szczeciniasty Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Października 2012 WitamMam takie pytanko moze glupie ale jaka jest roznica w soli peklujacej a w soli peklujacej otoczkowanej.?Robie poprostu zamowienie u mira i On ma tam dwa rodzaje i nie wiem jaka zamowic??Robie zarowno kielbasy jak i wedzonki i raczej na mokro na sucho tylko rybki z reki zasalam ale zwykla sola wiec peklosol mi nie potrzebna do rybek, a wydaje mi sie tak na chlopski rozum ze pewnie ta otoczkowana to do zasolenia na sucho no ale moze sie myle. Dzieki za wszelkie sugestie Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Października 2012 Pisze jak byk u kol. Mira na stroniehttp://www.wyroby-domowe.pl/peklosol-otoczkowana-p-215.html?reviews_id=33 "Peklosól otoczkowana do peklowania mięsa. Dzięki zastosowaniu technologi otoczkowania kryształków peklosoli zmniejszono utlenianie się z niej azotynu sodu.Otoczkowanie przedłuża okres przechowywania peklosoli oraz zapewnia równomierną zawartość azotynu sodu podczas przechowywania." :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Października 2012 Odpowiem tak sól peklująca -Peklosól to mieszanina soli i azotynu -nitrytu . Azotyn ma tendencje osiadania na dole tej mieszanki i dobrze jest ją przed użyciem zawsze przemieszać . Sól peklująca otoczkowana to to samo -tylko że jest ddany jakiś składnik który przykleja cząsteczki azotynu do cząsteczek soli że tak że one nie mogą sobie spoczywać na dnie tej mieszaniny i teoretycznie są równomiernie rozmieszczone . Jeżeli źle wytłumaczyłem lub niekompletnie to przepraszam bo w szkole za moich czasów peklosoli do krajowych wędlin nie używano . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczeciniasty Opublikowano 23 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Października 2012 Dziekuje za wyjasnienie czyli lepiej jest z tego wniosek sol otoczkowana kupic?Poprostu moze glupio sie zapytalem ale jezeli jest cos lepszego z reguly kosztuje wiecej a tu cena jest taka sama wiec sie troche zdziwilem.Dzieki za wyjasnienie jeszcze raz Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2012 Otoczkowana czyli otoczona peklosól dekstrozą, glukozą i maltodekstryną.Efekt podobny jak opisuje Dziadek, czyli zapobieganie uwalnianiu się azotynu z peklosoli.W użytkowaniu czyli dawkowaniu tak samo jak zwykła peklosól. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr6319 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Marca 2015 Troszkę odświeżę temat.Na rynku jest wielu producentów peklosoli, czy są wśród nich tacy, na których trzeba zwracać szczególną uwagę (lepsi - gorsi), czy peklosól to po prostu peklosól niezależnie kto ją produkuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Marca 2015 ja u miro kupuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Marca 2015 Na rynku jest wielu producentów peklosoli, czy są wśród nich tacy, na których trzeba zwracać szczególną uwagę (lepsi - gorsi), czy peklosól to po prostu peklosól niezależnie kto ją produkuje? Według mojej wiedzy producentów peklosoli jest kilku w kraju. Natomiast firm konfekcjonujących peklosól może być kilkanaście.Wszyscy produkujący w małych opakowaniach prawdopodobnie zakupują peklosól u "licencjonowanych" producentów i rozważają na mniejsze porcje. Problemem jest termin przydatności. W czasie dłuższego przechowywania następuje ubytek azotynu sodu.Zakłady konfekcjonujące wystawiają ponad rok a zakłady produkujące peklowni 6 miesięcy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Marca 2015 Peklosól produkowana jest wg normy i każda powinna być taka sama, podobnie jak cukier.Problemem może być "zawartość cukru w cukrze" ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Marca 2015 Pierwszą peklosól zakupiłem w markecie. Była sucha i sypka jak zwykła sól.Dopiero po zakupie następnej, w hurtowni, gdzie była rozważana na porcje, dowiedziałem się jaka powinna być prawidłowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Marca 2015 Pierwszą peklosól zakupiłem w markecie. Była sucha i sypka jak zwykła sól.Dopiero po zakupie następnej, w hurtowni, gdzie była rozważana na porcje, dowiedziałem się jaka powinna być prawidłowo.A jaka powinna być ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Marca 2015 Na pewno czysta i biała. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Marca 2015 A jaka powinna być ?Na naszym forum otrzymałem informację, że prawidłowo powinna być jakby lekko wilgotna, a nie całkiem sypka.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/578-ważne-baza-sklepów-i-bazarów-z-art-masarskimi-w-polsce/?p=386448 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) A niby czemu i po co ? Edytowane 4 Marca 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Marca 2015 Wyczytałem na opakowaniu ,że niektóra peklosól zawiera antyzbrylacze, tylko niewiadomo po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Marca 2015 Miro,Ja jestem jeszcze, można powiedzieć "świeżak" w tej dziedzinie, więc mnie nie pytaj, tylko sam podpowiedz.Taką wtedy dostałem poradę / odpowiedź od kolegi Polls. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Marca 2015 Ja zgadzam się z Gen - peklosól ma nieco inny wyglad niz czysta sól robi wrażenie wilgotnej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Marca 2015 ja zauwazylam to samo kupiona w markiecie byla sucha jak normalna sol ,zamowiona z hurtowni z produktami masarskimi byla lekko wilgotnaJ Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Marca 2015 sól kupioną u rzeźnika przy okazji zakupu blondynki przedstawiam na focie moim zdaniem jest ona puszysta i połyskująca - na moje oko i ma zapach świeżości a ta ze sklepu jest sypka i bezzapachowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) Sól peklująca może mieć jak to pisze chudziak "wrażenie wilgotnej", ale nie może być wilgotna.Jeśli taka jest, to albo ma złe opakowanie hurtowe i ciągnie wilgoć z otoczenia, jest za duża wilgotność na magazynie, albo już sam producent kombinuje z wagą. Wilgotna sól szybko zrobi się żółta, co oznacza że azotyn zareagował w wodą. Peklosól z marketu ze względu na małą wilgotność, oraz klimatyzację oddaje swoją "wilgoć" i dlatego jest sypka. Edytowane 5 Marca 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 5 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Marca 2015 Miro,Dziękuję za rozwianie wątpliwości i wyjaśnienie.Właśnie robi wrażenie wilgotnej. A z marketu sypka ma inną wagę i trzeba na to zwracać uwagą podczas dawkowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1982 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Marca 2015 Witajcie, ja ostatnio mam problem z peklosolą, a w zasadzie wydaję mi się że problem dotyczy peklosoli. Jako że mieszkam za granicą i często wędzę, to wziąłem z Polski 5 kg peklosoli na zapas. Kupiłem ją na wagę w sklepie wędliniarskim prawie rok temu. Ostatnie wędzenie które spełniało moje oczekiwania było w listopadzie, czyli peklosól miała jakieś 6 miesięcy. Ostatnie 3 wędzenia pod rząd to masakra, ponieważ po wędzeniu przekrajam szynkę, a tu zapeklowane tylko jakieś 2 cm od zewnątrz. Reszta wgłąb nie jest słona! wszystko robiłem tak samo jak zawsze, a teraz 3 razy wędzenie i porażka. Stosuję przy peklowaniu 45g peklosoli na 1 kg mięsa i 0,5l wody na 1 kg mięsa, nastrzyk - 50ml, czas - 7 dni, obsuszanie - 12h, wędzenie - 6h w temp. 55-60, odparzanie - 1h i zawsze wychodziło świetnie do teraz. I teraz moje pytanie do Was: czyżby peklosól straciła swoje właściwości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 9 Marca 2015 Najprawdopodobniej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1982 Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 9 Marca 2015 ehhh, ciągle się uczymy... dzięki za odpowiedż. Jak pamiętam, ona na początku rzeczywiście sprawiała wrażenie wilgotnej, a teraz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 9 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Marca 2015 Stawiam 100 $ przeciwko czapce śliwek, że Maxell ma rację. To pewnik, że Ci sie utleniła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.