Skocz do zawartości

Moje zmagania z dzikiem


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jego przepisy są mało profesjonalne, mało tego wprowadzają nieświadomych w błąd.

Ludzie się łatwo łapią bo są nieświadomi z braku wiedzy, następnie nowi użytkownicy rejestrują się na forum a Administracja musi się z tym wszystkim boksować po "raz następny" i tak w koło. Ostatnio częste zjawisko. Podziwiam was dziewczyny za wytrwałość :thumbsup:  :clap:.  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 427
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

Jego przepisy są mało profesjonalne, mało tego wprowadzają nieświadomych w błąd.

Ludzie się łatwo łapią bo są nieświadomi z braku wiedzy, następnie nowi użytkownicy rejestrują się na forum a Administracja musi się z tym wszystkim boksować po "raz następny" i tak w koło. Ostatnio częste zjawisko. Podziwiam was dziewczyny za wytrwałość :thumbsup:  :clap:.

Najbardziej mi się "podoba" przepis na kabanosy staropolskie.

Panie Boże widzisz i nie grzmisz.

Niestety, narodowi nie przetłumaczysz a jak się odezwiesz

to zaraz cała armia obrońców ucieśnionych się odezwie,

więc ja już rzadko się odzywam.

Na grupie którą moderuję usuwam wszystko co z praktykiem związane.

Bez uprzedzenia.

Nie warto kopać się z koniem i wrzodów na żołądku hodować.

Edytowane przez chudziak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czekam na dalsze relacje

 

Salcesony:

Skład:

  • Głowizna + serce, nerki, język peklowane - 1,6kg
  • Mięsa od kości gotowane - 0,6kg
  • Skórki wp. - 0,4kg
  • Płucka gotowane - 0,25 kg
  • Rosół - 0,55 kg

 Zrobione w dwóch kątnicach wp., ponieważ żołądki okazały się być z przetarciami  :devil:

post-40040-0-77954800-1621635197_thumb.jpg  post-40040-0-77197200-1621635224_thumb.jpg

W przekroju (dodatek płucek dziczych mielonych bardzo przyciemnił przekrój):

post-40040-0-81259800-1621635265_thumb.jpg

 

Kiełbasy z dziczego mięsa z małymi, wieprzowo-wołowymi dodatkami:

post-40040-0-79636700-1621635455_thumb.jpg

 

Po drugim, zimnym wędzeniu:

post-40040-0-68201000-1621635519_thumb.jpg  post-40040-0-18922200-1621635558_thumb.jpg

 

Kiełbasa w kiełbaśnicach wyszła bardzo smaczna. Nazwałam ją :"kiełbasą myśliwych", receptura została skomponowana autorsko na podstawie relacji myśliwych i proporcji mięs z "myśliwskiej kuchni".

Przekroje zostaną zaprezentowane po podsuszeniu wyrobów.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A miała być salami. ? :(. Szczerze mówiąc Aniu jeśli miałbym robić salceson to użył bym mięs peklowanych. I smak inny (peklowniczy) i przekrój lepiej by się prezentował.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeśli miałbym robić salceson to użył bym mięs peklowanych. I smak inny (peklowniczy) i przekrój lepiej by się prezentował.

Zarówno głowizna jak i podroby były peklowane.

Czyli mniej więcej 60% mięs.

Niestety, dodane, zmielone płuca zdominowały kolor.

Nie wiem, co mnie podkusiło, żeby połowę płucek dodać do salcesonu.

W planach mam jeszcze kaszankę :D


[Dodano: 22 maj 2021 - 10:38]

 

 

A miała być salami. ?

Zdecydowała pora roku i chęć przygotowania kiełbas na najbliższe zloty  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa w kiełbaśnicach wyszła bardzo smaczna.

 

Bardzo mi się podoba specyficzny odcień koloru wędzonek z dziczyzny. Kiełbasy i salceson wyglądają bardzo apetycznie :tongue:  :clap:

 

 

Salcesony: Skład: Głowizna peklowana - 1,6kg

Z ilu szt. łebków 1,6 kg ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salcesony:

 

Salcesony:
 

 

Salceson robi wrażenie.

Dziczy salceson to dla mnie nowość.

Dodane płucka zdominowały kolor jak piszesz Aniu, ale salceson zyskał na walorach smakowych?

 

 

 

Kiełbasy z dziczego mięsa z małymi, wieprzowo-wołowymi dodatkami:
 

 

Kiełbasy wyglądają obłędnie, czuję że będzie okazja degustować  Ani wyrobów na zlocie  :tongue:  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tuszonka/rillettes z dziczyzny

Dziękuję za przepis, właśnie czekam na dzika, jak tylko kolega strzeli to zrobię kilka słoików tuszonki.

 

 

 

jednego łba dziczego + serducho + nerki + ozór.

 

Ja niestety nie mam możliwości otrzymania podrobów :facepalm:.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przepis

Jest ramowy, z dużą dowolnością wykonania.

Np. nalewka nie musi być z czeremchy, jednak dodatek alko kruszy ładnie mięso, inne składniki marynaty aromatyzują je dodatkowo  :)

J. mięso jest zupełnie świeże, tuż po odstrzale, powinno się dłużej marynować, ok. tygodnia.

 

 

nie mam możliwości otrzymania podrobów

Możesz do salcesonu zamiennie dać np. golonkowe mięsko  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podrobów nie zamieniał bym na mięso.Spowoduje to zupelnie inny smak .Można zastąpić dzicze podroby podrobami wieprzowymi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest ramowy, z dużą dowolnością wykonania. Np. nalewka nie musi być z czeremchy, jednak dodatek alko kruszy ładnie mięso,

 

Tak wiem :thumbsup: ja do marynaty dodaję np. zamiast alko. ocet winny też kruszy mięso.

 

Możesz do salcesonu zamiennie dać np. golonkowe mięsko

 

Mogę dodać tylko przednie, tylnych raczej nie dodam bo strasznie mi smakują jak je przygotuję metoda sous vide :tongue:. Z dzika jest smaczna ale z Mangalicy to dopiero przysmak takie golonko :tongue:.    

[Dodano: 25 maj 2021 - 11:00]

 

 

Podrobów nie zamieniał bym na mięso.Spowoduje to zupelnie inny smak .

Smak rzeczywiście będzie inny kolega robi taki ala salceson, który nazwał sobie "golonkowym" przez to, że golonka jest głównym składnikiem sam wyrób jest bardzo smaczny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W planach mam jeszcze kaszankę

 

To już ostatni, masarski wyrób z majowego dzika.

Pozostałe mięsa zostały przeznaczone "do kuchni", ponieważ zawitają do nas wnuki - głodomory  :laugh:

Kaszanka została zrobiona mięsnie i krwisto, z przewagą wagową mięs nad kaszą.

Podczas tej produkcji towarzyszył mi duch kol. @andrzej K i jego sztandarowe wyroby podrobowe.

Zatem wyposażyłam moją kaszankę/krupnioka w niespodziankę - kostki dziczej wątróbki - ku pamięci Andrzeja Korolewskiego.

Po sparzeniu kaszanki odparowują i chłodzą się na wietrze:

post-40040-0-18954800-1621980864_thumb.jpg  post-40040-0-95842000-1621980883_thumb.jpg

 

Schłodzone i po zabiegach kosmetycznych:

post-40040-0-39897300-1621980977_thumb.jpg  post-40040-0-71996500-1621981002_thumb.jpg

 

Przekrój z niespodzianką:

post-40040-0-26100400-1621981083_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dajesz samą krew do kaszanki.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dajesz samą krew do kaszanki.?

:frantics: 

Wyszły prawdziwe "murzinki"  :laugh: 

Dodaję zazwyczaj 20% całości tak, jak w rasowych, śląskich krupniokach .

Ciemne, dzicze mięsa i skwarki również zrobiły swoje.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Podaję przekroje TYCH kiełbas:

Kiełbasa "myśliwych" po podeschnięciu:

post-40040-0-21018000-1622388069_thumb.jpg  post-40040-0-21003700-1622388088_thumb.jpg

Jelito ładnie odchodzi  :thumbsup:

 

Ta sama kiełbasa "mysliwych" w osłonce białkowej, jako sztanglówka:

post-40040-0-81776700-1622388232_thumb.jpg  post-40040-0-59071500-1622388265_thumb.jpg

 

Kiełbasa testowa z dzika, tł. wp z dod. wołowiny:

post-40040-0-55374100-1622388402_thumb.jpg

 

I teraz zagadka: czego te wszystkie kiełbasy NIE MAJĄ ? :hmm:

 

I ostatnim rzutem na taśmę...

Pasztet z wątroby dzika i boczku wp.

post-40040-0-20668300-1622388580_thumb.jpg  post-40040-0-63570500-1622388598_thumb.jpg

post-40040-0-74917800-1622388619_thumb.jpg

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I teraz zagadka: czego te wszystkie kiełbasy NIE MAJĄ ?

 

Wody nie mają. :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.