EAnna Opublikowano 30 Maja 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 30 Maja 2021 Wody nie mają. Pudło Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 30 Maja 2021 I teraz zagadka: czego te wszystkie kiełbasy NIE MAJĄ ? Nie mają sumienia. Kuszą swoim widokiem a ja się ślinię do monitora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 30 Maja 2021 Nie mają ostatecznych nazw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 30 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 30 Maja 2021 Nie maja peklosoli? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Maja 2021 Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 31 Maja 2021 (edytowane) nie maja dodatku wieprzowiny Edytowane 31 Maja 2021 przez chudziak Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 14 Lipca 2021 (edytowane) I teraz zagadka: czego te wszystkie kiełbasy NIE MAJĄ ? Pora na udzielenie odpowiedzi:Kiełbasy nie mają dziurek To jest doskonały efekt odpowietrzenia farszu Edytowane 14 Lipca 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 14 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 14 Lipca 2021 Aniu, zaadoptuj mnie, proszę! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 15 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 15 Lipca 2021 To jest doskonały efekt odpowietrzenia farszu Czy używasz do tego swojej pakowarki próżniowej komorowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 15 Lipca 2021 Czy używasz do tego swojej pakowarki próżniowej komorowej? Tak. Opisałam ten proces TUTAJJest to dosyć żmudne i wymaga zużycia worków, ale w przypadku "trudnych" kiełbas z wartościowego mięsa bardzo opłacalne.Na zdjęciu poniżej porcje farszu (1kg) zostały odpowietrzone w pakowarce komorowej. Tę pakowarkę zaliczam do najcenniejszego sprzętu, jakim dysponuję. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 5 Grudnia 2021 W ramach wypróbowywania nowej mieszarki ukręciłam kiełbasę.Skład:I z dzika - 43% - krojona IIB wp - 35% - "10"wołowina - 22% - 2x2,5 + kutrowaniePeklowane 18g peklosoli/kg Przyprawy na 1kg:pieprz gruby - 3gcukier - 1gczosnek świeży - 4gjałowiec - 0,8ggorczyca - 2glubczyk - 0,2gwoda - 4,5% całości Kiełbasa wędzona do koloru, parzona sous vide, powtórnie wędzona zimnym dymem i podsuszona do 80% wydajności. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 5 Grudnia 2021 (edytowane) W ramach wypróbowywania nowej mieszarki ukręciłam kiełbasę. Skład: Dostępu do dziczyzny nie mam ale mieszankę przypraw chętnie wykorzystam do mojej kiełbasy.Mieszałka pierwsza klasa. Twój wyrób Aniu wygląda znakomicie, w przekroju widoczne są kawałki mięsne krojone nożem. . Edytowane 5 Grudnia 2021 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 5 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 5 Grudnia 2021 Chciałbym kiedyś takiej kiełby spróbować Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 8 Stycznia 2022 Gdy mam do przerobu całego zwierza dostaję kopa energetycznego:Powinno się mieć cały czas coś do roboty (poza rutynowymi zajęciami), żeby uniknąć jałowości egzystencji Pięknie zaokrąglona loszka, wagi ponad 60kg, dojrzewa w stanie powieszonym Wycięłam tylko z niej próbki dla weterynarza oraz wyłuskałam polędwiczki.Pozostawione w tuszy na 10 dni uległyby powierzchniowemu utlenieniu co skutkuje niepotrzebnymi stratami tej najcenniejszej części zwierzęcia.Dzisiaj zaopiekowałam się podrobami:ugotowane płuckazapeklowane sercepoporcjowana i zapakowana wątrobazamarynowane próżniowo polędwiczkiprzygotowana próbka dla weta.Pomierzyłam pH próbek po 30h od odstrzału, wynosi 6,5.Być może mięso w całej tuszy ma jeszcze wyższe pH; jutro z rana pomierzę z ciekawości.Teraz już kombinuję, na co wykorzystać to wspaniałe mięso.Spodziewam się słusznej słoninki, myślę o zimno-wędzonych kawałkach w przyprawach i ziołach Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Dostępu do dziczyzny nie mam ale mieszankę przypraw chętnie wykorzystam do.Teraz koła myśliwskie (nie każde) prowadzą sprzedaż bezpośrednia. Tak że, poszukaj w okolicy lub zadzwoń/podpytaj u najbliższego i już będziesz miała Aniu Ty to masz jednak pałera i zacięcie. Trud na pewno wynagradza wyrób. Jestem pod wrażeniem. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Gdy mam do przerobu całego zwierza dostaję kopa energetycznego: Pięknie zaokrąglona loszka, wagi ponad 60kg,Piękny przelatek . Aniu mam prośbę jak będziesz obrabiać głowę i nie sprawi to problemu to zaprezentuj fotki z "trepanacji" - pozyskania mózgu. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Ania jak widać zapasy do Zakopanego robi. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Pomierzyłam pH próbek po 30h od odstrzału, wynosi 6,5. Przy tej wartości pH mięso powinno być bardzo lepkie na przekroju.Mam prośbę. Zmierz wartość pH mięśnia najdłuższego grzbietu w odcinku lędźwiowym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Aniu mam prośbę jak będziesz obrabiać głowę i nie sprawi to problemu to zaprezentuj fotki z "trepanacji" - pozyskania mózgu. Nie wiem jak to robi EAnna i w dodatku fotek nie mam ale napiszę jak u mnie to wyglądało . Oskórowany oczywiście łeb został umieszczony w imadle chyba , że druga osoba będzie trzymała a następnie czerep został obstukany dookoła przy użyciu dłuta i młotka . Edytowane 9 Stycznia 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 9 Stycznia 2022 czerep został obstukany dookoła przy użyciu dłuta i młotka . Chirurgia specjalistyczna = wstrząśnienie mózgu a tak na poważnie to dziękuję za informację . Olga czy dobrze zrozumiałe, że przy użyciu w/w narzędzi usunęłaś płat czaszki od kości czołowej do kości ciemieniowej, piszę na przykładzie ludzkich kości? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) PS To Syn stukał nie ja Edytowane 9 Stycznia 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Nie znam się na dziczyźnie, ale czy ze względu chyba na huczkę nie powinno się teraz pozyskiwać mięsa z dzika? Chodzi mi głównie o walory smakowe.EAnno w tej białej kurteczce przy rozprutym dziku powalasz Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) Nie znam się na dziczyźnie, ale czy ze względu chyba na huczkę nie powinno się teraz pozyskiwać mięsa z dzika? Chodzi mi głównie o walory smakowe. Po pierwsze nie wszystkie dziki biorą udział w huczce a poza tym w ostatnich czasach huczka trwa prawie non- stop. Stare odyńce i tak śmierdzą nawet bez huczki. Przy patroszeniu czuć jaki zapach ma mięso . Stare i "śmierdzące" osobniki jadą do skupu Edytowane 9 Stycznia 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 9 Stycznia 2022 A to dobrze wiedzieć Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 9 Stycznia 2022 (edytowane) PS To Syn stukał nie ja Dziękuję , czyli dobrze zrozumiałem. Stare odyńce i tak śmierdzą nawet bez huczki. Niemcy wszytko kupują, ponoć je dają do głębokiego mrożenia w jakimś długim czasie, ale czy to coś da tego nie wiem, to informacja zasłyszana od znajomych Niemców. Edytowane 9 Stycznia 2022 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Nie znam się na dziczyźnie, ale czy ze względu chyba na huczkę nie powinno się teraz pozyskiwać mięsa z dzika? Chodzi mi głównie o walory smakowe.W okresie huczki nie warto kupować odyńców i starszych wycinków >60 kg (po wypatroszeniu). Zdarzają się jednak wyjątki odyńców i wycinków, które z jakiegoś powodu nie biorą udziału w huczce i mięso ich jest często wyśmienite dlatego, że lepiej sobie radzą w pozyskiwaniu pokarmu w zamarzniętej zimą glebie. Teraz więc jest najlepszy czas na spożytkowanie dzika. Od marca do maja już nie polecam, bo zimowe i wiosenne niedobory wartościowego pokarmu robią swoje i dziczyzna staje się mniej smaczna. Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.