Skocz do zawartości

Bąbelki powietrza w wędzonkach.. Ozonowanie.. ??


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę jeszcze raz zacytować oraz zapytać JAK to robią..?? :shock:

 

cyt. "mtx1985: ... ale jeden z nich ma w sobie pełno powietrza, pachnie i smakuje normalnie, ale jak się je ściska to z między włókien wychodzą bąbelki powietrza...

Darino:... Witam , może mięso było ozonowane(stosuje sie to dla odświeżania)..."

 

Jeśli Darino ma rację, to jak i na czym polega te ozonowanie..???

Doczytałem w necie że w takim procesie odświeża się np. wodę, glebę/piasek, przy pomocy czystego ozonu, ale mięso..?? Przecież to nie gąbka.. Oraz jak rozpoznać i uniknąć zakupu takiego mięsa..???

 

ps. Właśnie o to chodziło mi wczoraj, a że niefortunnie wsadziłem temat na forum, to jeszcze raz przepraszam.. (Jeśli tematem znowu źle trafiłem, to proszę o przesunięcie do kosza.).!

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu sobie możesz przeczytać artykuł z 2009 r

http://www.dradio.de/dlf/sendungen/forschak/993056/

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu sobie możesz przeczytać artykuł z 2009 r

http://www.dradio.de/dlf/sendungen/forschak/993056/

:grin:

Dzięki Darino.. :wink:

Jestem poprostu w szoku oraz w zachwycie jednocześnie..

Szok, że byle "ścierwo" można tak spreperować i zapakować aby kupujący nie kręcił nosem..

Zachwyt, że takim sposobem można przedłużyć przydatność wyrobów, warzyw, owoców, nabiału itd. bez użycia chemii..

 

W rękach nieuczciwych producentów żywności, jest to potężną bronią w ich "czarnych" interesach bo "zdechłego kota w worku" można sprzedać tym sposobem, kilka razy..

 

Jeszcze raz dzięki za oświecenie i teraz wiem skąd mogły się wziąść bąbelki w wyrobach naszego kolegi...

 

Darino... :clap: :clap: :clap:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym wszyscy bym nie przesadzał, jednak ja sprawdzam za każdym razem jakie uzyskuje wydajności przy zachowaniu tej samej technologii. Oczywiście odchyły kilku procentowe to nic ale jak spada o 15-20% to możemy się zastanawiać.

 

Czy mógłby ktoś powyżej streścić wstawiony artykuł w języku polskim

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy mógłby ktoś powyżej streścić wstawiony artykuł w języku polskim

Proszę bardzo, bo artykuł choć już trochę stary to na dzień dzisiejszy bardzo aktualny. :wink:

 

Tytuł... Zorza polarna w plastikowych opakowaniach z mięsem... (Od siebie dodam że tą techniką jest pakowane nie tylko mięso)..

 

"Technologia. - Ozon jest agresywnym gazem, który u ludzi wywołuje podrażnienia oczu i problemy z oddychaniem. W jednokomórkowych organizmach, takich jak bakterie, zarodniki grzybów, sprawa wygląda jeszcze bardziej dramatycznie. Dlatedo, naukowcy z Wuppertalu opracowali sposób wytwarzania już w zpakowanej żywnosci, z udziałem ozonu aby przedłużyć okres jej gwarancji do spożycia.."

 

 

Np. Kotlet schabowy leży w normalnym plastikowym pojemniku, który jest uszczelniony u góry plastikowyą folią . Do zauważenia na wieczku są tylko dwie srebrne, okrągłe etykiety, z foli aluminiowej, wielkosci monety 20 groszowej. A między nimi kawałek aluminium, które przylega do wewnętrznej powierzchni folii. Całość opakowania jest poddana na działanie silnego pola elektrycznego, które powoduje że wewnątrz opakowania powstaje właśnie efekt zorzy polarnej, a co za tym idzie, powłoki ozonu wewnącz opakowania, ktora to z kolei niszczy wszystkie bakterie i zarodki grzybowe..

 

Cały zabieg trwa zaledwie kilka sek.

Tą metodą są odświeżane też owoce i warzywa..

 

Fazit.. Kawałek mięcha, owoca albo warzywa, które "zalatują", można tą metodą, odświerzyć i sprzedać. Klijent nic nie poczuje..."

 

ps. Maciej Z.. To wersja bardzo skrócona, ale browara mi wisisz.. :tongue:

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje serdecznie. Z browarkiem problemu nie ma, mogę poczęstować również domowym:)

 

Ozon zabija bakterie i inne drobnoustroje dlatego miedzy innymi jest taka usługa jak ozonowanie klimatyzacji czy pomieszczeń. Jednak, że jest tak strasznie szkodliwy dla ludzi to lekka przesada, po burzy w powietrzu mamy ozon i nikt nie umiera. Kto jest autorem albo kim jest autor?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.