EAnna Posted October 30, 2012 Report Share #1 Posted October 30, 2012 Zrobiłam kilka dni temu krupnioki kierując się składem stosowanym w mojej rodzinie. Zakupiłam: 1. Podgardle - 1,5kg 2. Ośrodki 2szt - 2,7 kg 3. Głowa cała 4,3 kg 4. Golonka z/k i skórą - 1 kg 5. Wątroba - 0,5 kg 6. Krew - 2l 7. Kasza gryczana biała 2,5kg Z zapasów doszły: 8. skwarki - 0,15 kg 9. mięsa krwawe mrożone - 0,25 kg Za całość zapłaciłam 50zł. Ośrodki podzieliłam na płucka (oddzielnie parzone), serca, śledzionę (też oddzielnie parzona). Wątroba również parzona oddzielnie do zaróżowienia. Po uparzeniu mięs i oddzieleniu kości oraz elementów niejadalnych zostało 6kg mięsa ze skórkami i przyległym tłuszczem. 2,5 kg kaszy zostało wypłukane a następnie uparzone na 4,5l rosołu. Do gorącej kaszy wlałam przecedzoną krew aby się uparzyła. W całości wyszło równo 15kg masy krupniokowej. Mięsa zostały zmielone na sitku fi 8, wątroba pokrojona w kostkę. Przyprawy na 1kg całej masy: 1. sól - 17g 2. cebula -30g (usmażona na smalcu) 2. majeranek - 2g 3. pieprz 2,5g 4. ziele angielskie - 04g 5. gorczyca - 2,5 6. Kminek - 0,5 7. kolendra - 0,5 Masa po wymieszaniu i próbnej degustacji została doprawiona dodatkową ilością pieprzu i nadziana w kiełbaśnice oznakowane jako 42+ i okręcone krótkie "kiełbaski" przewiazane sznurkiem. Parzenie w 75 st,C. Jeden krupniok pękł niestety w parzeniu :sad: A oto efekty: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/ Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted October 30, 2012 Report Share #2 Posted October 30, 2012 EAnna, jak to slicznie wyglada. :thumbsup: A ja jeszcze przed sniadaniem Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246943 Share on other sites More sharing options...
arkawroc Posted October 30, 2012 Report Share #3 Posted October 30, 2012 EAnno cudo powiadam cudo Quote dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246944 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 30, 2012 Report Share #4 Posted October 30, 2012 Zrobiłam kilka dni temu krupnioki kierując się składem stosowanym w mojej rodzinie.Po mimo że jestem po kolacji , chętnie zjadłabym jedno pętko :thumbsup: Brawo Aniu :clap: Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246945 Share on other sites More sharing options...
bogdan b Posted October 30, 2012 Report Share #5 Posted October 30, 2012 EAnna, :clap: :thumbsup: , regionalna kiszka , jak byłem młody i Babcia zabierała mnie na zakupy do Katowic ,to krupniok na gorąco był obowiązkowy . Quote Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246947 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 30, 2012 Author Report Share #6 Posted October 30, 2012 regionalna kiszkaMam tego świadomość. Zamieściłam ten przepis bo ktoś wspomniał na forum, że krupnioki to kasza, podgardle, skórki, skórki, skórki i krew :shock: Może ktoś tak robi ale dobry krupniok musi swoje dostać. Musi być mięsny i tłuściutki oraz bardzo dobrze przyprawiony. Może być robiony z przewagą mięsa z policzków. Ale ja dodaję wszystkie podroby ponieważ są żródłem nie tylko witamin ale i pierwiastków śladowych. Podroby, wg mnie, są pokarmem leczniczym. Krupniok - od "krupy", czyli kasza. Gwara śląska i śląskie nazwy zawierają wiele staropolskich (nawet staro-cerkiewno-słowiańskich) określeń, gdzie indziej dawno już zarzuconych. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246959 Share on other sites More sharing options...
Henio Posted October 30, 2012 Report Share #7 Posted October 30, 2012 Może ktoś tak robi ale dobry krupniok musi swoje dostać. Musi być mięsny i tłuściutki oraz bardzo dobrze przyprawiony. :clap: :clap: :clap: :thumbsup: I nic więcej nie muszę pisać . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246962 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 30, 2012 Report Share #8 Posted October 30, 2012 Musi być mięsny i tłuściutki oraz bardzo dobrze przyprawiony. I te niespodzianki :thumbsup: :clap: :clap: Gorąco pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246973 Share on other sites More sharing options...
Einshell Posted October 30, 2012 Report Share #9 Posted October 30, 2012 :clap: :thumbsup: :clap: Prawdziwa ''kaszana'' EAnno !!! :wink: :grin: To było Dużo Dobrej Roboty... :clap: Pozdrawiam serdecznie !!! Quote Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246976 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted October 30, 2012 Report Share #10 Posted October 30, 2012 Zrobiłam kilka dni temu krupnioki kierując się składem stosowanym w mojej rodzinieEanno super :thumbsup: Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246977 Share on other sites More sharing options...
marcus Posted October 30, 2012 Report Share #11 Posted October 30, 2012 Wyroby fajne tylko nurtuje mnie nazwa KRUPNIOK SLASKI raczej powinnas napisac rodzinny jesli bylo tak robione bo slaski to zbyt ogolnikowa nazwa. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246980 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted October 31, 2012 Report Share #12 Posted October 31, 2012 Wyroby fajne tylko nurtuje mnie nazwa KRUPNIOK SLASKI raczej powinnas napisac rodzinny jesli bylo tak robione bo slaski to zbyt ogolnikowa nazwa. Pozdrawiam Jest dopisek pod tematem. Też nie zauważyłem, przepraszam. Jeszcze co do jednego pękniętego krupnioka, wydaje mi się, że to też wpisuje się w tradycję tak powstawała wspaniała zupa po parzeniu krupników u mnie zwana wurstzupą! I w nawiązaniu do śląskich świniobić jeszcze jedno danie jedna potrawa czy też jeden proces produkcyjny który tutaj wspomnę czyli werflajsz. Ciekawe, czy ktoś to zna? Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246993 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 31, 2012 Report Share #13 Posted October 31, 2012 okręcone krótkie "kiełbaski" przewiazane sznurkiem. EAnna , te sznureczki jakie mają zadanie :question: :smile: Przypuszczam , ale proszę o wyjaśnienie . :smile: Pozdrawiam Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-246997 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 31, 2012 Author Report Share #14 Posted October 31, 2012 te sznureczki jakie mają zadanieChronią przed rozerwaniem w czasie parzenia i przenoszenia. Inaczej: stanowią siłę nośną całego jelita, mieszczącego np. 12 "kiełbasek", zabezpieczają też przed odkręcaniem. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247005 Share on other sites More sharing options...
andrzej k Posted October 31, 2012 Report Share #15 Posted October 31, 2012 Dzięki :smile: Quote Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247054 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 31, 2012 Report Share #16 Posted October 31, 2012 Zakupiłam: 1. Podgardle - 1,5kg 2. Ośrodki 2szt - 2,7 kg 3. Głowa cała 4,3 kg 4. Golonka z/k i skórą - 1 kg 5. Wątroba - 0,5 kg 6. Krew - 2l 7. Kasza gryczana biała 2,5kg To u Was w ośrodkach nie ma wątroby :rolleyes: Czy chciałaś dać jej jeszcze więcej :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247060 Share on other sites More sharing options...
yogi Posted October 31, 2012 Report Share #17 Posted October 31, 2012 I w nawiązaniu do śląskich świniobić jeszcze jedno danie jedna potrawa czy też jeden proces produkcyjny który tutaj wspomnę czyli werflajsz. Ciekawe, czy ktoś to zna?Pewnie ze znam, w moim regionie tylko tak sie mowilo, do teraz nie wiem jak sie to po Polsku nazywa. Potocznie mowilo sie werflaisz, jednakze prawidlowo powinno byc Wellfleisch (z jezyka Niemieckiego), jest to mieso parzone po swiniobiciu przeznaczone na salceson, pasztetowa itd. Pozdrawiam yogi Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247068 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted October 31, 2012 Author Report Share #18 Posted October 31, 2012 To u Was w ośrodkach nie ma wątrobyPrawdopodobnie użyłam złego określenia. Kupiłam dwa płuco-serca, w których zawsze jest też śledziona. Wątrobę kupuje się oddzielnie. Może powinnam poprawić ten skład Gonzuniu? Dziękuję za zwrócenie uwagi :smile: Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247070 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted October 31, 2012 Report Share #19 Posted October 31, 2012 Może powinnam poprawić ten skład Gonzuniu? Nie, nie. Ja robię z podobnego składu tylko zamiast golonki daję spacerówki, daję skórki i cebulę. A zapytałem o wątrobę, bo u nas pod nazwą ośrodki kupuje się:ozór z przełykiem i tchawicą, płucami, sercem, wątrobą i okrawkami przepony brzusznej. Pozdrawiam :wink: Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247110 Share on other sites More sharing options...
dietykon Posted November 2, 2012 Report Share #20 Posted November 2, 2012 Pewnie ze znam, w moim regionie tylko tak sie mowilo, do teraz nie wiem jak sie to po Polsku nazywa. ... Po polsku to chyba będzie "Kotłówka Wieprzowa" - http://slaskiesmaki.pl/pl/t/Kotlowka_Wieprzowa Quote a tu moja stronka Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247298 Share on other sites More sharing options...
marcus Posted November 4, 2012 Report Share #21 Posted November 4, 2012 Po uparzeniu mięs i oddzieleniu kości oraz elementów niejadalnych zostało 6kg mięsa ze skórkami i przyległym tłuszczem. 2,5 kg kaszy zostało wypłukane a następnie uparzone na 4,5l rosołu. Do gorącej kaszy wlałam przecedzoną krew aby się uparzyła. W całości wyszło równo 15kg masy krupniokowej. Co do skladu niemam zastrzezen . Jest tluszcz ,skorki,golonka,glowizna i to indywidualna sprawa co kto daje . My dawalismy do krupniokow i zymlokow jeszcze tluszcz otokowy. Pozdrawiam Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-247770 Share on other sites More sharing options...
miro Posted November 7, 2012 Report Share #22 Posted November 7, 2012 EAnno wielki szacunek za kontynuację rodzinnej tradycji !Mogłabyś co prawda kupić krupniok w sklepie, ale jak widać wolisz po Waszemu, rodzinnie. Jeszcze raz szacunek za podtrzymywanie tradycji. :clap: :clap: :clap: Quote www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-248187 Share on other sites More sharing options...
Jacek G Posted November 7, 2012 Report Share #23 Posted November 7, 2012 Wg. mnie krupniok im bardziej uboższy tym lepszy. A nie zapomnę smaku tych zalanych smalcem w słoiku lub tych jeszcze "ciepłych". Każdy ma swój smak i swoje przepisy i to jest ta tradycja a nie te "rejestrowane" przepisy. One są dla tylko dla tych co zajmują produkcją komercyjną. Dla nas tradycją jest to co robimy dla siebie (ewentualnie rodziny). Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-248192 Share on other sites More sharing options...
jumbo Posted November 7, 2012 Report Share #24 Posted November 7, 2012 Pewnie ze znam, w moim regionie tylko tak sie mowilo, do teraz nie wiem jak sie to po Polsku nazywa. ... Po polsku to chyba będzie "Kotłówka Wieprzowa" - http://slaskiesmaki.pl/pl/t/Kotlowka_Wieprzowa nastawiony wielki kocioł , w którym gotowała się głowa i mięsa na salc, potem parzyły się podroby , a potem parzyły się żymloki , pasztety , preswuszty i ew krupnioki. Jak coś przy parzeniu pękło , to wzbogacało zawartość kotła Po wyłowieniu wszystkiego zawartość kotła w formie płynnej , zwana kotłówką , była rozdystrybuowana razem z krupniokiem po sąsiedzkiej okolicy (to tak u nas w Hanysowie) Quote jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-248204 Share on other sites More sharing options...
henky Posted December 13, 2012 Report Share #25 Posted December 13, 2012 @halusia@, @halusia@, Chociaz duzo czytam przepisy nie pisalem jeszcze nigdy bo jestem nowicjusz , poczatkujacy, tzw. Zoltodziob!!!! Chcialbym jednak podziekowac za przepis na pasztet "Halusi" zrobilem co prawda bez zurawiny ,ale tym moim znajomym ktorym sprezentowalem po malej blaszce tak zasmakowal ze tylko pani podziekowac! Pozdrowienia z niemiec henky! Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7416-krupniok-%C5%9Bl%C4%85ski-wg-rodzinnej-tradycji/#findComment-256182 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.