Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ela- czas na nowe wyzwania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#41 mati31

mati31

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćPuck

Napisano 07 sty 2013 - 16:45

Elu a skąd masz taki piękny znaczek??
Ja tez bym taki chciał

#42 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 07 sty 2013 - 18:05

Elu a skąd masz taki piękny znaczek??
Ja tez bym taki chciał

Mati-szybciutko zamawaij https://wedlinydomow...r=asc&start=195

#43 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8829 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 sty 2013 - 20:53

zbyt duża temp. wędzenia

To raczej nie jest wadą. Kabanosy piecze się w wędzarni a "przeholowanie" z temperaturą zwiększa kruchość wyrobu.
Również co do punktu trzeciego nie zgodziłabym się :blush:
Do kabanosów daję 2,5g/kg pieprzu oraz dodatkowo pieprz cayenne. Wnuki wcinają, aż się uszy trzęsą :grin:
Elciu,
gratuluję kolejnych kroków w praktyce wędliniarskiej :clap: .
Ciekawa jestem, jak dodatek koziny wpłynął na smak i strukturę wyrobu.

#44 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 18 gru 2015 - 19:48

Dziś trochę na słodko,powrót do dziecińswa...pamiętacie?

Załączone pliki



#45 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 18 gru 2015 - 20:08

Nawet miałem taką formę, ale zwalała trochę miejsca to poszła do kosza.



#46 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 18 gru 2015 - 21:00

Teraz sa inne formy,moja wygląda jak toster,wychodzą 24 połówki 


a i piernikowe choinki dziś u mnie zawitały :)


Pasztet z królika-w/g własnego smaku.W foremkach z grzybami leśnymi,w słoiczku z zielonym pieprzem

Załączone pliki



#47 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 24 gru 2015 - 09:41

U mnie prace zakończone..wczorajsza szkolna wigilia ozdobiona racuchami drożdzowymi.

A u mnie zamiast makowca-makowiec japoński,czyli ciasto z makiem ,bakaliami,mocno migdałowe,przełożone kremem z wiśniami nalewkowymi.Polane czekoladą. Może rodzinka uzna takie zmiany-zobaczymy.

A i choinka w tym roku nieco inna

Załączone pliki


Użytkownik Ela edytował ten post 24 gru 2015 - 09:42


#48 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 gru 2015 - 12:08

Elunia , wszystkiego najlepszego na Święta dla całe Twojej  rodzinki .



#49 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 25 gru 2015 - 21:43

Elu, wspaniala inna choinka  :thumbsup:

  Elu i ja sle Tobie zyczenia zdrowia i radosci z okazji Swiat  :)



#50 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 26 gru 2015 - 16:42

Dziękuję Aniu,Tobie i najbliższym życzę zdrówka i wszystkiego co najlepsze



#51 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 10 sty 2016 - 12:28

W podziękowaniu Andrzejowi k- za udostępnienie wiadomości na temat produkcji serków.

Nieco zmodyfikowany przepis,najważniejsze ,że oscypki udane i radość do tego wielka.

Powiem Wam jeszcze,że posiadanie mleka bez dojenia to super sprawa!!

Te serki to oczywiście już mleko od krówki.....koziego brak....echhhhhhhh

Mleko podgrzałam do temp.35 st.

Dodałam podpuszczę (w płynie) 5 kropli na litr-uwazam ze za dużo-następnym razem dam 4 krople.

Po 0,5 godzinie usyskałam zadawalający skrzep (po przekrojeniu,podchodził serwatką)

Pokroiłam na kostkę ok 1 cm.

Odpoczął 10 minutZałączony plik  20160108_092518.jpg   20,68 KB   6 Ilość pobrań

Po tym czasie rozdrobniłam na"Załączony plik  20160108_092518.jpg   20,68 KB   6 Ilość pobrań ziarno grochu"

Odpoczywał znów 10 minut.

Podgrzałam do temp.40 st.delikatnie mieszając,żeby sie nie posklejał.

Załączony plik  20160108_094341.jpg   21,06 KB   6 Ilość pobrań

Po tym czasie wylałam wszystsko na chustę serowarską celem porządnego odcieknięcia.Załączony plik  20160108_095142.jpg   31,99 KB   6 Ilość pobrań

I tu następnym razem zrobię inaczej ( tak robiłam moje z koziego) nie wyleję do odciekania tylko odleję serwatkę do naczynia a ze sktrzepu zacznę formowac seki póki jeszcze będą cieplutkie.)

Po odcieknieciu podzieliłam  skrzep na porcje i włożyłam porcjami do wody o temp.ok.60 st.

Serek dał sie ładnie formować.Włozyłam w saiteczki,potem kąpiel w zimnej wodzie.Następnie solanka.Nie lubie słonych wiec na 1 litr wody dałam 6 dag soli.Zostały tam na dobęZałączony plik  20160108_114433.jpg   56,3 KB   7 Ilość pobrań

.Powiesiłam na kij,osuszyłam ok 3 godz.i do wedzęnia. Wędzenie w temp.do 40 st.zajęło mi to ok.3 godz.Załączony plik  20160109_115317.jpg   19,56 KB   7 Ilość pobrań

Załączone pliki



#52 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12480 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 10 sty 2016 - 14:02

nie wyleję do odciekania tylko odleję serwatkę do naczynia a ze sktrzepu zacznę formowac seki póki jeszcze będą cieplutkie.)

 

Wkładasz durszlak do gara i odbierasz serwatkę z durszlaka , bo skrzep nie wpada do durszlaka  .  Ciepły skrzep formuję, wyciskam  i wkładam do siatek . :D  Ja to robię dlatego , ponieważ zawsze brak czasu na dłuższe ociekanie sera :D

 

 

 Pozdrawiam



#53 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 10 sty 2016 - 18:35

Powiem Wam jeszcze,że posiadanie mleka bez dojenia to super sprawa!!

 

No jak bez dojenia to tylko sklepowe ;)



#54 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 10 sty 2016 - 21:06

Nie sklepowe...ale ja nie doję :D  tylko, szczęśliwa posiadaczka krówki,Jeżdęę po nie 15 km w jedna stronę



#55 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 10 sty 2016 - 21:39

Elu, tak pokazalas ,ze to latwo wyglada.k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_origMoze kupie niestety sklepowe i sie zabiore na serek



#56 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 11 sty 2016 - 07:51

Aniu,życzę powoedzenia...napewno się uda



#57 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5386 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sty 2016 - 12:53

Anno napewno sie uda ..moje wyszly pyszne ..mam jeszcze jeden zapakowany i czeka na jakas super okazje :)



#58 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 01 lut 2016 - 20:47

Podzilelęsię moim przepisem na kiełbaske drobiową.

W związku ze Dziedzic Pan ,czyli mój 12 latek .uważa ogolnie jedzenie zdrowych rzeczy za trujące-długo próbowałam zrobić taką wędlinę,żeby mu smakowała.No i sukces.....zajada...ufffffff :D

Proporcje wielokrotnie powiekszane...

! kg piersi indyka

1 kg udzców drobiowych po wefiletowaniu

1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu

1/3 łyżeczki zmielonej kolendry

3 płaskie łyzeczki peklosoli

zabek czosnku

100 ml wody

Mięso z indyka pokroiłam w kostkę

Udzce -skóre zmiliłam na najdrobniejszym sitku (-dałam tylko połowę uzyskanej )

Mięsko z udzcców zmieliłam na grubym sicie.

zapeklowałam wszystko razem w wymienionych przyprawach.

Zostawiałam na noc w chłodzie.Na drugi dzień porządnie wymieszałm masę do uzyskania odpowiedniej kleistości.

Nabiłam osłonki,parzyłam 2 godziny w temp 72-75 st.

Załączone pliki



#59 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 02 lut 2016 - 07:26

Bardzo ładnie. Robiłaś w osłonce białkowej ?



#60 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 963 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 02 lut 2016 - 20:05

Zrobiłąm część w osłonce białkowej,a resztę w poliamidowej.Takie miałam resztki z zapasów.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych