Gość Raf78 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 25 Marca 2021 @wróbe75, @Pontiak - dzięki Panowie gdzie będę ją dymił przez 2-3 g. w temp. do 32 st. W tej temperaturze powinno się dymić ok. 8-12 h.Jak wyżej pisałem (#289), kierowałem się recepturą przedstawioną przez kolegę @Zbój Madej, rezultat mnie zadowala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Może i zadawala ,ale spróbuj inaczej .Moim zdaniem dymienie przez 2 h w temp. do 32 C nic nie daje.Tak jak podałem przewiduje technologia i tak robię każdą sztanglówkę. Edytowane 25 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 25 Marca 2021 Na pewno jest jeszcze lepsza, muszę wypróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 25 Marca 2021 (edytowane) Spróbuj.Pachnie w całym domu.Polecam Edytowane 25 Marca 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 31 Marca 2021 Moja a'la Krakowska po 10 dniowym podsuszaniu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 31 Marca 2021 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 31 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 31 Marca 2021 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Raf78 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Co tu mówić, :clap: , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 I ja popełniłem krakowską, w smaku petarda, na przekroju trochę "kornika". Pytanie czy za słabo wymieszałem farsz albo za luźno nabiłem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Trochę?.A uplastyczniłeś I wp.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgodnie z przepisem 1/2 przepuściłem przez maszynkę bez noża i sitka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 (edytowane) Ja bym uplastycznił całą Iwp.To znaczy ,że słabo mieszałeś,albo za luźno nabiłeś Albo jedno i drugie. Edytowane 3 Kwietnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Następnym razem 1/2 przegonię przez szarpak i ściślej nabiję, zobaczymy. Niemniej w smaku bardzo dobra, dzięki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 3 Kwietnia 2021 Niemniej w smaku bardzo dobra, dzięki za przepis. Uplastycznianie - Do małych ilości - 2 do 3 kg max - dobrze sprawuje się normalny robot kuchenny na niskich obrotach Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz.sz Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 11 Listopada 2023 Czy mogę jako klase III użyć wakrocza z schabu ? To mięso z przerostami tłuszczu też chyba było ze schabu ale nie jestem pewien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 11 Listopada 2023 33 minuty temu, Lukasz.sz napisał(a): Czy mogę jako klase III użyć wakrocza z schabu Warkocz to kl. III i nie ze schabu tylko z polędwicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 11 Listopada 2023 Osobiście pomny złych doświadczeń nie dawał bym warkocza do grubych kiełbas. Niby to III ale. W cienkich to jeszcze jeszcze . Mi najlepiej z warkocza wychodzi wątrobianka. 😁 Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 12 Listopada 2023 16 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Warkocz to kl. III i nie ze schabu tylko z polędwicy. To tak jakbyś napisał nie ze świni tylko z polędwicy Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 12 Listopada 2023 Ja tylko raz się pomyliłem gdy zamawiałem mięso w ubojni. Zamiast 10 schabów na polędwice zamówiłem 10 polędwic 🤣 Tak że z tym nazewnictwem jest tak jak ludzie odbierają. Pracownik ubojni inaczej, rzeźnik inaczej, pracownik sklepu też różnie. Co innego literatura a co innego życie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 12 Listopada 2023 Dla mnie osobiście literaturowa polędwica chyba do końca życia też będzie schabem. 🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 12 Listopada 2023 Ktoś mi może podpowiedzieć do czego mogę użyć zrzynki po klasyfikacji łopatki i szynki ? Mam tego około 1kg, może do jakiej kielbasy ? To by mi najbardziej odpowiadało 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 12 Listopada 2023 Jeśli 27 minut temu, wkladzik napisał(a): po klasyfikacji to nie powinny to byś "zrzynki", a mięso odpowiedniej klasy. Na tak zadane pytanie nie da się odpowiedzieć. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 12 Listopada 2023 Narazie jestem na takim etapie, że z szynki potrafię wykroić klase 1 i wiem że to jedynka. Natomiast nie potrafię jeszcze tego co zostało sklasyfikować poprawnie. Oglądam zdjęcia, napewno z czasem dojdę do tego 😉 Niby odpowiedzi nie udzieliłeś ale już wiem że to nie są odpadki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 12 Listopada 2023 Oczywiście, że to nie są odpadki - najlepiej wykorzystać je właśnie do kiełbas, mielonek, pasztetów itd..... Najprościej można tak podpowiedzieć - jeśli są to okrawki z tłuszczem bez widocznych ścięgnistych i "błoniastych" części możesz dołożyć je do kl. II. Pozostałe ścięgniste i "błoniaste" do kl. III i mielić na "drobnej" siatce. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.