Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Dania obiadowe


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 11 lis 2012 - 21:52

Prepis pochodzi z programu masterchef

Michał Muskała - Ravioli nadziewane pastą z dyni, ricotty, szpinaku i mozzarelli , z parmezanem.

SKŁADNIKI na 2 porcje:

Ravioli

1 jajko
90 g mąki
10 g semoliny
szczypta soli
odrobina oliwy

Nadzienie ravioli:

120 g obranej dyni
½ łyżeczki cukru
1 łyżka masła
125 g ricotty
garść świeżego szpinaku
sól
pieprz
½ kulki mozzarelli
1 łyżka tartego parmezanu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciasto zagniatamy na blacie podsypanym mąką, wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki.

Pokrojoną w drobną kostkę dynię lekko słodzimy, podsmażamy na maśle aż będzie miękka. Wkładamy do miski, studzimy i mieszamy z lekko podsmażonym szpinakiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy drobno pokrojoną mozzarellę di bufala.

Na rozwałkowane ciasto nakładamy po łyżeczce farszu w równych odstępach, przykrywamy drugim płatem ciasta, dociskamy brzegi wokół farszu i wykrawamy ravioli. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy około 4-5 minut i wyjmujemy kiedy są jeszcze al dente. Podajemy z roztopionym masłem, posypujemy tartym parmezanem.


Zrobiłam dziś tą potrawę na obiad i odczucia mieszane, no bo tak się zachwycali tym ravioli w programie, że spodziewałam się czegoś powalającego, a tu... smak owszem ciekawy, ciasto dobre, choć ciężko się je wałkuje, pewnie dla tego, ze nie mam wprawy. 1,5 godziny robiłam zaledwie kilka pierożków. Co do ilości, porcja dla dwóch osób z przepisu wg mnie to dla jednej. Mimo wszystko warto spróbować, coś innego.
Zdjęcie mam tylko jedno, które zrobiła Zuzia, bo ja byłam wściekła, ze nie wyszły mi takie idealne jak w tv i nie chciałam ich fotografować :)
Dołączona grafika

#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 11 lis 2012 - 22:17

madlinka, JA nie wstawiam tego ciasta do lodowki, zostawian na wierzchu i nie daje calych jajek tylko same zoltka. Cisto po tej pol godzimie powinno byc elastyczne. Z czasem nabieresz wprawy. Jesli chodzi o farsz, to pamietaj aby dynia i szpinak nie byly wodniste, bo wtedy nasz odrobine za luzny farsz, co utrudni tobie lepienie pierogow.

#3 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 11 lis 2012 - 22:20

No to fajnie, ze jest jakiś sposób, bo ciasto mi naprawdę smakuje, tylko tak trochę się zniechęciłam pracochłonnością.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 28 sty 2014 - 22:55

Tutaj wszystko co niekoniecznie zdrowe i malo kaloryczne ale jakże pyszne. 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych