Skocz do zawartości

peklowanie mięsa na kiełbasę


onion1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie , mimo wielu minut spędzonych na forum i w wyszukiwarce "szukam" nie potrafiłem znaleźć jak się pekluje mięso na kiełbasę , kolega mi mówił że jest przelicznik 2,2kg peklosoli na 100 kg mięsa , bardzo proszę o pomoc w tej kwestii oraz weryfikację tego przelicznika , pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a stronę główną kolega raczył odzwiedzić?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli potrzebujesz przelicznika ilości peklosli proszę bardzo:

 

http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.html

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wędzenie mięsa na kiełbasę

:rolleyes:

nie potrafiłem znaleźć jak się pekluje mięso na kiełbasę

Trochę nie rozumiem pytania,nie wiem czy pytasz poważnie, czy żartujesz. Przy każdej recepturze podana jest ilość mieszanki peklującej a najlepiej dopasować wg. własnego smaku, gustu .
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mimo wielu minut spędzonych na forum

to dużo, bardzo dużo za mało. Jak wspomniał Kol. Maad, na stronie głównej masz komplet niezbędnej wiedzy, a o peklowaniu to tam http://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche . Ilość peklosoli/mieszanki peklującej - zgodnie z recepturą lub skorygowany pod własny smak.

Dodam, że strona główna i forum mają osobne "szukajki".

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzięki , ale proszę napiszcie jak wy to dokładnie robicie , nie mam w tym dużego doświadczenia sorry

 

Już Ci koledzy napisali - czytaj - nic innego nie pozostaje

 

http://www.wedlinydomowe.pl/

 

....dla początkujących....

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście biorę 15g / 1 kg mięsa i w stosunku 50 /50 - czyli ilość soli jaka wychodzi z mnożenia przez kg mięsa dzielę na pół i mieszam 50% peklosól 50% sól kuchenna .

Rodzina zadowolona i zdrowsza .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zamiast soli kuchennej daję niejodowaną

Nigdzie w sklepach nie mogę trafić na niejodowaną.

Kiedyś bywała, do ogórków i innych takich. Jak zaopatrujecie się w niejodowaną?

Albo jeszcze jedno: dlaczego jodowana jest w tym przypadku niewłaściwa?

Kerfur - WARSZAWA

Pozdrawiam - Alehar

Instagram   alehar9999


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie stwierdzono podczas badań by zastosowanie soli jodowanej w jakiś sposób wpływało ujemnie na jakość mięsa podczas peklowania.
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie stwierdzono podczas badań by zastosowanie soli jodowanej w jakiś sposób wpływało ujemnie na jakość mięsa podczas peklowania.

I to mi bardzo ułatwia sprawę! Dziękuję!

Sól Kłodawska zawierała często piasek, żwir i kamyczki. Do zrobienia solanki - bardzi proszę, ale zapeklować na sucho z piachem? To już wolałem jod.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasypujesz peklosolą, mieszasz i zostawiasz na dwa dni. W tym czasie ze dwa razy jeszcze to trzeba przemieszać. Peklowanie suche.

Zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć o postępowaniu podczas peklowania suchego. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.