Jump to content

Parzenie kiełbasy przed wędzeniem


EAnna

Recommended Posts

@dzzd1, Mam wrażenie jak już zostało napisane, że Koledze coś się pomyliło lub też sobie jajeczka sobie robi. Szkoda pisania wszak Kolega klasycznie zez 45 lat robi i żyje więc po co bić pianę. :hmm:. Wszak jak ktoś się uprze to i od zadku też zrobi tylko po co jakie efekty to tylko Kolega wiedzieć raczy  :hmm:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

W obecnych czasach da się zrobić praktycznie wszystko. Tylko po co i jakim kosztem? Szkoda, że nikt do tej pory nie wpadł na ten pomysł. ;) Radzę go opatentować, a przemysł mięsny oszaleje. :D

PS.

Mięso rozdrobnione wymieszane z peklosolą, nabiera ostatecznego koloru już po 2-3 godzinach w temp. pokojowej.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Gdzie tutaj widzisz złośliwość. Odnoszę się po prostu do tytułu tego tematu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Link to comment
Share on other sites

Prezentuję dwie parki kiełbasy - jedna parzona przed wędzeniem -druga parzenie po wędzeniu .Produkcja dzisiejsza .,czas wędzenia i parzenia jednakowy .

Prosze o wnioski.post-39869-0-86506000-1425312884_thumb.jpgpost-39869-0-51352500-1425312900_thumb.jpg

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
Share on other sites

Prezentuję dwie parki kiełbasy - jedna parzona przed wędzeniem -druga parzenie po wędzeniu 

 

Prosze o wnioski.

To chyba czas zapeklować.  :D  :laugh:  :D  wg tego co tu nam jeden kolega napisał.

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Prezentuję dwie parki kiełbasy

Ja widzę cztery parki.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7412-parzenie-kielbasy-przed-wedzeniem/?p=408687

Ale jak przmknę jedno oko to... ? NIe, widzę cały czas cztery.

 

 

Obie parki po nadzianiu były tej samej wielkości ?

Gonzo, na prawdę widzisz dwie ?  Coś mam z monitorem nie tak.

Dziadek prosił o wnioski. Muszę do okulisty. ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
Share on other sites

Peklosól zawiera azotyn sodu, stosuje się przy tworzeniu organicznych pochodnych kwasu azotawego, barwników oraz jako dodatek do żywności służący do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa. Charakterystyczna barwa peklowanego mięsa spowodowana jest tworzeniem w konserwowanym produkcie rodnika 


24 marca 2009 roku Stefan J., górnik ze Szczercowa zatrudniony w bełchatowskiej kopalni zabrał do pracy kanapki z baleronem przygotowane przez żonę. Gdy zjadł je, poczuł się źle. Wezwano pogotowie ratunkowe, które zabrało go do szpitala. Mężczyzna zmarł, a za przyczynę zgonu uznano zawał serca. 1,5 roku po jego śmierci na policję zgłosiła się sąsiadka Grażyny J. Kobieta opowiedziała, jak Grażyna J. reklama poradziła jej, aby otruła konkubenta i utrzymywała się z pieniędzy uzyskanych z odszkodowania. Ona tak zrobiła i nic się nie wydało. Ciało Stefana J. ekshumowano, wykryto w nim duże ilości azotanów. W śledztwie ustalono, że tego dnia Grażyna J. dosypała do dwóch kanapek azotan sodu, tzw. nitryt. Nie była to pierwsza próba otrucia męża, przez kilka lat Grażyna J. wraz z synem wypróbowywali na Stefanie J. działanie trucizn za mszyce i szczury. Chcieli pozbyć się go dla pieniędzy. Po jego śmierci żyli z odszkodowania.

Czytaj więcej: http://www.expressilustrowany.pl/artykul/856533,matka-z-synem-otruli-ojca-kanapkami-sad-wydal-wyrok-zdjecia,id,t.html

Link to comment
Share on other sites

Prezentuję dwie parki kiełbasy - jedna parzona przed wędzeniem -druga parzenie po wędzeniu .Produkcja dzisiejsza .,czas wędzenia i parzenia jednakowy .

Prosze o wnioski. 

 

post-39869-0-86506000-1425312884_thumb.j

 

Jak dla mnie wyrób po lewej stronie najpierw był wędzony, później parzony.

Widać ubytek podczas wędzenia i pomarszczoną skórkę.

 

Jednak dziadku to jedna strona medalu.

Druga jest taka, że kolega dzzd1 pekluje po wędzeniu, co jest teoretycznie i praktycznie niemożliwe.

 

Jeśli chodzi o azotyn sodu (nitryt) do do zabicia konia wystarczy 1/2 małej łyżeczki.

Edited by miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Miro jest odwrotnie .Kiełbasa parzona później wędzona w czasie wędzenia ładnie podeschła i wygląda jak podsuszana w związku z tym powinna być trwalsza.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Kiełbasa parzona później wędzona w czasie wędzenia ładnie podeschła i wygląda jak podsuszana w związku z tym powinna być trwalsza.

NIe mieszkam prawie trzydzieści lat w Polsce. Styczność z językiem pisanym w zasadzie tylko przez Forum i FB.

Ludzie, miejcie nad nami litość ! Z tego co Dziadek napisał nic nie kumam. Może gdzieś przecinek, może kropkę. Będzie jaśniej i zrozumialej. Proszę!!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
Share on other sites

Dyzio Ty nic mądrego w tym temacie jeszcze nie napisaleś.  Wybierasz się do okulisty, a brak przecinka lub kropki zauważasz. Piszę jak umiem,  jak źle to przepraszam . Najlepiej to nic nie pisać i będzie święty spokój , lub głupoty tak jak Ty. W tym temacie pisanie zakończyłem i na żadne zaczepki nie odpowiadam.

Edited by DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Link to comment
Share on other sites

Miro jest odwrotnie .Kiełbasa parzona później wędzona w czasie wędzenia ładnie podeschła i wygląda jak podsuszana w związku z tym powinna być trwalsza.

 

Szczerze napisze, że zaskoczyłeś mnie tą odpowiedzią.

Sądziłem, że surowe mięso będzie miało większy ubytek niż sparzone, a wyszło odwrotnie.

I to dla mnie jest zagadkowa sprawa.

Pytanie czy warunki temperatur były takie same ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

 

 

Dyzio nic mądrego w tym temacie jeszcze nie napisaleś. Wybierasz się do okulisty, a brak przecinka lub kropki zauważasz. Piszę jak umiem, Lub głupoty tak jak Ty.

Szanowny Dziadku.

Nie chcę się za bardzo rozpisywać.

Chcę Twoją wiedzę chłonąć garściami. Po to tu jestem. I Ty tu jesteś. Bo chcesz swoją wiedze przekazać. Proszę, nie obrzucajmy sie inwektywami. Starajmy się, aby język, w którym się porozumiewamy, był zrozumiały dla obu stron.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
Share on other sites

Albo mi monitor przekłamuje ale ta parzona i później wędzona wygląda na ciemniejszą w środku. Wygląda  na bardziej zwięzłą i faktycznie jakby parę dni wcześniej była wędzona i się nieznacznie podsuszyła.Przynajmniej taki mi wygląda na moim monitorze.

 

Dzieki za zdjęcia i pozdrawiam ;)

Carpe diem - raz kozie death

Link to comment
Share on other sites

Miro jest odwrotnie .Kiełbasa parzona później wędzona w czasie wędzenia ładnie podeschła i wygląda jak podsuszana w związku z tym powinna być trwalsza.

A mi dalej nie daje spokoju fakt, że ścięte przez parzenie mięso podeschło bardziej niż świeże.

No bo niby czemu ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.