Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sól peklująca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#41 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 mar 2015 - 22:29

Aby wiedzieć ile dać wody, musimy znać wagę mięsa. ;)



#42 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 20 mar 2015 - 23:20

@nestor
Czyli nie mięso jest ważne, tylko ilość wody ?
To w końcu peklujesz mięso, czy wodę mięsem ?

#43 marek1982

marek1982

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćanglia

Napisano 21 mar 2015 - 10:46

Przy peklowaniu na mokro nie bierzemy pod uwagę ilość mięsa tylko ilośc wody potrzebnej do peklowania.

chodzi o odmierzenie dawki soli peklowej? no właśnie, chyba powinienem obliczać ilość soli w stosunku do litrów wody a nie kilogramów mięsa. zrobiłem wczoraj zalewę i odmierzyłem 1200 g soli na 12 litrów wody (30kg mięsa). Ale gdybym przecież odliczył 45 g soli na 1 kg mięsa to musiałbym użyć 1340g g soli, czyli więcej. I teraz będzie bardzo ciekawa uwaga. Wcześniej jak mięso wychodziło dobre to przeliczałem 0,4 l wody na 1 kg mięsa. potem 0,5l wody na 1 kg mięsa przy tej samej dawce soli. czyli wniosek jest taki, iż wcześniej stężenie solanki musiało być wyższe i dlatego wszystko było ok! tutaj mógł leżeć problem,  przynajmniej tak mi się wydaje :)


Użytkownik marek1982 edytował ten post 21 mar 2015 - 10:47


#44 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 777 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 21 mar 2015 - 14:28

chodzi o odmierzenie dawki soli peklowej? no właśnie, chyba powinienem obliczać ilość soli w stosunku do litrów wody a nie kilogramów mięsa.

 No i sam znalazłeś wyjaśnienie problemu. Strona główna się kłania. Jest tam nawet podrozdział o peklowaniu.

 

Owocnego zadymiania



#45 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 867 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 21 mar 2015 - 20:08

Miro,naprawdę zadziwił mnie Twój post dotyczący ilości peklosoli  w wodzie.Gdzie  są Twoje wiadomości o stężeniu solanki.Świadczy to żę nie umiesz myśleć logicznie.Ile sypiesz cukru  do szklanki 250ml a ile do pół litrowego garnuszka?


Użytkownik nestor edytował ten post 21 mar 2015 - 20:13


#46 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 21 mar 2015 - 21:06

No widzisz, rozgryzłeś mnie.

Moje wiadomości na temat peklowania są w .............. lesie.

 

Ale jak już coś, to do 250ml szklanki sypię 250ml cukru, a do pół litrowego garnuszka nasypię 500ml cukru.

No chyba że można inaczej nasypać ?   :D

Ale co ma pojemność naczyń do peklowania mięsa ?

Zagadka.


Użytkownik miro edytował ten post 21 mar 2015 - 21:25


#47 bogdan b

bogdan b

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1609 postów
  • MiejscowośćOgrodzieniec

Napisano 21 mar 2015 - 21:31

chodzi o odmierzenie dawki soli peklowej? no właśnie, chyba powinienem obliczać ilość soli w stosunku do litrów wody a nie kilogramów mięsa

 

Jeszcze jeden mały drobiazg :thumbsup: , czas peklowania a stężenia solanki

 

Na siedem dni to minimum 100g na 1 litr wody a piszesz że dałeś 45/ 0,5 l , wiec trochę mało i jeżeli  temperatura peklowania była mniejsza niż 2 st - to peklowanie ustaje .


Użytkownik bogdan b edytował ten post 21 mar 2015 - 21:44


#48 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 867 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 21 mar 2015 - 21:57

Miro,dalej nie rozumiesz .jeżeli dałem przykład z szklanką i cukrem,to chodziło mnie o słodzenie herbaty.Do szklanki sypiesz 2 Łyżeczki a do pół litrowego kubka 4 Łyżeczki cukru.



#49 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 21 mar 2015 - 22:14

stężenie, stężenie, stężenie



#50 Harnaś

Harnaś

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 131 postów
  • MiejscowośćŚniadówko

Napisano 21 mar 2015 - 22:27

Według mnie to trochę mało tej solanki może zrobiłeś w stosunku do ilości mięsa.

 

No i jeszcze wyjaśniam,że peklosól jest dlatego lekko wilgotna ponieważ tego wymaga proces produkcji.

Nitryt jest rozpuszczany w wodzie i w takiej postaci dodawany do soli,chodzi tutaj o uniknięcie przypadku,że jakaś partia towaru została niedokładnie wymieszana a co za tym idzie mogła by się zdarzyć sytuacja że stężenie nitrytu byłoby większe np.na dnie mieszalnika

Jak wiadomo nitryt w czystej postaci to trucizna.



#51 marek1982

marek1982

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćanglia

Napisano 28 mar 2015 - 23:08

Koledzy, wszystko wróciło do normy,  wędzonki dalej jak marzenie. Nie wiem czy chodziło o stężenie solanki (najprawdopodobniej tak) czy o przeterminowanie soli peklowej, ale grunt że wyszło jak należy. Nawiasem mówiąc proces peklowania zachodził przy użyciu świeżej soli peklowej. 

Mam teraz pytanie kolejne. Tym razem jestem zmuszony użyć soli peklowej z torebki prymat o wadze 50 g. Chciałbym zacząć peklowanie w niedzielę i wyjąć do osuszenia w piątek, czyli czas to 5 dni. Waga mięsa 10 kg. Pytam, iż według zaleceń producenta powinno wystarczyć 200g (torebka na 2,5 kg mięsa)   a według tabeli dziadka powinienem użyć 560 - 580g peklosoli. ???????



#52 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2415 postów

Napisano 29 mar 2015 - 00:48

Zdecyduj się którą opcję peklowania chcesz wybrać i ją zastosuj ,oprócz tych które wymieniłeś masz jeszcze Szczepana ,Miro,Rogera i wiele innych,wybierz jedną i tak zrób i wtedy się dowiesz czy Ci odpowiada,jest jeszcze metoda na jajko,ale najlepsza metoda to czytanie forum :)



#53 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 29 mar 2015 - 09:37

ja powtarzam wszystkim znajomym co mówią o jajku że na jajko to se może cegłę zrzucić a nie robić solankę na 100% będzie źle i na 100% będzie bolało, weźmiesz  zbuka to wypłynie nawet bez soli ,waga, waga i jeszcze raz waga nie masz wagi to poproś w sklepie by poważono ci w woreczki po 0,5kg wlewasz po 5L wody i z tego bierzesz ile Ci potrzeba resztę wylewasz nie masz wagi to ponosisz straty.



#54 marek1982

marek1982

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćanglia

Napisano 29 mar 2015 - 13:02

Ze skromnego doświadczenia wiem, że jajko to niezbyt dobry pomysł na stwierdzenie stężenia. Przekonałem się o tym właśnie podczas ostatniego przygotowywania solanki. Wsypałem soli według tabeli Kochanego Dziadka i z ciekawości wrzuciłem jajko które od razu poszło na dno, potem drugie, trzecie, czwarte. Piąte pływało. Także nie widzę tu pewnego sposobu wyznaczenia prawidłowego stężenia solanki. Potwierdzam jedynie użycie wagi i sprawdzonych tabel. Takie moje wnioski.



#55 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5857 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 mar 2015 - 13:51

Mieszanka peklująca - najpopularniejsza o nazwie ,,Peklosól.,,


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 29 mar 2015 - 13:55


#56 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2415 postów

Napisano 29 mar 2015 - 14:24

ja powtarzam wszystkim znajomym

że jajko to niezbyt dobry
Panowie nie skumaliście o co mi chodziło w moim poście w życiu nie robiłem zalewy peklującej na jajko i nie bedę robił  :D  

#57 marek1982

marek1982

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • Miejscowośćanglia

Napisano 29 mar 2015 - 17:22

kostek61 , ja tam skumałem, tylko pociągnąłem temat jajka przy okazji  ;)



#58 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 29 mar 2015 - 17:30

Mieszanka peklująca - najpopularniejsza o nazwie ,,Peklosól.,,

 

O nie Dziadku, ta nazwa nie jest najbardziej popularna.  :D

 

Spotkałem się z takimi nazwami klientów:

 

- peklowit

- sól peklowa

- sól peklowana .....  :cool:

- peklomont  ..... tu zdębiałem  :D

- sól zapeklowana

- peklosolanka

- peklosolwit

- sól saletrowa

 

I mnóstwo innych określeń, których nie pamiętam.  :tongue:



#59 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5857 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 mar 2015 - 17:56

W moim mniemaniu nie ma soli peklowej. Jak jest to proszę o wskazanie takiej soli .



#60 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2599 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 29 mar 2015 - 18:06

pokłady nazewnictwa handlowego są niezbadane nawet jezeli są wewnętrznie sprzeczne i trudno nazwać to oksymoronem  http://smaker.pl/pol...b-po-żydowsku 


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 29 mar 2015 - 18:11





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych