Skocz do zawartości

Moje zmagania z dzikiem


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 427
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Olga, no  co Ty  :facepalm:

Locha ważyła 82kg.

Mam dokładną rozpiskę uzysków i strat.

Prawa przednia golonka była do wyrzucenia, część podgardla i kawałek łopatki.

Na pewno były dwa strzały.

Mięso jest wspaniałe, tłuszcz również; jestem pozytywnie zaskoczona.

Wszystko już poklasyfikowane, na kiełbasę też :D 

Teraz jeszcze gotuję kości i robi się smalec. :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smalec na pewno wyjdzie dobry skoro dzik był OK  :)  Mięso obrane z kości zwykle przeznaczam na pasztet .  

Zrobiłaś kawał dobrej roboty :yes::clap::D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ponieważ smalcu będzie sporo, zrobię z jednej karkówki rillette dzicze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnno podziwiam Cie :thumbsup:  ...ja co najwyzej moge wyfiletowac lososie badz szczupaka ( karpia do reki nie biore bo mi zapach nie pasuje )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak można uzyskać dostęp do tej płyty ?

 

Płyta jest załącznikiem do wspaniałej książki "DZICZYZNA pozyskanie, przetwórstwo, kulinaria", wyd. Zarząd Główny PZŁ.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

A oto niektóre wyroby z lochy - post #83

post-40040-0-29586400-1546537613_thumb.jpg

 

Trzy szynki: od lewej myszka (m. czterogłowy), biodrówka zwinięta i dyszek (m. półbłoniasty + półścięgnisty + dwugłowy)

post-40040-0-20317500-1546537675_thumb.jpg

 

Polędwice wędzone: (jak masełko)

post-40040-0-41188100-1546537733_thumb.jpg

 

Na desce:

post-40040-0-63700300-1546537774_thumb.jpg

 

W tej chwili parzą się dwa salcesony myśliwskie: jeden w żołądku a drugi w kątnicy wp.

Zabrakło mi grubego sznurka więc na mniejsze wędzonki naciągnęłam siatkę. Niestety, nie była w stanie ładnie przyciągnąć mięsa, dopomógł dodatkowy sznurek złożony w trzy, aby nie przeciąć delikatnych mięśni.

Kiełbasy po drugim wędzeniu, już podsuszone, niestety resztki. Nabite były do jelit wiankowych wołowych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Taki kolor to cecha tego mięsa, sposobu wędzenia, drewna czy czego?

Polędwice po peklowaniu były już ciemne. Po wędzeniu po prostu wiśniowe.

Kiełbasa zrobiona w 100% z dzika. Po suszeniu i drugim wędzeniu tak właśnie wygląda.

Mięso z szynki trochę jaśniejsze, co widać w zestawieniu ze złotym kolorem tłuszczu.

Wędzone 4h w ok. 50 st.C. Poledwice 2,5h, ponieważ są dosyć cienkie. Drewno morelowe i czereśniowe. 

Sama jestem ciekawa, w jakim kolorze będzie salceson na przekroju.

Największy kawałek szynki - dyszek waży po wędzeniu prawie 3 kg. Trochę pomęczyłam się z jego sznurowaniem bo chciałam go dobrze domknąć.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzy szynki: od lewej myszka (m. czterogłowy), biodrówka zwinięta i dyszek (m. półbłoniasty + półścięgnisty + dwugłowy)

 

Aniu czy jest duża różnica w smaku jeśli chodzi o szynkę i polędwiczki?

Dzicze vis wieprzowe.

Kiełbasy dzicze lub z dzikiem jadłam wielokrotnie,

innych wyrobów niestety jeszcze nie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy jest duża różnica w smaku jeśli chodzi o szynkę i polędwiczki? Dzicze vis wieprzowe.

Różnica na pewno jest tylko należy wziąć pod uwagę, że hodowlane mięso wp jest dość stabilne w smaku. Smak dzika będzie bardzo zróżnicowany  i zależny od:

- płci zwierzęcia

- wieku 

- pory pozyskania

- rodzaju karmy 

Różnice smakowe i zapachowe uwidaczniają się najbardziej w podgrzanym tłuszczu.

Poza tym mięso  dzika powinno odpowiednio długo dojrzewać.

Peklowałam swoje 15 dni. Również kawałki kulinarne bejcowałam w jarzynach oraz ziołach (nasolone) około 10 dni.

Mięso pozyskane z dobrej sztuki, prawidłowo przygotowane i przyrządzone to prawdziwy rarytas.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczka i polędwica z dzika wędzona nieparzona to rarytasy.O wiele lepsza od wp.,ale to jest moje zdanie.Z daniela lub sarny też nie są złe,ale mają specyficzny smak.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Polędwiczka i polędwica z dzika wędzona nieparzona to rarytasy.O wiele lepsza od wp.,ale to jest moje zdanie

Moje również.

Chociaż ostatnio polędwiczki serwowane były jako 2x0,5 min. na maśle w sosie borowikowym i śmietance 42%.

Tego z wp. się nie uzyska. 

Dla przypomnienia: polędwiczki odrywa się w całości od tuszy dzika zaraz po oskórowaniu. Podcina się nożem tylko na końcówkach wrośniętych w szynki.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje również.
I moje  :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie ma to, jak salceson myśliwski z dzika:

 

post-40040-0-68779800-1546647613_thumb.jpg  post-40040-0-92200600-1546647657_thumb.jpg

 

Z innego aparatu - kawałek w kątnicy:

post-40040-0-91133300-1546647726_thumb.jpg  post-40040-0-54365600-1546647759_thumb.jpg

 

Mięsa peklowane:

1. trzy serca z dzika

2. Język z dzika

3. Policzki i dwa inne kawałki z głowy

4. łopatka dzicza

5. skórki wp.

 

O smaku i zapachu nawet nie będę pisać  :thumbsup:

Sporą porcję dedykuję pewnej biednej  "doopie wołowej"  :facepalm:  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.