albacora Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Września 2013 Pochodzę z południa Polski, rodzice mieszkają w Jaśle i musze napisać, że do momentu zalogowania się na tym forum kiełbasa z szarym oczkiem była dla mnie kwintesencją kiełbasy wiejskiej. Do tego też czasu kiełbasy parzone uważałem za "sklepowe". Uczestniczyłem w kilkunastu świniobiciach u mojej babci i kiełbasa była robiona zawsze w dniu zabicia wieprzka z ciepłego mięsa, czasem z dodatkiem kupnej wołowiny. Kiełbasy były wędzone w ciepłym dymie. Na pytanie kiedy będą gotowe, masarz odpowiadał, że jak zaczną śpiewać. Kiełbasy już nie parzono. Takiej obróbce poddawano tylko wyroby podrobowe - kaszanki, kiszkę bułczaną, pasztetowe i salceson. Wszystko to robiono tego damego dnia. Peklowano tylko szynki i boczki.Ja osobiście bardzo lubię taka kiełbasę, a najbardziej tą z galaretką z dolnej części pęta. Tato mój śmieje się ze mnie, że to taka oszukana kiełbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Września 2013 osobiście bardzo lubię taka kiełbasę, a najbardziej tą z galaretką z dolnej części pęta. Tato mój śmieje się ze mnie, że to taka oszukana kiełbasa. Dlaczego oszukana? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Września 2013 chodzi mi tylko o to że tego typu kiełbasy przez zastosowanie soli,a I też niestandardowej techniki wędzenia różnią się w smakumam wrażenie że dodane przyprawy skutecznie zabiją te różnice smakowe... chyba nawet poszedłbym o zakład Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Września 2013 mam wrażenie że dodane przyprawy skutecznie zabiją te różnice smakowe...Jak dla mnie z przyprawami czy bez to są dwie różne kiełbasy,ale o gustach I smakach się nie dyskutuje. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Września 2013 Jak dla mnie z przyprawami czy bez to są dwie różne kiełbasy,ciekawy jestem czy z zawiązanymi oczami wyczułbyś różnicę - jak wspomniałem jeśli będzie bez przypraw to tak ale z przyprawami baaardzo w to wątpię... jemy także oczami dlatego mamy w takich przypadkach pewność....pseudopewność.... kiedyś podano kiperom (sommelierom) wino białe ale zabarwione sztucznie na "czerwone" - oczywiście prawie wszyscy doszukiwali się tam ciemnych owoców traka to prawda oi naszym odczuciu smaku - oczy z nosem robią z nas balona Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
albacora Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Września 2013 osobiście bardzo lubię taka kiełbasę, a najbardziej tą z galaretką z dolnej części pęta. Tato mój śmieje się ze mnie, że to taka oszukana kiełbasa. Dlaczego oszukana? Za duży dodatek wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 20 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Września 2013 rodzice mieszkają w Jaśle i musze napisaćwitam krajana [ Dodano: Pią 20 Wrz, 2013 22:53 ]co do kiełbasy jedno jest dla mnie pewne, taka kiełbasa ma swój niepowtarzalny smak i zapach którego nie mają kiełbasy parzone, wiem że wykonanie jak to się w moich stronach nazywa "swojskiej" jest kontrowersyjne ale polecam każdemu spróbowanie jej zawsze po wędzeniu biorę małe pęto i zajadam się z rodzinką, ten nie powtarzalny smak przywołuje wspomnienia z przed lat...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 21 Września 2013 ten nie powtarzalny smak przywołuje wspomnienia z przed lat.Oj tak :rolleyes: :lol: :clap: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Września 2013 wspomniany masarz dodawał wody w której gotowały się podroby i mięsa na kaszankę, salceson itd... Woda, o której piszesz, nazywana była smakiem. Kiełbasa z szarym okiem mnie nie kręci, ma jedną zasadniczą dla mnie wadę, dlatego jej obecnie nie robię i nie zamierzam. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Września 2013 ma jedną zasadniczą dla mnie wadęjaką ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Września 2013 Dla mnie np. nieapetyczny wygląd. Tak jak pisał Abratek, jemy również oczami, i takie zielono szare oczko jest dla mnie nie do zaakceptowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Września 2013 ten nie powtarzalny smak przywołuje wspomnienia z przed lat.otóż to.... to są tzw. "smaki dzieciństwa czy młodości" to takie cos jak "unami" w glutaminianie :tongue: czas dzieciństwa wspominamy zazwyczaj z sentymentem, czasem jakies silne emocje do tego się dokłądają i podświadomie nawet coś delikatnie mówiąc "niewyszukane kulinarnie" obecnie jest dla nas czymś wspaniałym.... Oczywiscie nie możemy odmówić nikomu takiego wyrobu - tak jak pisu napisał "nie wszystkich to kręci"... mnie też taki "bubel " nie kręci - pewnie dlatego że w owym czasie mało kiełbas było a "wiejska" to już bardzo rzadko.... a jeśli już były to zrobione "prawidłowo" :tongue: jednak w innych "działach" kuchni jest takich "smaków" sporo... takich które włąśnie na samą myśl poprawiają samopoczucie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 21 Września 2013 Oj tak, tak. Mam sporo rodziny na Lubelszczyźnie, gzie swojskie wyroby wędliniarskie i nie tylko zresztą, to wieloletnia tradycja. Też pamiętam do dziś te wspaniałe smaki kiełbas i wędzonek, ale nie pamiętam aby kiedykolwiek robiono tam taki jak to powyżej nazwał kolega a ja jestem tego samego zdania "bubel". Lubelszczyzna i Podlasie słyną przecież ze wspaniałych wyrobów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 21 Września 2013 Chciałbym może coś takiego spróbować, ale z tego co do tego stopnia sie nauczyłem, bym nie ryzykował. A po drugie nigdy bym komuś innemu podawał do konsumpcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Września 2013 tak wyglada na drugi dzień po uwędzeniu takie zielono szare oczko jest dla mnie nie do zaakceptowaniagdybyś czytał ze zrozumieniem to zauważyłbyś że pierwsze zdjęcie zrobione było zaraz po wyjęciu z wędzarni, po drugie robione telefonem Wiem że kiedyś była dyskusja na temat Kiełbasy z szarym oczkiem..Miałam okazję ją degustować..pochodzi ona z Masarni w Liszkach w Nowym Targu.Kolega który mieszka w tych okolicach przywiózł zięciowi na spróbowanie.Kiełbasa bardzo smaczna.. :thumbsup: ciekawi mnie jej receptura.cóż kiełbasa z szarym oczkiem może być poprawna na tym forum w zależności kto o niej piszewszystko co nie posiada w skladze peklosoli jest złe mnie też taki "bubel " nie kręciprzeżyje mnie nie kręcą mało apetyczne czarne salcesony ale nie krytykuje ich autorówzauważyłem że mimo zachowanej kultury wypowiedzi bardzo krytykujecie użytkowników [ Dodano: Sob 21 Wrz, 2013 17:10 ]A po drugie nigdy bym komuś innemu podawał do konsumpcjiw moich stronach jest kilka masarni które robią taką kiełbasę i jakoś nie narzekają na brak klientów, i ludzie się tym zajadają, jedno jest pewne bardzo mocno się zatanowię zanim wstawię kolejne zdjęcie swoich wyrobów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Września 2013 cóż kiełbasa z szarym oczkiem może być poprawna na tym forum w zależności kto o niej pisze wszystko co nie posiada w skladze peklosoli jest złe Może nie tyle złe co niebezpieczne .Może grozić zatruciem.Poklosól a w zasadzie nitryt w niej zawarty nie tylko nadaje wyrobowi ładny różowy kolor ,ale przede wszystkim zabezpiecza wyrób bakteriologicznie.Również smak peklowanego mięsa jest inny dla mnie lepszy od mięsa jedynie solonego.W związku z tym jak widzisz krytyka jest poparta praktyką i nie ma się co obrażać.Jak pozostaniesz z nami dłużej i nabędziesz więcej doświadczenia to zrozumiesz skąd brak zachwytu Twoim wyrobem. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 21 Września 2013 Kiełbasa z szarym oczkiem jest kiełbasą regionalną przypisaną terytorialnie dawnemu woj. rzeszowskiemu . Recepturę tej kiełbasy wprowadzono oficjalnie do produkcji w latach siedemdziesiątych zarządzeniem CPMs. dla PPMs. w Rzeszowie jako kiełbasa głogowska. I jest to receptura oparta na pewno, na tradycyjnej kiełbasie wiejskiej z tego regionu robionej na bazie samej soli. Nie doszukujmy się w tym wadliwej produkcji . Ta kiełbasa jest po prostu tak specjalnie robiona by miała na przekroju to szare oczko. Proszę koledze nie robić przytyków. Inną sprawą jest to czy się komuś taka kiełbasa podoba czy nie , czy ją by zjadł. Próbowano ją zarządzaniem wprowadzić w inne regiony kraju. Po próbnych produkcjach zrezygnowano z produkcji ze względu tego ze nie cieszyła się popytem. Została odrzucona ze względu na inny wygląd i przyzwyczajenia konsumentów. Mówiono że jest nieapetyczna , niedopeklowana , przeparzona itd. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 21 Września 2013 kiełbasa z szarym oczkiem może być poprawna na tym forum w zależności kto o niej pisze wszystko co nie posiada w skladze peklosoli jest złekoleżko.... czytaj uważnie i wyciągaj poprawne wnioski... co byś nie mówił to "kiełbasa z szarym" oczkiem jest masarskim bublem i niestety rozwiniętym obecnie dla bicia kasy przez zakłady produkcyjne - a naiwnych klientów nie brakuje... teraz dla wyjaśnienia powiem Ci że kiełbasa nie musi być na peklosoli, a zrobiona prawidłowo może być "różowa" w przekroju, gdyż dym może nam to zapewnić Widzisz... jak wspomniałem jadało się również dawniej wyroby "wiejskie" i nie musiały być taką niedoróbą.... swoja drogą ciekawi mnie czemu akurat w rejonach południowo wschodnich taki bubel jest tradycją :rolleyes: mimo że w innych potrafią na wsiach robić wyroby włąściwe i to bez użycia peklosoli (dawniej saletry) jak widać gusta sa różne i chyba tu jednak bardziej wpływ ma "silna tradycja regionalna" niż smak... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 21 Września 2013 arkadiuszu ale mnie właśnie chodziło o to żeby nie miała różowego koloru, przedstawiona w pierwszym poscie kiełbasa też jest na 100% bez peklosoli czy saletry i takie kiełbasy były i są popularne w moim regionie, no i ja się nie obrażam tylko chcę rzeczowej wymiany zdań, a nie jedynie słów krytyki Z tą kiełbasą to jest jak z cudzołożeniem masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 21 Września 2013 Panowie stonujcie trochę dyskusję i trochę grzeczniej. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 21 Września 2013 tylko chcę rzeczowej wymiany zdań To właśnie rzeczowo napisałem dlaczego stosujemy peklosól (ja stosuje mieszankę 50/50 peksoli i soli) a nie samą sól.Wybarwienie moim zdaniem ma tu drugorzędne znaczenie. :smile: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 21 Września 2013 Może nie tyle złe co niebezpieczne .Może grozić zatruciem.Poklosól a w zasadzie nitryt w niej zawarty nie tylko nadaje wyrobowi ładny różowy kolor ,ale przede wszystkim zabezpiecza wyrób bakteriologicznie.Również smak peklowanego mięsa jest inny dla mnie lepszy od mięsa jedynie solonego.W związku z tym jak widzisz krytyka jest poparta praktyką i nie ma się co obrażać.Jak pozostaniesz z nami dłużej i nabędziesz więcej doświadczenia to zrozumiesz skąd brak zachwytu Twoim wyrobem.I tu się mylisz kolego. Znajdź mi proszę kogokolwiek, kto zatruł się taką kiełbasą. Jest to typowa dla rejonów wschodnich (dawniej Polska centralna) kiełbasa regionalna pieczona, do jedzenia "z ręki". Wspaniale obsycha a sucha nie jest twardą lecz kruchą. I to ją pozytywnie odróżnia od kiełbas z klejem, nie mówiąc już o parzonych. Od wielu lat, a ściśle od czterdziestu, przywożę ją z okolic Rzeszowa. Utrwalana jest solą, dużą ilością przypraw i wędzeniem. Jest przepyszna. Rozumiem, że szary kolor oczka może się źle kojarzyć. Ale to jest sprawa poznania tego wyrobu. Każdy z nas, Polaków wie, że czerwony barszcz jest pyszną zupą. Do dzisiaj pamiętam reakcje niektórych cudzoziemskich studentów na ten przysmak. Jak serwowano barszczyk to w ogóle rezygnowali z obiadu :grin: Wracając do kiełbasy: jestem na forum od stycznia 2007 roku. Zaglądałam jeszcze na Oliwkę. Robię szeroki asortyment wyrobów, eksperymentuję i mam porównanie. Nie sądzę, że dłuższy staż na forum skłoni kogokolwiek, kto umie dobrze zrobić omawianą kiełbasę do rezygnacji z jej wyrabiania. Powiem może tak: nie można porównywać tortów z ciastem drożdżowym. Kiełbasa z oczkiem jest właśnie takim ciastem drożdżowym i to z najwyższej półki, jak wołyńskie baby tiulowe. Jak ktoś nie próbował to nie ma niestety pojęcia o czym mówię :thumbsup: Jeżeli dożyję to zrobię taką kiełbasę na przyszły zlot. Chociaż do mistrzów to mi niestety daleko :sad: . Najlepiej byłoby, gdyby to kol kociamberek ją przywiózł. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kociamberek Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 21 Września 2013 EAnna dziękuje za miłe słowa póżniej wypowiem się jeszcze na ten temat, w tej chwili robię mielonkę halusi i pasztecik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 21 Września 2013 Kiełbasa z oczkiem jest właśnie takim ciastem drożdżowym No właśnie.Ostatnio na forum furorę robiło ciasto z zakalcem.To tak jak z tą kiełbasą .Jedno i drugie to bubel.Regionalny ,ale bubel .Gdyby była aż tak dobra i smaczna to nie była by li tylko wyrobem regionalnym a cała Polska by się nią zajadała.I nie przekonasz mnie ,że sól zabezpiecza lepiej wyrób niż peklosól. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 21 Września 2013 Kiełbasa z szarym oczkiem to bubel ???? Co wy piszecie za bzdury ! To jest tradycyjna kiełbasa robiona bez użycia saletry czy peklosoli i może komuś nie smakować, czy być nie apetyczną w wyglądzie, jednak mi smakuje, tylko trzeba umieć ją zrobić. Bubel to macie w sklepie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.