Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje zmagania z dzikiem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
250 odpowiedzi w tym temacie

#241 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5399 postów

Napisano 30 kwi 2020 - 21:52

Ja już wiem jaki będzie przekrój - bez zarzutu :clap: :D



#242 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10152 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 maj 2020 - 16:17

jaki będzie przekrój

 

Niestety, z zarzutami  :facepalm:

Mimo dodatku wołowiny wędlina jest dosyć krucha, jak na dzika przystało ale miękka i wilgotna  :) . 

Nie udało się uniknąć dziurek i powiem Wam, nie mam pojęcia jak to robicie, że przekroje Waszych sztanglówek są bez jednej dziurki  :hmm:

Załączony plik  IMG_20200501_162356.jpg   66,78 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20200501_162546.jpg   109,21 KB   3 Ilość pobrań

Powyższe zdjęcia nie oddają prawidłowo koloru kiełbasy. Bardziej zbliżony jest do tego na kanapce:

Załączony plik  IMG_20200502_111231.jpg   50,57 KB   2 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20200502_111328.jpg   48,57 KB   2 Ilość pobrań

Wędlina w  smaku wyrazista, dosyć pikantna. 

A. smakuje o dziwo  :tongue:

Nie jest źle (wizja podcieku nie ziściła się), ale powinno być lepiej  :mad:

Podsuszę batony i ponownie podwędzę na zimno.

Zobaczymy, co się zmieni.


Użytkownik EAnna edytował ten post 03 maj 2020 - 07:28


#243 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10152 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 maj 2020 - 19:52

Mam wrażenie, że trochę przynudzam z tymi dzikami ale chociaż dokończę ten wątek:

 

Podsuszę batony i ponownie podwędzę na zimno. Zobaczymy, co się zmieni.

 

Po podsuszeniu i powtórnym, zimnym wędzeniu  otrzymałam inny produkt:

Załączony plik  IMG_20200510_091523.jpg   70,03 KB   2 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20200510_091251.jpg   62,36 KB   2 Ilość pobrań

Kiełbasa konsystencją zbliżona do krakowskiej podsuszanej, zyskała na zwartości i elastyczności.

Wybrednemu A. tak smakuje, że położył "łapę" na swojej części  :laugh:

Chodzi o to, że ja mniej od niego zjadam ale więcej wydaję  :facepalm:

 

Polędwice i polędwiczki zimnowędzone (po prawej kolory zbliżone bardziej do naturalnych):

Załączony plik  IMG_20200510_092125.jpg   88,5 KB   2 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20200510_092155.jpg   79,85 KB   2 Ilość pobrań



#244 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 983 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 10 maj 2020 - 20:41

Skoro mężowi smakuje .to udały się Tobie wędliny.Pogratulować.



#245 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10152 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 13 maj 2020 - 17:11

Na zakończenie tego cyklu przetworów:

Szynka z dzika z/k bez golonki.

Peklowana na sucho z nastrzykiem 4 tygodnie.

Surowa z obu stron:

Załączony plik  IMG_20200511_090454.jpg   175,48 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20200511_090503.jpg   157,46 KB   3 Ilość pobrań

 

Po 6h wędzeniu:

Załączony plik  IMG_20200511_144454.jpg   166,57 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20200511_144550.jpg   180,59 KB   3 Ilość pobrań

 

W innym świetle widać lepiej naturalny kolor:

Załączony plik  IMG_20200511_144709.jpg   149,02 KB   3 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20200511_144908.jpg   196,86 KB   3 Ilość pobrań

 

Po parzeniu:

Załączony plik  IMG_20200511_150643.jpg   59,43 KB   3 Ilość pobrań

 

Wszystkie wyroby wędliniarskie i podrobowe z tego dziczka zostały wykonane.

W zamrażarce czekają na swoją kolej porcje kulinarne, już przygotowane do konkretnych potraw.

Teraz można będzie znowu poleniuchować :D



#246 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 maj 2020 - 17:14

Wyroby palce lizać. :D Nic dodać, nic ująć. To jest właśnie mistrzowska robota. :clap: :clap: :clap:



#247 fikaz

fikaz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 13 maj 2020 - 18:51

Ta szynka jest w siatce czy tak ładnie oszurowałaś?



#248 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 maj 2020 - 19:07

Nie podważaj umiejętności naszej Koleżanki.



#249 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13120 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 maj 2020 - 19:09

Szynka z dzika z/k bez golonki.

 

:thumbsup: :clap:

 

Aniu .... wpraszam się na degustację . :)



#250 fikaz

fikaz

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 13 maj 2020 - 19:21

Nie podważaj umiejętności naszej Koleżanki

 

Pytałem poważnie. Gdzie tu podważnie umięjtności ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#251 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 maj 2020 - 19:23

Przecież widać węzły robione ręką Mistrzyni.

Siatki używają idący na łatwiznę. :D


Użytkownik Maxell edytował ten post 13 maj 2020 - 19:24





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych