Skocz do zawartości

DUCH Production , prezentuje ...


DUCH

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym przedstawić Wam co nie co z tego co "wyrabiam" w domu a czego nauczyłem się korzystając z wiedzy zawartej na tym forum, za co serdecznie dziękuję :)

 

pod tytułem " Chleb pszenno-żytni z zakwasem "

 

1kg. mąki żytniej

1kg. mąki pszennej

2 1/2 łyżki stołowe soli

około 1/2 litra zakwasu żytniego

drożdże 5dkg

czas wyrastania po wymieszaniu 4h ( najlepiej do opadnięcia ) oraz około 40 minut już w blaszkach . Zwilżony wodą i posypany makiem przed pieczeniem. po wyjeciu skórka przesmarowana wodą ale tym razem gorącom .

 

temperatura pieczenia 200 C , czas 1h 10 minut

http://imageshack.us/a/img855/5684/chleb.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 134
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

prezentuje " Metka wieprzowa "

 

http://imageshack.us/a/img836/6968/wp000241a.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

wędzona zimnym dymem 2 x po 4h .

właściwego smaku nabrała po około tygodniu leżakowania w lodówce , a jest jak wino .. im starsza tym lepsza :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

" Kiełbasa z dzika "

Dzisiaj żona na przyjazd "biednego" studenta wyjęła z zamrażalnika kiełbasę z dzika co ją to poczyniłem 6-go października no i od razu cyk fotkę .

5.5 kg sitko 10

IIa 16 kg sitko 8

IIb 10kg sitko 6

III wieprzowa 6 kg sitko 6 x 2

 

przyprawy na 1 kg

peklosól 18g

 

pieprz czarny 1.5 g

pieprz ziołowy 1g

gałka 0.5 g

jałowiec mielony 0.5 g

czosnek 3g

http://img526.imageshack.us/img526/1716/dzikanawb.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu?

cudzysłów , bo to jak tytuł a przepis taki :

 

Wp.IIkl- 4kg- brzuszne części boczku,pachwina,podgardle-

wpIkl. -1kg polędwiczka,ciemne mięśnie z szynki bez błon i ścięgien.

Peklowanie - 48 godzin w lodówce z 24g peklosoli na kg mięsa.

 

Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami:

Na 1kg mięsa:

-gałka -0,5g

-pieprz ziołowy-1,5g

-papryka słodka -2-3g

-papryka ostra-2g

-cukier 1,5-2g

-nalewka wiśniowa lub malinowa -3-5ml

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Część wczorajszego wędzenia.

Polędwica sopocka surowa

Polędwiczki wędzone surowe

 

czas peklowania 15 dni wg.tabeli Dziadka . Miało być peklowane 7 dni ale ze względu na uraz kolana musiałem trzymać aż 15 bo nie miałem jak się poruszać , ale wczoraj jakoś o lasce dałem radę :) Wędzenie dymem około 8 h w temperaturze 45 - 55 C ( różnie bywało bo wiało )

 

Szynka parzona czas peklowania j.w. parzenie do 68C batonu w wodzie 78 - 80 C

A na górze chlebek z własnym masełkiem i idę jeść śniadanko ...

http://img594.imageshack.us/img594/9048/szynkasurowa.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

[ Dodano: Nie 04 Lis, 2012 09:50 ]

I jeszcze taka refleksja mnie najszła :) :

Jakieś 2 lata temu myślałem sobie jak to zrobić aby jeść tylko to co się samemu zrobi , dzisiejsze śniadanie właśnie takie jest , wszystko zrobiłem sam , chleb ,masło ,wędliny nawet jajka są od moich kur :)

I teraz pojawił się nowy cel , jeść to co się samemu zrobi ale i wyprodukuje masło z mleka od swojej krowy , mięso z własnej świnki , ser od własnych kóz .. może też dwa lata wystarczą ??

Da Bóg dzień da i radę :)

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

SZynkowa wg.przepisu Szczepan .

Ze smaku jestem bardzo zadowolony , jednak to nabijanie ma wiele do życzenia .

 

Kabanosy wg. przepisu Halusi

smak na dobry , troszkę za mało kimnku ( żonie smakują :) ) no i nabijanie maszynką powoduje lekkie mielenie farszu . Jelito sztuczne, bo do baraniego jeszcze nie dorosłem .

 

No i chlebuś przenno - żytni , tym razem pieczony bez foremki .. ciasto trochę za luźne i poszedł na boki ...

 

Tyle moich spostrzeżeń :)

 

Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam :)

 

http://img560.imageshack.us/img560/2506/szynkowa.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

http://img845.imageshack.us/img845/7591/chlebiszynkowacrop.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam :)

Wszystko wygląda smakowicie.. :thumbsup: :clap:

A że domownikom smakuje to się nie dziwię.. bo teraz mają porównanie z wyrobami sklepowymi. Natomiast Ty kolego DUCH stawiasz sobie poprzeczkę coraz wyżej i dlatego masz jakieś '' ale'' :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Chleb wg. przepisu Don Pedro https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9660&start=0. Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię . Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała :)

http://img689.imageshack.us/img689/9071/wp000326tilewb.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zazdroszczę wam pieca chlebowego.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała :)

Łaaał... ale chlebek :thumbsup: :clap:

Tylko pozazdrościć takiego wypieku oraz tego pieca.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię .]

Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze :wink:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze

To trochę zależy gdzie będzies piekł i jak . Jak w piekarniku i foremkach to raczej nie powinno być problemu . Ja piekłem w piecu chlebowym i zrobiłem trochę za luźne ciasto i miałem za niską temperaturę co spowodowało że chleb się " rozlał " i nie utrzymał formy.

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będę piekł w piekarniku. Zawsze piekę na dość długo grzanym kamieniu do pieczenia (kawał solidnego granitu). Czase w foremce a czasem bez jako bochen.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jak kto nie ma co w niedziele rano robić do go do kuchni ciągnie. Co prawda chleb nastawiony jeszcze wczoraj ale waraicja na temat bułek drożdżowych zrobiona już dzisiaj rano. Miały być co prawda szneki z glancem , takie zwijane ale wyrosły nad wymiar i są bułki drożdzowe z kruszonką i tylko glanc pozostał :)

http://img839.imageshack.us/img839/6109/drodz.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

 

a chleb dla biednych studentów :)

 

http://img547.imageshack.us/img547/3574/chlebn.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Da Bóg dzień ,da i radę.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tylko glanc pozostał

No i marmelady nie widać :wink: :lol: .A bułeczki :clap: :clap: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.