onion1 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Witam serdecznie , mimo wielu minut spędzonych na forum i w wyszukiwarce "szukam" nie potrafiłem znaleźć jak się pekluje mięso na kiełbasę , kolega mi mówił że jest przelicznik 2,2kg peklosoli na 100 kg mięsa , bardzo proszę o pomoc w tej kwestii oraz weryfikację tego przelicznika , pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Grudnia 2012 a stronę główną kolega raczył odzwiedzić? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Jeśli potrzebujesz przelicznika ilości peklosli proszę bardzo: http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-sucho-i-11.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Grudnia 2012 dzięki , ale proszę napiszcie jak wy to dokładnie robicie , nie mam w tym dużego doświadczenia sorry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Grudnia 2012 wędzenie mięsa na kiełbasę :rolleyes: nie potrafiłem znaleźć jak się pekluje mięso na kiełbasęTrochę nie rozumiem pytania,nie wiem czy pytasz poważnie, czy żartujesz. Przy każdej recepturze podana jest ilość mieszanki peklującej a najlepiej dopasować wg. własnego smaku, gustu . Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Grudnia 2012 mimo wielu minut spędzonych na forum to dużo, bardzo dużo za mało. Jak wspomniał Kol. Maad, na stronie głównej masz komplet niezbędnej wiedzy, a o peklowaniu to tam http://www.wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche . Ilość peklosoli/mieszanki peklującej - zgodnie z recepturą lub skorygowany pod własny smak. Dodam, że strona główna i forum mają osobne "szukajki". Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Kroisz mięso na małe kawałki. Zasypujesz peklosolą, mieszasz i zostawiasz na dwa dni. W tym czasie ze dwa razy jeszcze to trzeba przemieszać. Peklowanie suche.Tak w wielkim skrócie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Grudnia 2012 dzięki , ale proszę napiszcie jak wy to dokładnie robicie , nie mam w tym dużego doświadczenia sorry Już Ci koledzy napisali - czytaj - nic innego nie pozostaje http://www.wedlinydomowe.pl/ ....dla początkujących.... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
onion1 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Grudnia 2012 dzięki za informacje o to mi chodziło , pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wyrobów i zdrowych spokojnych świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 12 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2012 2,2kg peklosoli na 100 kg mięsa Cześć! Jak lubisz przesolone to będzie Ci smakowało 2,2/100 kg. Na początek zrób z 1,8/100 kg Zależy też jaka obróbka końcowa parzenie , czy podpiekanie? Pozdro) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Ja osobiście biorę 15g / 1 kg mięsa i w stosunku 50 /50 - czyli ilość soli jaka wychodzi z mnożenia przez kg mięsa dzielę na pół i mieszam 50% peklosól 50% sól kuchenna .Rodzina zadowolona i zdrowsza . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2012 i mieszam 50% peklosól 50% sól kuchenna . Ja też robię 50/50 tylko zamiast soli kuchennej daję niejodowaną . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2012 zamiast soli kuchennej daję niejodowanąNigdzie w sklepach nie mogę trafić na niejodowaną. Kiedyś bywała, do ogórków i innych takich. Jak zaopatrujecie się w niejodowaną? Albo jeszcze jedno: dlaczego jodowana jest w tym przypadku niewłaściwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2012 zamiast soli kuchennej daję niejodowanąNigdzie w sklepach nie mogę trafić na niejodowaną. Kiedyś bywała, do ogórków i innych takich. Jak zaopatrujecie się w niejodowaną? Albo jeszcze jedno: dlaczego jodowana jest w tym przypadku niewłaściwa? Kerfur - WARSZAWA Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Nie stwierdzono podczas badań by zastosowanie soli jodowanej w jakiś sposób wpływało ujemnie na jakość mięsa podczas peklowania. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Grudnia 2012 :smile: Dobrze mieć tą pewność... Też robię mieszankę z solą kuchenną... Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Nie stwierdzono podczas badań by zastosowanie soli jodowanej w jakiś sposób wpływało ujemnie na jakość mięsa podczas peklowania.I to mi bardzo ułatwia sprawę! Dziękuję! Sól Kłodawska zawierała często piasek, żwir i kamyczki. Do zrobienia solanki - bardzi proszę, ale zapeklować na sucho z piachem? To już wolałem jod. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zasypujesz peklosolą, mieszasz i zostawiasz na dwa dni. W tym czasie ze dwa razy jeszcze to trzeba przemieszać. Peklowanie suche. Zawsze można się czegoś nowego dowiedzieć o postępowaniu podczas peklowania suchego. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 15 Grudnia 2012 Podstawy technologii » Dlaczego nie jodowana?https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5950&postdays=0&postorder=asc&highlight=sol+jodowana&start=30 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 15 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 15 Grudnia 2012 http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/suche/166-peklowanie-miesa-drobnego-i-elementow Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.