Ela Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 10 Stycznia 2016 W podziękowaniu Andrzejowi k- za udostępnienie wiadomości na temat produkcji serków.Nieco zmodyfikowany przepis,najważniejsze ,że oscypki udane i radość do tego wielka.Powiem Wam jeszcze,że posiadanie mleka bez dojenia to super sprawa!!Te serki to oczywiście już mleko od krówki.....koziego brak....echhhhhhhhMleko podgrzałam do temp.35 st.Dodałam podpuszczę (w płynie) 5 kropli na litr-uwazam ze za dużo-następnym razem dam 4 krople.Po 0,5 godzinie usyskałam zadawalający skrzep (po przekrojeniu,podchodził serwatką)Pokroiłam na kostkę ok 1 cm.Odpoczął 10 minutPo tym czasie rozdrobniłam na" ziarno grochu"Odpoczywał znów 10 minut.Podgrzałam do temp.40 st.delikatnie mieszając,żeby sie nie posklejał.Po tym czasie wylałam wszystsko na chustę serowarską celem porządnego odcieknięcia.I tu następnym razem zrobię inaczej ( tak robiłam moje z koziego) nie wyleję do odciekania tylko odleję serwatkę do naczynia a ze sktrzepu zacznę formowac seki póki jeszcze będą cieplutkie.)Po odcieknieciu podzieliłam skrzep na porcje i włożyłam porcjami do wody o temp.ok.60 st.Serek dał sie ładnie formować.Włozyłam w saiteczki,potem kąpiel w zimnej wodzie.Następnie solanka.Nie lubie słonych wiec na 1 litr wody dałam 6 dag soli.Zostały tam na dobę.Powiesiłam na kij,osuszyłam ok 3 godz.i do wedzęnia. Wędzenie w temp.do 40 st.zajęło mi to ok.3 godz. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Stycznia 2016 nie wyleję do odciekania tylko odleję serwatkę do naczynia a ze sktrzepu zacznę formowac seki póki jeszcze będą cieplutkie.) Wkładasz durszlak do gara i odbierasz serwatkę z durszlaka , bo skrzep nie wpada do durszlaka . Ciepły skrzep formuję, wyciskam i wkładam do siatek . Ja to robię dlatego , ponieważ zawsze brak czasu na dłuższe ociekanie sera Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Powiem Wam jeszcze,że posiadanie mleka bez dojenia to super sprawa!! No jak bez dojenia to tylko sklepowe Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Nie sklepowe...ale ja nie doję tylko, szczęśliwa posiadaczka krówki,Jeżdęę po nie 15 km w jedna stronę Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 10 Stycznia 2016 Elu, tak pokazalas ,ze to latwo wyglada.http://pu.i.wp.pl/k,ODQwNjkzOTQsNTExOTQwOTQ=,f,009_aO_orig.gifMoze kupie niestety sklepowe i sie zabiore na serek Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 11 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Aniu,życzę powoedzenia...napewno się uda Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 11 Stycznia 2016 Anno napewno sie uda ..moje wyszly pyszne ..mam jeszcze jeden zapakowany i czeka na jakas super okazje Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 1 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 1 Lutego 2016 Podzilelęsię moim przepisem na kiełbaske drobiową.W związku ze Dziedzic Pan ,czyli mój 12 latek .uważa ogolnie jedzenie zdrowych rzeczy za trujące-długo próbowałam zrobić taką wędlinę,żeby mu smakowała.No i sukces.....zajada...ufffffff Proporcje wielokrotnie powiekszane...! kg piersi indyka1 kg udzców drobiowych po wefiletowaniu1/3 łyżeczki ziołowego pieprzu1/3 łyżeczki zmielonej kolendry3 płaskie łyzeczki peklosolizabek czosnku100 ml wodyMięso z indyka pokroiłam w kostkęUdzce -skóre zmiliłam na najdrobniejszym sitku (-dałam tylko połowę uzyskanej )Mięsko z udzcców zmieliłam na grubym sicie.zapeklowałam wszystko razem w wymienionych przyprawach.Zostawiałam na noc w chłodzie.Na drugi dzień porządnie wymieszałm masę do uzyskania odpowiedniej kleistości.Nabiłam osłonki,parzyłam 2 godziny w temp 72-75 st. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Lutego 2016 Bardzo ładnie. Robiłaś w osłonce białkowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zrobiłąm część w osłonce białkowej,a resztę w poliamidowej.Takie miałam resztki z zapasów. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 2 Lutego 2016 Bardzo ladnie wyglada , przepis juz zapisany :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 3 Lutego 2016 Dziekuję Eli55..mam nadzieję,że i Tobie zasmakuje..pozdrawiam Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 3 Lutego 2016 Siostrunia :clap: Zostaw plasterek dla mnie ,bo przyjadę niebawem . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 3 Lutego 2016 Kochana dla Ciebie wszytko!!!! Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 3 Lutego 2016 Elu... jak miło że po dłuższym czasie wznowiłaś swoje umiejętności . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 4 Lutego 2016 Dziękuję Halusiu......wznowiłam...mam dla kogo . Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 4 Lutego 2016 Faworki usmażyłam, pączki zakupiłam z lenistwa Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 4 Lutego 2016 Faworki usmażyłam, To lubię, ale od dziś kończę ..... ze słodkościami.... A te okrągłe to co to? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 4 Lutego 2016 Okrągłe to tradycja rodzinna...hehhehehehMoja Mama wraz ze smażeniem faworków czy pączków. smażyła plastry ziemniaków...podobno zapobiegały pienieniu się tłuszczu.I tak zostało...są pyszniusie. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 4 Lutego 2016 są pyszniusie. Po prostu kartofle, za dużo skrobi..... liczy się tylko mięso..... Ale są takie fikuśne.... do schrupania.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 4 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Czytam i patrzę,,cuda tu nad cudami,ślinka kapie...ale ja też nie siedzę bezczynnie...tylko czasu na zdjęcia brak...albo po prostu nie zdążę.Ostatnie moje dzieła. Sum w zalewie octowej z kolendrą i wędlinka z kurczaka zdomieszką comberków królika+ świeże zioła. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Rybki te Twoje to smaczniaste Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 4 Czerwca 2019 wędlinka z kurczaka zdomieszką comberków królika+ świeże zioła Bardzo ciekawy skład surowcowy Zapisuję się na degustację Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 4 Czerwca 2019 Za rybami nie przepadam, ale wędlinkę z kurczakiem i kicajkiem to bym wciągnął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.