marek1982 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 28 Marca 2015 Koledzy, wszystko wróciło do normy, wędzonki dalej jak marzenie. Nie wiem czy chodziło o stężenie solanki (najprawdopodobniej tak) czy o przeterminowanie soli peklowej, ale grunt że wyszło jak należy. Nawiasem mówiąc proces peklowania zachodził przy użyciu świeżej soli peklowej. Mam teraz pytanie kolejne. Tym razem jestem zmuszony użyć soli peklowej z torebki prymat o wadze 50 g. Chciałbym zacząć peklowanie w niedzielę i wyjąć do osuszenia w piątek, czyli czas to 5 dni. Waga mięsa 10 kg. Pytam, iż według zaleceń producenta powinno wystarczyć 200g (torebka na 2,5 kg mięsa) a według tabeli dziadka powinienem użyć 560 - 580g peklosoli. ??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 28 Marca 2015 Zdecyduj się którą opcję peklowania chcesz wybrać i ją zastosuj ,oprócz tych które wymieniłeś masz jeszcze Szczepana ,Miro,Rogera i wiele innych,wybierz jedną i tak zrób i wtedy się dowiesz czy Ci odpowiada,jest jeszcze metoda na jajko,ale najlepsza metoda to czytanie forum Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gosman Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 29 Marca 2015 ja powtarzam wszystkim znajomym co mówią o jajku że na jajko to se może cegłę zrzucić a nie robić solankę na 100% będzie źle i na 100% będzie bolało, weźmiesz zbuka to wypłynie nawet bez soli ,waga, waga i jeszcze raz waga nie masz wagi to poproś w sklepie by poważono ci w woreczki po 0,5kg wlewasz po 5L wody i z tego bierzesz ile Ci potrzeba resztę wylewasz nie masz wagi to ponosisz straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1982 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 29 Marca 2015 Ze skromnego doświadczenia wiem, że jajko to niezbyt dobry pomysł na stwierdzenie stężenia. Przekonałem się o tym właśnie podczas ostatniego przygotowywania solanki. Wsypałem soli według tabeli Kochanego Dziadka i z ciekawości wrzuciłem jajko które od razu poszło na dno, potem drugie, trzecie, czwarte. Piąte pływało. Także nie widzę tu pewnego sposobu wyznaczenia prawidłowego stężenia solanki. Potwierdzam jedynie użycie wagi i sprawdzonych tabel. Takie moje wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Mieszanka peklująca - najpopularniejsza o nazwie ,,Peklosól.,, Edytowane 29 Marca 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 29 Marca 2015 ja powtarzam wszystkim znajomym że jajko to niezbyt dobry Panowie nie skumaliście o co mi chodziło w moim poście w życiu nie robiłem zalewy peklującej na jajko i nie bedę robił Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1982 Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 29 Marca 2015 kostek61 , ja tam skumałem, tylko pociągnąłem temat jajka przy okazji . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 29 Marca 2015 Mieszanka peklująca - najpopularniejsza o nazwie ,,Peklosól.,, O nie Dziadku, ta nazwa nie jest najbardziej popularna. Spotkałem się z takimi nazwami klientów: - peklowit- sól peklowa- sól peklowana ..... - peklomont ..... tu zdębiałem - sól zapeklowana- peklosolanka- peklosolwit- sól saletrowa I mnóstwo innych określeń, których nie pamiętam. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 29 Marca 2015 W moim mniemaniu nie ma soli peklowej. Jak jest to proszę o wskazanie takiej soli . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) pokłady nazewnictwa handlowego są niezbadane nawet jezeli są wewnętrznie sprzeczne i trudno nazwać to oksymoronem http://smaker.pl/polecane/schab-po-%C5%BCydowsku Edytowane 29 Marca 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 29 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 29 Marca 2015 (edytowane) Własnie o to chodzi, obecni producenci mają gdzieś technologię przetwórstwa mięsa. Wydziwiają w nazewnictwie, by sprzedać jak najwięcej. Sól jest solą i nią nie peklujesz mięsa, tylko solisz. Co to jest sól peklowa?Nasza strona powinna kultywować prawidłowe nazewnictwo - i tak peklowanie odbywa sie przy pomocy Mieszanki Peklującej - nie soli peklującej Edytowane 29 Marca 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 14 Listopada 2015 Hej.Mam z peklosolą pewien problem, wiem że powinna być lekko wilgotna ale kupiłem niedawno na alledrogo, peklosól jak widzę rozważana u sprzedawcy i jest cholernie mokra. Zdecydowanie za dużo w niej wody, pewnie duża wilgotność w magazynie i stąd taki efekt. Ale do rzeczy, chcę ją podsuszyć, wiadomo że sól to sobie mogę wysuszyć na patelni, w piekarniku etc. O ile się jednak orientuję, to peklosoli tak suszyć się nie powinno, azotanów wszak podgrzewać za mocno nie można... jak to cholerstwo wysuszyć, czy lepiej zutylizować? Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 14 Listopada 2015 Rozsypać do jakiegoś naczynia i parę dni przetrzymać w temp. pokojowej (miejsce w miarę przewiewne) z drugiej strony mocno wilgotna peklosól może też świadczyć o nie uczciwym sprzedającym.. itd. itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 14 Listopada 2015 Robi się żółta ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Listopada 2015 Kolor ma OK, jest biała. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Listopada 2015 Jak biała, to jest dobra.I nie wiem skąd opinia/teza że peklosól ma być wilgotna ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Listopada 2015 Kiedyś kupowałem w sklepie obok, pakowana w torebki foliowe i ch.. wilgotna była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Listopada 2015 Dlaczego ma być wilgotna... jest wyjaśnione w tym temacie ;-) Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Listopada 2015 Może być wilgotna, ale to nie znaczy że jest zła.Należy ją przesypać do słoika, szczelnie zakręcić i może tak sobie leżeć nawet parę lat.Jedynie co, to po dłuższym przechowywaniu należy ją wymieszać, ponieważ zawarty w niej azotyn, ma tendencję do "opadania" na dno soli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Listopada 2015 Wilgotna jest dlatego że nitryt nigdy nie może być dosypany w stanie suchym do soli żeby zrobić mieszankę peklującą,tylko najpierw jest rozpuszczany w wodzie i w takin stanie mieszany z solą. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Listopada 2015 Wilgotna jest dlatego że nitryt nigdy nie może być dosypany w stanie suchym do soli żeby zrobić mieszankę peklującą,tylko najpierw jest rozpuszczany w wodzie i w takin stanie mieszany z solą.Ale to nie powoduje wilgotności peklosoli.Za mała ilość roztworu.Dlaczego ma być wilgotna... jest wyjaśnione w tym temacie ;-)Piszę jeszcze raz ..... nie ma być, nie musi być wilgotna. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Listopada 2015 Jeśli w procesie produkcji dodawana jest woda, to znaczy, że wilgotna z "taśmy" schodzi, ale faktycznie nie musi być wilgotna, jedynie może ;-) Ja mam natomiast taką, że śnieżki mogę z niej lepić, łyżeczką nie daje się równomiernie rozsypać i cholernie ciężko wymieszać ją z solą. Położyłem ją w otwartym pojemniku na grzejnik, taki lekko ciepły... co będzie to będzie. Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zauważ, że zawartość czystego azotynu to 0,5-0,6 %. więc jaki to może mieć wpływ na wilgotność soli.Azotyn podawany jest w postaci roztworu i przykładowo na 150 litrową mieszałkę jest go około 1 litr. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Listopada 2015 0,7%, może i nie daje żadnego efektu, trudno... sprawdzać nie będę i uwierzę na słowo ;-) Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Listopada 2015 Zauważ, że zawartość czystego azotynu to 0,5-0,6 %. więc jaki to może mieć wpływ na wilgotność soli.Azotyn podawany jest w postaci roztworu i przykładowo na 150 litrową mieszałkę jest go około 1 litr. W stanie suchym miro.... Natomiast , jak podaje kostek , nitryt jest przy dodawaniu do soli rozpuszczany w wodzie - ten kilogram nitrytu rozpuszcza się w np 10litrach wody i miesza z solą - i wilgotność już jest zauważalna.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.