Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje wyroby - dietykon


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
321 odpowiedzi w tym temacie

#1 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 30 paź 2012 - 16:38

Ser wędzony a`la oscypek

Dołączona grafika

Z serwatki pozostałej ricotta

Dołączona grafika

Zdjęcia dzisiaj zrobione i tyle pozostało tylko :blush:

#2 lysy100

lysy100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 426 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 02 lis 2012 - 19:20

brawo :clap: , jedno i drugie jest ok :thumbsup: teraz musisz częściej zakolegować się z krówką :grin:

#3 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 24 lis 2012 - 12:35

Szwagierce się krówka ocieliła, więc mleko jest! Z dwóch udojów 10 litrów, serka po uwędzeniu około 800g
Wczoraj wędziłem 3 godziny i na koniec nałożyłem pełne palenisko, pozamykałem i poszedłem do domu dokończyć książkę :wink: była godzina 20.00, zimno i ciemno. Dzisiaj rano wyciągnąłem z wędzaroka.
Serki wyszły mocno wędzone, ubytek wagowy zapewne większy ale smak intensywniejszy! Solanka 5% w zupełności mi pasuje. Oczywiście ricotta dla żonki też powstała, mnie ten rodzaj serka nie smakuje ale za to oscypki uwielbiam!!!

Efekt końcowy:
Dołączona grafika

+

Dołączona grafika
z przepisu: https://wedlinydomow...opic.php?t=5483 to dzisiejsze śniadanko było!


Pozdrawiam!

#4 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6390 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 24 lis 2012 - 12:43

Serki wyszły mocno wędzone

Jak dla mnie git.. :thumbsup: :clap:

#5 Feederman

Feederman

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1035 postów
  • MiejscowośćKaliningrad

Napisano 25 lis 2012 - 22:46

Bardzo przyjemny połyskujący wygląd. Smacznie bez wątpliwości. I chleb też. :lol: :thumbsup: :clap:

#6 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 30 lis 2012 - 21:59

Kaczka nie z sklepu :wink:

Wyluzowana z podrobami:
Dołączona grafika

Wsad:
Dołączona grafika

Nadziana i zaszyta:
Dołączona grafika


Po 2 godzinach pieczenia:
Dołączona grafika


Porcja:
Dołączona grafika

Wnioski:
Kaczor będzie lepszy, piec trzeba dłużej (1,5kg - 2 godziny to za mało), wsadu mniej bo porozrywało ścieg :wink:

Pozdrawiam!

#7 arkawroc

arkawroc

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1663 postów
  • MiejscowośćWroclaw, kiedyś Ostrów wlkp

Napisano 30 lis 2012 - 22:03

oj taką kaczusię nadziewaną robiła ś.p. moja babcia i do tego czerninka normalnie królewski obiad :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#8 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 01 gru 2012 - 18:06

Z pozostałego farszu kaczego, dzisiaj mielone. Świetne na zimno pokrojone na chlebku!

Dołączona grafika

#9 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 03 gru 2012 - 17:27

Dzisiaj przyszedł czas na:

Dołączona grafika

Karpie 4 szt. w sumie 8kg żywego, 10zł/kg, kupione w wsi Ligota (gmina Czechowice-Dziedzice).
Teraz już są w pół dzwonki pokrojone i w zamrażarce będą czekać do świąt.

#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 gru 2012 - 22:03

dietykon, dziekuje za zdjecie karpia. Pierwszy raz od 25 lat widze poslkiego karpia. Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten sam

#11 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8811 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 gru 2012 - 22:34

Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten sam

No,chyba lepsze?

#12 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 03 gru 2012 - 22:46

Każdy karp pobiera pokarm z mułu w którym żyją różne "robale", dlatego karpia czuć mułem, w szczególności dzikiego (sazana). Nasz karp z hodowli żywiony jest w dużej mierze zbożem, a po odłowieniu wpuszczany jest do płuczki w której się oczyszcza. Płuczka - staw z twardym dnem i przepływającą wodą.

#13 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 gru 2012 - 00:26

EAnna, nie sa tutaj lepsze, a co na domiar zlego, jesli sobie samemu nie zlowisz, to te ze sklepu ,to juz sam mul, a wilkie po kilka kg.Ja najbardziej, jesli tutejszy karp, to lubiez jednego jeziora(2 godziny jazdy odnas) samemu zlowione. Noi oczywiscie takie kilogramowe, nie wieksze

#14 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 08 gru 2012 - 18:50

Resztki z czyszczenia baniaka - dwuletnie wino z głogu:

Dołączona grafika

teraz w tym baniaku powstaje wino ryżowo-rodzynkowe :grin: - https://wedlinydomow...p=302959#302959

#15 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 09 gru 2012 - 09:02

Powiem szczerze ze nie próbowałem winka z głogu ale pewnie jest ok.[/i]

#16 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 12 gru 2012 - 20:17

Przyszedł wreszcie czas na łososia, udało mi się kupić w promocji za 13,95zł/kg sztukę około 3kg, pokrojony w dzwonki czeka na wigilię w zamrażarce. To taka moja nowomoda, że prócz tradycyjnego karpia, łosoś gości na wigilijnym stole:

Dołączona grafika

#17 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 12 gru 2012 - 21:56

A co masz zamiar z nim zrobić bo ja mam w zamrażarce 2 duże filety jeden zrobię solonego a nad drugim się zastanawiam. A zapomniałem dodać że mam łososia Bałtyckiego.

#18 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 13 gru 2012 - 07:37

A co masz zamiar z nim zrobić ....


Mój norweski, teraz pokrojony w dzwonki czeka do wigilii, po upieczeniu karpi będzie pieczony w naczyniu żaroodpornym posypany solą, pieprzem i curry taki smakuje mi najbardziej, trzeba jedynie odpowiednio trafić z czasem pieczenia co by się za bardzo nie wysuszył. Trzy dzwonka łososia w nagrzanym piekarniku do temperatury około 180 st.C piekę około 30-45 minut.

#19 mati31

mati31

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćPuck

Napisano 13 gru 2012 - 08:29

a gzie kopiłeś w takiej cenie 13,95zł/kg :question: :question: :?:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 13 gru 2012 - 13:09

a gzie kopiłeś w takiej cenie 13,95zł/kg :question: :question: :?:


https://wedlinydomow...p=303219#303219




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych