Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sól peklująca


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
102 odpowiedzi w tym temacie

#81 panta_rei

panta_rei

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 75 postów
  • MiejscowośćBraniewo

Napisano 15 lis 2015 - 17:02

No to coś nie tak liczycie... 0,15 kg nitrytu rozpuszczone w 15. krotnej ilości wody... daje nam 2,25 kg wody



#82 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 15 lis 2015 - 17:25

Ale to nie ta norma i nie ta sama peklosól ...  ;)



#83 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2493 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 mar 2018 - 21:31

Zapytam tutaj aby nie zaśmiecać forum.

Kupuję prawie od początku peklosól od jednego dostawcy. Sprzedawana jest z dużego worka na kilogramy.

Kiedy kupowałem ją ostatnio, to pierwszy raz otrzymałem naklejkę ze składem. I pewne zdziwienie.

Skład:

Chlorek Sodu min.98,4%

Substancja konserwująca Azotyn sodu 0,5-06%

Substancja przeciwzbrylająca Żelazocyjanek potasu - max 10mg/kg

I zastanowił mnie ten antyzbrylacz. To jest normalne?

Wiem że mnie nie zabije, ale jak człowiek czyta żelazocyjanek to wyobraźnia działa. :facepalm:

Każda peklosól zawiera antyzbrylacze?


Użytkownik Bee Gees edytował ten post 18 mar 2018 - 21:46


#84 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 18 mar 2018 - 21:39

U mnie na workach jest ładniej napisane ;) :) E536. Do soli kuchennej też dodają antyzbrylacz  , jedynie w soli kamiennej nie ma ( i ta się lubi zbrylać) 



#85 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 18 mar 2018 - 21:42

Każda peklosól zawiera antyzbrylacze?

Raczej tak i sól też, może z jakimiś małymi wyjątkami. 



#86 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10447 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 mar 2018 - 21:44

jak człowiek czyta żelazocyjanek to wyobraźnia działa.

I jak my mamy być zdrowi?

Tak. Antyzbrylacze są w soli warzonej, niektórej kamiennej, w cukrze pudrze.

Należy czytać etykiety.  



#87 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3132 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 18 mar 2018 - 21:55

I jak my mamy być zdrowi? Mniej się denerwować :grin:

#88 eMKa

eMKa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 166 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 18 mar 2018 - 22:47

A w marketach ?

Zazwyczaj jest tylko jeden regał z szyldem "Zdrowa żywność"

Czyli co ?  Reszta do dupki...  :tongue:



#89 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2493 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 mar 2018 - 22:53

No właśnie. Staram się używać Kłodawskiej, a w kuchni mamy dwa pojemniki ja swoją, żona swoją (bialutką, sypką :D )

Wolę jednak młotek niż E536.

Od ok. roku staram się czytać etykiety ale to jest przerażająca lektura  :laugh: 


[Dodano: 18 mar 2018 - 22:53]

eMKa, to kolejny chwyt reklamowy jak np. niedawno FIT - gdzie było więcej chemii, cukru itd niż w w wyrobach nie fit :facepalm:



#90 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 18 mar 2018 - 23:42

Co sądzicie o tej recepturze:

 

Przygotowanie mieszanki peklującej: Do jednego kilograma soli warzonej dawkujemy 23g saletry potasowej oraz 40-80g cukru i dokładnie mieszamy, następnie rozpuszczamy 3g azotynu sodu w jak najmniejszej ilości wody i skrapiamy wcześniej przygotowaną mieszankę soli z saletrą i ponownie dokładnie mieszamy, nie zaleca się dawkowania azotynu sodu w postaci suchej. Tak przygotowaną mieszankę możemy rozpuścić w 10 l wody lub peklować na sucho.

 

Tutaj jest wszystko - azotyn sodu E250, azotan potasu E252, cukier ...

 

Informacja z sklepu internetowego ...



#91 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8139 postów

Napisano 19 mar 2018 - 06:57

Co sądzicie o tej recepturze:
do czego Ci ten cukier ?   jak dokładnie i równo  rozprowadzić 3 gramy tzw wilgoci ( najmniejszej ilości wody z 3 gramami azotynu) w kilogramie soli ? jeszcze 23 gr saletry - wielokrotnie przesypując i mieszając może się uda  ;)  :facepalm: ​ ale pytanie podstawowe PO co ? masz peklosól - czy jest sens wyważać otwarte drzwi do lasu? 

#92 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 133 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 19 mar 2018 - 09:08

 

Co sądzicie o tej recepturze:
do czego Ci ten cukier ?   jak dokładnie i równo  rozprowadzić 3 gramy tzw wilgoci ( najmniejszej ilości wody z 3 gramami azotynu) w kilogramie soli ? jeszcze 23 gr saletry - wielokrotnie przesypując i mieszając może się uda  ;)  :facepalm: ​ ale pytanie podstawowe PO co ? masz peklosól - czy jest sens wyważać otwarte drzwi do lasu? 

 

Przytoczona receptura to taka ciekawostka i tak ja traktuję, bo nie mam odwagi robić peklosoli, kiedy można ją kupić, Natomiast przeczytałem post Arkadiusza :

" Ja obecnie mam sól morska peklującą, ale jak nie masz czegoś takiego to do wyrobów dojrzewających najlepiej dawać sól i saletrę.Saletry od 3- 6 %.Ja oprócz soli morskiej mam jeszcze mieszankę soli i saletry (3%) i peklosoli w stosunku 50/50, którą też używam do tych wyrobów.Kiedyś do karkówki używałem samej soli ,ale doszedłem do wniosku, że bezpieczniej będzie dodać trochę azotanu i azotynu."

Lubie polędwicę suszoną i teraz spróbuje ją peklować wg przepisu Arkadiusza . 



#93 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3132 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 19 mar 2018 - 09:25

post Arkadiusza

Tylko z całym szacunkiem dla Ciebie Arkadiusz to pierwsza liga  i znane są mu prawie wszystkie  (bo wszystkich nikt nie zna  :) )  niuanse .

Na temat stosowania saletry do wyrobów była pouczająca dyskusja (linku Ci nie znajdę )  konkluzja była taka  ze 

-stosowanie saletry  versusu peklosól   niezauważalne różnice w przekroju jakości wyrobu

-stosujemy do naprawdę długodojrzewających

-co do dawki  czy w mieszance z peklosolą  odniosłem wrażenie :) ze nie ustalono stanowiska 

I chyba na koniec  znowu odniosłem wrażenie  że nie ustalono stanowiska  :laugh: ale   lepiej stosować peklosól 

 

Oczywiście wybór należy do Ciebie  , znajdź materiał poczytaj oceń czy warto :). Ja przestałem stosować saletrę

 

tu jest link do ostaniej dyskusji :)

https://wedlinydomow...-saletrą/page-2

materiałów Maxella nie mogę znaleźć może Siby podrzucą


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 19 mar 2018 - 09:51


#94 Maniac

Maniac

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 19 postów
  • MiejscowośćZaburze

Napisano 19 paź 2018 - 11:53

Informuję, że w hurtowniach jest problem z dostępnością peklosoli. CIECH ograniczył produkcję, zakłady zabijają się o peklosól. Zlecam zakupy na zapas. 



#95 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 19 paź 2018 - 12:35

Wiem, ceny szaleją ale ratuję się importem.

#96 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2493 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 paź 2018 - 13:04

Święta idą to chwilowo cenę podniosą, czy to długofalowo się zapowiada?



#97 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 19 paź 2018 - 13:08

Nie jest to związane ze świętami.
Tak na dobrą sprawę, to nie znam przyczyny braku peklosoli i soli.
Albo tyle eksportują, albo ....?
Były problemy związane z żądaniem podwyżki płac dla pracowników i samą opłacalnością produkcji.
Worków 25 kg wcale nie chcieli robić, bo się nie opłacało.
Podwyżka cen miała rozwiązać tę problemy, ale jak widać nie rozwiązała.

#98 Maniac

Maniac

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 19 postów
  • MiejscowośćZaburze

Napisano 19 paź 2018 - 13:14

Hurtownie twierdzą, że będzie jeszcze gorzej. Nie znam powodów. 



#99 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2493 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 paź 2018 - 13:22

No to pięknie :facepalm:

Trzeba będzie wrócić do tematu saletry i uczyć się przeliczników :cry:



#100 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5931 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 paź 2018 - 14:34

A czego to się niby uczyć Wróbelku :Dhttps://wedlinydomow...-a-ile-saletry/






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych