Skocz do zawartości

Sól peklująca


szczeciniasty

Rekomendowane odpowiedzi

Pieronie jeden chyba z procentów byłeś dobry w szkole ?

Gdzie chcesz te 10 litrów wody wlać .....  :D

 

 Sól peklująca azotynowa

 

Skład chemiczny:
NaCl -  98,4 %  min.
H2O - 1,2 max.
NaNO2 -  0,5 - 0,6 %

 

Sól peklująca azotynowa - mocna

 

Skład chemiczny:

NaCl - 97,5 % min
H2O - 1,6 % max. 
NaNO2 - 0,8 - 0,9% .

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 102
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robiąc mieszankę peklującą na jedną część nitrytu daje się 15 części wody . Resztę obliczcie sami- ile trzeba dać wody i nitrytu by otrzymać 100kg mieszanki peklującej o zawartości 0.5-0,6% nitrytu  - Peklosól.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pieronie jeden chyba z procentów byłeś dobry w szkole ?

Gdzie chcesz te 10 litrów wody wlać .....  :D

 

 

widzę :laugh:  , że uważnie czytasz i na pewno zauważyłeś użyty przeze mnie skrótowiec "np" :cool:  , lecz wracanie do szkoły to raczej nie dla mnie.... :facepalm:

 

DZIADEK dał Ci zadanie domowe - policzysz?

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie skąd Dziadek ma te dane ?

I jak się to ma do:

 

H2O - 1,2 % max. lub H2O - 1,6 % max. ?

 

 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale to nie ta norma i nie ta sama peklosól ...  ;)

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Zapytam tutaj aby nie zaśmiecać forum.

Kupuję prawie od początku peklosól od jednego dostawcy. Sprzedawana jest z dużego worka na kilogramy.

Kiedy kupowałem ją ostatnio, to pierwszy raz otrzymałem naklejkę ze składem. I pewne zdziwienie.

Skład:

Chlorek Sodu min.98,4%

Substancja konserwująca Azotyn sodu 0,5-06%

Substancja przeciwzbrylająca Żelazocyjanek potasu - max 10mg/kg

I zastanowił mnie ten antyzbrylacz. To jest normalne?

Wiem że mnie nie zabije, ale jak człowiek czyta żelazocyjanek to wyobraźnia działa. :facepalm:

Każda peklosól zawiera antyzbrylacze?

Edytowane przez Bee Gees

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Każda peklosól zawiera antyzbrylacze?

Raczej tak i sól też, może z jakimiś małymi wyjątkami. 

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak człowiek czyta żelazocyjanek to wyobraźnia działa.

I jak my mamy być zdrowi?

Tak. Antyzbrylacze są w soli warzonej, niektórej kamiennej, w cukrze pudrze.

Należy czytać etykiety.  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. Staram się używać Kłodawskiej, a w kuchni mamy dwa pojemniki ja swoją, żona swoją (bialutką, sypką :D )

Wolę jednak młotek niż E536.

Od ok. roku staram się czytać etykiety ale to jest przerażająca lektura  :laugh: 


[Dodano: 18 mar 2018 - 22:53]

eMKa, to kolejny chwyt reklamowy jak np. niedawno FIT - gdzie było więcej chemii, cukru itd niż w w wyrobach nie fit :facepalm:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sądzicie o tej recepturze:

 

Przygotowanie mieszanki peklującej: Do jednego kilograma soli warzonej dawkujemy 23g saletry potasowej oraz 40-80g cukru i dokładnie mieszamy, następnie rozpuszczamy 3g azotynu sodu w jak najmniejszej ilości wody i skrapiamy wcześniej przygotowaną mieszankę soli z saletrą i ponownie dokładnie mieszamy, nie zaleca się dawkowania azotynu sodu w postaci suchej. Tak przygotowaną mieszankę możemy rozpuścić w 10 l wody lub peklować na sucho.

 

Tutaj jest wszystko - azotyn sodu E250, azotan potasu E252, cukier ...

 

Informacja z sklepu internetowego ...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co sądzicie o tej recepturze:
do czego Ci ten cukier ?   jak dokładnie i równo  rozprowadzić 3 gramy tzw wilgoci ( najmniejszej ilości wody z 3 gramami azotynu) w kilogramie soli ? jeszcze 23 gr saletry - wielokrotnie przesypując i mieszając może się uda  ;)  :facepalm: ​ ale pytanie podstawowe PO co ? masz peklosól - czy jest sens wyważać otwarte drzwi do lasu? 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Co sądzicie o tej recepturze:
do czego Ci ten cukier ?   jak dokładnie i równo  rozprowadzić 3 gramy tzw wilgoci ( najmniejszej ilości wody z 3 gramami azotynu) w kilogramie soli ? jeszcze 23 gr saletry - wielokrotnie przesypując i mieszając może się uda  ;)  :facepalm: ​ ale pytanie podstawowe PO co ? masz peklosól - czy jest sens wyważać otwarte drzwi do lasu? 

 

Przytoczona receptura to taka ciekawostka i tak ja traktuję, bo nie mam odwagi robić peklosoli, kiedy można ją kupić, Natomiast przeczytałem post Arkadiusza :

" Ja obecnie mam sól morska peklującą, ale jak nie masz czegoś takiego to do wyrobów dojrzewających najlepiej dawać sól i saletrę.Saletry od 3- 6 %.Ja oprócz soli morskiej mam jeszcze mieszankę soli i saletry (3%) i peklosoli w stosunku 50/50, którą też używam do tych wyrobów.Kiedyś do karkówki używałem samej soli ,ale doszedłem do wniosku, że bezpieczniej będzie dodać trochę azotanu i azotynu."

Lubie polędwicę suszoną i teraz spróbuje ją peklować wg przepisu Arkadiusza . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post Arkadiusza

Tylko z całym szacunkiem dla Ciebie Arkadiusz to pierwsza liga  i znane są mu prawie wszystkie  (bo wszystkich nikt nie zna  :) )  niuanse .

Na temat stosowania saletry do wyrobów była pouczająca dyskusja (linku Ci nie znajdę )  konkluzja była taka  ze 

-stosowanie saletry  versusu peklosól   niezauważalne różnice w przekroju jakości wyrobu

-stosujemy do naprawdę długodojrzewających

-co do dawki  czy w mieszance z peklosolą  odniosłem wrażenie :) ze nie ustalono stanowiska 

I chyba na koniec  znowu odniosłem wrażenie  że nie ustalono stanowiska  :laugh: ale   lepiej stosować peklosól 

 

Oczywiście wybór należy do Ciebie  , znajdź materiał poczytaj oceń czy warto :). Ja przestałem stosować saletrę

 

tu jest link do ostaniej dyskusji :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15056-co-z-t%C4%85-saletr%C4%85/page-2

materiałów Maxella nie mogę znaleźć może Siby podrzucą

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...
Wiem, ceny szaleją ale ratuję się importem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Święta idą to chwilowo cenę podniosą, czy to długofalowo się zapowiada?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie jest to związane ze świętami.

Tak na dobrą sprawę, to nie znam przyczyny braku peklosoli i soli.

Albo tyle eksportują, albo ....?

Były problemy związane z żądaniem podwyżki płac dla pracowników i samą opłacalnością produkcji.

Worków 25 kg wcale nie chcieli robić, bo się nie opłacało.

Podwyżka cen miała rozwiązać tę problemy, ale jak widać nie rozwiązała.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to pięknie :facepalm:

Trzeba będzie wrócić do tematu saletry i uczyć się przeliczników :cry:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.