Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

DUCH Production , prezentuje ...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#1 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 24 paź 2012 - 08:58

Chciałbym przedstawić Wam co nie co z tego co "wyrabiam" w domu a czego nauczyłem się korzystając z wiedzy zawartej na tym forum, za co serdecznie dziękuję :)

pod tytułem " Chleb pszenno-żytni z zakwasem "

1kg. mąki żytniej
1kg. mąki pszennej
2 1/2 łyżki stołowe soli
około 1/2 litra zakwasu żytniego
drożdże 5dkg
czas wyrastania po wymieszaniu 4h ( najlepiej do opadnięcia ) oraz około 40 minut już w blaszkach . Zwilżony wodą i posypany makiem przed pieczeniem. po wyjeciu skórka przesmarowana wodą ale tym razem gorącom .

temperatura pieczenia 200 C , czas 1h 10 minut
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#2 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 24 paź 2012 - 13:29

prezentuje " Metka wieprzowa "

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

wędzona zimnym dymem 2 x po 4h .
właściwego smaku nabrała po około tygodniu leżakowania w lodówce , a jest jak wino .. im starsza tym lepsza :)

#3 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 26 paź 2012 - 23:16

" Metka wieprzowa "

Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu?

#4 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 29 paź 2012 - 23:24

" Kiełbasa z dzika "
Dzisiaj żona na przyjazd "biednego" studenta wyjęła z zamrażalnika kiełbasę z dzika co ją to poczyniłem 6-go października no i od razu cyk fotkę .
5.5 kg sitko 10
IIa 16 kg sitko 8
IIb 10kg sitko 6
III wieprzowa 6 kg sitko 6 x 2

przyprawy na 1 kg
peklosól 18g

pieprz czarny 1.5 g
pieprz ziołowy 1g
gałka 0.5 g
jałowiec mielony 0.5 g
czosnek 3g
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#5 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 29 paź 2012 - 23:30

Dobrze że dałeś " "
Bo tego dzika 5,5kg na 32kg wieprza to tylko namiastka :grin:

#6 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 30 paź 2012 - 09:26

32 kg to mięso z dzika a 6kg to podgardle i trochę boczku .

#7 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 30 paź 2012 - 11:52

Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu?


cudzysłów , bo to jak tytuł a przepis taki :

Wp.IIkl- 4kg- brzuszne części boczku,pachwina,podgardle-
wpIkl. -1kg polędwiczka,ciemne mięśnie z szynki bez błon i ścięgien.
Peklowanie - 48 godzin w lodówce z 24g peklosoli na kg mięsa.

Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami:
Na 1kg mięsa:
-gałka -0,5g
-pieprz ziołowy-1,5g
-papryka słodka -2-3g
-papryka ostra-2g
-cukier 1,5-2g
-nalewka wiśniowa lub malinowa -3-5ml

#8 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 02 lis 2012 - 13:48

Takie sobie masełko ze słodkiej śmietany . Śmietana zbierana z wiejskiego mleka .
https://wedlinydomow...p=294222#294222

#9 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 04 lis 2012 - 09:37

Część wczorajszego wędzenia.
Polędwica sopocka surowa
Polędwiczki wędzone surowe

czas peklowania 15 dni wg.tabeli Dziadka . Miało być peklowane 7 dni ale ze względu na uraz kolana musiałem trzymać aż 15 bo nie miałem jak się poruszać , ale wczoraj jakoś o lasce dałem radę :) Wędzenie dymem około 8 h w temperaturze 45 - 55 C ( różnie bywało bo wiało )

Szynka parzona czas peklowania j.w. parzenie do 68C batonu w wodzie 78 - 80 C
A na górze chlebek z własnym masełkiem i idę jeść śniadanko ...
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

[size=9][ Dodano: Nie 04 Lis, 2012 09:50 ][/size]
I jeszcze taka refleksja mnie najszła :) :
Jakieś 2 lata temu myślałem sobie jak to zrobić aby jeść tylko to co się samemu zrobi , dzisiejsze śniadanie właśnie takie jest , wszystko zrobiłem sam , chleb ,masło ,wędliny nawet jajka są od moich kur :)
I teraz pojawił się nowy cel , jeść to co się samemu zrobi ale i wyprodukuje masło z mleka od swojej krowy , mięso z własnej świnki , ser od własnych kóz .. może też dwa lata wystarczą ??
Da Bóg dzień da i radę :)

#10 Piotr S

Piotr S

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 53 postów
  • MiejscowośćPiotrków Trybunalski

Napisano 04 lis 2012 - 10:36

Idealne śniedanko....

#11 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 18 lis 2012 - 18:36

SZynkowa wg.przepisu Szczepan .
Ze smaku jestem bardzo zadowolony , jednak to nabijanie ma wiele do życzenia .

Kabanosy wg. przepisu Halusi
smak na dobry , troszkę za mało kimnku ( żonie smakują :) ) no i nabijanie maszynką powoduje lekkie mielenie farszu . Jelito sztuczne, bo do baraniego jeszcze nie dorosłem .

No i chlebuś przenno - żytni , tym razem pieczony bez foremki .. ciasto trochę za luźne i poszedł na boki ...

Tyle moich spostrzeżeń :)

Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam :)

Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#12 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6682 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 18 lis 2012 - 18:44

Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam :)

Wszystko wygląda smakowicie.. :thumbsup: :clap:
A że domownikom smakuje to się nie dziwię.. bo teraz mają porównanie z wyrobami sklepowymi. Natomiast Ty kolego DUCH stawiasz sobie poprzeczkę coraz wyżej i dlatego masz jakieś '' ale'' :wink:

#13 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2432 postów

Napisano 18 lis 2012 - 21:23

do baraniego jeszcze nie dorosłem .

Wszystko przyjdzie z czasem,tylko działaj :wink:

#14 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 05 sty 2013 - 19:39

Chleb wg. przepisu Don Pedro https://wedlinydomow...t=9660&start=0. Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię . Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała :)
Dołączona grafika

Uploaded with ImageShack.us

#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14209 postów

Napisano 05 sty 2013 - 19:48

Zazdroszczę wam pieca chlebowego.

#16 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 6682 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 sty 2013 - 19:50

Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała :)


Łaaał... ale chlebek :thumbsup: :clap:
Tylko pozazdrościć takiego wypieku oraz tego pieca.. :wink:

#17 gatita

gatita

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 391 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 05 sty 2013 - 19:58

... żeby miec taki piec... !!!! Cudny chlebek Ci wyszedł ! A głaskanie żony bezcenne :smile:.
Ja też przed chwilą wyjęłam chlebek, ale niestety tylko z maszyny do pieczenia...

#18 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2023 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 05 sty 2013 - 20:27

Zazdroszczę wam pieca chlebowego.

Właśnie, fajna sprawa i ten chlebek mniam :thumbsup:

#19 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5499 postów

Napisano 05 sty 2013 - 20:46

Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię .]

Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze :wink:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 DUCH

DUCH

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 624 postów
  • MiejscowośćBuczek/ Opoczno

Napisano 07 sty 2013 - 10:01

Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze

To trochę zależy gdzie będzies piekł i jak . Jak w piekarniku i foremkach to raczej nie powinno być problemu . Ja piekłem w piecu chlebowym i zrobiłem trochę za luźne ciasto i miałem za niską temperaturę co spowodowało że chleb się " rozlał " i nie utrzymał formy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych