Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sól peklująca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#1 szczeciniasty

szczeciniasty

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 330 postów
  • MiejscowośćAnglia-Carlisle

Napisano 23 paź 2012 - 20:39

Witam
Mam takie pytanko moze glupie ale jaka jest roznica w soli peklujacej a w soli peklujacej otoczkowanej.?Robie poprostu zamowienie u mira i On ma tam dwa rodzaje i nie wiem jaka zamowic??Robie zarowno kielbasy jak i wedzonki i raczej na mokro na sucho tylko rybki z reki zasalam ale zwykla sola wiec peklosol mi nie potrzebna do rybek, a wydaje mi sie tak na chlopski rozum ze pewnie ta otoczkowana to do zasolenia na sucho no ale moze sie myle.

Dzieki za wszelkie sugestie

#2 Darino

Darino

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 2144 postów
  • MiejscowośćBurscheid/Zabrze-Rokitnica

Napisano 23 paź 2012 - 20:53

Pisze jak byk u kol. Mira na stronie
http://www.wyroby-do...l?reviews_id=33

"Peklosól otoczkowana do peklowania mięsa. Dzięki zastosowaniu technologi otoczkowania kryształków peklosoli zmniejszono utlenianie się z niej azotynu sodu.
Otoczkowanie przedłuża okres przechowywania peklosoli oraz zapewnia równomierną zawartość azotynu sodu podczas przechowywania."
:grin:

#3 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5868 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 23 paź 2012 - 20:54

Odpowiem tak sól peklująca -Peklosól to mieszanina soli i azotynu -nitrytu . Azotyn ma tendencje osiadania na dole tej mieszanki i dobrze jest ją przed użyciem zawsze przemieszać . Sól peklująca otoczkowana to to samo -tylko że jest ddany jakiś składnik który przykleja cząsteczki azotynu do cząsteczek soli że tak że one nie mogą sobie spoczywać na dnie tej mieszaniny i teoretycznie są równomiernie rozmieszczone . Jeżeli źle wytłumaczyłem lub niekompletnie to przepraszam bo w szkole za moich czasów peklosoli do krajowych wędlin nie używano .

#4 szczeciniasty

szczeciniasty

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 330 postów
  • MiejscowośćAnglia-Carlisle

Napisano 23 paź 2012 - 21:09

Dziekuje za wyjasnienie czyli lepiej jest z tego wniosek sol otoczkowana kupic?
Poprostu moze glupio sie zapytalem ale jezeli jest cos lepszego z reguly kosztuje wiecej a tu cena jest taka sama wiec sie troche zdziwilem.
Dzieki za wyjasnienie jeszcze raz

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13906 postów

Napisano 23 paź 2012 - 21:25

Otoczkowana czyli otoczona peklosól dekstrozą, glukozą i maltodekstryną.
Efekt podobny jak opisuje Dziadek, czyli zapobieganie uwalnianiu się azotynu z peklosoli.
W użytkowaniu czyli dawkowaniu tak samo jak zwykła peklosól.

#6 mr6319

mr6319

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 45 postów
  • MiejscowośćPułtusk

Napisano 04 mar 2015 - 10:50

Troszkę odświeżę temat.

Na rynku jest wielu producentów peklosoli, czy są wśród nich tacy, na których trzeba zwracać szczególną uwagę (lepsi - gorsi), czy peklosól to po prostu peklosól niezależnie kto ją produkuje?

 

 

Załączone pliki



#7 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 04 mar 2015 - 11:14

ja u miro kupuję 



#8 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 04 mar 2015 - 20:57

Na rynku jest wielu producentów peklosoli, czy są wśród nich tacy, na których trzeba zwracać szczególną uwagę (lepsi - gorsi), czy peklosól to po prostu peklosól niezależnie kto ją produkuje?

Według mojej wiedzy producentów peklosoli jest kilku w kraju. Natomiast firm konfekcjonujących peklosól może być kilkanaście.

Wszyscy produkujący w małych opakowaniach prawdopodobnie zakupują peklosól u "licencjonowanych" producentów i rozważają na mniejsze porcje. Problemem jest termin przydatności. W czasie dłuższego przechowywania następuje ubytek azotynu sodu.

Zakłady konfekcjonujące wystawiają ponad rok a zakłady produkujące peklowni 6 miesięcy.



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13906 postów

Napisano 04 mar 2015 - 21:10

Peklosól produkowana jest wg normy i każda powinna być taka sama, podobnie jak cukier.

Problemem może być "zawartość cukru w cukrze" ...   :D



#10 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 04 mar 2015 - 21:30

Pierwszą peklosól zakupiłem w markecie. Była sucha i sypka jak zwykła sól.

Dopiero po zakupie następnej, w hurtowni, gdzie była rozważana na porcje, dowiedziałem się jaka powinna być prawidłowo.



#11 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13906 postów

Napisano 04 mar 2015 - 21:39

Pierwszą peklosól zakupiłem w markecie. Była sucha i sypka jak zwykła sól.

Dopiero po zakupie następnej, w hurtowni, gdzie była rozważana na porcje, dowiedziałem się jaka powinna być prawidłowo.

A jaka powinna być ?  :cool:



#12 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26711 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 04 mar 2015 - 21:40

Na pewno czysta i biała. ;)



#13 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 04 mar 2015 - 21:48

A jaka powinna być ?

Na naszym forum otrzymałem informację, że prawidłowo powinna być jakby lekko wilgotna, a nie całkiem sypka.

https://wedlinydomow...olsce/?p=386448



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13906 postów

Napisano 04 mar 2015 - 21:51

A niby czemu  i po co ?


Użytkownik miro edytował ten post 04 mar 2015 - 21:52


#15 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 882 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 04 mar 2015 - 21:58

Wyczytałem na opakowaniu ,że niektóra peklosól zawiera antyzbrylacze, tylko niewiadomo po co?



#16 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 04 mar 2015 - 22:01

Miro,

Ja jestem jeszcze, można powiedzieć "świeżak" w tej dziedzinie, więc mnie nie pytaj, tylko sam podpowiedz.

Taką wtedy dostałem poradę / odpowiedź od kolegi Polls.

 

#17 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5102 postów

Napisano 05 mar 2015 - 00:00

Ja zgadzam się z  Gen - peklosól ma  nieco inny wyglad niz czysta sól robi wrażenie wilgotnej .



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5414 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 mar 2015 - 11:15

ja zauwazylam to samo kupiona w markiecie byla sucha jak normalna sol ,zamowiona z hurtowni z produktami masarskimi byla lekko wilgotnaJ



#19 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 05 mar 2015 - 11:25

sól kupioną u rzeźnika przy okazji zakupu blondynki przedstawiam na focie  :) moim zdaniem jest ona puszysta i połyskująca - na moje oko  ;) i ma zapach świeżości a ta ze sklepu jest sypka i bezzapachowa 

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13906 postów

Napisano 05 mar 2015 - 12:47

Sól peklująca może mieć jak to pisze chudziak "wrażenie wilgotnej", ale nie może być wilgotna.

Jeśli taka jest, to albo ma złe opakowanie hurtowe i ciągnie wilgoć z otoczenia, jest za duża wilgotność na magazynie, albo już sam producent kombinuje z wagą. ;)

Wilgotna sól szybko zrobi się żółta, co oznacza że azotyn zareagował w wodą.

 

Peklosól z marketu ze względu na małą wilgotność, oraz klimatyzację oddaje swoją "wilgoć" i dlatego jest sypka.


Użytkownik miro edytował ten post 05 mar 2015 - 12:48





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych