Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Musztarda domowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#21 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 428 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 19 kwi 2020 - 13:29

Musztarda domowa musi jakiś czas postać w chłodnym , ciemnym miejscu i wtedy goryczka maleje . Za pierwszym razem gorycz zmniejszyłem dodatkiem miodu , ale z czasem była za słodka . Nie doczytałem nigdzie jak postępować ze świeżą musztardą , to są moje doświadczenia i tak je należy traktować .

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

#22 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29554 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 kwi 2020 - 13:40

Tutaj na pewno znajdziecie sporo interesujących informacji. Unikatowa książka dotycząca produkcji musztardy: https://wedlinydomow...yrób-musztardy/



#23 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 428 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 19 kwi 2020 - 13:45

Dziękuję Mirku

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

#24 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2165 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 kwi 2020 - 14:01

Ja robiłem z tego przepisu: https://wedlinydomow...e-6?hl=200 grampost 101

Jak zrobiłem dokładnie tak jak jest napisane, była super (no może tylko zmielił bym jednak wszystkie lub większość ziaren bo jak dla mnie było za dużo "całej" gorczycy)

Wtedy użyłem 170g białej 30g. czarnej.

Za drugim razem zobaczyłem gorczycę sarepską i postanowiłem wykonać z 3 rodzai. No i d...a.  Ale pokombinuję i znajdę powód goryczy :)



#25 SIVON

SIVON

    Weteran

  • **VIP**
  • 1643 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 19 kwi 2020 - 14:52

Muszę wykonać małe porcje każdej z osobna i wykluczyć tą która zaraża :D

 

Musztardę robiłem kilka razy, w sumie z przepisu od Leśniaka. Wychodziła zawsze petarda, początkowo gorzka, z czasem goryczka mijała. Ale ostatnia produkcja poszła cała do kosza, coś poszło nie tak albo gorczyca złej jakości, albo ja coś źle zrobiłem. Kolejne próby będą bo zapasy na wykończeniu :)



#26 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2470 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 19 kwi 2020 - 15:03

Ale pokombinuję i znajdę powód goryczy
 

Możliwy powód jest opisany w linku od Maxella



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#27 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5718 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 kwi 2020 - 15:04

W Szwecji jest tradycja że na Święta Bożego Narodzenia, na stole musi być słodko ostra musztarda własnej roboty "Julsenap" którą robi się z jasnej i ciemnej gorczycy z dodatkiem miodu.Musztarda jest naprawdę wspaniała i kręci że daj Boże Zdrowie. Najlepsza jest jednak kiedy się zmaceruje w lodówce ze 2-3 dni. To smakołyk który się co rusz łyżeczką podjada, na prawdę warto spróbować, bo jest bardzo prosta w wykonaniu, a z efektu na pewno będziemy zadowoleni, zapewniam :D  :thumbsup: .

https://receptfavori...p-julsenap.html






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych