Skocz do zawartości

Krakowska wg.Kostka


kostek61

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, wkladzik napisał(a):

Natomiast nie potrafię jeszcze tego co zostało sklasyfikować poprawnie.

No to najprościej

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jakie mogą być konsekwencje dłuższego osadzania kiełbasy ?

Niestety z moich wyliczeń proces ten będzie wynosił 18 godzin i tego zmienić nie mogę.  Czytałem o wysuszonych jelitach , o przemieszczeniu farszu, temperatura w jakiej będę osadzał to 8 stopni. 

 

Drugie idiotyczne pytanie, normalnie wstyd mi ze o to pytam, ale wolę się upewnić. W przepisie kostka na żywiecka czy krakowska jest mowa o czosnku mielonym czy normalnym ? 

 

'Czosnek 1,5 gr zmielony razem z wprz. III'

Jeden ząbek czosnku to około 5g to wychodzi 3 ząbki na 10kg, wydaje się to być mało. Rozum mi podpowiada że chodzi o mielony. 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, wkladzik napisał(a):

Rozum mi podpowiada że chodzi o mielony. 

Masz na myśli chyba suszony?

W naszych przepisach zazwyczaj podajemy i polecamy czosnek świeży.

Są pewne wyjątki ale krakowska kostka to nie ten przypadek.

Krakowska to nie wiejska ani czosnkowa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli pytasz o czosnek, to rozumiem że jeszcze nie nabijałeś kiełbasy.

Więc jeśli wiesz że dopiero za 18h będziesz mógł wędzić, to po co teraz umieszczać ją w osłonkach?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
9 godzin temu, bar napisał(a):

w smaku pychota

I to jest bardzo ważnym kryterium :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, bar napisał(a):

tym razem chyba pełen sukces

Wydaje mi się po przyjrzeniu się przekrojowi ,że za mocno rozdrobniłeś I wp. albo było jej za mało  ,ale to jest niuans.Poza tym bardzo udana sztanglówka.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 godzin temu, bar napisał(a):

@arkadiusz, 1/2 jedynki przegoniłem przez szarpak, pozostałą część lekko uplastyczniłem.

Pozwole sobie odpisać. 

O 20% za mało wzorując się na przepisie. 

Niemniej jednak kiełbasa wyszła bardzo ładnie. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
1 godzinę temu, wkladzik napisał(a):

Jaka będzie różnica krakowskiej jeśli użyje jedynki z szynki zamiast łopatki

Będzie to zupełnie inna kiełbasa bliżej jej będzie do szynkowej. Ponadto szynka w kiełbasach jak dla mnie jest smaczniejsza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, wkladzik napisał(a):

aka będzie różnica krakowskiej jeśli użyje jedynki z szynki zamiast łopatki

Jedynka z przepisu Kostka jest w sporych kawałkach i starannie uplastyczniona.

Mięso z łopatki jest bardziej kleiste niż mięso z szynki, szczególnie w zestawieniu z mięśniem pólbłoniastym.

Skoro masz konkretny surowiec to zawsze możesz z niego zrobić kiełbasę jednak nie będzie zapewne tak dobrze, jednorodnie związana jak ta z przepisu.

Drugim efektem będzie "łaciatość" kolorystyczna na przekroju, ponieważ poszczególne mięśnie z kulki (mięsień czterogłowy) mają zróżnicowaną kolorystykę i w dodatku inną, niż mięsien półbłoniasty.

Jeżeli nie robisz kiełbasy na wystawę to zabieraj się do roboty :D

Zwróć uwagę na staranne usunięcie wszelkich błon a następnie uplastycznienie kawałków jedynki.

  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.