Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem że kiedyś była dyskusja na temat Kiełbasy z szarym oczkiem..

Miałam okazję ją degustować..pochodzi ona z Masarni w Liszkach w Nowym Targu.

Kolega który mieszka w tych okolicach przywiózł zięciowi na spróbowanie.

Kiełbasa bardzo smaczna.. :thumbsup: ciekawi mnie jej receptura.

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

faktycznie do tej kiełbaski używa się tylko soli i jest ona wykonywana od razu po uboju świnki tj tego samego dnia. Rano ubój a po południu uwędzona kiełbaska gotowa do jedzenia. Naprawdę smaczna. Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256710
Udostępnij na innych stronach

pochodzi ona z Masarni w Liszkach w Nowym Targu

 

Aaaaa tam jest małe zagłębie tych masarni ;) stamtąd zresztą pochodzi słynna "lisiecka" ;) byłem kiedyś w jednej z tych masarni. Wędzarnie tradycyjne z paleniskami bezpośrednimi, a kiełbasy wędzone - pieczone w wysokich temperaturach. Dość drobno rozdrobnione, ale kruche i bardzo smaczne ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256711
Udostępnij na innych stronach

faktycznie do tej kiełbaski używa się tylko soli i

Masz rację,ale pomagałem w wykonywaniu takiej kiełbasy na Lubelszczyżnie i tam mięso było jednak schładzane a kiełbaskę robiono następnego dnia.Zawsze miała właśnie takie oczko i smak ten pozostał dla mnie jako symbol kiełbasy wiejskiej.Do innych wędzonek-boczków,polędwic,szynek też używano tylko soli.Teraz robią tam wędliny już z użyciem mieszanek peklujących.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256714
Udostępnij na innych stronach

kiedyś taką właśnie kiełbasę robił masarz który przez lata przeprowadzał u nas świniobicie, mimo tego że zawsze go podglądałem to do tej pory nie udało mi się uzyskać takiego właśnie oczka :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256715
Udostępnij na innych stronach

faktycznie do tej kiełbaski używa się tylko soli i jest ona wykonywana od razu po uboju świnki tj tego samego dnia. Rano ubój a po południu uwędzona kiełbaska gotowa do jedzenia. Naprawdę smaczna. Pozdrawiam.

Dokładnie , jest to kiełbasa z połcia i na samej soli , kto próbował tego wyrobu , to wie że jest się czym zachwycać :)

 

Przyprawy użyte do produkcji to sól , pieprz , czosnek , czasami dodają też cukier :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256726
Udostępnij na innych stronach

Wiem że kiedyś była dyskusja na temat Kiełbasy z szarym oczkiem..

Miałam okazję ją degustować..pochodzi ona z Masarni w Liszkach w Nowym Targu.

Kolega który mieszka w tych okolicach przywiózł zięciowi na spróbowanie.

Kiełbasa bardzo smaczna.. :thumbsup: ciekawi mnie jej receptura

Witam, mnie też ciekawi receptura, ale nie wiem o żadnej masarni o nazwie Liszki w Nowym

Targu lub okolicy.Piszę z Małopolski,pozdrawiam

Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256728
Udostępnij na innych stronach

Widzę dużo zachwytów . A więc mamy kiełbasę głogowską . A może tak zaczniemy robić baleron lub szynkę z szarym oczkiem
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256730
Udostępnij na innych stronach

Witam, mnie też ciekawi receptura, ale nie wiem o żadnej masarni o nazwie Liszki w Nowym

Targu lub okolicy.Piszę z Małopolski,pozdrawiam

Grzegorz

Już prostuje.. Kolega zięcia mieszka w Myślenicach a kiełbasa była kupiona w sklepie Nowym Targu ,który jest zaopatrzony w wyroby z Liszek. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256737
Udostępnij na innych stronach

Chcę dodać,żę kiełbasę można robić na ciepło ,tuż po uboju ,gdy nie ma jeszcze stężenia mięśni(mięso jest wodochłonne) .Potem następuje stężenie pośmiertlne i trzeba odczekać kilkanaście godzin aby ustąpiło stężenie.Wtedy znowu mięso nadaje się do przerobu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256892
Udostępnij na innych stronach

Chcę dodać,żę kiełbasę można robić na ciepło ,tuż po uboju ,gdy nie ma jeszcze stężenia mięśni(mięso jest wodochłonne)

Zgadzam się z tym , kiedyś robiłem kiełbasę z jeszcze ciepłego mięsa na samej soli i szare oczko wyszło , z pewnością taka kiełbasa jest mniej trwała ale w smaku była bardzo dobra i miejsca w lodówce nie wyleżała :grin:

Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256897
Udostępnij na innych stronach

do tej pory nie udało mi się uzyskać takiego właśnie oczka

należy pamiętać że kiełbasa nawet na samej soli długowędzona może mieć "pełne" wybarwienie..... tak więc aby kiełbasa miała oczko musi być wędzona krótko, tylko do "złapania koloru"....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256921
Udostępnij na innych stronach

Witam Szanownych forumowiczów. Kiełbasa w cienkim jelicie, solona będzie miała oczko, wtedy gdy odwrócimy czasy i temperatury wędzenia czyli temperatura 45-60 st. C, 0,5 - 1 godz. ( nie piszę osuszania ponieważ po prostu w okolicach z których pochodzę - lubelskie - nie osuszano wędlin, tylko od razu wędzono), następnie wędzenie w temp. 90-95 st. C przez ok. 2 - 2,5 godz. (kiełbasa była uwędzona, kiedy skórka na powierzchni była pomarszczona i w dotyku szeleściła). Ażeby uzyskać kiełbasę z galaretką przez ostatnie pół godziny należy podnieść temperaturę powyżej 100 st. C. - Uwaga !!! należy pilnować kiełbas i natychmiast obniżyć temperaturę w komorze wędzarni, gdy tylko zauważymy, że zaczyna z nich kapać tłuszcz lub wewnątrz na końcach batonów pojawi się płyn ponieważ jeśli kiełbasy się zagotują wewnątrz, to nam popękają, wycieknie sok i nie będą smaczne. Po uwędzeniu ciepłe kiełbasy należy rozłożyć na poziomej powierzchni i pozostawić do zastygnięcia. Uzyskana w ten sposób wędlina może za dobrze nie wygląda ale jest bardzo smaczna i trwała. Kiełbasy te wykonywano z różnych mięs, mielonych na jednej, grubej siatce (najczęściej o oczku 8 lub 10 mm), czasami na 5 kg mięsa dodawano 0,5 kg skórek zmielonych dwa razy na sitku 4 mm, kiełbasa powinna zawierać 20-30% tłuszczu, soli używano 15 - 16 g na 1 kg mięsa, pieprz czarny, pieprz ziołowy i czosnek do smaku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-256954
Udostępnij na innych stronach

należy pamiętać że kiełbasa nawet na samej soli długowędzona może mieć "pełne" wybarwienie..... tak więc aby kiełbasa miała oczko musi być wędzona krótko, tylko do "złapania koloru"....

będę próbował w najbliższy piątek, można powiedzieć że będzie to kiełbasa na koniec świata :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-257048
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

muszę się pochwalić że opanowałem robienie szarego oczka

 

Oj tak Mój teść tylko takie wyroby robił nie uznawał saletry a o nitrycie nikt nie słyszał :clap: :thumbsup: :lol: pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-302174
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekawy jak smakuje taka kiełbaska z szarym oczkiem.Nigdy podobnej nie jadłem.

Normalnie tak smakuje jak ją zrobisz różnica w tym,że do tej z oczkiem używasz tylko soli a nie peklosoli ale o tym zapewne wiesz? :lol: :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-302243
Udostępnij na innych stronach

kociamberek, Jeśli masz termometr w wędzarni to, napisz w jakiej temp. i jak długo była wędzona kiełbasa?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-302320
Udostępnij na innych stronach

wędzona była 2,5 godziny w gorącym dymie

Czyli upieczona w wędzarni?

Ile dodałeś wody do mięsa?

 

[ Dodano: Czw 19 Wrz, 2013 22:34 ]

najlepiej podaj całą recepturę proszę :smile:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-302329
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa jest bardzo podobna w smaku do tej którą w pierwszym poście podała halusia, mogę to stwierdzić ponieważ jadłem tamtą kiełbasę

w ogóle ta kiełbasa jest bardzo popularna w moim regionie, wykonywało się ją podczas świniobicia tak więc miesa uzyte do jej produkcji to okrawki z różnych części świniaka i robiona była w tym samym dniu

żeby wykonana przeze mnie kiełbasa była choć trochę podobna to użyłem do wykonania

szynkę

łopatkę

karkówkę

boczek

przy czym szynki lopatki i karkówki jest~ 40% w stosunku do boczku

ja nie robię dużych ilości więc kupiłem 1.2 kg boczku, 0.4 kg łopatki, 0.3 kg szynki i 0.2 kg karkówki

całość zmielilem na oczku 8mm ale następnym razem zrobię na fi 10

dodałem 1 główkę czosnku pieprz i sól do smaku, tu nie podam ilości bo i masarz który robił u mnie dawno temu tą kiełbasę robił też do smaku, czyli próbował farsz

mięso wyrabiam po chwili dodaję wodę w której gotuję skórę z boczku, woda jest gorąca a powoduje to to że kiełbasa jest później krucha, wspomniany masarz dodawał wody w której gotowały się podroby i mięsa na kaszankę, salceson itd...

wody dolałem w ilości ~ 250 mil.

po wchłonięciu wody dodaje czosnek, nie daję wcześniej, żeby woda go nie sparzyła

 

po wyrobieniu nadziewam jelita, czas w jakim kiełbasy są osadzane jest taki jaki potrzebuję na rozpalenie i zrobienie żaru

wedzenie jest podobne do tego które opisał kolega milanom

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-302422
Udostępnij na innych stronach

Jestem ciekawy jak smakuje taka kiełbaska z szarym oczkiem.Nigdy podobnej nie jadłem.

Normalnie tak smakuje jak ją zrobisz różnica w tym,że do tej z oczkiem używasz tylko soli a nie peklosoli ale o tym zapewne wiesz? :lol: :lol:
Zapewne Panie kolego :lol:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-302480
Udostępnij na innych stronach

Normalnie tak smakuje jak ją zrobisz różnica w tym

Czy aby napewno Baco ?,jak działa sól na mięso a jak peklosól ?a o technologi wykonania tej kiełbasy nie wspomnę :wink:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7598-kie%C5%82basa-z-szarym-oczkiem/#findComment-302482
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.