dietykon Posted October 30, 2012 Report Share #1 Posted October 30, 2012 Ser wędzony a`la oscypek Z serwatki pozostałej ricotta Zdjęcia dzisiaj zrobione i tyle pozostało tylko :blush: Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/ Share on other sites More sharing options...
lysy100 Posted November 2, 2012 Report Share #2 Posted November 2, 2012 brawo :clap: , jedno i drugie jest ok :thumbsup: teraz musisz częściej zakolegować się z krówką :grin: Quote Grzegorz- pozdrawiam całą WB Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-247365 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 24, 2012 Author Report Share #3 Posted November 24, 2012 Szwagierce się krówka ocieliła, więc mleko jest! Z dwóch udojów 10 litrów, serka po uwędzeniu około 800g Wczoraj wędziłem 3 godziny i na koniec nałożyłem pełne palenisko, pozamykałem i poszedłem do domu dokończyć książkę :wink: była godzina 20.00, zimno i ciemno. Dzisiaj rano wyciągnąłem z wędzaroka. Serki wyszły mocno wędzone, ubytek wagowy zapewne większy ale smak intensywniejszy! Solanka 5% w zupełności mi pasuje. Oczywiście ricotta dla żonki też powstała, mnie ten rodzaj serka nie smakuje ale za to oscypki uwielbiam!!! Efekt końcowy: + z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5483 to dzisiejsze śniadanko było! Pozdrawiam! Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-251988 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted November 24, 2012 Report Share #4 Posted November 24, 2012 Serki wyszły mocno wędzoneJak dla mnie git.. :thumbsup: :clap: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-251993 Share on other sites More sharing options...
Feederman Posted November 25, 2012 Report Share #5 Posted November 25, 2012 Bardzo przyjemny połyskujący wygląd. Smacznie bez wątpliwości. I chleb też. :lol: :thumbsup: :clap: Quote Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-252401 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 30, 2012 Author Report Share #6 Posted November 30, 2012 Kaczka nie z sklepu :wink: Wyluzowana z podrobami: Wsad: Nadziana i zaszyta: Po 2 godzinach pieczenia: Porcja: Wnioski: Kaczor będzie lepszy, piec trzeba dłużej (1,5kg - 2 godziny to za mało), wsadu mniej bo porozrywało ścieg :wink: Pozdrawiam! Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253372 Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted November 30, 2012 Report Share #7 Posted November 30, 2012 oj taką kaczusię nadziewaną robiła ś.p. moja babcia i do tego czerninka normalnie królewski obiad :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Quote dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253373 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted December 1, 2012 Author Report Share #8 Posted December 1, 2012 Z pozostałego farszu kaczego, dzisiaj mielone. Świetne na zimno pokrojone na chlebku! Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253479 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted December 3, 2012 Author Report Share #9 Posted December 3, 2012 Dzisiaj przyszedł czas na: Karpie 4 szt. w sumie 8kg żywego, 10zł/kg, kupione w wsi Ligota (gmina Czechowice-Dziedzice). Teraz już są w pół dzwonki pokrojone i w zamrażarce będą czekać do świąt. Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253844 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 3, 2012 Report Share #10 Posted December 3, 2012 dietykon, dziekuje za zdjecie karpia. Pierwszy raz od 25 lat widze poslkiego karpia. Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten sam Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253930 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted December 3, 2012 Report Share #11 Posted December 3, 2012 Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten samNo,chyba lepsze? Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253938 Share on other sites More sharing options...
PePe Posted December 3, 2012 Report Share #12 Posted December 3, 2012 Każdy karp pobiera pokarm z mułu w którym żyją różne "robale", dlatego karpia czuć mułem, w szczególności dzikiego (sazana). Nasz karp z hodowli żywiony jest w dużej mierze zbożem, a po odłowieniu wpuszczany jest do płuczki w której się oczyszcza. Płuczka - staw z twardym dnem i przepływającą wodą. Quote Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253940 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 3, 2012 Report Share #13 Posted December 3, 2012 EAnna, nie sa tutaj lepsze, a co na domiar zlego, jesli sobie samemu nie zlowisz, to te ze sklepu ,to juz sam mul, a wilkie po kilka kg.Ja najbardziej, jesli tutejszy karp, to lubiez jednego jeziora(2 godziny jazdy odnas) samemu zlowione. Noi oczywiscie takie kilogramowe, nie wieksze Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253949 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted December 8, 2012 Author Report Share #14 Posted December 8, 2012 Resztki z czyszczenia baniaka - dwuletnie wino z głogu: teraz w tym baniaku powstaje wino ryżowo-rodzynkowe :grin: - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=302959#302959 Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-254960 Share on other sites More sharing options...
ralf325 Posted December 9, 2012 Report Share #15 Posted December 9, 2012 Powiem szczerze ze nie próbowałem winka z głogu ale pewnie jest ok.[/i] Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-255056 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted December 12, 2012 Author Report Share #16 Posted December 12, 2012 Przyszedł wreszcie czas na łososia, udało mi się kupić w promocji za 13,95zł/kg sztukę około 3kg, pokrojony w dzwonki czeka na wigilię w zamrażarce. To taka moja nowomoda, że prócz tradycyjnego karpia, łosoś gości na wigilijnym stole: Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-255933 Share on other sites More sharing options...
Jasiust Posted December 12, 2012 Report Share #17 Posted December 12, 2012 A co masz zamiar z nim zrobić bo ja mam w zamrażarce 2 duże filety jeden zrobię solonego a nad drugim się zastanawiam. A zapomniałem dodać że mam łososia Bałtyckiego. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-255976 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted December 13, 2012 Author Report Share #18 Posted December 13, 2012 A co masz zamiar z nim zrobić .... Mój norweski, teraz pokrojony w dzwonki czeka do wigilii, po upieczeniu karpi będzie pieczony w naczyniu żaroodpornym posypany solą, pieprzem i curry taki smakuje mi najbardziej, trzeba jedynie odpowiednio trafić z czasem pieczenia co by się za bardzo nie wysuszył. Trzy dzwonka łososia w nagrzanym piekarniku do temperatury około 180 st.C piekę około 30-45 minut. Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-256048 Share on other sites More sharing options...
mati31 Posted December 13, 2012 Report Share #19 Posted December 13, 2012 a gzie kopiłeś w takiej cenie 13,95zł/kg :question: :question: :?: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-256059 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted December 13, 2012 Author Report Share #20 Posted December 13, 2012 a gzie kopiłeś w takiej cenie 13,95zł/kg :question: :question: :?: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=303219#303219 Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-256109 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted December 22, 2012 Author Report Share #21 Posted December 22, 2012 Kolejny raz bułeczki wypieczone, z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=212589#212589 to zasługa bardziej żony Basi niż moja: i trochę starsze zdjęcie bo pierniki już odleżały trochę by zmięknąć z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=161519#161519 też wykonanie Basi a ja tylko zdjęcia robiłem :blush: : no i jeszcze śledzie po skandynawsku od Kruszynki jeden z tych słoików :wink: tu przepis jest: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=302222#302222 : A na koniec próba ratowania nieudanego korycińskiego: Pozdrawiam! Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-258074 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 22, 2012 Report Share #22 Posted December 22, 2012 dietykon, :clap: dla Basi . Sama chyba zrobie buleczki juztro na wigilija kolacje, bo sie tak napatrzylam na wasze Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-258115 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted February 10, 2013 Author Report Share #23 Posted February 10, 2013 Śląski obiod sie robi: Dynia hokkaido: Wczorajsza wątrobianka wędzona mojej żony: o piątej popołudniu dowiedziałem się, że muszę ją uwędzić :devil: ale smak dzisiejszy zrekompensował mi wczorajszą bieganinę. Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-267201 Share on other sites More sharing options...
madlinka Posted February 11, 2013 Report Share #24 Posted February 11, 2013 dietykon, te pyzy (bo to są pyzy prawda?) wyglądają cudownie, takie okrąglutkie i kształtne ja ich nie potrafię robić i bardzo bym Cię prosiła o przepis i jeszcze na kapustkę, bo zawsze mi wychodzi zbyt przesadzona z przyprawami, no nie potrafię jej dobrze zrobić a bardzo lubię. Quote Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-267478 Share on other sites More sharing options...
Pacan Wojciech Posted February 11, 2013 Report Share #25 Posted February 11, 2013 madlinka, wg. mnie wygladaja na kluski śląskie , masz co prawda do granicy Śląska z 20 km , ale szykuje sie poważny " konflikt " pomiędzy Śląskiem i Zagłebiem , kiedy mieszkałem w Sosnowcu , zawsze to podkreslano .Pyzy robi się z ugotowanych i tartych ziemniaków surowych w stosunku 50/50 , zwał ja zwał obie kluski , kazda z osobna oczywiście są wyśmienite .Takie własnie w Sosnowcu i na wsi pod Myszkowem robiły moje babcie .Przepis na kluski śląskie tez widzialem na forum. Pozdrawiam [ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 12:38 ]dietykon, czy do tego smacznego obiadu dodałeś jako przystawkę dynie hokkaido , jak ją przygotowałeś.Pozdrawiam Quote Wojciech Pacan Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-267484 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.