Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje wyroby - dietykon


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
321 odpowiedzi w tym temacie

#41 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 12 gru 2013 - 16:05

37g soli / 1kg mięsa,
0,5 litra wody / 1 kg mięsa
1 łyżeczka saletry / 8 kg mięsa
zimą 1,5 łyżeczki cukru / 8 kg mięsa

 

to tak żebym sam nie musiał szukać :angel:



#42 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 12 gru 2013 - 20:34

Narazie zakupy:

 

Załączony plik  100_7156.JPG   66,07 KB   13 Ilość pobrań

 

Załączony plik  100_7157.JPG   66,94 KB   13 Ilość pobrań

 

c.d.n.....



#43 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 21 gru 2013 - 20:42

Załączony plik  100_7159.JPG   81,11 KB   12 Ilość pobrań

 

Załączony plik  100_7163.JPG   69,95 KB   12 Ilość pobrań



#44 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 25 gru 2013 - 23:13

Załączony plik  100_7181.JPG   50,97 KB   11 Ilość pobrań

 

1 kg filetów śledzi zielonych

3 łyżeczki cukru

3 łyżeczki wegety

1 łyżeczka bazyli

1 łyżeczka oregano

1 papryka surowa

2 ogórki kiszone

3 cebule

ziele angielskie, liść laurowy

 

zalewa:

1/2 szklanki octu

1/2 szklanki oleju

1/2 szklanki wody

2-3 przeciery pomidorowe

 

Śledzie pokrojone na kawałki podzielić na 2 lub 3 porcje. Jedną warstwę położyć do garnka, posypać częścią wymieszanych przypraw, położyć na to pokrojone w kostkę paprykę, ogórek cebulę. Na to położyć kolejną warstwę śledzi, posypać kolejną częścią przypraw i warzyw itd. Zalewę wymieszać i zalać śledzie. Po zagotowaniu delikatnie mieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości śledzi (około 5-10 minut). Podawać zimne.



#45 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1886 postów

Napisano 25 gru 2013 - 23:30

Po zagotowaniu delikatnie mieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości śledzi (około 5-10 minut).

dietykon śledzie wyglądają smakowicie :) jestem wielbicielką tych ryb
tylko czy te śledzie nie ''rozpadną się'' kiedy będą gotowane :( choć na zdjęciu wyglądają na ''zwarte''



#46 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 25 gru 2013 - 23:34

Delikatnie mieszając nie powinny się rozpaść i jeżeli się już zaczną rozpadać to znaczy, że są już odpowiednio ugotowane.



#47 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6394 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 26 gru 2013 - 12:52

Po zagotowaniu delikatnie mieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości śledzi (około 5-10 minut). Podawać zimne.

 

Ja robię z podobnego   przepisu, lecz śledzie pokrojone i ułożone w garnku zalewam gorącą  zalewą i gotuję 10 min na wolnym ogniu... nie mieszając. :)

Na drugi dzień jak ostygną nadają się do jedzenia.


Użytkownik @halusia@ edytował ten post 26 gru 2013 - 12:53


#48 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 21 sty 2014 - 11:06

Wczorajszo-dzisiejszy galert

 

Załączony plik  100_7182.JPG   151,38 KB   11 Ilość pobrań



#49 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 28 lut 2014 - 10:33

OSCYPKI

 

Na 10 litrów mleka 2g podpuszczki.

Mleko zagrzać do temperatury 35-37 stopni, podpuszczkę rozpuścić w nieiwelkiej ilości zimnej wody (kieliszek) odstawić na 15 min, dodać do zagrzanego mleka ciągle mieszając (mieszać około 1,5 minuty w sumie), pozostawić na około 40 minut już bez grzania, po tym czasie sprawdzić skrzep, jeżeli słaby to pozostawić jeszcze na 30 minut, powinien szybko podchodzić serwatką po nacięciu. Skrzep pokroić w kostkę 1,5x1,5 cm i pozostawić do opadnięcia na 30 minut. Skrzep odcedzić, wstępnie odcisnąć z serwatki podzielić na 4 części i wstawić do wody o temperaturze 50-55 stopni w celu uplastycznienia, po czym dokładnie wycisnąć i uformować porządany kształt. Wstawić do solanki - na dwa litry wody 100g soli - na 12 godzin do lodówki, włożyć do siatki, powiesić by obeschły i odciekły, wędzić w temperaturze takiej by nie popłyneły - na żądany kolor.

 

RICOTTA

 

Pozostałą serwatkę zagrzać do temperatury 95 stopni dodać sok z 1 cytryny lub odrobinę białego octu winnego, pozostawić do ostygnięcia, odcedzić przez pieluchę tetrową.


Użytkownik dietykon edytował ten post 28 lut 2014 - 10:45


#50 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 24 mar 2014 - 10:19

Sałatka z zielonych pomidorów
 
Składniki:
1,5 kg zielonych pomidorów  
45 dag cebuli
4-5 łyżeczek soli  
 
zalewa: 
2 i 3/4 szklanki wody
1 i 1/4 szklanki octu  
1 łyżka cukru  
3 listki laurowe  
7 ziarenek pieprzu 
7 ziarenek ziela angielskiego
 
Sposób przygotowania:
Pomidory myjemy, kroimy w cienkie plasterki, posypujemy solą i odstawiamy na 2 godziny, żeby puściły sok.
Po tym czasie dobrze je odsączamy na sitku i odcedzamy jak najwięcej wody.
Wodę gotujemy z octem, cukrem i przyprawami.
Cebulę kroimy na cienkie plasterki, mieszamy z pomidorami i nakładamy do sparzonych wrzątkiem słoików, dociskając łyżką.
Następnie wlewamy gorącą zalewę i mocno zakręcamy sparzonymi zakrętkami.
Słoiki pasteryzujemy 20 minut w garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok. 2/3 wysokości słoika, w temp. maksimum 90 stopni lub w piekarniku z termoobiegiem w temp. 90 stopni.
 
Pindjur:
 
Składniki:
5 kg czerwonej papryki 
2,5 kg dojrzałych pomidorów   
2,5 kg bakłażanów   
5 cebul średniej wielkości  
20 ząbków czosnku
2 -3 szklanki oliwy
(Uwaga!! wszystkie przyprawy dodajemy do smaku)
1-2 łyżki cukru  
1-2 łyżki octu winnego
sól  
świeżo zmielony czarny pieprz
½-1 łyżeczki pieprzu Cayenne  
 
Sposób przygotowania:
Paprykę kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy pestki układamy na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) skórką do góry. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni, aż skórka trochę się przypali, a na jej powierzchni pojawią się czarne bąble. Wyciągamy z piekarnika, czekamy aż ostygną i zdejmujemy z nich skórkę. Obrane papryki zostawiamy na sicie do ocieknięcia min. 8-12 godzin.
Bakłażany kroimy na plastry o grubości nie większej niż 2 cm, posypujemy solą z dwóch stron, odstawiamy na 30 minut, po tym czasie płuczemy. 
Plastry bakłażanów, obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, nieobrany czosnek, pieczemy jak paprykę, ale nie na czarno, tylko do miękkości bakłażanów (ok.20 min).
Pomidory kroimy, dusimy bez wody w garnku kilka minut, przecieramy przez nylonowe sito.
Bakłażany przecieramy przez sito tak jak pomidory, jeżeli będzie trudno, można dodać trochę przecieru pomidorowego.
Papryki mielimy w maszynce (sito 4 mm) razem z upieczoną cebulą oraz z obranym czosnkiem.
Wszystkie trzy „masy” wrzucamy do garnka (na płytce ochronnej) i dusimy, aż masa nabierze kremowej konsystencji (czasami trzeba odparować). 
Dolewamy oliwę, przyprawiamy i zagotowujemy.
Pastę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy 30–40 minut w garnku ze szmatką na dnie i wodą do ok. 2/3 wysokości słoika, w temp. maksimum 90 stopni, lub w piekarniku, z termoobiegiem w temp. 90 stopni.
 
 

Dla siebie i zainteresowanych co by nie szukać jesienią gdy pomidorów dużo a i te które pozostaną zielone jest sporo.


Użytkownik dietykon edytował ten post 24 mar 2014 - 10:20


#51 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 24 mar 2014 - 11:56

Konserwy słoikowe:

 

Załączony plik  100_7187.JPG   54,57 KB   11 Ilość pobrań



#52 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 28 mar 2014 - 22:38

Swoja kiełbaska z cebulką! Co więcej trzeba?

Załączony plik  100_71901.JPG   103,82 KB   11 Ilość pobrań



#53 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13861 postów

Napisano 28 mar 2014 - 22:41

Żebyś mieszkał bliżej !  :devil:



#54 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6958 postów

Napisano 31 mar 2014 - 06:47

Swoja kiełbaska z cebulką! Co więcej trzeba?

Jak to co trzeba Kaziu :rolleyes: trzeba popić coby się ładnie trawiło :D



#55 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 22 kwi 2014 - 08:39

Pieczona biała kiełbasa z jabłkiem.

 

Załączony plik  100_7244.JPG   126,18 KB   9 Ilość pobrań



#56 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 22 kwi 2014 - 09:43

Pieczona biała kiełbasa z jabłkiem.

 

 

 Jeżeli chodzi o smak to może i smaczne . Ja siebie przy takiej kompozycji nie widzę . :D

 

 

 Gorąco pozdrawiam



#57 dietykon

dietykon

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów

Napisano 31 maj 2014 - 09:54

Załączony plik  100_7362.JPG   94,58 KB   12 Ilość pobrań



#58 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 31 maj 2014 - 20:28

Serek piękny a i merlocik niczego sobie;)

#59 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1607 postów

Napisano 01 cze 2014 - 09:13

morfeusz300  :) to wino to nie Merlo ,to Shiraz  :) pozdrawiam



#60 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 01 cze 2014 - 09:16

morfeusz300 :) to wino to nie Merlo ,to Shiraz :) pozdrawiam

też smaczne😉😉

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych