miro Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 15 Listopada 2015 Pieronie jeden chyba z procentów byłeś dobry w szkole ?Gdzie chcesz te 10 litrów wody wlać ..... Sól peklująca azotynowa Skład chemiczny:NaCl - 98,4 % min.H2O - 1,2 max.NaNO2 - 0,5 - 0,6 % Sól peklująca azotynowa - mocna Skład chemiczny:NaCl - 97,5 % minH2O - 1,6 % max. NaNO2 - 0,8 - 0,9% . Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 15 Listopada 2015 Robiąc mieszankę peklującą na jedną część nitrytu daje się 15 części wody . Resztę obliczcie sami- ile trzeba dać wody i nitrytu by otrzymać 100kg mieszanki peklującej o zawartości 0.5-0,6% nitrytu - Peklosól. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 15 Listopada 2015 Pieronie jeden chyba z procentów byłeś dobry w szkole ?Gdzie chcesz te 10 litrów wody wlać ..... widzę , że uważnie czytasz i na pewno zauważyłeś użyty przeze mnie skrótowiec "np" , lecz wracanie do szkoły to raczej nie dla mnie.... DZIADEK dał Ci zadanie domowe - policzysz? Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 15 Listopada 2015 Pytanie skąd Dziadek ma te dane ?I jak się to ma do: H2O - 1,2 % max. lub H2O - 1,6 % max. ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 15 Listopada 2015 (edytowane) PW- 19 Edytowane 15 Listopada 2015 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 15 Listopada 2015 No to coś nie tak liczycie... 0,15 kg nitrytu rozpuszczone w 15. krotnej ilości wody... daje nam 2,25 kg wody Cytuj Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 15 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 15 Listopada 2015 Ale to nie ta norma i nie ta sama peklosól ... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 18 Marca 2018 (edytowane) Zapytam tutaj aby nie zaśmiecać forum.Kupuję prawie od początku peklosól od jednego dostawcy. Sprzedawana jest z dużego worka na kilogramy.Kiedy kupowałem ją ostatnio, to pierwszy raz otrzymałem naklejkę ze składem. I pewne zdziwienie.Skład:Chlorek Sodu min.98,4%Substancja konserwująca Azotyn sodu 0,5-06%Substancja przeciwzbrylająca Żelazocyjanek potasu - max 10mg/kgI zastanowił mnie ten antyzbrylacz. To jest normalne?Wiem że mnie nie zabije, ale jak człowiek czyta żelazocyjanek to wyobraźnia działa. Każda peklosól zawiera antyzbrylacze? Edytowane 18 Marca 2018 przez Bee Gees Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 18 Marca 2018 U mnie na workach jest ładniej napisane E536. Do soli kuchennej też dodają antyzbrylacz , jedynie w soli kamiennej nie ma ( i ta się lubi zbrylać) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 18 Marca 2018 Każda peklosól zawiera antyzbrylacze? Raczej tak i sól też, może z jakimiś małymi wyjątkami. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 18 Marca 2018 jak człowiek czyta żelazocyjanek to wyobraźnia działa. I jak my mamy być zdrowi?Tak. Antyzbrylacze są w soli warzonej, niektórej kamiennej, w cukrze pudrze.Należy czytać etykiety. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 18 Marca 2018 I jak my mamy być zdrowi? Mniej się denerwować :grin: Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eMKa Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 18 Marca 2018 A w marketach ?Zazwyczaj jest tylko jeden regał z szyldem "Zdrowa żywność"Czyli co ? Reszta do dupki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 18 Marca 2018 No właśnie. Staram się używać Kłodawskiej, a w kuchni mamy dwa pojemniki ja swoją, żona swoją (bialutką, sypką )Wolę jednak młotek niż E536.Od ok. roku staram się czytać etykiety ale to jest przerażająca lektura [Dodano: 18 mar 2018 - 22:53]eMKa, to kolejny chwyt reklamowy jak np. niedawno FIT - gdzie było więcej chemii, cukru itd niż w w wyrobach nie fit Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 18 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 18 Marca 2018 Co sądzicie o tej recepturze: Przygotowanie mieszanki peklującej: Do jednego kilograma soli warzonej dawkujemy 23g saletry potasowej oraz 40-80g cukru i dokładnie mieszamy, następnie rozpuszczamy 3g azotynu sodu w jak najmniejszej ilości wody i skrapiamy wcześniej przygotowaną mieszankę soli z saletrą i ponownie dokładnie mieszamy, nie zaleca się dawkowania azotynu sodu w postaci suchej. Tak przygotowaną mieszankę możemy rozpuścić w 10 l wody lub peklować na sucho. Tutaj jest wszystko - azotyn sodu E250, azotan potasu E252, cukier ... Informacja z sklepu internetowego ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 19 Marca 2018 Co sądzicie o tej recepturze: do czego Ci ten cukier ? jak dokładnie i równo rozprowadzić 3 gramy tzw wilgoci ( najmniejszej ilości wody z 3 gramami azotynu) w kilogramie soli ? jeszcze 23 gr saletry - wielokrotnie przesypując i mieszając może się uda ale pytanie podstawowe PO co ? masz peklosól - czy jest sens wyważać otwarte drzwi do lasu? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 19 Marca 2018 Co sądzicie o tej recepturze:do czego Ci ten cukier ? jak dokładnie i równo rozprowadzić 3 gramy tzw wilgoci ( najmniejszej ilości wody z 3 gramami azotynu) w kilogramie soli ? jeszcze 23 gr saletry - wielokrotnie przesypując i mieszając może się uda ale pytanie podstawowe PO co ? masz peklosól - czy jest sens wyważać otwarte drzwi do lasu? Przytoczona receptura to taka ciekawostka i tak ja traktuję, bo nie mam odwagi robić peklosoli, kiedy można ją kupić, Natomiast przeczytałem post Arkadiusza :" Ja obecnie mam sól morska peklującą, ale jak nie masz czegoś takiego to do wyrobów dojrzewających najlepiej dawać sól i saletrę.Saletry od 3- 6 %.Ja oprócz soli morskiej mam jeszcze mieszankę soli i saletry (3%) i peklosoli w stosunku 50/50, którą też używam do tych wyrobów.Kiedyś do karkówki używałem samej soli ,ale doszedłem do wniosku, że bezpieczniej będzie dodać trochę azotanu i azotynu."Lubie polędwicę suszoną i teraz spróbuje ją peklować wg przepisu Arkadiusza . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) post ArkadiuszaTylko z całym szacunkiem dla Ciebie Arkadiusz to pierwsza liga i znane są mu prawie wszystkie (bo wszystkich nikt nie zna ) niuanse .Na temat stosowania saletry do wyrobów była pouczająca dyskusja (linku Ci nie znajdę ) konkluzja była taka ze -stosowanie saletry versusu peklosól niezauważalne różnice w przekroju jakości wyrobu-stosujemy do naprawdę długodojrzewających-co do dawki czy w mieszance z peklosolą odniosłem wrażenie ze nie ustalono stanowiska I chyba na koniec znowu odniosłem wrażenie że nie ustalono stanowiska ale lepiej stosować peklosól Oczywiście wybór należy do Ciebie , znajdź materiał poczytaj oceń czy warto . Ja przestałem stosować saletrę tu jest link do ostaniej dyskusji https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15056-co-z-t%C4%85-saletr%C4%85/page-2materiałów Maxella nie mogę znaleźć może Siby podrzucą Edytowane 19 Marca 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniac Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 19 Października 2018 Informuję, że w hurtowniach jest problem z dostępnością peklosoli. CIECH ograniczył produkcję, zakłady zabijają się o peklosól. Zlecam zakupy na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 19 Października 2018 Wiem, ceny szaleją ale ratuję się importem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 19 Października 2018 Święta idą to chwilowo cenę podniosą, czy to długofalowo się zapowiada? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 19 Października 2018 Nie jest to związane ze świętami.Tak na dobrą sprawę, to nie znam przyczyny braku peklosoli i soli.Albo tyle eksportują, albo ....?Były problemy związane z żądaniem podwyżki płac dla pracowników i samą opłacalnością produkcji.Worków 25 kg wcale nie chcieli robić, bo się nie opłacało.Podwyżka cen miała rozwiązać tę problemy, ale jak widać nie rozwiązała. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniac Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 19 Października 2018 Hurtownie twierdzą, że będzie jeszcze gorzej. Nie znam powodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 19 Października 2018 No to pięknie Trzeba będzie wrócić do tematu saletry i uczyć się przeliczników Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 19 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 19 Października 2018 A czego to się niby uczyć Wróbelku ? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11527-ile-soli-a-ile-saletry/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.