andrzej k Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Może wybierzemy się do Ciebie na kurs? Jestem za Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 18 Grudnia 2018 EAnno - nasza królowo :clap: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Olga, no co Ty Locha ważyła 82kg.Mam dokładną rozpiskę uzysków i strat.Prawa przednia golonka była do wyrzucenia, część podgardla i kawałek łopatki.Na pewno były dwa strzały.Mięso jest wspaniałe, tłuszcz również; jestem pozytywnie zaskoczona.Wszystko już poklasyfikowane, na kiełbasę też Teraz jeszcze gotuję kości i robi się smalec. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Smalec na pewno wyjdzie dobry skoro dzik był OK Mięso obrane z kości zwykle przeznaczam na pasztet . Zrobiłaś kawał dobrej roboty Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Grudnia 2018 Ponieważ smalcu będzie sporo, zrobię z jednej karkówki rillette dzicze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Małgoś, zmobilizowałas mnie Ojtam ,ojtam.. Ty jesteś szybsza od błyskawicy ,Anno . Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Grudnia 2018 EAnno podziwiam Cie ...ja co najwyzej moge wyfiletowac lososie badz szczupaka ( karpia do reki nie biore bo mi zapach nie pasuje ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Brawo Aniu. Ciekawe, czy przyda Ci się materiał zawarty na płycie z filmem?Jak można uzyskać dostęp do tej płyty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 19 Grudnia 2018 (edytowane) Jak można uzyskać dostęp do tej płyty ? Płyta jest załącznikiem do wspaniałej książki "DZICZYZNA pozyskanie, przetwórstwo, kulinaria", wyd. Zarząd Główny PZŁ. Edytowane 19 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 3 Stycznia 2019 A oto niektóre wyroby z lochy - post #83 Trzy szynki: od lewej myszka (m. czterogłowy), biodrówka zwinięta i dyszek (m. półbłoniasty + półścięgnisty + dwugłowy) Polędwice wędzone: (jak masełko) Na desce: W tej chwili parzą się dwa salcesony myśliwskie: jeden w żołądku a drugi w kątnicy wp.Zabrakło mi grubego sznurka więc na mniejsze wędzonki naciągnęłam siatkę. Niestety, nie była w stanie ładnie przyciągnąć mięsa, dopomógł dodatkowy sznurek złożony w trzy, aby nie przeciąć delikatnych mięśni.Kiełbasy po drugim wędzeniu, już podsuszone, niestety resztki. Nabite były do jelit wiankowych wołowych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Taki kolor to cecha tego mięsa, sposobu wędzenia, drewna czy czego? Dzika wędziłem ale taki ciemny nie był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Delicje Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Taki kolor to cecha tego mięsa, sposobu wędzenia, drewna czy czego? Polędwice po peklowaniu były już ciemne. Po wędzeniu po prostu wiśniowe.Kiełbasa zrobiona w 100% z dzika. Po suszeniu i drugim wędzeniu tak właśnie wygląda.Mięso z szynki trochę jaśniejsze, co widać w zestawieniu ze złotym kolorem tłuszczu.Wędzone 4h w ok. 50 st.C. Poledwice 2,5h, ponieważ są dosyć cienkie. Drewno morelowe i czereśniowe. Sama jestem ciekawa, w jakim kolorze będzie salceson na przekroju.Największy kawałek szynki - dyszek waży po wędzeniu prawie 3 kg. Trochę pomęczyłam się z jego sznurowaniem bo chciałam go dobrze domknąć. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Trzy szynki: od lewej myszka (m. czterogłowy), biodrówka zwinięta i dyszek (m. półbłoniasty + półścięgnisty + dwugłowy) Aniu czy jest duża różnica w smaku jeśli chodzi o szynkę i polędwiczki?Dzicze vis wieprzowe.Kiełbasy dzicze lub z dzikiem jadłam wielokrotnie,innych wyrobów niestety jeszcze nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 3 Stycznia 2019 czy jest duża różnica w smaku jeśli chodzi o szynkę i polędwiczki? Dzicze vis wieprzowe. Różnica na pewno jest tylko należy wziąć pod uwagę, że hodowlane mięso wp jest dość stabilne w smaku. Smak dzika będzie bardzo zróżnicowany i zależny od:- płci zwierzęcia- wieku - pory pozyskania- rodzaju karmy Różnice smakowe i zapachowe uwidaczniają się najbardziej w podgrzanym tłuszczu.Poza tym mięso dzika powinno odpowiednio długo dojrzewać.Peklowałam swoje 15 dni. Również kawałki kulinarne bejcowałam w jarzynach oraz ziołach (nasolone) około 10 dni.Mięso pozyskane z dobrej sztuki, prawidłowo przygotowane i przyrządzone to prawdziwy rarytas. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Polędwiczka i polędwica z dzika wędzona nieparzona to rarytasy.O wiele lepsza od wp.,ale to jest moje zdanie.Z daniela lub sarny też nie są złe,ale mają specyficzny smak. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Polędwiczka i polędwica z dzika wędzona nieparzona to rarytasy.O wiele lepsza od wp.,ale to jest moje zdanie Moje również.Chociaż ostatnio polędwiczki serwowane były jako 2x0,5 min. na maśle w sosie borowikowym i śmietance 42%.Tego z wp. się nie uzyska. Dla przypomnienia: polędwiczki odrywa się w całości od tuszy dzika zaraz po oskórowaniu. Podcina się nożem tylko na końcówkach wrośniętych w szynki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Moje również. I moje Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ja też z dziczyzny preferuje mięso z dzika EAnno jak zwykle Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Piękne wyroby! Jestem pod wrażeniem. Widzę ze tylko ja dalej odpoczywam po świętach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 4 Stycznia 2019 A oto niektóre wyroby z lochy - post #83 Aniu , z wyglądu wędlinki tzw eksportowe . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Piękny widok, mistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Nie ma to, jak salceson myśliwski z dzika: Z innego aparatu - kawałek w kątnicy: Mięsa peklowane:1. trzy serca z dzika2. Język z dzika3. Policzki i dwa inne kawałki z głowy4. łopatka dzicza5. skórki wp. O smaku i zapachu nawet nie będę pisać Sporą porcję dedykuję pewnej biednej "doopie wołowej" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Bardzo ładne salcesony. Ja się trochę boję robić w kątnicy wieprz. dlatego ze jest delikatna. Nie tylko ze wywar wypłynie ale ze pęknie. Miałem kiedyś taki wypadek z salcesonem w kątnicy wołowej która jest bardziej odporna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Nie ma to, jak salceson myśliwski z dzika: Wygląda zajefajnie Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.