Skocz do zawartości

Ela- czas na nowe wyzwania


Ela

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Gotowana 2 godziny-w/g mnie ciut za twarda,ale pyszna.

Doszlismy do wniosku,że to wina szynkowara,poniewaz to jakis stary typ i Nie mozna było go zalać ponad poziom wkładu.

Co Wy na to?

Ja uważam ,że boczek i golonkę trzeba parzyć zdecydowanie dłużej - spróbuj następnym razem ok 5 godzin.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doszlismy do wniosku,że to wina szynkowara,poniewaz to jakis stary typ

Ale za to jaki fajny ma wzorek .

 

Gotowana 2 godziny-w/g mnie ciut za twarda,ale pyszna.

Tak jak pisze Olga

 

Ja uważam ,że boczek i golonkę trzeba parzyć zdecydowanie dłużej - spróbuj następnym razem ok 5 godzin.

Ela, posłuchaj mistrzyni w tej dziedzinie.

Golonka wygląda rewelacyjnie :clap: i z pewnością jest :thumbsup:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Goloneczka z szynkowara.

Elu.. powoli sama wyciągniesz wnioski co i jak.. póki co świetnie sobie radzisz.. :clap:

Jaka piękna '' marmurkowa'' goloneczka :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ela, jakich przyprawy użyliście?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

nie doczytałem się w/g jakiego przepisu ta uśmiechająca się golonka.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ela, jakich przyprawy użyliście?

Golonka była doprawiana "po swojemu"

Peklosól, czosnek, majeranek , bazylia, pieprz mileony, odrobina cukru, gałka muszkatałowa.

Gotowana 2,5 godziny-niestety za mało bo ciut twarda,ale w smaku przepyszna.

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kabanosy z domieszką koziny.

Błędów wiele

1. zbyt luźne nadziewanie

2.zbyt duża temp. wędzenia

3.Wojtek nie żałuje pieprzu-ku niezadowoleniu małżonki

No ale... już teraz wiemy, następnym razem uwzględnimy i będzie zapewne lepiej.

Smakowo,były bardzo dobre-a najważniejsze,że swoje :lol:

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smakowo,były bardzo dobre-a najważniejsze,że swoje :lol:

 

Elu i tego się trzymajmy . Sama zresztą piszesz , że znasz te małe niedociągnięcia więc jesteś na dobrej drodze . :clap:

 

Pozdrawiam gorąco

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zbyt duża temp. wędzenia

To raczej nie jest wadą. Kabanosy piecze się w wędzarni a "przeholowanie" z temperaturą zwiększa kruchość wyrobu.

Również co do punktu trzeciego nie zgodziłabym się :blush:

Do kabanosów daję 2,5g/kg pieprzu oraz dodatkowo pieprz cayenne. Wnuki wcinają, aż się uszy trzęsą :grin:

Elciu,

gratuluję kolejnych kroków w praktyce wędliniarskiej :clap: .

Ciekawa jestem, jak dodatek koziny wpłynął na smak i strukturę wyrobu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

U mnie prace zakończone..wczorajsza szkolna wigilia ozdobiona racuchami drożdzowymi.

A u mnie zamiast makowca-makowiec japoński,czyli ciasto z makiem ,bakaliami,mocno migdałowe,przełożone kremem z wiśniami nalewkowymi.Polane czekoladą. Może rodzinka uzna takie zmiany-zobaczymy.

A i choinka w tym roku nieco inna

post-40567-0-70782200-1450946460_thumb.jpg

post-40567-0-73494800-1450946477_thumb.jpg

post-40567-0-44095400-1450946493_thumb.jpg

Edytowane przez Ela

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.