Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słonina wędzona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

#121 Robert N

Robert N

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 09 paź 2020 - 13:23

Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?



#122 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 paź 2020 - 14:55

Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?

Już parokrotnie dawałem kolegom namiary na całkiem fajne "Białe Złoto" z Podlasia, gdzie sam od czasu do czasu się zaopatruję, powtórzę więc po raz kolejny :Dhttps://super-stek.p...cm/33-waga-1_kg



#123 rigmec

rigmec

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćLądek Zdrój

Napisano 10 paź 2020 - 09:19

Wpiszcie na OLX lub allegro mangalica. Słonina jak ta lala.

#124 Robert N

Robert N

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 paź 2020 - 11:35

 

Ach słonina ! Tylko skąd wziąć, odkąd świnki są wysyłane na obowiązkowy fitness ? W przeciwieństwie do ludzi, jest trudność w znalezieniu odpowiedniej tuszy. Są jakieś sklepy internetowe, ale czy w okolicy Wrocławia można się zaopatrzyć w taką słoninę powyżej 3-4 cm ? W desperacji skleiłem 3 płaty, ale to przecież nie to samo. Macie jakieś źródła dobrej, grubej słoniny ?

Już parokrotnie dawałem kolegom namiary na całkiem fajne "Białe Złoto" z Podlasia, gdzie sam od czasu do czasu się zaopatruję, powtórzę więc po raz kolejny :Dhttps://super-stek.p...cm/33-waga-1_kg

Dzięki. Też to znalazłem, ale trzeba by było dość dużo kupić (może innych mięs także) aby nie przepłacać, bo transport 40 zł do 30 kg, to na małe zakupy dość drogo. Dlatego pytałem o okolice Wrocławia.

 



#125 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 paź 2020 - 13:20

Kupując kilka kilogramów mięska np. na kiełbasy i nie tylko, to cztery dyszki z całą pewnością nie są wysoką ceną za przesyłkę do 30 kg. w bezpiecznym opakowaniu wielokrotnego użytku, tak wspaniałej jakości mięsa czy słoniny z Podlasia. Wolę zdecydowanie to , niż ładnie wyglądający nieco promocyjny "Chłam" z marketu. "Przejechałem" się już wystarczająco wiele razy, więc teraz dmucham na zimne :thumbsup: :clap: !!!



#126 Pepuś

Pepuś

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów

Napisano 10 paź 2020 - 15:42

Kupując kilka kilogramów mięska np. na kiełbasy i nie tylko, to cztery dyszki z całą pewnością nie są wysoką ceną za przesyłkę do 30 kg. w bezpiecznym opakowaniu wielokrotnego użytku, tak wspaniałej jakości mięsa czy słoniny z Podlasia. Wolę zdecydowanie to , niż ładnie wyglądający nieco promocyjny "Chłam" z marketu. "Przejechałem" się już wystarczająco wiele razy, więc teraz dmucham na zimne !!!
 

 

Święte słowa  :clap:  . Jeśli ma być dobry wyrób , na mięsie nie można oszczędzać  :thumbsup:



#127 Robert N

Robert N

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 47 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 paź 2020 - 18:13

 

Kupując kilka kilogramów mięska np. na kiełbasy i nie tylko, to cztery dyszki z całą pewnością nie są wysoką ceną za przesyłkę do 30 kg. w bezpiecznym opakowaniu wielokrotnego użytku, tak wspaniałej jakości mięsa czy słoniny z Podlasia. Wolę zdecydowanie to , niż ładnie wyglądający nieco promocyjny "Chłam" z marketu. "Przejechałem" się już wystarczająco wiele razy, więc teraz dmucham na zimne !!!
 

 

Święte słowa  :clap:  . Jeśli ma być dobry wyrób , na mięsie nie można oszczędzać  :thumbsup:

 

Ja raczej kupuję surowiec (surowe mięso), nie wyroby. U mnie wsad do wędzarni to zazwyczaj ok. 5, nie 30 kg i lubię sztukę mięsa sam obejrzeć zanim kupię. Nie wędzę przemysłowo. Nawet doliczając 2-3 kg słoniny to i tak dość drogo. Rozumiem, że nie znacie lokalnego źródła dobrej słoniny. Szkoda.

 



#128 pasikonik54

pasikonik54

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćOtusz

Napisano 28 gru 2020 - 20:06

Wyszukałem sklep ze słoniną świni  mangalica  

płat 15 cm* 35cm i grubość 7cm   a drugi 15 cm * 35 cm grubość 5 cm koszt 18 zł. W wyszukiwarce wpisać Kąkolewo k Grodziska Wlkp - mangalica i wszystko samo wyskoczy. Sklep czynny od wtorku - piątku w godz. 8:00 - 16:00 . Forumowicze z Poznania - Leszna i okolic jest okazja zaopatrzyć się w zacny towar a i dojazd jest b.dobry - polecam . Słonina od połowy grudnia leżakuje po 2 wymianach soli do połowy stycznia.



#129 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6233 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 28 gru 2020 - 20:57

Ja kupiłem na Allegro tytułem próby i sprawdzenia smaku, ponoć oryginalną węgierską. Sprzedawca nazywa się "Smaki Węgier"

Katarzyna Litwic-Borbely
KABOR Katarzyna Litwic-Borbely
Plac Górnośląski 24 Pawilon 37
81-509 Gdynia
I nigdy więcej. Słonina bardzo niesmaczna i twarda a nie miękka, nie wiem czemu. Nasza rodzima polska słoninka gruba na cztery palce, słonina ze sklepu "Super Stek" z Podlasia, zasolona, paprykowana i wędzona samemu, to jest smak, poezja, smakoszom słoniny tłumaczyć tego nie muszę chyba :D ? Ta z mangalicy, hmm, cóż już wcześniej napisałem, jedyna możliwość to to że był to jakiś odosobniony przypadek :hmm: ???


#130 Olek.P

Olek.P

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1346 postów
  • MiejscowośćLev

Napisano 28 gru 2020 - 21:15

Słonina od połowy grudnia leżakuje po 2 wymianach soli do połowy stycznia.

 

.....Kolego ,jak sie wymienia hamulce w samochodzie to wiem :)  ,ale jak wymienic sol w sloninie to nie wiem :( :facepalm:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#131 pasikonik54

pasikonik54

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćOtusz

Napisano 28 gru 2020 - 21:49

Po prostu starą sól wywaliłem , oskrobałem i dałem nową sól. Teraz jest OK. Mało tego tyle przepisów forumowiczów że mętlik w głowie jaki sposób wybrać .Dlatego planuję : oskrobać , zagotować 20 min. osuszyć, wędzić 1h, przyprawić i dalej wędzić 50C około

4 - 5h następnie do wora sous vide 50C i 3h .Przynajmniej mam taki plan . Okaże się po otwarciu 1 wora .






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych