012 używamy, używamy a najlepszy to kurczak z "rożna" z majerankiem oraz tradycyjna babkawitam ja bym prosił przepis na kurczaka z rożna z majerankiem,uratuje tym stary prodiż przed złomem,co prawda grzać cały piekarnik na 4 udka....mogę reaktywować prodiż. Pamiętam jak Pokemon15 kiedyś pisał że żałował że się go pozbył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Października 2012 ja bym prosił przepis na kurczaka z rożna z majerankiemPodam co pamiętam gdyż LP zawsze zajmuje się kurczaczkiem: Kurczaka dzielimy ma części, solimy, pieprzymy, trochę papryki ostrej, czosnek i oczywiście majeranek(ja lubię dużo). Tak pozostawiamy na 2-3h a można i na noc.Następnie obsmażamy(na margarynie) na patelni z każdej strony i do prodiża. Im tłuściejszy kurczak tym lepszy, wytopi się fajny sosik do tego ziemniaczki i papryka konserwowa. Super wychodzą też same skrzydełka albo udka. [ Dodano: Sob 06 Paź, 2012 14:31 ]Babka piaskowa 5 jajek1 szklanka cukru1 szklanka mąki ziemniaczanej1 szklanka maki tortowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka olejukakao, kawa cappuccino, cukier puder, czekolada, olejek do ciast Jajka(białko+żółtko) ubić z cukrem(mikserem). Dodać wymieszaną mąkę z proszkiem. Na końcu dodać olej. Ciasto podzielić na 2 części do jednej dodać kakao lub kawę cappuccino, do drugiej taką samą ilość mąki ziemniaczanej.Można dodać olejek najlepiej migdałowy. Do prodiża wstawić środek do babki. Ciasto przekładać warstwami białe-czarne-białe. Pieczemy ok. godziny sprawdzając w końcowej fazie czy upieczone.Przepis łatwy szybki i tani a efekt wspaniały. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Października 2012 ja bym prosił przepis na kurczaka z rożna z majerankiem Udka solisz, majerankujesz i do prodiża.Jak chcesz to dorzuć ziemniaki, jabłka co tam chcesz i niech się pieką razem z udkami w wytopionym sosiku.Ja na początek podlewam troszkę wodą (50-100ml) Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Października 2012 Ćwiarteczki kurzeńcze wyjąłem z lodówki jakieś :rolleyes: dwie godzinki przed pieczeniem. Na dno prodiża ułożyłem krojoną w plasterki cebulkę i czosnek, położyłem na to mięsko, przykryłem pokrywką i odstawiłem na dwie godz. Przed pieczeniem do pojemniczka nalałem na oko wody tak z 1/3L i dodałem de tej wody też na oko sól tak z 1/3 łyżeczki. Żeby nie było, że ja "na okowiec" jestem to przygotowaną wodę i sól odmierzyłem, tak dla jasności jakby ktoś chciał zrobić po mojemu i wody odmierzyłem równo 1/3L, a 1/3 łyżeczki soli ważyła 2.1 g to odjąłem szczyptę i było już 2g i tak wsio wymieszałem, wlałem do prodiża, ale nie wszystko, wlewałem do prodiża tak do 1/2 wys. mięsa, może ciutkę mniej i wody w pojemniczku zostało mi 50g. prodiż zamknąłem i pod prąd Przygotowanie. Odstawiłem na bok. Tutaj z nalaną solanką. Po 90-ciu min. pieczenia. Mało kolorku było i popiekłem jeszcze 15 min. Takie mięsko mi wyszło po 1godz. i 45. min. Po tym co na talerzu to zostało tylko zdjęcie i dobrze ogryzione kosteczki :thumbsup: :thumbsup: :lol: Mięsko wyszło smakuśne bardzo, w piekarniku takiego smaku, takiej soczystości i miękkości na raz nie uzyskam, może w rękawie by się udało, ale rękaw to nie prodiż, dwie epoki :D Więc kto ma takie urządzenie w domku to zachęcam do prodiżowania. Następne pieczenie to będzie :rolleyes: drób, albo jakieś ciasto, "Babka piaskowa" lub "Puszek" :grin: PanieB, litra stawiasz za to, że tak późno wpadłeś na pomysł z prodiżowaniem :tongue: :lol: Młodszy, bracie, leć do teściowej, albo zadzwoń do niej niech sama przyleci i Ci prodiż podrzuci, będziesz miał co robić :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Października 2012 Co na temat Prodiżahttp://www.ugotujka.pl/index.php/niezbednik/59-kuchenny/119-prodiz-wielki-powrot-tradycji.htmlPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Października 2012 PanieB, litra stawiasz za to, że tak późno wpadłeś na pomysł z prodiżowaniem :grin: do takiej zakąski to spokojnie i dwa można Karkóweczka po testach organoleptycznych.. baardzo wnikliwych :P Babci smakowała. mięciutka, delikatna :thumbsup: tylko warzywa były dla niej za twarde :P nie wiem czy to przez kwasowość wina czy co.. Z mamą uradziłem, że dziś na kolację prodziż popracuje jeszcze godzinkę nad zawartością :grin: Na następny ogień pójdą: drób, baba ziemniaczana i jakieś ciasto może :P Zbóju ten kurczok wygląda zasmaczyście :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Października 2012 :grin: do takiej zakąski to spokojnie i dwa można Jakeś taki rozrzutny to niech będą trzy :lol: :lol: baba ziemniaczanaJak kiedyś moja mam piekła takie baby w prodiżu to nieraz bardzo się przypiekały, a nie były jeszcze dobrze upieczone, pomimo tego, ze prodiż był nasmarowany i posypany wewnątrz Ale pewnie i ja taką babę zrobię, a może kugiel jaki :rolleyes: kugla w prodiżu jeszcze nie robiłem, w piekarniku tak Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Października 2012 :grin: No...Chłopaki...Fajny temacik żeście wygrzebali... :clap: :thumbsup: Również mieliśmy ''ten sprzęt'' , ale się zjarał... i została z niego miska dla psa... :blush: A pamiętam jak miałam 10 lat... :rolleyes: , to na rynku była taka mała restauracyjka ,w której to podawali właśnie '' udka z prodiża'' + pieczywo (bułka) i kosztowało 1.40 zł... :shock: Tego smaku nie da się zapomnieć... :thumbsup: Chyba muszę ''we'' takowy zainwestować... :rolleyes: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Października 2012 Chyba muszę ''we'' takowy zainwestować...Śmiało inwestuj Aniu śmiało, a będziesz zadowolniona :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Października 2012 Podam co pamiętam gdyż LP zawsze zajmuje się kurczaczkiem:jabłka co tam chcesz i niech się pieką razem z udkami w wytopionym sosiku.witam koledzy dziękuje za przepisy,Arek nie przemawiają mi te jabłka z kurczakiem...nie będzie kwachem z jabłek czuć?przepis Zbója też ciekawy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Października 2012 Co prawda nie mam prawdziwego prodiża, ale dostałem w prezencie zapewne znany Wam: Nie jestem/nie byłem przekonany do tego typu produktów, ale powiem szczerze, że dania wykonane w tym czymś są soczyste i smaczne. W prodiżu jak dobrze pamiętam w pokrywce jest grzałka, a w tym lampa. Czy mogę Wasze przepisy zastosować u siebie, czy spalę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 6 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Października 2012 czy spalę ?Nigdy nie robiłem w takiej maszynce, ale przecież jak jest do pieczenia znaczy się można :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Października 2012 miro, używam od kilku lat i bardzo sobie chwale. Klasyczny grill od lat jest schowany do lamusa. Można piec ziemniaki na górze, a mięsko na dole. Piec pizzę, chleb, i wszystko na co masz ochotę. Kurczak jest rewelka i same pieczone ziemniaki również. Testuj nie pytaj !!! Ważne, żeby powietrze owiewało od spodu i nic nie musisz obrać. Pieczeń kawałki, musi od siebie być oddalona przynajmniej o 5 mm. A co tam spróbuj i pisz. :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Października 2012 Kurczaka już przetestowałem i fakt jest nad wyraz soczysty.Ok. Popróbuję Waszych przepisów w tym .... czymś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.