Grzewlod Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #301 Opublikowano 17 Maja 2021 Jego przepisy są mało profesjonalne, mało tego wprowadzają nieświadomych w błąd. Ludzie się łatwo łapią bo są nieświadomi z braku wiedzy, następnie nowi użytkownicy rejestrują się na forum a Administracja musi się z tym wszystkim boksować po "raz następny" i tak w koło. Ostatnio częste zjawisko. Podziwiam was dziewczyny za wytrwałość . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #302 Opublikowano 17 Maja 2021 Aniu. Widać, że nie lubisz się nudzić. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 17 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #303 Opublikowano 17 Maja 2021 (edytowane) Jego przepisy są mało profesjonalne, mało tego wprowadzają nieświadomych w błąd.Ludzie się łatwo łapią bo są nieświadomi z braku wiedzy, następnie nowi użytkownicy rejestrują się na forum a Administracja musi się z tym wszystkim boksować po "raz następny" i tak w koło. Ostatnio częste zjawisko. Podziwiam was dziewczyny za wytrwałość .Najbardziej mi się "podoba" przepis na kabanosy staropolskie.Panie Boże widzisz i nie grzmisz.Niestety, narodowi nie przetłumaczysz a jak się odezwieszto zaraz cała armia obrońców ucieśnionych się odezwie,więc ja już rzadko się odzywam.Na grupie którą moderuję usuwam wszystko co z praktykiem związane.Bez uprzedzenia.Nie warto kopać się z koniem i wrzodów na żołądku hodować. Edytowane 17 Maja 2021 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #304 Opublikowano 21 Maja 2021 (edytowane) czekam na dalsze relacje Salcesony:Skład:Głowizna + serce, nerki, język peklowane - 1,6kgMięsa od kości gotowane - 0,6kgSkórki wp. - 0,4kgPłucka gotowane - 0,25 kgRosół - 0,55 kg Zrobione w dwóch kątnicach wp., ponieważ żołądki okazały się być z przetarciami W przekroju (dodatek płucek dziczych mielonych bardzo przyciemnił przekrój): Kiełbasy z dziczego mięsa z małymi, wieprzowo-wołowymi dodatkami: Po drugim, zimnym wędzeniu: Kiełbasa w kiełbaśnicach wyszła bardzo smaczna. Nazwałam ją :"kiełbasą myśliwych", receptura została skomponowana autorsko na podstawie relacji myśliwych i proporcji mięs z "myśliwskiej kuchni".Przekroje zostaną zaprezentowane po podsuszeniu wyrobów. Edytowane 24 Maja 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #305 Opublikowano 22 Maja 2021 Aniu jakie sliczne te fotki. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #306 Opublikowano 22 Maja 2021 (edytowane) A miała być salami. ? . Szczerze mówiąc Aniu jeśli miałbym robić salceson to użył bym mięs peklowanych. I smak inny (peklowniczy) i przekrój lepiej by się prezentował. Edytowane 22 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #307 Opublikowano 22 Maja 2021 jeśli miałbym robić salceson to użył bym mięs peklowanych. I smak inny (peklowniczy) i przekrój lepiej by się prezentował. Zarówno głowizna jak i podroby były peklowane.Czyli mniej więcej 60% mięs.Niestety, dodane, zmielone płuca zdominowały kolor.Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby połowę płucek dodać do salcesonu.W planach mam jeszcze kaszankę [Dodano: 22 maj 2021 - 10:38] A miała być salami. ? Zdecydowała pora roku i chęć przygotowania kiełbas na najbliższe zloty Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #308 Opublikowano 22 Maja 2021 Kiełbasa w kiełbaśnicach wyszła bardzo smaczna. Bardzo mi się podoba specyficzny odcień koloru wędzonek z dziczyzny. Kiełbasy i salceson wyglądają bardzo apetycznie Salcesony: Skład: Głowizna peklowana - 1,6kgZ ilu szt. łebków 1,6 kg ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #309 Opublikowano 22 Maja 2021 Bardzo mi się podoba specyficzny odcień koloru wędzonek z dziczyzny. Tak, kolor jest przecudny. Poza tym nie tylko barwa ale i smak jest wyjątkowy . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #310 Opublikowano 22 Maja 2021 Poza tym nie tylko barwa ale i smak jest wyjątkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #311 Opublikowano 22 Maja 2021 Salcesony: Salcesony: Salceson robi wrażenie.Dziczy salceson to dla mnie nowość.Dodane płucka zdominowały kolor jak piszesz Aniu, ale salceson zyskał na walorach smakowych? Kiełbasy z dziczego mięsa z małymi, wieprzowo-wołowymi dodatkami: Kiełbasy wyglądają obłędnie, czuję że będzie okazja degustować Ani wyrobów na zlocie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #312 Opublikowano 23 Maja 2021 Piękne wyroby, co tu dodać. Rozmaryn i czosnek niedzwiedzi na zdjęciu pasuje do dziczyzny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #313 Opublikowano 23 Maja 2021 EAnno :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #314 Opublikowano 25 Maja 2021 (edytowane) Tuszonka/rillettes z dziczyznyDziękuję za przepis, właśnie czekam na dzika, jak tylko kolega strzeli to zrobię kilka słoików tuszonki. jednego łba dziczego + serducho + nerki + ozór. Ja niestety nie mam możliwości otrzymania podrobów . Edytowane 25 Maja 2021 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #315 Opublikowano 25 Maja 2021 przepis Jest ramowy, z dużą dowolnością wykonania.Np. nalewka nie musi być z czeremchy, jednak dodatek alko kruszy ładnie mięso, inne składniki marynaty aromatyzują je dodatkowo J. mięso jest zupełnie świeże, tuż po odstrzale, powinno się dłużej marynować, ok. tygodnia. nie mam możliwości otrzymania podrobów Możesz do salcesonu zamiennie dać np. golonkowe mięsko Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #316 Opublikowano 25 Maja 2021 Podrobów nie zamieniał bym na mięso.Spowoduje to zupelnie inny smak .Można zastąpić dzicze podroby podrobami wieprzowymi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 25 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #317 Opublikowano 25 Maja 2021 Jest ramowy, z dużą dowolnością wykonania. Np. nalewka nie musi być z czeremchy, jednak dodatek alko kruszy ładnie mięso, Tak wiem ja do marynaty dodaję np. zamiast alko. ocet winny też kruszy mięso. Możesz do salcesonu zamiennie dać np. golonkowe mięsko Mogę dodać tylko przednie, tylnych raczej nie dodam bo strasznie mi smakują jak je przygotuję metoda sous vide . Z dzika jest smaczna ale z Mangalicy to dopiero przysmak takie golonko . [Dodano: 25 maj 2021 - 11:00] Podrobów nie zamieniał bym na mięso.Spowoduje to zupelnie inny smak . Smak rzeczywiście będzie inny kolega robi taki ala salceson, który nazwał sobie "golonkowym" przez to, że golonka jest głównym składnikiem sam wyrób jest bardzo smaczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #318 Opublikowano 25 Maja 2021 W planach mam jeszcze kaszankę To już ostatni, masarski wyrób z majowego dzika.Pozostałe mięsa zostały przeznaczone "do kuchni", ponieważ zawitają do nas wnuki - głodomory Kaszanka została zrobiona mięsnie i krwisto, z przewagą wagową mięs nad kaszą.Podczas tej produkcji towarzyszył mi duch kol. @andrzej K i jego sztandarowe wyroby podrobowe.Zatem wyposażyłam moją kaszankę/krupnioka w niespodziankę - kostki dziczej wątróbki - ku pamięci Andrzeja Korolewskiego.Po sparzeniu kaszanki odparowują i chłodzą się na wietrze: Schłodzone i po zabiegach kosmetycznych: Przekrój z niespodzianką: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #319 Opublikowano 26 Maja 2021 To już ostatni, masarski wyrób z majowego dzika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #320 Opublikowano 26 Maja 2021 Ten kolor aż się uśmiecha. :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #321 Opublikowano 26 Maja 2021 Dajesz samą krew do kaszanki.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #322 Opublikowano 26 Maja 2021 Dajesz samą krew do kaszanki.? Wyszły prawdziwe "murzinki" Dodaję zazwyczaj 20% całości tak, jak w rasowych, śląskich krupniokach .Ciemne, dzicze mięsa i skwarki również zrobiły swoje. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #323 Opublikowano 30 Maja 2021 Podaję przekroje TYCH kiełbas:Kiełbasa "myśliwych" po podeschnięciu: Jelito ładnie odchodzi Ta sama kiełbasa "mysliwych" w osłonce białkowej, jako sztanglówka: Kiełbasa testowa z dzika, tł. wp z dod. wołowiny: I teraz zagadka: czego te wszystkie kiełbasy NIE MAJĄ ? I ostatnim rzutem na taśmę...Pasztet z wątroby dzika i boczku wp. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #324 Opublikowano 30 Maja 2021 Pasztet z wątroby dzika i boczku wp. Bardzo ładne i apetyczne wyroby, otok pięknie wytopiony zapewne dodał aromatu pasztetowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #325 Opublikowano 30 Maja 2021 (edytowane) I teraz zagadka: czego te wszystkie kiełbasy NIE MAJĄ ? Wody nie mają. Edytowane 30 Maja 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.