Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prodiż, wyroby różne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#61 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1766 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 04 sty 2018 - 19:51

Tak podpytuję o te potrawy na  tarasie  -[u Wirusa ] Może to być faktycznie jakaś alternatywa do grila ,ale oprócz kurczaka nic nie przychodzi mi do głowy...



#62 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2577 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 sty 2018 - 21:00

Właściwie to nie chodzi o  alternatywę  dla  grilla  tylko  o    :rolleyes:   "wyprowadzenie"  źródła ciepła z  nagrzanego latem  domu.

A  co  do  potraw -  jeśli dobrze pamiętam to  Wisienka  robiła  w  nim prawie wszystkie "mięsa obiadowe",  gołąbki, zapiekanki, pierożki pieczone .... itd .....  itp ......  -  wszystko zależy od  twórczej inwencji  :D  . 



#63 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4932 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 sty 2018 - 21:19

 Nie mam prodzizu, ale tak jak Wisienka, robie obiady na zewnatrz w slow cooker. Wczoraj upieklam nawet ciasto w nim. Obiad rowniez byl robiony w cieplej atmoswerze na dworze. 

Beata wszystko to, co bys chcialazrobic w piekarniku ,robisz na dwore i juz.



#64 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 05 sty 2018 - 01:52

Moim zdaniem... prodiż był swego czasu '' prototypem'' dziś najbardziej nowoczesnego piekarnika z funkcją pary... To coś jak by porównywać  grilowanie do wędzenia lub pieczenia w piekarniku... a każda z tych metod obróbki termicznej polega na innych zasadach... to trzeba ''zaczaić'' po prostu... :cool:



#65 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1239 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 sty 2018 - 15:46

a jakiegoś kurczaka pieczonego albo zapiekankę - nie zawsze człowiek chce grilla- czasem jakieś proste ciasto murzynek, szarlotka itp.

Muski w tym samym prodiżu?

Pytam, bo to był jeden z pierwszych naszych zakupów ... na budowie.  :facepalm:   Od ciężkie życie łasucha. :D

Odkąd kupiliśmy pierwszy piekarnik prodiż wylądował pod schodami. Mięsa, sosy - pamiętam te smaki jak robiła babcia. Jednak sami nie chcieliśmy "psuć" miski mięsem, bo lubimy wilgotne ciasta jakie wychodziły z niego (i rzadko, ale jeszcze go używamy).

Boję się, że jeżeli misa przysmaży się mięsem to ciasto już będzie miało posmak tego mięsa i pozostanie on tylko do mięs.


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 05 sty 2018 - 15:47


#66 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2149 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 05 sty 2018 - 18:24

Jak już piszemy o prodiżach to u mnie od dawna używa się jeszcze takich piecyków-piekarników... zwał jak zwał, ważne że znakomicie spełniają swoją rolę i radzą sobie z każdym pomysłem :)  Dodam że to Polski pomysł, produkt jak i patent.

234-400x400.jpgb2c5e7eb466eb9a421c259be7647-400x400.jpg



#67 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26059 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 05 sty 2018 - 19:22

Znamy je. :D Kiedyś na zlocie w Napoleonowie zakupiliśmy kilka i "przejechaliśmy na nich cały zlot.  Szczęśliwcy, którzy je otrzymali pewnie jeszcze dzisiaj się nimi "bawią". :D



#68 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 05 sty 2018 - 19:48

Kto ich nie miał? Ja jeszcze nie tylko MAM ,ale i używam!



#69 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 05 sty 2018 - 20:42

Kto ich nie miał?

Ja :cool:



#70 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2047 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 06 sty 2018 - 05:09

Moja Mama mimo że ma piekarnik elektryczny w kuchence gazowej to do pieczenia używa tylko tego ustrojstwa.



#71 krzysio59

krzysio59

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćSkalbmierz/Ustka

Napisano 06 sty 2018 - 08:24

Zbóju boś za młody?



#72 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 06 sty 2018 - 09:18

Zbóju boś za młody

:laugh: :laugh: :laugh: :laugh: :thumbsup:



#73 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 mar 2019 - 12:41

Z 1,5 roku temu u mojej mamy odkryłem prodiż, od wielu lat nieużywany. Nie miał tylko kabla, ale było oryginalne opakowanie kartonowe, instrukcja. Kabel dokupiłem nowy, prodiż działa, piekę w nim kurczaki i zebrę (ciasto).

Użytkownik Puchacz33 edytował ten post 15 mar 2019 - 12:42


#74 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6526 postów

Napisano 15 mar 2019 - 12:44

Puchacz super sprzęcicho!

#75 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6844 postów

Napisano 15 mar 2019 - 13:42

odkryłem prodiż

Puchacz, dzięki, że przypomniałeś, że ja też mam prodiż :D :D

W kajecie zapisałem coby po Niedzieli jakiegoś kuraka w nim machnąć



#76 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 190 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 mar 2019 - 14:11

Zbóju, ja robiłem kuraka tydzień temu. W prodiżu. A jakże!

#77 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1766 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 15 mar 2019 - 18:49

Ile go trzymałeś w tym prodiżu?,bo ja w piwnicy też przechowuje nówkę sztukę :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#78 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3309 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano wczoraj, 02:31

Ile go trzymałeś w tym prodiżu?

 

Jest szkiełko do obserwowania   i pieczemy  do odpowiedniego koloru . Tylko uwaga przy zakupie , żona ostatnio piekła w rękawie w piekarniku gazowym i po upieczeniu było tyle samo wody co i mięsa , czyli "bydlę " było pompowane . 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych