wkladzik Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 12 Listopada 2023 Tak się postaram zrobić, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 12 Listopada 2023 42 minuty temu, wkladzik napisał(a): Natomiast nie potrafię jeszcze tego co zostało sklasyfikować poprawnie. No to najprościej Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukasz.sz Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 14 Listopada 2023 Czy mogę użyć jako klasa II boczku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 14 Listopada 2023 Boczek to kl II więc tak 🙂 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 15 Listopada 2023 Jakie mogą być konsekwencje dłuższego osadzania kiełbasy ? Niestety z moich wyliczeń proces ten będzie wynosił 18 godzin i tego zmienić nie mogę. Czytałem o wysuszonych jelitach , o przemieszczeniu farszu, temperatura w jakiej będę osadzał to 8 stopni. Drugie idiotyczne pytanie, normalnie wstyd mi ze o to pytam, ale wolę się upewnić. W przepisie kostka na żywiecka czy krakowska jest mowa o czosnku mielonym czy normalnym ? 'Czosnek 1,5 gr zmielony razem z wprz. III' Jeden ząbek czosnku to około 5g to wychodzi 3 ząbki na 10kg, wydaje się to być mało. Rozum mi podpowiada że chodzi o mielony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 15 Listopada 2023 15 minut temu, wkladzik napisał(a): Rozum mi podpowiada że chodzi o mielony. Masz na myśli chyba suszony? W naszych przepisach zazwyczaj podajemy i polecamy czosnek świeży. Są pewne wyjątki ale krakowska kostka to nie ten przypadek. Krakowska to nie wiejska ani czosnkowa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 15 Listopada 2023 Jeżeli pytasz o czosnek, to rozumiem że jeszcze nie nabijałeś kiełbasy. Więc jeśli wiesz że dopiero za 18h będziesz mógł wędzić, to po co teraz umieszczać ją w osłonkach? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 15 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 15 Listopada 2023 Dokładnie o suszony mi chodziło. Niestety praca, jak wyjdę z domu o 18 to wrócę o 10 rano, zanim rozpalę i wygrzeje wędzarnie, to będzie się dłużej osądzać niż w przepisie. Miałem mieć wolne, no ale niestety.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar Opublikowano 20 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 20 Grudnia 2023 Drugie podejście do krakowskiej, tym razem chyba pełen sukces (żadnych dziur, w smaku pychota). Zdjęcie trochę przekłamuje, w rzeczywistości nie jest taka czerwona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 21 Grudnia 2023 9 godzin temu, bar napisał(a): w smaku pychota I to jest bardzo ważnym kryterium Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 21 Grudnia 2023 (edytowane) 👍 9 godzin temu, bar napisał(a): tym razem chyba pełen sukces Krakowska wg Kostka jest super, na stałe zagościła w moim wyrobach. Edytowane 21 Grudnia 2023 przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 21 Grudnia 2023 (edytowane) 16 godzin temu, bar napisał(a): tym razem chyba pełen sukces Wydaje mi się po przyjrzeniu się przekrojowi ,że za mocno rozdrobniłeś I wp. albo było jej za mało ,ale to jest niuans.Poza tym bardzo udana sztanglówka. Edytowane 21 Grudnia 2023 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bar Opublikowano 21 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 21 Grudnia 2023 @arkadiusz, 1/2 jedynki przegoniłem przez szarpak, pozostałą część lekko uplastyczniłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 22 Grudnia 2023 5 godzin temu, bar napisał(a): @arkadiusz, 1/2 jedynki przegoniłem przez szarpak, pozostałą część lekko uplastyczniłem. Pozwole sobie odpisać. O 20% za mało wzorując się na przepisie. Niemniej jednak kiełbasa wyszła bardzo ładnie. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 11 Stycznia Jaka będzie różnica krakowskiej jeśli użyje jedynki z szynki zamiast łopatki ? Mam ponad 3kg ścinków z mięśnia półbłoniastego, czterogłowego (kulka) i chciałbym ich użyć bo są w zamrażarce już 4 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 11 Stycznia (edytowane) 7 minut temu, wkladzik napisał(a): Jaka będzie różnica krakowskiej jeśli użyje jedynki z szynki zamiast łopatki ? Taka, że to już nie będzie Krakowska wg. Kostka a Krakowska według wkladzika. 🙂 Edytowane 11 Stycznia przez Azizi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 11 Stycznia 1 godzinę temu, wkladzik napisał(a): Jaka będzie różnica krakowskiej jeśli użyje jedynki z szynki zamiast łopatki Będzie to zupełnie inna kiełbasa bliżej jej będzie do szynkowej. Ponadto szynka w kiełbasach jak dla mnie jest smaczniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 11 Stycznia 2 godziny temu, wkladzik napisał(a): aka będzie różnica krakowskiej jeśli użyje jedynki z szynki zamiast łopatki Jedynka z przepisu Kostka jest w sporych kawałkach i starannie uplastyczniona. Mięso z łopatki jest bardziej kleiste niż mięso z szynki, szczególnie w zestawieniu z mięśniem pólbłoniastym. Skoro masz konkretny surowiec to zawsze możesz z niego zrobić kiełbasę jednak nie będzie zapewne tak dobrze, jednorodnie związana jak ta z przepisu. Drugim efektem będzie "łaciatość" kolorystyczna na przekroju, ponieważ poszczególne mięśnie z kulki (mięsień czterogłowy) mają zróżnicowaną kolorystykę i w dodatku inną, niż mięsien półbłoniasty. Jeżeli nie robisz kiełbasy na wystawę to zabieraj się do roboty Zwróć uwagę na staranne usunięcie wszelkich błon a następnie uplastycznienie kawałków jedynki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkladzik Opublikowano 11 Stycznia Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 11 Stycznia To jednak krakowska będzie z łopatki bo jest świetna i szkoda bym ją popsuł. Natomiast surowiec zużyje do szynkowej, którą też będę robił 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.