Skocz do zawartości

Ela- czas na nowe wyzwania


Ela

Rekomendowane odpowiedzi

W podziękowaniu Andrzejowi k- za udostępnienie wiadomości na temat produkcji serków.

Nieco zmodyfikowany przepis,najważniejsze ,że oscypki udane i radość do tego wielka.

Powiem Wam jeszcze,że posiadanie mleka bez dojenia to super sprawa!!

Te serki to oczywiście już mleko od krówki.....koziego brak....echhhhhhhh

Mleko podgrzałam do temp.35 st.

Dodałam podpuszczę (w płynie) 5 kropli na litr-uwazam ze za dużo-następnym razem dam 4 krople.

Po 0,5 godzinie usyskałam zadawalający skrzep (po przekrojeniu,podchodził serwatką)

Pokroiłam na kostkę ok 1 cm.

Odpoczął 10 minutpost-40567-0-80964800-1452421414_thumb.jpg

Po tym czasie rozdrobniłam na"post-40567-0-80964800-1452421414_thumb.jpg ziarno grochu"

Odpoczywał znów 10 minut.

Podgrzałam do temp.40 st.delikatnie mieszając,żeby sie nie posklejał.

post-40567-0-85279500-1452421796_thumb.jpg

Po tym czasie wylałam wszystsko na chustę serowarską celem porządnego odcieknięcia.post-40567-0-27749500-1452421874_thumb.jpg

I tu następnym razem zrobię inaczej ( tak robiłam moje z koziego) nie wyleję do odciekania tylko odleję serwatkę do naczynia a ze sktrzepu zacznę formowac seki póki jeszcze będą cieplutkie.)

Po odcieknieciu podzieliłam  skrzep na porcje i włożyłam porcjami do wody o temp.ok.60 st.

Serek dał sie ładnie formować.Włozyłam w saiteczki,potem kąpiel w zimnej wodzie.Następnie solanka.Nie lubie słonych wiec na 1 litr wody dałam 6 dag soli.Zostały tam na dobępost-40567-0-40308700-1452422291_thumb.jpg

.Powiesiłam na kij,osuszyłam ok 3 godz.i do wedzęnia. Wędzenie w temp.do 40 st.zajęło mi to ok.3 godz.post-40567-0-21338700-1452424707_thumb.jpg

post-40567-0-92138100-1452421708_thumb.jpg

post-40567-0-73134600-1452425071_thumb.jpg

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

nie wyleję do odciekania tylko odleję serwatkę do naczynia a ze sktrzepu zacznę formowac seki póki jeszcze będą cieplutkie.)

 

Wkładasz durszlak do gara i odbierasz serwatkę z durszlaka , bo skrzep nie wpada do durszlaka  .  Ciepły skrzep formuję, wyciskam  i wkładam do siatek . :D  Ja to robię dlatego , ponieważ zawsze brak czasu na dłuższe ociekanie sera :D

 

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Elu, tak pokazalas ,ze to latwo wyglada.http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gifMoze kupie niestety sklepowe i sie zabiore na serek

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anno napewno sie uda ..moje wyszly pyszne ..mam jeszcze jeden zapakowany i czeka na jakas super okazje :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Podzilelęsię moim przepisem na kiełbaske drobiową.

W związku ze Dziedzic Pan ,czyli mój 12 latek .uważa ogolnie jedzenie zdrowych rzeczy za trujące-długo próbowałam zrobić taką wędlinę,żeby mu smakowała.No i sukces.....zajada...ufffffff :D

Proporcje wielokrotnie powiekszane...

! kg piersi indyka

1 kg udzców drobiowych po wefiletowaniu

1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu

1/3 łyżeczki zmielonej kolendry

3 płaskie łyzeczki peklosoli

zabek czosnku

100 ml wody

Mięso z indyka pokroiłam w kostkę

Udzce -skóre zmiliłam na najdrobniejszym sitku (-dałam tylko połowę uzyskanej )

Mięsko z udzcców zmieliłam na grubym sicie.

zapeklowałam wszystko razem w wymienionych przyprawach.

Zostawiałam na noc w chłodzie.Na drugi dzień porządnie wymieszałm masę do uzyskania odpowiedniej kleistości.

Nabiłam osłonki,parzyłam 2 godziny w temp 72-75 st.

post-40567-0-57286500-1454355900_thumb.jpg

post-40567-0-39492500-1454355935_thumb.jpg

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Czytam i patrzę,,cuda tu nad cudami,ślinka kapie...ale ja też nie siedzę bezczynnie...tylko czasu na zdjęcia brak...albo po prostu nie zdążę.Ostatnie moje dzieła. Sum w zalewie octowej z kolendrą i wędlinka z kurczaka zdomieszką comberków królika+ świeże zioła.

post-40567-0-63472700-1559648114_thumb.jpg

post-40567-0-57018600-1559648173_thumb.jpg

KTO PYTA-NIE BŁĄDZI.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rybki te Twoje to smaczniaste  :thumbsup:  :clap:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędlinka z kurczaka zdomieszką comberków królika+ świeże zioła

Bardzo ciekawy skład surowcowy  :thumbsup:   :clap:   

Zapisuję się na degustację  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.