Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słonina wędzona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzymyt

krzymyt

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćPOLska

Napisano 30 lis 2012 - 14:24

Witam. może ktoś zna jakiś dobry przepis na wędzoną słoninę. :question:

#2 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 30 lis 2012 - 14:39

Ja tak myślę, że wystarczy wpisać w "szukaj" na naszej stronie i.... chyba znajdziesz....
ale żebyś się nie naszukał za dużo: :tongue:

http://wedlinydomowe...i/inne-wedzonki

#3 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 30 lis 2012 - 14:54

site: http://wedlinydomowe.pl/ Słonina wędzona

#4 krzymyt

krzymyt

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćPOLska

Napisano 30 lis 2012 - 17:13

alehar. wiem od czego jest wyszukiwarka .
ale znając życie wszystko co dobre i sprawdzone rozchodzi się pocztą poliszynela,a na każdym forum odbywa się to za posrednictwem PW.

#5 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 lis 2012 - 17:19

wszystko co dobre i sprawdzone rozchodzi się pocztą poliszynela,a na każdym forum odbywa się to za posrednictwem PW

U nas jest inaczej. Dzielimy się swymi tajemnicami produkcyjnymi w odpowiednich tematach na forum.

#6 krzymyt

krzymyt

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów
  • MiejscowośćPOLska

Napisano 30 lis 2012 - 17:23

przepraszam za zamieszanie i proszę moderatora o usuniecie mojego tematu.

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 lis 2012 - 17:26

Nie zrobiłeś zamieszania. :D Po prostu my nie mamy przed sobą tajemnic produkcyjnych. Mało tego, z chęcią dzielimy sie nimi z innymi zadymiaczami. :D
Masz do dyspozycji dwie wyszukiwarki: tutaj i na stronie głównej Wystarczy wklepać słonina wędzona i zobaczysz jakie bogactwo materiałów obie wyrzucą.

#8 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 30 lis 2012 - 19:26

alehar. wiem od czego jest wyszukiwarka .
ale znając życie wszystko co dobre i sprawdzone rozchodzi się pocztą poliszynela,a na każdym forum odbywa się to za posrednictwem PW.


Ale nie tutaj tu ludziska dzielą się swoją wiedzą , pomagają jak umieją najlepiej A my za to możemy się odwdzięczyć np. klikając na reklamy

#9 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 631 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 21 sty 2013 - 11:28

Dostałem 6 kilogramów słoniny o grubości płatów od 1,5 cm. do 3,5. W przepisach jest żeby słonina do wędzenia miała co najmniej 2,5 cm.
Mam pytanie czy coś złego się stanie jak zasolę także te cienkie płaty ??
Z tego co mi wiadomo to słonina weżme w siebie tylko tyle soli co potrzeba , więc zastanawiam się czemu nie może być grubość poniżej 2,5 cm. :???:

#10 Radek.

Radek.

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2816 postów
  • MiejscowośćBukowina Tatrzańska

Napisano 21 sty 2013 - 11:36

Dostałem 6 kilogramów słoniny o grubości płatów od 1,5 cm. do 3,5. W przepisach jest żeby słonina do wędzenia miała co najmniej 2,5 cm.
Mam pytanie czy coś złego się stanie jak zasolę także te cienkie płaty ??
Z tego co mi wiadomo to słonina weżme w siebie tylko tyle soli co potrzeba , więc zastanawiam się czemu nie może być grubość poniżej 2,5 cm. :???:



Nic się nie stanie. Spokojnie możesz zasolić tą cienką. Jesteś szczęściarzem, że masz trochę słoniny 3,5 cm :grin: . Wiem, wiem :grin: . Zaraz się odezwą farciarze, którzy zaopatrzyli się w gruubą sloninkę na Podlasiu :wink:

#11 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 631 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 21 sty 2013 - 11:52

Radek dziękuje za odpowiedż.

To jest słonina jest ze świnki (160 kilo. ) z domowego chowu z pod Krakowa.
Naczytałem się tutaj tyle na temat wędzonej słoniny, że poprosiłem znajomego i przywiózł mi od rodziców.
Wędzić mam zamiar na zimno przez trzy dni, tylko nie doczytałem po ile godzin dziennie.

#12 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 742 postów

Napisano 21 sty 2013 - 12:57

boob96
ja ostatnio wędziłem na zimno razem z innymi wędlinami, możesz zobaczyć w moim temacie(wyroby osida), tylko że ja miałem grubą tak ze 3 cm spokojnie i wędziłem 8h(sobota) i 12h(niedziela) i o ile na początku w cieńszym kawałeczku słonina rozpływała sie w ustach jak masełko(1/3 pożarta od razu) to przy grubszym końcu jest juz twardsza ?! i nie wiem czy nie podwędzić jeszcze przy okazji kilka godzin

#13 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 631 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 21 sty 2013 - 13:27

osid, oglądałem Twoje wyroby i zapewne tak smakują jak wyglądają :clap:
Poczytałem trochę i będę wędził po 8 godzin przez trzy dni. Czasu mam dużo więc zobaczę co mi z tego wyjdzie :smile:

#14 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 742 postów

Napisano 21 sty 2013 - 13:38

ja z moją słoniną nie robiłem dosłownie nic !! bo dostałem w dniu wędzenia, i natarłem tylko solą i papryką, a potem wędziłem i pewnie dlatego wyszła w jednym miejscu twardawa :( może sparzyć ją teraz ? pewnie odkleją sie przyprawy ale może da się ją jeszcze zjeść ?? muszę doczytać w przepisach czy tak można ?!

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 sty 2013 - 14:06

Po co wędzicie słoninę przez 3 dni, skoro i tak będzie zjedzona przez nastepne trzy? :D Jedno wędzenie, dla osiągnięcia wymaganego kolorku wystarczy. To da równiez wystarczający aromat wędzonki.
Możesz słoninę włożyć na 15 min. do wrzątku i jeszcze gorącą obtoczyć w przygotowanych wczesniej przyprawach. Będą się dobrze trzymały. Następnie do wędzenia.

#16 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 631 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 21 sty 2013 - 14:17

Maxell, Tak wyczytałem że podczas zimnego wędzenia najlepiej jest to robić po parę godzin dziennie. Ja jestem laikiem w tej dziedzinie i wieżę w to co jest napisane.
Obecnie słonia jest zasypana solą. Czy tak jak napisałeś z tym wrzątkiem to taką słoninę też można dać na krótko do wrzątku ??

#17 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30885 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 sty 2013 - 14:29

No jasne. Po prostu słoninę otrzep z soli i włóż na 15 minut. do wrzącej wody z dodatkiem ok 2% soli.
Słonina składa się głownie (jak sama nazwa mówi... :D ) z tłuszczu, a ten jest najlepszym nośnikiem smaku i zapachu. Nie potrzebujesz zatem, do szybkiego spożycia, stosować kilkudniowego wędzenia. Jedno wędzenie 4-5-o godzinne wystarczy.

#18 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 631 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 21 sty 2013 - 14:41

Maxell, Sugerowałem się Twoim przepisem i stąd ten czas wędzenia.
Skoro 4-5-o godzinne wędzenie wystarczy to tak uczynię.

#19 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 742 postów

Napisano 21 sty 2013 - 15:16

Maxell
ja również zrobię tak jak radzisz :) na 15 minut do wrzątku, może zmięknie, a jeśli tak to jutro kanapeczki do pracy :thumbsup: i ogóras kiszony do tego od teściówki ;)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2471 postów

Napisano 21 sty 2013 - 15:17

Ostatnio parzyłem słoninę (gr ok 3cm) przed wędzeniem (temp 45/55*C, 12 godzin).
Rzeczywiście bez ceremonii- kilkukrotnego wędzenia. Jednak zachowałem 10 dni w soli i z nacieraniem.
Wrzuciłem do wrzątku na 7/8min- w zupełności wystarczy. W przyprawach- papryka (1) i pieprz (2).
Była wystarczająco zmiękczona i jednocześnie "chrupkawa".
Jak kto lubi :)
Klassssssunia




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych