EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zmierz wartość pH mięśnia najdłuższego grzbietu w odcinku lędźwiowym. Niestety, dzisiejszy dzień spędziłam poza domem i nie mogłam za bardzo robić pomiaru w warunkach nocnych Jutro postaram się zmierzyć niemniej ze świadomością, że każdy dzień obniża nieco pH. jak będziesz obrabiać głowę i nie sprawi to problemu to zaprezentuj fotki z "trepanacji" - pozyskania mózgu. Trochę na ten temat znajdziesz w TYM poście. Oskórowany oczywiście łeb został umieszczony w imadle chyba , że druga osoba będzie trzymała a następnie czerep został obstukany dookoła przy użyciu dłuta i młotka . Tej metody nie znałam. Czy należy rozumieć, że tym dłutem wycina się fragment czaszki? [Dodano: 09 sty 2022 - 19:46] czy ze względu chyba na huczkę nie powinno się teraz pozyskiwać mięsa z dzika? Zagrożenie "dziczymi perfumami" istnieje zawsze; dlatego preferuję lochy. Ta moja jest zaliczana to tzw. "wycinków". Tak wynika z pewnej branżowej księgi. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zagrożenie "dziczymi perfumami" istnieje zawsze; dlatego preferuję lochy. Ta moja jest zaliczana to tzw. "wycinków". Tak wynika z pewnej branżowej księgi. Kiedyś sobie też kupię wreszcie dzika Do tej pory przeraża mnie głównie bielenie, ale gdy zobaczyłem fotki z Twoim udziałem to, nie wygląda to tak strasznie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Tej metody nie znałam. Czy należy rozumieć, że tym dłutem wycina się fragment czaszki? Tak - ten co zaznaczyłam na zdjęciu . Od marca do maja już nie polecam, bo zimowe i wiosenne niedobory wartościowego pokarmu robią swoje i dziczyzna staje się mniej smaczna. Przyznam szczerze ,że nie zwróciłam uwagi na taką zależność choć wydawało by się ,że lekka głodówka to raczej działa oczyszczająco na organizm . Na pewno w okresie zimowym i na przednówku dziki siłą rzeczy maja inna dietę niż jesienią Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 9 Stycznia 2022 w okresie zimowym i na przednówku dziki siłą rzeczy maja inna dietę niż jesienią Myślę, że lepszą, bardziej naturalną.Widać to po zmianie struktury tłuszczu. Ma więcej twardych frakcji, więc i tęższą słoninkę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Od marca do maja już nie polecam, bo zimowe i wiosenne niedobory wartościowego pokarmu robią swoje i dziczyzna staje się mniej smaczna. Przyznam szczerze ,że nie zwróciłam uwagi na taką zależność choć wydawało by się ,że lekka głodówka to raczej działa oczyszczająco na organizm . Na pewno w okresie zimowym i na przednówku dziki siłą rzeczy maja inna dietę niż jesienią To jest tylko moje spostrzeżenie poparte wieloletnimi doświadczeniami. Ale może innym te dużo chudsze, wiosenne dziki z dość łykowatym mięsem lepiej smakują? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Ale może innym te dużo chudsze, wiosenne dziki z dość łykowatym mięsem lepiej smakują? Mimo ponad 40 lat doświadczeń nie pozwoliło nam to takiej zależności odnaleźć ,bo zimy są różne, lata są żołędziowe lub nie . Tzn jak minie wiosna to te łykowate są znów smaczne ?? Według mnie podstawa to są własne organoleptyczne odczucia podczas patroszenia . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 9 Stycznia 2022 ,bo zimy są różne, lata są żołędziowe lub nie Pola pełne kukurydzy i innych przysmaków lub nie itd...... Według mnie podstawa to są własne organoleptyczne odczucia podczas patroszenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 9 Stycznia 2022 Ale może innym te dużo chudsze, wiosenne dziki z dość łykowatym mięsem lepiej smakują? Mimo ponad 40 lat doświadczeń nie pozwoliło nam to takiej zależności odnaleźć ,bo zimy są różne, lata są żołędziowe lub nie . Tzn jak minie wiosna to te łykowate są znów smaczne ?? Według mnie podstawa to są własne organoleptyczne odczucia podczas patroszenia . Patroszenie chyba nic nie ma tu do rzeczy - zawsze dzik "pachnie" podobnie. Mojego pierwszego dzika strzeliłem już w 1982 r. (więc ilość lat podobna) i odtąd co rok kilka Najlepsze smakowo (do pieczeni) trafiają się pod koniec lata (w pokarmie dużo "zielonki" i zbóż), a najlepsze wg mnie na kiełbasę - jesienią po "wcinaniu" przez kilka tygodni kukurydzy a potem buczyny czy żołędzi.Ale cóż - każdy jak widać ma swoje spostrzeżenia Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 9 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 9 Stycznia 2022 "wróbel75""Do tej pory przeraża mnie głównie bielenie ..." Strach jest tylko do pierwszego dzika. Później już idzie z górki. Najlepiej, jakbyś pojechał na nasz kurs - oczywiście, jak go Andrzej zorganizuje. Tam będziesz miał szansę zmierzyć się ze swoich strachem, i zapewniam Ciebie, że sobie poradzisz. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Najlepiej, jakbyś pojechał na nasz kurs - oczywiście, jak go Andrzej zorganizuje. Tam będziesz miał szansę zmierzyć się ze swoich strachem, i zapewniam Ciebie, że sobie poradzisz. To jest bardzo dobra sugestia Na pewno należy zapoznać się z pewnymi mykami podcinania i ściągania skóry tym bardziej, że sierść jest kosmata, bywa skrajnie brudna a mięsa nie wolno myć.Poza tym nie jest to czysta, sparzona półtusza i w zasadzie nie podlega rozcięciu wzdłuż kręgosłupa (chociaż niektórzy to robią szczególnie, gdy jest dwóch udziałowców ).Zorientowałam się po wpisach na forum, że są różne szkoły/podejście do rozbioru i przygotowania mięsa do przerobu.U mnie do zamrażarki nie ma prawa trafić ani jeden włosek z sierści, krwawy lub spalony kawałek lub nie oczyszczony z błon powierzchniowych mięsień. Wymaga to mobilizacji i poświęcenia czasu na początku. Ale takie kawałki mogą już bez wahania i oglądania trafić do marynaty czy peklowania na kiełbasę. Sięgając pamięcią wstecz, największym dla mnie wyzwaniem był pierwszy futrzak - zając .Wielokrotnie widziałam, jak moja mama skórowała króliki i zające, więc było to tak, jak szkolenie z filmików you tube. Pierwsze podejście było dosyć trudne, skoro je pamiętam po prawie pół wieku .Jednak z perspektywy mogę postawić diagnozę takiego stanu rzeczy: tępy nóż Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 10 Stycznia 2022 (edytowane) Powinno się mieć cały czas coś do roboty ..., żeby uniknąć jałowości egzystencji Oj to prawda Aniu jestem pełna podziwu dla Twojej pracowitości i chęci podejmowania takich wyzwań .Z wyjątkowym zainteresowaniem czytam tak szczegółowo przygotowane relację .Dla mnie kompletnego laika i pewnie wielu innych forowiczów to wiedza praktyczna i merytoryczną, której nie znajdzie się w necie. Edytowane 10 Stycznia 2022 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 10 Stycznia 2022 to wiedza praktyczna i merytoryczną, której nie znajdzie się w necie. Jak to??? A nasze forum??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 10 Stycznia 2022 (edytowane) to wiedza praktyczna i merytoryczną, której nie znajdzie się w necie.Jak to??? A nasze forum??? To jest Największa Skarbnica wiedzy !Poprawiam - lepszej nie znajdzie się w całym necie Edytowane 10 Stycznia 2022 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Gdy mam do przerobu całego zwierza dostaję kopa energetycznego: Dokładnie Aniu, nudy nie może być .Znając Ciebie wykorzystasz każdy element zwierza i wyczarujesz smaczne wyroby Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Ania to nawet z szabli i fajek zrobi smaczny kąsek.A zimowa szczecina idealnie nadaje się na "dywanik"przed kominek Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Aniu [Dodano: 13 sty 2022 - 11:01]tak swoją drogą ciekawy sposób wieszania kiedyś lat temu kilka ,,bijąc,, prosiaka używaliśmy haków typu rozpieraczwieszało się go za ścięgna co nie zmienia faktu że mam ogromny szacunek dla Anipozdrawiam Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 13 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 13 Stycznia 2022 Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 15 Stycznia 2022 Mam prośbę. Zmierz wartość pH mięśnia najdłuższego grzbietu w odcinku lędźwiowym. Dzisiaj dokonałam rozbioru lochy.pH mięśnia grzbietowego wynosi 5,75.Dzik wisiał 8 pełnych dni w temperaturach ok. 2-3 st.C.Wg znawców przedmiotu powinien uzyskać pH 5,2 - 5,4.Myślę, ze manewry w garażu (temp. ok. 9 st.C) spowodują dalszą obniżkę.Jutro wrzucę zdjęcia z rozbioru. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 16 Stycznia 2022 pH mięśnia grzbietowego wynosi 5,75. Czyli nastąpiły dobre warunki aby skurcz chłodniczy ustąpił. Wg znawców przedmiotu powinien uzyskać pH 5,2 - 5,4 Ze względu na trwałość mikrobiologiczną mięsa pożądane pH 5,2-5,4 jest najbardziej uzasadnione.Na kiełbasę typu"sztanglówka" niech parametr pH już nie spada. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Na kiełbasę typu"sztanglówka" niech parametr pH już nie spada. Mimo późnej pory kości jeszcze się parzą, więc postanowiłam wkleić małą fotorelację z przerobu pierwszego dzika 2022 Transport dzika ze szklarni do garażu, po 8 dniach dojrzewania w skórze. Nowy wyciąg i prowizoryczne odciągi dolne: Bielenie - sposób trzymani noża - w pięści: Wybielona loszka w całej okazałości: Skóra - nie miałam siły jej dźwigać : Już prawie koniec: Edytowane 16 Stycznia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 16 Stycznia 2022 (edytowane) P.S.Dzik/locha został rozebrana wyłącznie nożem.Jedynie żebra były przepołowione nożycami ogrodniczymi, bo nie mieściły się do garnka Zapomniałam o siekierce: okazała się niezbędna do wyłuskania móżdżku O tym w następnej relacji. Edytowane 16 Stycznia 2022 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wawaldek11 Opublikowano 16 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 16 Stycznia 2022 (edytowane) Pełen szacun, a szczególnie za sam nożyk Również nie używam siekierki do rozbierania tuszy. Dzięki temu przy dobrze strzelonej sztuce odpryski kości nie mają prawa się pojawić.Na żeberka mam większy garnek/rondel Edytowane 16 Stycznia 2022 przez wawaldek11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Dzik/locha został rozebrana wyłącznie nożem Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 17 Stycznia 2022 :clap: Brak słów :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 17 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 17 Stycznia 2022 po mistrzowsku Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.