Skocz do zawartości

Moje zmagania z dzikiem


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Boczek z dzika parzony

 

Następny wyrób z grudniowej lochy:

 

  • Zamrożony, solony boczek (10g soli/kg)
  • post-40040-0-71846100-1554927217_thumb.jpg
  • Posypany cząbrem w obfitości, estragonem umiarkowanie i grubym pieprzem:
  • post-40040-0-31481200-1554927358_thumb.jpg
  • Kierując się sugestią doświadczonego forowicza obsmażyłam zrolowany boczek:
  • post-40040-0-08035800-1554927499_thumb.jpg
  • Przed zapakowaniem do obróbki sous vide tak wyglądał:
  • post-40040-0-42894400-1554927581_thumb.jpg
  • Boczek był parzony w temp. 68 st.C 12h:

post-40040-0-14246300-1554927649_thumb.jpg  post-40040-0-94827600-1554927664_thumb.jpg

 

Wyciek tłuszczu i osocza wraz z przyprawami dał wspaniały sos.

Polecam szczególnie zestaw przypraw  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 427
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Hmmm - czyzby specialnie post niepelny - EAnno - niestety nie udalo mi sie "lizac ekran ze zdjeciami" - okreslic smaku, konsystencji, odczuc zapachowych. Poprosze wiec o pelna relacje . I "nie grzesz skromnoscia w opisie" poniewaz Arkadiusz podaza ze swoim dzikiem Twoja sciezka (tak mi sie wydaje)... :)  :thumbsup:  :laugh:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczek z dzika parzony
I jak tu Cie nie kochać :blush:   :thumbsup: przez żołądek do serca - stare przysłowie - a jakie konkretne   :D 

 

cząbrem w obfitości, estragonem umiarkowanie i grubym pieprzem
:thumbsup: 

 

I "nie grzesz
Grzesz grzesz  :D  Stefan - masz tam wszystko - wiem chcesz spróbować  :D  :thumbsup:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

. I "nie grzesz skromnoscia w opisie" poniewaz Arkadiusz podaza ze swoim dzikiem Twoja sciezka (tak mi sie wydaje)...    

 

Dobrze ,że dodałeś ,że Ci się wydaje :D .Dla ścisłości to tylko z jednym elementem karkówką  podążam za Anią.Reszta mojego dzika zostanie przeznaczona na krakowską z dzika i na bielską z dzika oczywiście z domieszką wieprzowinki. :)  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kiełbasa mieszana dziczo-wołowa z tłuszczem wp.

Rozpoczęcie produkcji 10 maja 2019

 

W ramach czyszczenia zamrażarek oraz nieprzepartej ochoty (rymuje się z "chroboty"  :frantics: ) zrobiłam kiełbasę z mięs mieszanych, w technologii kiełbasy bielskiej.

 

Po pierwszym wędzeniu:

post-40040-0-40766100-1558721086_thumb.jpg  post-40040-0-61843700-1558721110_thumb.jpg

 

Po drugim wędzeniu i podsuszeniu do 70% wagi pierwotnej:

post-40040-0-35573000-1558720419_thumb.jpg  post-40040-0-38052600-1558720437_thumb.jpg

 

post-40040-0-29147000-1558720474_thumb.jpg  post-40040-0-08170100-1558720493_thumb.jpg

 

Skład:

  1. Dzik biodrówka, chudy boczek, mięso z żeberek - 38%
  2. Wołowina I. - 32%
  3. Podgardle oczyszczone średnio tłuste - 30%
  4. Peklosól 18g/kg

Przyprawy 

  1. pieprz - 2,5g/kg
  2. czosnek świeży - 2,5g/kg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurcze jak moja. :clap::thumbsup:.Czyż bym Cię natchnął? :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Czyż bym Cię natchnął?

Oczywiście   :laugh:   :tongue:

My - Klub Miłośników Kiełbasy Bielskiej ..... :frantics:

Przy okazji można ładnie zagospodarować dziczyznę.

Kiedyś nawet robiłam z sarniny (kabanosy też  :thumbsup: )

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kabanosy też robiłem na początku mojej zabawy z dziczyzną,ale nie umywają się do bielskiej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

nieprzepartej ochoty (rymuje się z "chroboty"  )
hehehe - dla tych ktorzy nie znaja tego rymu - to chyba o to chodzi - jak przyjdzie nieodparta ochota to i pies kota wychrobota - 

 

Kurcze jak moja. .Czyż bym Cię natchnął?
no jakby nie! Arkadiusz- bez Ciebie i Twojej pomocy, nic na tym forum nie moze wyjsc dobrze.... :clap:  :clap:

na pierwszych dwoch zdjeciach - te sznurki/zawieszki to EAnno wiazalas po wedzeniu? - bo jakies takie biale, no chyba ze z wrazenia oczy biela olsniewajacej wspanialosci -  mi zaszly

Podoba mi sie bardzo (przynajmniej na zdjeciach).

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na jakich sitkach rozdrabniałaś poszczególne gatunki mięs ?

 

Dokładnie tak, jak jest w recepturze na bielską.

Na klej odjęłam 1/3 wołowiny (co stanowi 10%całości) oraz 1/6 podgardla (5% całości) i to poszło 2 razy przez "3"'

Pozostała wołowina, dziczyzna oraz podgardle przemielone przez "5"

Ale uwaga:

  • aby tłuszcz się nie rozmazał podgardle  musi być zamrożone i mielone razem z pozostałym, najlepiej podmrożonym  mięsem.
  • Przyprawy dodane do mięsa przed mieleniem i wymieszane z całymi kawałkami
  • gotowy klej wymieszany z mięsem przed mieleniem i dopiero przepuszczony w mieszance z podgardlem przez "5"
  • Tłuszcz z dzika nie nadaje się, bo jest za miękki
  • Bardzo ostrożnie z parzeniem, szczególnie przy większej zawartości dziczyzny!!!

Taki sposób postępowania (w domowych warunkach) pozwala na zredukowanie mieszania do minimum i unikniecie rozmazania tłuszczu.

post-40040-0-46623900-1559115546_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzik - następna sztuka 

Pół roku minęło od ostatniego dzika i wiatr w lodówce zawiał  :(

W samą porę - w środę rano, został przywieziony następny, waga nieco poniżej 50 kg, płci męskiej.

Stół ogrodowy przeniesiony do garażu stał się na kilka godzin moim warsztatem pracy.

Ponieważ nie było fotografa i ścigałam się z czasem, udało mi się zrobić tylko kilka zdjęć.

  • Tak się prezentował dziczek wraz z tzw. ostatnim posiłkiem:

post-40040-0-78204600-1563135907_thumb.jpg  post-40040-0-47295500-1563135929_thumb.jpg

 

  • Pierwszą czynnością było podcięcie łopatek w celu lepszego wychłodzenia:

 post-40040-0-47612600-1563136166_thumb.jpg

 

  • Rozciętą od pachwin w kierunku biegów skórę podcina się delikatnie i odciąga. Wyłamane biegi pozostają przy skórze.

post-40040-0-44852100-1563136350_thumb.jpg

  • Dzik strzelony był w głowę. Bielenie robiłam na leżąco, udało mi się wykonać całość czysto, bez śladów szczeciny po stronie skóry. Na skórze od środka widać nacięcia technologiczne, które pomagają przy odciąganiu skóry.

post-40040-0-24563900-1563136567_thumb.jpg  post-40040-0-18528700-1563136588_thumb.jpg

 

  • Oczyszczone elementy z obu szynek. Prezentuję je z obu stron (w dwóch różnych oświetleniach) aby zobaczyć pozostawione elementy tłuszczu:

post-40040-0-92627400-1563136736_thumb.jpg  post-40040-0-16151500-1563136753_thumb.jpg

 

Od lewej z góry są to:

  1. golonki tylne
  2. mięśnie półścięgniste
  3. mięśnie czterogłowe tzw. kulki
  4. mięśnie pólbłoniaste
  5. mięśnie brzuchate (przygolonkowe półścięgniste)
  6. mięśnie dwugłowe
  7. pośladkowe (z biodrówki)

 

  • Do zaplanowanych wyrobów (kabanosy, wątrobianka podwędzana, dzicza kaszanka) zostało zakupione w sobotę podgardle wp. Ze względu na jego wyjątkowość zrobiłam mu nawet zdjęcia  :laugh: :

post-40040-0-46089000-1563137053_thumb.jpg  post-40040-0-54062900-1563137069_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A jąderka masz.? :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jąderka masz.?

Jąderka zostały w lesie; myśliwy spełnił swój obowiązek   :laugh:

Niemniej udało mi się rozłupać siekierką czaszkę (kości szpikowe też  :thumbsup: ) aby wydobyć mózg - mój przysmak  :tongue:

W podgrzanym tłuszczu nie było ani cienia samczego zapachu, czego się zawsze obawiam.

Dlaczego zapytałeś o te jąderka? Cos z nich przyrządzasz?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W podgrzanym tłuszczu nie było ani cienia samczego zapachu, czego się zawsze obawiam.

 

A zawsze Ci mówiłem ,że i faceci też są ok.  :D

 

Dlaczego zapytałeś o te jąderka? Cos z nich przyrządzasz?

 

Smaże na patelni na smalcu soute

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mózg - mój przysmak

 

Tak się prezentuje moje śniadanko, "móżdżek po polsku" .

post-40040-0-01193600-1563211574_thumb.jpg

 

Powiem tak: dzielenie się z najbliższymi wyjątkowymi smakołykami/widokami/przeżyciami to u mnie potrzeba psychiczna.

Ale nikogo do niczego nie zmuszam  :thumbsup:  :devil:

Cały móżdżek był mój  :tongue:  :laugh:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

mózg - mój przysmak

 

Tak się prezentuje moje śniadanko, "móżdżek po polsku" .

attachicon.gif

Powiem tak: dzielenie się z najbliższymi wyjątkowymi smakołykami/widokami/przeżyciami to u mnie potrzeba psychiczna.

Ale nikogo do niczego nie zmuszam :thumbsup::devil:

Cały móżdżek był mój :tongue::laugh:

Gdybym był na tym śniadaniu to na pewno cały nie byłby Twój.Uwielbiam móżdżek po polsku i to obojętne jaki.Może być dziki i wp.

P.S

Nie powinno się dziękować ,ale informuję ,że nasiona dotarły.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Powiem tak:
To naprawdę jest PIEKNE  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy wyrobów z dzika.

  • Kabanosy po wędzeniu (w kiepskim oświetleniu niestety):

post-40040-0-90878200-1563707228_thumb.jpg  post-40040-0-12716900-1563707252_thumb.jpg

 

  • Kabanosy po wysuszeniu:

post-40040-0-85773600-1563707329_thumb.jpg

 

  • Dzicza kaszanka chłodzi się wstępnie:

post-40040-0-39053000-1563707423_thumb.jpg  post-40040-0-61291700-1563707460_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.