Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sól peklująca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#61 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5935 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 29 mar 2015 - 18:35

 Własnie o to chodzi, obecni producenci  mają gdzieś technologię przetwórstwa mięsa. Wydziwiają w nazewnictwie, by sprzedać jak najwięcej. Sól jest solą i nią nie peklujesz mięsa, tylko solisz. Co to jest sól peklowa?

Nasza strona powinna kultywować prawidłowe nazewnictwo - i tak peklowanie odbywa sie przy pomocy Mieszanki Peklującej  - nie soli peklującej


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 29 mar 2015 - 18:35


#62 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 14 lis 2015 - 21:21

Hej.

Mam z peklosolą pewien problem, wiem że powinna być lekko wilgotna ale kupiłem niedawno na alledrogo, peklosól jak widzę rozważana u sprzedawcy i jest cholernie mokra. Zdecydowanie za dużo w niej wody, pewnie duża wilgotność w magazynie i stąd taki efekt. Ale do rzeczy, chcę ją podsuszyć, wiadomo że sól to sobie mogę wysuszyć na patelni, w piekarniku etc. O ile się jednak orientuję, to peklosoli tak suszyć się nie powinno, azotanów wszak podgrzewać za mocno nie można... jak to cholerstwo wysuszyć, czy lepiej zutylizować?



#63 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 14 lis 2015 - 21:27

Rozsypać do jakiegoś naczynia i parę dni przetrzymać w temp. pokojowej (miejsce w miarę przewiewne) z drugiej strony mocno wilgotna peklosól może też świadczyć o nie uczciwym sprzedającym.. itd. itd...



#64 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 lis 2015 - 21:29

Robi się żółta ?



#65 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 14 lis 2015 - 21:42

Kolor ma OK, jest biała.



#66 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 lis 2015 - 21:44

Jak biała, to jest dobra.

I nie wiem skąd opinia/teza że peklosól ma być wilgotna ?



#67 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 14 lis 2015 - 21:47

Kiedyś kupowałem w sklepie obok, pakowana w torebki foliowe i ch.. wilgotna była :(



#68 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 14 lis 2015 - 21:55

Dlaczego ma być wilgotna... jest wyjaśnione w tym temacie ;-)



#69 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 lis 2015 - 21:58

Może być wilgotna, ale to nie znaczy że jest zła.

Należy ją przesypać do słoika, szczelnie zakręcić i może tak sobie leżeć nawet parę lat.

Jedynie co, to po dłuższym przechowywaniu należy ją wymieszać, ponieważ zawarty w niej azotyn, ma tendencję do "opadania" na dno soli.



#70 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2434 postów

Napisano 14 lis 2015 - 22:00

Wilgotna jest dlatego że nitryt nigdy nie może być dosypany w stanie suchym do soli żeby zrobić mieszankę peklującą,tylko najpierw jest rozpuszczany w wodzie i w takin stanie mieszany z solą.



#71 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 lis 2015 - 22:06

Wilgotna jest dlatego że nitryt nigdy nie może być dosypany w stanie suchym do soli żeby zrobić mieszankę peklującą,tylko najpierw jest rozpuszczany w wodzie i w takin stanie mieszany z solą.

Ale to nie powoduje wilgotności peklosoli.

Za mała ilość roztworu.


Dlaczego ma być wilgotna... jest wyjaśnione w tym temacie ;-)

Piszę jeszcze raz ..... nie ma być, nie musi być wilgotna.



#72 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 14 lis 2015 - 22:15

Jeśli w procesie produkcji dodawana jest woda, to znaczy, że wilgotna z "taśmy" schodzi, ale faktycznie nie musi być wilgotna, jedynie może ;-) 

Ja mam natomiast taką, że śnieżki mogę z niej lepić, łyżeczką nie daje się równomiernie rozsypać i cholernie ciężko wymieszać ją z solą. 

Położyłem ją w otwartym pojemniku na grzejnik, taki lekko ciepły... co będzie to będzie.



#73 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 lis 2015 - 22:25

Zauważ, że zawartość czystego azotynu to 0,5-0,6 %.  ;) więc jaki to może mieć wpływ na wilgotność soli.

Azotyn podawany jest w postaci roztworu i przykładowo na 150 litrową mieszałkę jest go około 1 litr.



#74 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 14 lis 2015 - 22:33

0,7%, może i nie daje żadnego efektu, trudno... sprawdzać nie będę i uwierzę na słowo ;-)



#75 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3357 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 lis 2015 - 09:30

Zauważ, że zawartość czystego azotynu to 0,5-0,6 %.  ;) więc jaki to może mieć wpływ na wilgotność soli.

Azotyn podawany jest w postaci roztworu i przykładowo na 150 litrową mieszałkę jest go około 1 litr.

 

W stanie suchym miro.... :cool:

Natomiast , jak podaje kostek , nitryt jest przy dodawaniu do soli rozpuszczany w wodzie -

  ten kilogram nitrytu rozpuszcza się w np 10litrach wody i miesza z solą - i wilgotność już jest zauważalna....



#76 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 15 lis 2015 - 11:53

Pieronie jeden chyba z procentów byłeś dobry w szkole ?

Gdzie chcesz te 10 litrów wody wlać .....  :D

 

 Sól peklująca azotynowa

 

Skład chemiczny:
NaCl -  98,4 %  min.
H2O - 1,2 max.
NaNO2 -  0,5 - 0,6 %

 

Sól peklująca azotynowa - mocna

 

Skład chemiczny:

NaCl - 97,5 % min
H2O - 1,6 % max. 
NaNO2 - 0,8 - 0,9% .



#77 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5935 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 15 lis 2015 - 12:30

Robiąc mieszankę peklującą na jedną część nitrytu daje się 15 części wody . Resztę obliczcie sami- ile trzeba dać wody i nitrytu by otrzymać 100kg mieszanki peklującej o zawartości 0.5-0,6% nitrytu  - Peklosól.



#78 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3357 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 15 lis 2015 - 13:13

Pieronie jeden chyba z procentów byłeś dobry w szkole ?

Gdzie chcesz te 10 litrów wody wlać .....  :D

 

 

widzę :laugh:  , że uważnie czytasz i na pewno zauważyłeś użyty przeze mnie skrótowiec "np" :cool:  , lecz wracanie do szkoły to raczej nie dla mnie.... :facepalm:

 

DZIADEK dał Ci zadanie domowe - policzysz?



#79 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 15 lis 2015 - 13:46

Pytanie skąd Dziadek ma te dane ?

I jak się to ma do:

 

H2O - 1,2 % max. lub H2O - 1,6 % max. ?

 

 



#80 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • Mistrz Masarski WB
  • 5935 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 15 lis 2015 - 14:30

PW- 19

Załączone pliki

  • Załączony plik  PW-19.jpg   92,38 KB   6 Ilość pobrań

Użytkownik DZIADEK edytował ten post 15 lis 2015 - 14:31





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych