Jump to content

Recommended Posts

  • Replies 336
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • 3 weeks later...

Szwagierce się krówka ocieliła, więc mleko jest! Z dwóch udojów 10 litrów, serka po uwędzeniu około 800g

Wczoraj wędziłem 3 godziny i na koniec nałożyłem pełne palenisko, pozamykałem i poszedłem do domu dokończyć książkę :wink: była godzina 20.00, zimno i ciemno. Dzisiaj rano wyciągnąłem z wędzaroka.

Serki wyszły mocno wędzone, ubytek wagowy zapewne większy ale smak intensywniejszy! Solanka 5% w zupełności mi pasuje. Oczywiście ricotta dla żonki też powstała, mnie ten rodzaj serka nie smakuje ale za to oscypki uwielbiam!!!

 

Efekt końcowy:

 

+

 

z przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5483 to dzisiejsze śniadanko było!

 

 

Pozdrawiam!

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-251988
Share on other sites

Kaczka nie z sklepu :wink:

 

Wyluzowana z podrobami:

 

Wsad:

 

Nadziana i zaszyta:

 

 

Po 2 godzinach pieczenia:

 

 

Porcja:

 

Wnioski:

Kaczor będzie lepszy, piec trzeba dłużej (1,5kg - 2 godziny to za mało), wsadu mniej bo porozrywało ścieg :wink:

 

Pozdrawiam!

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253372
Share on other sites

Dzisiaj przyszedł czas na:

 

 

Karpie 4 szt. w sumie 8kg żywego, 10zł/kg, kupione w wsi Ligota (gmina Czechowice-Dziedzice).

Teraz już są w pół dzwonki pokrojone i w zamrażarce będą czekać do świąt.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253844
Share on other sites

dietykon, dziekuje za zdjecie karpia. Pierwszy raz od 25 lat widze poslkiego karpia. Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten sam

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253930
Share on other sites

Unas tylko dzikie cale w luskach. Smak nie jest ten sam

No,chyba lepsze?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253938
Share on other sites

Każdy karp pobiera pokarm z mułu w którym żyją różne "robale", dlatego karpia czuć mułem, w szczególności dzikiego (sazana). Nasz karp z hodowli żywiony jest w dużej mierze zbożem, a po odłowieniu wpuszczany jest do płuczki w której się oczyszcza. Płuczka - staw z twardym dnem i przepływającą wodą.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253940
Share on other sites

EAnna, nie sa tutaj lepsze, a co na domiar zlego, jesli sobie samemu nie zlowisz, to te ze sklepu ,to juz sam mul, a wilkie po kilka kg.Ja najbardziej, jesli tutejszy karp, to lubiez jednego jeziora(2 godziny jazdy odnas) samemu zlowione. Noi oczywiscie takie kilogramowe, nie wieksze

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-253949
Share on other sites

Resztki z czyszczenia baniaka - dwuletnie wino z głogu:

 

 

teraz w tym baniaku powstaje wino ryżowo-rodzynkowe :grin: - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=302959#302959

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-254960
Share on other sites

Przyszedł wreszcie czas na łososia, udało mi się kupić w promocji za 13,95zł/kg sztukę około 3kg, pokrojony w dzwonki czeka na wigilię w zamrażarce. To taka moja nowomoda, że prócz tradycyjnego karpia, łosoś gości na wigilijnym stole:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-255933
Share on other sites

A co masz zamiar z nim zrobić ....

Mój norweski, teraz pokrojony w dzwonki czeka do wigilii, po upieczeniu karpi będzie pieczony w naczyniu żaroodpornym posypany solą, pieprzem i curry taki smakuje mi najbardziej, trzeba jedynie odpowiednio trafić z czasem pieczenia co by się za bardzo nie wysuszył. Trzy dzwonka łososia w nagrzanym piekarniku do temperatury około 180 st.C piekę około 30-45 minut.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-256048
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kolejny raz bułeczki wypieczone, z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=212589#212589 to zasługa bardziej żony Basi niż moja:

 

 

i trochę starsze zdjęcie bo pierniki już odleżały trochę by zmięknąć z przepisu:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=161519#161519 też wykonanie Basi a ja tylko zdjęcia robiłem :blush: :

 

 

no i jeszcze śledzie po skandynawsku od Kruszynki jeden z tych słoików :wink: tu przepis jest: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=302222#302222 :

 

 

A na koniec próba ratowania nieudanego korycińskiego:

 

 

Pozdrawiam!

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-258074
Share on other sites

dietykon, :clap: dla Basi . Sama chyba zrobie buleczki juztro na wigilija kolacje, bo sie tak napatrzylam na wasze

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-258115
Share on other sites

  • 1 month later...

Śląski obiod sie robi:

 

 

 

 

Dynia hokkaido:

 

 

Wczorajsza wątrobianka wędzona mojej żony:

 

 

o piątej popołudniu dowiedziałem się, że muszę ją uwędzić :devil: ale smak dzisiejszy zrekompensował mi wczorajszą bieganinę.

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-267201
Share on other sites

dietykon, te pyzy (bo to są pyzy prawda?) wyglądają cudownie, takie okrąglutkie i kształtne ja ich nie potrafię robić i bardzo bym Cię prosiła o przepis i jeszcze na kapustkę, bo zawsze mi wychodzi zbyt przesadzona z przyprawami, no nie potrafię jej dobrze zrobić a bardzo lubię.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-267478
Share on other sites

madlinka, wg. mnie wygladaja na kluski śląskie , masz co prawda do granicy Śląska z 20 km , ale szykuje sie poważny " konflikt " pomiędzy Śląskiem i Zagłebiem , kiedy mieszkałem w Sosnowcu , zawsze to podkreslano .Pyzy robi się z ugotowanych i tartych ziemniaków surowych w stosunku 50/50 , zwał ja zwał obie kluski , kazda z osobna oczywiście są wyśmienite .Takie własnie w Sosnowcu i na wsi pod Myszkowem robiły moje babcie .Przepis na kluski śląskie tez widzialem na forum. Pozdrawiam

 

[ Dodano: Pon 11 Lut, 2013 12:38 ]

dietykon, czy do tego smacznego obiadu dodałeś jako przystawkę dynie hokkaido , jak ją przygotowałeś.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7414-moje-wyroby-dietykon/#findComment-267484
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.