EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Dzik ważył po wypatroszeniu ok. 60kg Uff...już wisi: Skórowanie to ciężka praca: Już prawie koniec: No, wreszcie skóra zniknęła i ukazała się głowa: [ Dodano: Czw 13 Gru, 2012 21:27 ]A teraz o wyrobach.Pierwszym była wątrobianka, z mięsa od kości, całej wątroby dziczej i podgardla wieprzowego w roli tłuszczu. Właśnie się parzy: Już uparzone, przed wędzeniem: Po wędzeniu wyglądały tak: I przekrój: W międzyczasie topił sie smalczyk z dziczej słoniny. Został przyprawiony skarmelizowaną cebulą, czosnkiem, majerankiem i drobno pokrojoną papryczką chili :thumbsup: " Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Grudnia 2012 No pięknie, pięknie. :clap: :clap: :clap: A co dalej? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Z kiełbas zrobiłam kabanosy (po pieczeniu w wędzarni): Oraz kiełbasę krajaną. Do kiełbas dodany był tłuszcz wieprzowy. Kiełbasa "sztanglówka" po wędzeniu: Po parzeniu: Ta ostatnia kiełbasa podsusza się i czeka na ponowne wędzenie. Pekluje się cały udziec dziczy oraz w jednym kawałku polędwica z boczkiem. Planuję wykonać wędzoną roladę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Grudnia 2012 EAnna, Jestem pełen podziwu, gdy wykonywałaś bielenie zwierza. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Grudnia 2012 Aniu jestem pod wielkim wrażeniem że odważyłaś się obrobić ''dzikiego'' Co do wyrobów.. jak zawsze pełen profesjonalizm.. :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) EAnna, Jestem pełen podziwu, gdy wykonywałaś bielenie zwierza.Dzik jest najcięższy do skórowania a co do wyrobów to :thumbsup: Edytowane 2 Grudnia 2016 przez EAnna kor. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Grudnia 2012 EANNO ....Szacunek... Normalnie nie mam pytań... Chyba , że o tą ''z pod palmy :wink: '' :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 13 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Grudnia 2012 EAnna, czy jest cos co nie potrafisz? Pienke wyroby :thumbsup: :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2012 EAnna, :clap: :clap: :clap: strach się bać ile można zrobić z takiego zwierza :grin: w nowym roku też mnie to czeka.. długo Ci zajęło zdejmowanie skóry?? wezmę ten czas pomnożę x3 to będę wiedział ile u mnie wyjdzie :lol: po zdjęciach widać, że jak zaczynałaś był jeszcze dzień.. a na koniec już ciemno :P drobno pokrojoną papryczką chilismalec z chilli? :thumbsup: że ja na to nie wpadłem wcześniej ^^ Jeszcze nie miałem okazji obcowania z takim zwierzem.. wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została? pytam głównie ze względu na nogi - tak żeby dało się zrobić kumpiaka Wyrobów nie skomentuję bo godzien nie jestem :wink: mogę mieć tylko nadzieję, że będę miał tyle wytrwałości co Ty Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Boczku z tego co mi wiadomo, to raczej skórowanie tylko... no chyba, żeś golarz jest :D Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Aniu :grin: . Przytkało mnie... Pełen szacun :clap: :clap: :clap: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Eannę można podziwiać.Zaskakuje.Zawsze na plus :wink: gratuluję i pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2012 EAnna gratuluję mistrzowskiego podejścia. Wyroby wyglądają elegancko. :clap: :clap: :clap: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Edytowane 21 Stycznia 2022 przez Maxell Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gatita Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Eanno, jestem pod ogromnym wrażeniem :clap:. Cytuj Blog kulinarny: Kulinarne przygody Gatity Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Grudnia 2012 :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tajfun Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Moje gratulacje na prawdę fachowa robota pięknie to wygląda.Oczywiście dzik zbadany> :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.es Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Grudnia 2012 W tabelce podanej przez Dziadka w ostatniej rubryce w składzie podany jest cukier,woda,ocet, olej, i mieszanka skruszająca.Chciałbym zapytać o skład tej mieszanki skruszającej i cel stosowania octu oraz oleju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Dziękuję Wszystkim za miłe słowa ale wkleiłam te zdjęcia w tym celu aby pokazać, że można to samemu zrobić i cieszyć się znakomitymi, zdrowymi wyrobami.długo Ci zajęło zdejmowanie skóry??No, trochę mi zeszło.W każdym razie stalka była szęsto w użyciu :grin: Należy jednak zaznaczyć, że nie mam zbytniej wprawy a to co mam, to słabe ręce :sad: Początek skórowania robiłam z drabinki aby nie pracować na wyciągniętych rękach.Dosyć trudną operacją było podwieszenie dzika, w czym pomógł mi A. wykorzystując "maszyny proste" :grin: . Cała reszta należała już do mnie bo A. nie dotknie surowego mięsa .wchodzi w grę opcje usuwania włosia, tak żeby skóra została?Nie. Skóra dzika jest kosmata i brudna. Poprzedniego dziczka skórowałam na leżąco, na stole. Ale było mi trudno zachować czystość. Pod tym względem, na wisząco jest znacznie lepiej. Pracowałam w rękawiczkach, które łatwo było opłukać wodą i wytrzeć papierowym ręcznikiem.DZIADKU, Tabelka jest bardzo cenna. Przy rozbiorze dziczyzny i zwierzyny jest bardzo dużo drobnego, chudego mięsa, które trzeba zagospodarować. To mięso poprzerastane jest licznymi błonkami i trudno je zakwalifikowac do "I". Na kiełbasę jest idealne pod warunkiem, że nie jest za grubo zmielone.Z takiego mięsa i podgardla zrobiłam kabanosy i muszę przyznać, że wyszły świetne w smaku i kruche w strukturze. Trzeba tylko odpowiednio mieszać, dać więcej cukru i trochę dłużej osadzać w temp. pokojowej (chodzi o pH).Co do ostatniej kolumny w tabelce: co to za przepis? Wiesz więcej na temat technologi i zastosowanych składników? [ Dodano: Pią 14 Gru, 2012 16:16 ]Dostałam na PW poradę od doświadczonego zadymiacza, żeby nie robić zylca z polędwicy, bo boczek dzika jest twardy. W takim razie polędwicę trzeba będzie wyciąć a sam boczek można by zrolować i potraktować go jako samodzielną roladę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Aniu jestem pełen uznania dla Twojej roboty.I jak tu mówić o "słabej" płci , gdy niejeden macho by tu wymiękł :wink: :lol: :lol: :clap: :clap: Sam kilka razy przymierzałem się do dzika,ale zawsze "dostawcy" zawodzili Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość quartz Opublikowano 14 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Grudnia 2012 W tabelce podanej przez Dziadka w ostatniej rubryce w składzie podany jest cukier,woda,ocet, olej, i mieszanka skruszająca.Chciałbym zapytać o skład tej mieszanki skruszającej i cel stosowania octu oraz oleju?Przecież niżej, w tej samej tabelce masz podane składniki. Po co? Żeby mięso było soczyste, dobrze wybarwione i niezbyt suche. Dzik to nie świnia hodowlana, on sobie biega, czasem całkiem sporo. Żre to co chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kiełbasę krojoną dopiero dzisiaj podwędzałam, była już mocno podsuszona. Wyszła w pięknym, wiśniowym kolorze, czego zdjęcie niestety nie oddaje: W przekroju: Jest dosyć słabo wziązana mimo, że mięso w czasie wyrabiania zdawało się być kleiste. Po przeanalizowaniu procesu doszłam do wniosku, że dodałam za dużo wody i emulsję diabli wzięli :devil: Tutaj już w plasterkach: kiełbasa jest smaczna i delikatna w strukturze. Powinna być lepiej związana. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Oj, EAnno, autokrytyka jak u mnie w domu. Mnie się wszystko bardzo podoba i na pewno jest smaczne. Podoba mi się także Twoja odwaga, kiedy stajesz przed takimi wyzwaniami, jak np. budowa wędzarni, rozbiór i przerób dzika, cielaka itp. Wielki szacun, jak mawiają młodzi. :clap: :clap: :clap: Aby zobaczyć piękny kolor, wystarczy powiększyć zdjęcie: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 17 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Kiełbasa ma właśnie wiśniowy kolor, a na przekroju widać ,ze farsz jest dobrze związany.Czy do wędliny było dodawane mięso wieprzowe?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 17 Grudnia 2012 Czy do wędliny było dodawane mięso wieprzowe?.Skład kiełbasy:I dzik (łopatka)- 70%III dzik (golonka)- 15%III wp (golonko) - 5%słonina wp. - 10%woda 8% - tej wody było za dużo. [ Dodano: Pon 17 Gru, 2012 20:50 ]Aby zobaczyć piękny kolor, wystarczy powiększyć zdjęcie:Tym kolorem to nawat A. był zachwycony.Cale szczęście, że w zamrażarce jest jeszcze druga łopatka z tego dzika.Powtórzę tę kiełbasę za jakiś czas starając się wyeliminować błędy.Dałam jednego batona wnukom, po pierwszym wędzeniu; podobno zniknął błyskawicznie :grin: Wracając do kiełbasy, do masy wiążącej mniej wody i trochę więcej wieprzowej golonki lub mały dodatek wołowiny.Gdybym ten sam farsz nadziała w kiełbaśnice nie byłoby problemu :sad: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.