DUCH Opublikowano 24 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Października 2012 Chciałbym przedstawić Wam co nie co z tego co "wyrabiam" w domu a czego nauczyłem się korzystając z wiedzy zawartej na tym forum, za co serdecznie dziękuję pod tytułem " Chleb pszenno-żytni z zakwasem " 1kg. mąki żytniej 1kg. mąki pszennej 2 1/2 łyżki stołowe soli około 1/2 litra zakwasu żytniego drożdże 5dkg czas wyrastania po wymieszaniu 4h ( najlepiej do opadnięcia ) oraz około 40 minut już w blaszkach . Zwilżony wodą i posypany makiem przed pieczeniem. po wyjeciu skórka przesmarowana wodą ale tym razem gorącom . temperatura pieczenia 200 C , czas 1h 10 minut http://imageshack.us/a/img855/5684/chleb.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 24 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Października 2012 prezentuje " Metka wieprzowa " http://imageshack.us/a/img836/6968/wp000241a.jpg Uploaded with ImageShack.us wędzona zimnym dymem 2 x po 4h . właściwego smaku nabrała po około tygodniu leżakowania w lodówce , a jest jak wino .. im starsza tym lepsza Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 26 Października 2012 " Metka wieprzowa "Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 29 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Października 2012 " Kiełbasa z dzika " Dzisiaj żona na przyjazd "biednego" studenta wyjęła z zamrażalnika kiełbasę z dzika co ją to poczyniłem 6-go października no i od razu cyk fotkę . 5.5 kg sitko 10 IIa 16 kg sitko 8 IIb 10kg sitko 6 III wieprzowa 6 kg sitko 6 x 2 przyprawy na 1 kg peklosól 18g pieprz czarny 1.5 g pieprz ziołowy 1g gałka 0.5 g jałowiec mielony 0.5 g czosnek 3g http://img526.imageshack.us/img526/1716/dzikanawb.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 29 Października 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Października 2012 Dobrze że dałeś " " Bo tego dzika 5,5kg na 32kg wieprza to tylko namiastka :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Października 2012 32 kg to mięso z dzika a 6kg to podgardle i trochę boczku . Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 30 Października 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Października 2012 Dlaczego cudzysłów? Wg. jakiego przepisu? cudzysłów , bo to jak tytuł a przepis taki : Wp.IIkl- 4kg- brzuszne części boczku,pachwina,podgardle- wpIkl. -1kg polędwiczka,ciemne mięśnie z szynki bez błon i ścięgien. Peklowanie - 48 godzin w lodówce z 24g peklosoli na kg mięsa. Zapeklowane mięso mieszamy z przyprawami: Na 1kg mięsa: -gałka -0,5g -pieprz ziołowy-1,5g -papryka słodka -2-3g -papryka ostra-2g -cukier 1,5-2g -nalewka wiśniowa lub malinowa -3-5ml Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 2 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Listopada 2012 Takie sobie masełko ze słodkiej śmietany . Śmietana zbierana z wiejskiego mleka .https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=294222#294222 Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 4 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Listopada 2012 Część wczorajszego wędzenia.Polędwica sopocka surowa Polędwiczki wędzone surowe czas peklowania 15 dni wg.tabeli Dziadka . Miało być peklowane 7 dni ale ze względu na uraz kolana musiałem trzymać aż 15 bo nie miałem jak się poruszać , ale wczoraj jakoś o lasce dałem radę Wędzenie dymem około 8 h w temperaturze 45 - 55 C ( różnie bywało bo wiało ) Szynka parzona czas peklowania j.w. parzenie do 68C batonu w wodzie 78 - 80 CA na górze chlebek z własnym masełkiem i idę jeść śniadanko ... http://img594.imageshack.us/img594/9048/szynkasurowa.jpg Uploaded with ImageShack.us [ Dodano: Nie 04 Lis, 2012 09:50 ]I jeszcze taka refleksja mnie najszła :Jakieś 2 lata temu myślałem sobie jak to zrobić aby jeść tylko to co się samemu zrobi , dzisiejsze śniadanie właśnie takie jest , wszystko zrobiłem sam , chleb ,masło ,wędliny nawet jajka są od moich kur I teraz pojawił się nowy cel , jeść to co się samemu zrobi ale i wyprodukuje masło z mleka od swojej krowy , mięso z własnej świnki , ser od własnych kóz .. może też dwa lata wystarczą ??Da Bóg dzień da i radę Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr S Opublikowano 4 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Listopada 2012 Idealne śniedanko.... Cytuj http://emotikona.pl/emotikony/pic/0drinks.gifhttp://emotikona.pl/emotikony/pic/2flaga.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Listopada 2012 SZynkowa wg.przepisu Szczepan . Ze smaku jestem bardzo zadowolony , jednak to nabijanie ma wiele do życzenia . Kabanosy wg. przepisu Halusi smak na dobry , troszkę za mało kimnku ( żonie smakują ) no i nabijanie maszynką powoduje lekkie mielenie farszu . Jelito sztuczne, bo do baraniego jeszcze nie dorosłem . No i chlebuś przenno - żytni , tym razem pieczony bez foremki .. ciasto trochę za luźne i poszedł na boki ... Tyle moich spostrzeżeń Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam http://img560.imageshack.us/img560/2506/szynkowa.jpg Uploaded with ImageShack.us http://img845.imageshack.us/img845/7591/chlebiszynkowacrop.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 18 Listopada 2012 Najciekawsze w tym wszystkim jest to iż im mam więcej " ale " do swoich wyrobów tym bardziej smakuje domownikom ... nie wiem czy to z grzeczności im smakuje i nie chcą mi robić przykrości czy to ja się czepiam Wszystko wygląda smakowicie.. :thumbsup: :clap: A że domownikom smakuje to się nie dziwię.. bo teraz mają porównanie z wyrobami sklepowymi. Natomiast Ty kolego DUCH stawiasz sobie poprzeczkę coraz wyżej i dlatego masz jakieś '' ale'' :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Listopada 2012 do baraniego jeszcze nie dorosłem .Wszystko przyjdzie z czasem,tylko działaj :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Chleb wg. przepisu Don Pedro https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9660&start=0. Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię . Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała http://img689.imageshack.us/img689/9071/wp000326tilewb.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zazdroszczę wam pieca chlebowego. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Chleb w smaku bardzo , bardzo dobry. Żonie przypomina smak babcinego chleba z dzieciństwa , aż mnie po głowie pogłaskała Łaaał... ale chlebek :thumbsup: :clap: Tylko pozazdrościć takiego wypieku oraz tego pieca.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Stycznia 2013 ... żeby miec taki piec... !!!! Cudny chlebek Ci wyszedł ! A głaskanie żony bezcenne :smile:.Ja też przed chwilą wyjęłam chlebek, ale niestety tylko z maszyny do pieczenia... Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zazdroszczę wam pieca chlebowego.Właśnie, fajna sprawa i ten chlebek mniam :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Popełniłem przy wypieku dwa błędy przy samym wyrabianiu ciasta i przy nagrzewaniu pieca ale za tydzień się poprawię .]Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodze :wink: Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Duchu, a mógłbyś zdradzić co to a błędy? W tygodniu mam zamiar również popełnić coś ala chlebek DonPedra więc wolałbym nie dać ciała gdzies po drodzeTo trochę zależy gdzie będzies piekł i jak . Jak w piekarniku i foremkach to raczej nie powinno być problemu . Ja piekłem w piecu chlebowym i zrobiłem trochę za luźne ciasto i miałem za niską temperaturę co spowodowało że chleb się " rozlał " i nie utrzymał formy. Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 7 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Będę piekł w piekarniku. Zawsze piekę na dość długo grzanym kamieniu do pieczenia (kawał solidnego granitu). Czase w foremce a czasem bez jako bochen. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Jak kto nie ma co w niedziele rano robić do go do kuchni ciągnie. Co prawda chleb nastawiony jeszcze wczoraj ale waraicja na temat bułek drożdżowych zrobiona już dzisiaj rano. Miały być co prawda szneki z glancem , takie zwijane ale wyrosły nad wymiar i są bułki drożdzowe z kruszonką i tylko glanc pozostał http://img839.imageshack.us/img839/6109/drodz.jpg Uploaded with ImageShack.us a chleb dla biednych studentów http://img547.imageshack.us/img547/3574/chlebn.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Stycznia 2013 tylko glanc pozostałNo i marmelady nie widać :wink: :lol: .A bułeczki :clap: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Stycznia 2013 szneki z glancemJadło się w młodości :wink: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Stycznia 2013 No i marmelady nie widaćSpokojnie , za tydzień też będzie niedziela , wszystko będzie Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.