Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

TORT ZIEMNIACZANY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 prababcia Ania

prababcia Ania

    Użytkownik

  • **VIP Junior**
  • 80 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 29 kwi 2007 - 11:50

TORT ZIEMNIACZANY

składniki:
- starte ziemniaki ok. 2 kg
- jagnięcina ok. 1 kg
- łój wołowy twardy ok. 0,5kg
- boczek ok.0,5 kg
- cebula 4 - 5 szt.
- czosnek 3 główki
- majeranek, sól
- mąka pszenna
- słonina do wyłożenia dna blachy
- 3 jaja cale

Boczek wytopic, dodac cebulę, chwilę podsmażyc delikatnie, aby cebula nie zbrazowiała.
Gorącym boczkiem zaparzyc surowe, starte ziemniaki.

Mięso zemlec, łój wołowy drobno posiekac, wymieszac z mięsem. dodac czosnek, dużo majeranku, 3 cale jaja, posolic.
Mieso mieszac tak, jak się miesza farsz na kiełbasę, aby nabrało kleistosci.

Dno blachy wykladamy paskami słoniny tak, aby cale dno było nimi pokryte, jeden pasek ściśle obok drugiego.

Na słoninę wykładamy 1/3 częśc masy ziemniaczanej, na nią farsz mięsny.
Farsz mięsny wykładamy "placuszkami". bo tego rozsmarowac się nie da na miękkiej masie ziemniaczanej, a farsz powinien byc rozłozony rowną warstwą.
Następnie na mięso nakładamy drugą warstwę masy ziemniaczanej, znowu farsz mięsny i przykrywamy trzecia częscią masy ziemniaczanej.

tak jak w torcie:
masa ziemniaczana
mieso
masa ziemniaczan
mięso
masa ziemniaczana

Pieczemy w piekarniku w temp. 150 stopni C około 90 min.


Dzieki paskom słoniny nałożonym na dno blachy, możemy teraz łatwo potrawę wyjąc.

Kroimy w plastry grubosci 3 - 4 cm i podajemy z marynowanymi grzybkami.

pozdrawiam serdecznie

#2 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 784 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 29 kwi 2007 - 13:44

Witam

Dodatkowe info nt Smaki Polskie

http://tvp.pl/4922,305944,1.view#2

#3 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 29 kwi 2007 - 15:02

A ja polecam to: http://www.wedlinydo...topic.php?t=468

#4 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1974 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 29 kwi 2007 - 18:55

Prababciu Aniu
Dziękuję za przepis. Łój i cielęcinę u nas można zamówić, spróbuję zrobić jak dostanę składniki. łój ma specyficzny zapach i smak, dlatego nie chciałbym zamieniać.
Pozdrawiam

#5 Tomuś

Tomuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1200 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 29 kwi 2007 - 20:11

Mam pytanie czy to nie aby kugiel ?

#6 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 29 kwi 2007 - 20:14

Tutaj masę i mięso wykłada się warstwami , kugel - miesza wszystko razem

#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6783 postów

Napisano 14 sie 2019 - 18:12

Małgo szuka przepisu - A tutaj taka perełka ziemniaczana :D



#8 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 14 sie 2019 - 18:19

Muski Ty to lubisz ;)   Ale fajnie że kliknąłeś...  Zainteresowało mnie  ;). Ostatnio pod natchnieniem zrobiłem kiszkę. Katastrofa... Sam musiałem zjeść. Anulka nawet nie spojrzała ;(.  Jeszcze mnie nerw nosi że tak d... mogłem dać. Dojdę  co spiep...    I jeszcze raz do poprawki będzie. A teraz to chętnie bym sie tym tortem zajął. Anulka robi zaje...stą babkę ziemniaczaną i muszę jej dorównać  ;) 



#9 Efffa

Efffa

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 373 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 15 sie 2019 - 22:23

Muski Ty to lubisz ;) Ale fajnie że kliknąłeś... Zainteresowało mnie ;). Ostatnio pod natchnieniem zrobiłem kiszkę. Katastrofa... Sam musiałem zjeść. Anulka nawet nie spojrzała ;(. Jeszcze mnie nerw nosi że tak d... mogłem dać. Dojdę co spiep... I jeszcze raz do poprawki będzie. A teraz to chętnie bym sie tym tortem zajął. Anulka robi zaje...stą babkę ziemniaczaną i muszę jej dorównać ;)

To ja tak Cię natchnęłam, że nie wyszła? Co się stało?

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#10 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano wczoraj, 04:41

Muski Ty to lubisz ;) Ale fajnie że kliknąłeś... Zainteresowało mnie ;). Ostatnio pod natchnieniem zrobiłem kiszkę. Katastrofa... Sam musiałem zjeść. Anulka nawet nie spojrzała ;(. Jeszcze mnie nerw nosi że tak d... mogłem dać. Dojdę co spiep... I jeszcze raz do poprawki będzie. A teraz to chętnie bym sie tym tortem zajął. Anulka robi zaje...stą babkę ziemniaczaną i muszę jej dorównać ;)

To ja tak Cię natchnęłam, że nie wyszła? Co się stało?

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Chyba za dużo mąki dodałem i wyszła jakąś kluskowato gliniana...

Wysłane z mojego H4413 przy użyciu Tapatalka




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych