Gregtom Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Listopada 2012 Cześć.. Do jutra tzn. soboty, mamy w sklepie głowiznę, stópki, ogony i wątrobę WP w cenie po 0,99 centa za kg. (ok. 4 zł). Ze stópek zrobiłem wczoraj galat: Niestety, zeżarli wszystko zanim dzisiaj zdążyłem fotkę pstryknąć z gotowca.. ------------------------------------------ Jak w temacie.. Co proponujecie, aby z w/w elemwntów, zrobić jakąś wędlinkę.. (mam sztuczne osłonki o średnicy 120 mm)..? Przyprawy też.. (oprócz krwi).. ps. Bigosiki, zupki itp. już porobione.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Listopada 2012 Co proponujecie, aby z w/w elemwntów, zrobić jakąś wędlinkę Oprócz galarety chyba tylko salceson.No i białą kaszankę. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Listopada 2012 zrób salceson z głowizny z dodatkiem nóżek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Listopada 2012 Z głów można zrobić głowiznę w słoikach. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 16 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Listopada 2012 Z głów można zrobić głowiznę w słoikach. Ja dokładam zawsze do bigosu i gołąbków obowiązkowo . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2012 Ogony zrób pieczone coś pysznego:thumbsup: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Listopada 2012 Ogony zrób pieczone coś pysznego:thumbsup:A możesz podać przepis w/g jakiego pieczesz ogony :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Listopada 2012 Mi chodzi właśnie po głowie salceson, biała kaszanka albo jakiś smarowny pasztet ale niewiem czy te rodzaje mięska mi do tego starczą..? :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Listopada 2012 A ile tego masz? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 17 Listopada 2012 jagra, posypuję solą pieprzem majerankiem i odpiekam na patelni następnie duszę w brytfannie jakieś 2;do 3 godzin ciągle podlewając polecam jak dla mnie to rarytas [ Dodano: Sob 17 Lis, 2012 10:50 ]najlepsze jak dla nie są te cienki końcówki ogonków już kremu kolagenowego nie muszę stosować Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Listopada 2012 A ile tego masz? Arku, mięsko jest jeszcze w sklepie i właśnie czekam na wasze propozycje co mam z tego wydreptać..? :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Listopada 2012 To z innej beczki.Ile chcesz uzyskać i jakiego wyrobu.Pamiętaj ,że głowa to tak ok.1/2 mięsa i 1/2 kości Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 17 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Listopada 2012 Tak ze 2 -3 kg. Mam szerokie i ciękie sztuczne osłonki.. (kal. 45, 65, 85 i 120.) Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Listopada 2012 Na salceson proponuję 1.Głowa wp. ok 4kg2.dwie nóżki wp. przednie lub 3 tylne Przyprawy1.czosnek - 1,5-2 g/kg2.kminek -1,5g/kg.1/2 mielona i 1/2 w całości3.pieprz -1g/kgew.majeranek - 1,5 g/kgmięso powinno być peklowane choć ja nieraz robię szybki salceson dodając do gotowania jedną łyżeczkę od herbaty peklosoli ,żeby mięsko nabrało trochę kolorku.Proces parzenia i przygotowania jak na włoski z 16-stki. Głowizna jak w 16-stce. Ważna uwaga.Jeśli używasz sztucznych osłonek to wyrób musi być posolony akurat a do naturalnych lekko przesolony.Jak masz osłonki nietermokurczliwe to po parzeniu w osłonkach docisnąć i pozostawić do wystudzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Listopada 2012 Arkadiuszu.. Dzięki Ci bardzo.. :wink: Mój pierwszy "cfaniak" wyszedł całkiem zjadliwie ale troszkę mało aromatyczny jak na mój gust.. Myślę że powodem niskiego aromatu było to iż użyłem "sklepowych ziółek", które kupiłem przed dwoma laty w PL, oraz chinolski czosnek.. :mellow: Dodatkowym "bykiem" było to, że parzyłem mięska trochę za krótko.. (ok.2 godz/4 kg, mięcha).. Parzyłem 90 min. w sztucznej osłonce.. Dodałem jeszcze wp. serducho oraz ogon.. Tak jak piszecie.. "Pierwsze płoty za koty".. :grin: Fotorelka: Serdeczne pozdruchna.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
makarcz Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Listopada 2012 Fajna ta szynka murzynka :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 19 Listopada 2012 Mogles skorki zmielic. Narobiles mi smaka :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 22 Listopada 2012 Jedna uwaga.Moim zdaniem ,a ja tak robię ,że mięso tłuste, serce i mięso z nóżek i ogona rozdrobnił bym na siatce 2 lub 3 mm a mięso chude z łba i ryjek pokroił.Nie będą widoczne wtedy skwarki tłuszczu na przekroju.I tak nieżle jak na pierwszy raz :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Zegarek Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 17 Lutego 2014 Witam,czy ktoś zna przepis na faszerowaną świńską głowę ? Cytuj Są ludzie, którzy nie popełniają blędów. To ci, za których myślą inni.- Henryk Jagodzinski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 17 Lutego 2014 Swinska głowa po bretońskuhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2515-francja-kuchnia-bretonska/page-4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek Zegarek Opublikowano 17 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 17 Lutego 2014 Dzięki za informację. Chociaż właściwie to nie jest głowa faszerowana jakimś tam nadzieniem tylko zrolowana i pieczona.Nie ustaję w poszukiwaniach.Pozdrawiam. Cytuj Są ludzie, którzy nie popełniają blędów. To ci, za których myślą inni.- Henryk Jagodzinski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Marca 2017 Wrawdzie to nie nozki wieprzowe ale jak mozna wykorzystac te na fotkach nizej.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Marca 2017 (edytowane) Tak samo jak wieprzowe.Pamiętam jak dziś jak dawnymi czasy można było dostać nogi wołowe to moja Mama, zawsze robiła zimne nóżki z jednej wołowej i dwóch wp.Te nie są pewnie wołowe, ale ja bym zrobił zimne nóżki. Edytowane 31 Marca 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Marca 2017 ....jak z każdych nóżek - zimne nóżki... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Marca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Marca 2017 Te akurat to nozki cielece a nad nimi na fotce, juz oczyszcone zoladki oraz jego elementy czyli na flaczki..Znalazlem wczoraj ten sklepu.. Arek, Jumbek, mozna prosic o Wasze przepisy na Zimne nozki.????????????? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.