arkadiusz Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Poprzedni salceson zrobiłam z samą kolendrą i był b. smaczny. Jak to piszą na naszej stronie ,że jak Tobie smakuje to mnie wara .Szkoda tylko ,że nie będzie mi dane spróbować. Wtedy moja subiektywna ocena była by bardziej pełna. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Wtedy moja subiektywna ocena była by bardziej pełna. Oj tam, oj tam zaraz subiektywna -- there is Arkadiusz's way or no way - (jest tylko Arkadiusza droga albo nie ma drogi) A te Krupnioki i Kabanosy!!!!!!! (subiektywnie )... Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Nie koniecznie trzeba spróbować by ocenić. Przecież przeważnie oceniamy patrząc na skład i wykonanie, nie wspomnę o prezentacji.Druga opcja jest taka że Ani wyroby można spróbować na zlotach jak i wyroby naszych Kolegów i Koleżanek... czyli jestem spełniona Tak, że ten teges Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) To się grubo mylisz.Obecnie 1g/kg przyprawy nie jest równy temu samemu gramowi u kogoś innego.Jeden doda czosnek chinski inny polski.Mimo ,że dawka będzie taka sama to różnica w smaku będzie kolosalna itd.No i oczywiście mamy różne poczucie smaku.Dla jednego będzie piprzne a dla drugiegi nie.Żeby móc obiektywnie wyrób ocenić trzeba oprócz wyglądu i znajomości składu powinno się go spróbować.Prosty przyklad.Twój pasztet ,którym jedni się zachwycają a innym nie smakuje bo i tacy też są a wygląda dobrze. Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Mimo ,że dawka będzie taka sama to różnica w smaku będzie kolosalna Dokładnie tak Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 oczywiscie , ja poznalam np smak oregano , taki rosnacy na dziko w Grecji a kupny to zupelnie co innego. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) .Żeby móc obiektywnie wyrób ocenić trzeba oprócz wyglądu i znajomości składu powinno się go spróbowaćCzyli @arkadiusz przyjeżdża na zlot do Napoleonowa Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Czekamy na przekroj bielskiej oraz sklad bielskiej i kabanosow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Czekamy na przekroj bielskiej Jeszcze waga dochodzi Przy większych przekrojach nie dzieje się to liniowo Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 (edytowane) Kielbasa bielska uzyskała 70% wydajności: Niestety, rozmieszczenie tłuszczu jest nierównomierne i małe dziurki się trafiają Ograniczyłam mieszanie aby nie rozmazać tłuszczu.Delikatna konsystencja i smak są chwalone , nawet przez osoby, które bojkotowały tego dzika Zapach rasowej, podsuszanej kiełbasy. Przyprawy do dziczej bielskiej:pieprz kolorowy - 3g/kg czosnek - 3g/kg jałowiec - 0,6g/kg ziele ang. - 1/2 ziarnka/kgJak widać, jałowiec i ziele są ekstra, ale doskonale się komponuję z dziczyzną.W składzie jest: 12 % mięsa wołowego - na klej [2x"3"] 5% podgardla - na klej [2x"3"] 23% podgardla - "6" 60% dziczyzny - "6"Ciekawa jestem, co na tę kiełbasę powiedzą zlotowicze w Napoleonowie Edytowane 13 Sierpnia 2020 przez EAnna uzupełnienie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Niestety, rozmieszczenie tłuszczu jest nierównomierne i małe dziurki się trafiają Jeśli masz ją wyrzucić, to zabierz do Napoleonowa, a ja postaram się zagospodarować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Niestety, rozmieszczenie tłuszczu jest nierównomierne i małe dziurki się trafiają Aniu ja bym się na Twoim miejscu za bardzo nie przejmował .Jak oglądam tu rozsypujące się z dziurami jak kratery sztanglówki niektórych super vipów to ta Twoja bije je na głowę .Jak widać już są chętni na ta Twoją bielską. Co do obawy rozmazania tłuszczu w tej kiełbasie to ja żeby tego uniknąć stosuję dwie metody.Pierwsza to metodę jak dla salami czyli tłuszcz (podgardle) zamrożony a mięso podmrożone i mieszanie boksowaniem.I druga w moim przekonani bardzo ważna rzecz.Nie mielę części tłuszczu razem w mięsem na klej tak jak podaje przepis gdzie jest on kutrowany razem ze ścięgnistą wołowiną.Cały tłuszcz (podgardle) jest zamrożony i mielony na sitku 6 razem z pozostałym mięsem .Pozwala mi to na bardziej równomierne rozłożenie tłuszczu i unikam mocnego mieszania bo już po mieleniu mam mięso wstępnie wymieszane.Nieraz trzeba odejść od przepisu żeby otrzymać zadowaląjący efekt w warunkach domowych. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Piękny wyrób,wygląda b.smakowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 10 Sierpnia 2020 Nieraz trzeba odejść od przepisu żeby otrzymać zadowaląjący efekt w warunkach domowych. O, tak Również kombinuję, jak mogę.Wołowinę, przeznaczoną na klej mielę na "3" dwa razy, mieszam z przyprawami i rosołem a potem dodaję do kawałków chudej dziczyzny.Tę dziczyznę, obklejoną mielona wołowiną przepuszczam przez wilka naprzemiennie z paskami zamrożonego tłuszczu. To daje w miarę dobry efekt.Niemniej do kleju dodaję przewidzianą przepisem część podgardla, ponieważ wg mnie wpływa ona na delikatność wyrobu.Chociaż, z drugiej strony, dziczyzna ze swej natury jest krucha i może jest to zbędny zabieg W warunkach domowych dysponujemy ograniczonym asortymentem mięs i osobiście dokładam starań, aby zgadzały się ilości tłuszczu oraz proporcje mięs I, II i III klasy przewidziane w przepisie. W przeciwnym przypadku tworzymy kiełbasę "no name" Dodam, że powyższą "bielską" dedykuję pewnej "paskudzie", która mnie wytrwale inspiruje w wędliniarskich przedsięwzięciach Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Ponieważ lubię sprawy doprowadzać do końca, pozostał do zaprezentowania ostatni wyrób z lipcowego dzika, mianowicie zimnowędzone kawałki polędwic.Mięso było peklowane na sucho 3 tygodnie, 22g peklosoli/kg + indywidualne zestawy przypraw.Kierując się sentymentem postanowiłam trochę się pobawić i potraktować kawałki polędwic przyprawami, które kiedyś zostały użyte do mięs dojrzewających w projekcie EASYTak wyglądają kawałki po wędzeniu dymogeneratorem (2x8h)Polędwice zostały zawinięte w arkusze kolagenowe - prezent od pewnego forowicza Sznureczki kolorowe dla odróżnienia kawałków. Po rozpakowaniu: Z czarnuszką Ze skórką pomarańczową Estragon + rozmaryn Majeranek + thymianek Przekroje:Kawałek z pomarańczą ma wyraźnie inny kolor przekroju.Muszę się nad tym zastanowić i przeanalizować składniki dodane do peklowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 17 Sierpnia 2020 no cóż więcej można powiedzieć poza Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Smaczny widok Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Kawałek z pomarańczą ma wyraźnie inny kolor przekroju Jaka Pomarańcza? bo myslę o działaniu enzymatycznym Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 8 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 8 Grudnia 2020 Aby zakończyć temat przerobu dzika zamieszczam zdjęcia wędzonej szynki, zrobionej wg przepisu Szczepana. ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=16116#16116 )Zapewniam, że szynka wyszła mięciutka i bardzo soczysta. przepis ten wypróbował na dziczyźnie i polecił kol. Kaciak. Przekrój: Wnioski:Na następny raz zrezygnuję z farszu i skleję szynkę wyłącznie żelatyną.Czy ten cukier w przepisie Szczepana można by zastąpić miodem (w przypadku dzika)?Mając w planie przedświąteczny przerób szynki dzika natknąłem się bowiem na taki przepis:https://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/667-szynka-piwnaZ tym, że ilość miodu tam rekomendowana wydaje mi się zbyt duża(?), za to dodatek piwa - jak najbardziej Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 16 Maja 2021 Minęło 10 miesięcy od ostatniego dzika w czasie których dałam odpocząć swoim sfatygowanym dłoniom Bardzo mi brakowało wyzwań i mobilizacji związanych z przerobem "dzikiego zwierza" Jaką wielką radością był dla mnie nocny telefon z łowiska, pewnego, zaprzyjaźnionego, młodego myśliwego, że ustrzelił 60kg lochę (pozdrawiam Teo) Przed południem, następnego dnia była już na stole w moim garażu"Takie zwierzę jest dla mnie przede wszystkim wyzwaniem logistycznym, aby wszystko zrobić sprawnie i w odpowiedniej kolejności i bez nadwyrężania własnych ścięgien (gumowe taśmy z bagażnika "malucha" nadal się przydają ) Obielony dzik wygląda zaskakująco:Przyczyną takiej "karpatki" jest bardzo miękki tłuszcz i brak możliwości schłodzenia całej tuszy.Słonina z bliska (ma lekko różowy odcień): Bardzo żałowałam, że nie udało się ściąć zwartych płatów słoniny zdatnych do zimnego wędzenia.A i tak się cieszę z tego tłuszczu; z 4,8kg słoniny został wytopiony bardzo smaczny smalec oraz skwarki (przeznaczone zostaną do kaszanki).Wg mnie najsmaczniejszy jest smalec/słonina z młodych loszek. Po prostu pachnie.Tak samo mięso. Poszukując inspiracji w necie natrafiłam na filmik pewnego "praktyka" z wyrobu kiełbasy z dzika. Autor zapewniał, że taka kiełbasa musi mieć dziczy zapach i jest to jej walorem.... Może starym odyńcom dziczy zapach nie przeszkadza Zaraz po O.K od weterynarza, pierwszym posiłkiem a w zasadzie pokaramem z loszki był móżdżek z cebulką i jajkiem na kwaśno. Dla mnie to luksus jeść taką potrawę, z takiej jakości i świeżości produktu. Aby nie być samolubną zaprosiłam do śniadania pewną "paskudę", która mnie mobilizuje i wspiera w masarskich przedsięwzięciach Pierwszym wyrobem z loszki był wspomniany smalec, który znalazł zastosowanie w następnym wyrobie - tuszonce/rillettes z odkostnionego boczku: Mięsa się marynują, peklują i niektóre mrożą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 16 Maja 2021 Jak to fajnie ,że taka loszka Ci wpadła - czekamy na dalszą relację Trochę Ci tych tuszonek wyszło Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 16 Maja 2021 U mnie to dziki sobie po parku chodzą i nikt ich nie "kill him" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 16 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 16 Maja 2021 Bo w parkach nie można . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 17 Maja 2021 smalec, który znalazł zastosowanie w następnym wyrobie - tuszonce/rillettes z odkostnionego boczku Aniu możesz podać recepturę ? Wszedłem w posiadanie koziołka czekam jeszcze na dzikusa i coś będę działał, na razie myślę o pasztecie, po ugotowaniu kości mam ok 2 kg mięsa do tego dodam 1kg mięsa z dzika, dodam tłuszczy itd... , i coś może z tego wyjdzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 17 Maja 2021 Bardzo mi brakowało wyzwań i mobilizacji związanych z przerobem "dzikiego zwierza" Nasza Mistrzyni w swoim żywiole Oczywiście czekam na dalsze relacje , a może na zlocie będzie możliwość degustować wyrobów z tego dzikiego Poszukując inspiracji w necie natrafiłam na filmik pewnego "praktyka" z wyrobu kiełbasy z dzika. Autor zapewniał, że taka kiełbasa musi mieć dziczy zapach i jest to jej walorem.... Wiem o kim piszesz Aniu, ten '' praktyk'' bardzo popularna osobowość w sieci.Jego przepisy są mało profesjonalne, mało tego wprowadzają nieświadomych w błąd.U tego Pana nie chciałabym odbywać '' praktyki" Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.