Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Indyk wędzony w całości..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 gru 2012 - 16:24

Znalazłem film nt. wędzonego indyka w całości:

Film jest po angielsku i prosze jakiegoś biegłego w tym języku, o streszczenie i przytłumaczenie materiału na język polski. Chodzi o skład tej zalewy, długość marynowania, czas i temp. wędzenia..
"Ptok" wygląda naprawdę smaczniasto.. :thumbsup: :thumbsup:

Dziękuję i pozdrawiam.. :wink:

p.s. Może ktoś się skusi na przetestowanie tej recepty..?!?

#2 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3057 postów

Napisano 18 gru 2012 - 16:32

Może i wygląda wspaniale, ale doczytałem się na naszym forum, że wszelkie ptactwo, posiadające skóre, musi być naj sam przód sparzone. Na tym video tego nie widziałem.

#3 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 gru 2012 - 18:24

Może i wygląda wspaniale, ale doczytałem się na naszym forum, że wszelkie ptactwo, posiadające skóre, musi być naj sam przód sparzone. Na tym video tego nie widziałem.


Tak, masz rację, ale może tajemnica tkwi w tej zalewie.? Pozatym pojemnik do marynowania tego indyka wyglądał jak lodówka turystyczna, więc niskie temp. marynowania..
Ale jestem ciekawy co ten gościu mówi na ten temat w filmiku.. :rolleyes:

p.s. Jedni parzą później wędzą, inni wędzą później parzą.. :wink:

#4 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3057 postów

Napisano 18 gru 2012 - 18:54

Lodówka, jak lodówka. Niżej 0°C nie popeklujesz. A skórę rozpuszczał na pewno kwasem jabłkowym i formaldehydowym. Inaczej nie będzie zjadliwa.

Przypomniało mi się, że kiedyś w Afganistanie na żołnierskiej stołówce z podobnym indykiem tańczył Busch Junior. Oczywiście z atrapą, bo obliczyli wagę indora i przebyte metry i doszli do wniosku, że człowiek jego postury by nie udźwignął. Wyglądał jak ten z Twojego video. Indyk.

#5 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 gru 2012 - 19:22

A skórę rozpuszczał na pewno kwasem jabłkowym i formaldehydowym. Inaczej nie będzie zjadliwa.

Formaldehyd: cyt. Wiki.. "W warunkach normalnych aldehyd mrówkowy jest gazem o charakterystycznej, duszącej woni i jest silną trucizną. Jego temperatura topnienia wynosi −92 °C, a temperatura wrzenia −21 °C. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, do około 40% wagowych. W handlu najczęściej spotyka się 35–40% roztwór formaldehydu w wodzie – formalinę."

No bez przesady..!? ... A później do Bradleya i gotowe..?

hmmm.. :rolleyes:

#6 andrewkon

andrewkon

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • Miejscowośćolsztyn

Napisano 18 gru 2012 - 20:27

Ta strona zawiera wiele przepisów.
Mając tekst, z tłumaczeniem nie powinieneś mieć problemów.

http://www.bradleysmoker.pl/recipes/

#7 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 gru 2012 - 22:50

Tak to jest jak czlowiek nie wie gdzie zajrzeć. Najpierw męczyłalam się i słuchalam, bo ciagle mi przerywało, a tu jest wszystko podane pod spodem. Ok, ale odnośnie przepisu, przepis jak widać amerykański więc jednostki też. Postaram się przeliczyć na litry lub szklanki

2 Quarts Orange Juice - 8 szklanek soku pomarańczowego
2 Quarts Apple Juice- 8 szklanek soku jabłkowego
2 Cups Kosher Salt- 2 szklanki soli
1 Cup Brown Sugar- 1 szklanka cukru brązowego
1 tsp Nutmeg-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
10 Allspice Cloves (whole)-10 sztuk ziela angielskiego( w tekście było, że jesli nie masz to możesz dać zamiast tego 1 lyżeczkę zmielonego)
1 Gallon Water -3,7854 l wody.
To jest caly sklad zalewy. W tym przetrzymywać indyka od 12 do 18 godzin.
Po tym czasie wyjąć i do wędzenia. Podają, że potrzeba 1/2h na 1 pound( jedna pound to jest patrząc w zaokrągleniu 0,454 kg) on tam miał 18-18,5 pound indyka, więc wędzil go 9 godzin.
Zdjęcie, które jest pokazane to po 6ciu godzinach wędzenia. I teraz indyk musi osiagnąć temp. wewnętrzna 165 F( czyli jakies 73 C). O termperaturze wędzenia nic nie mówi, tylko w dyskusji pod spodem jest napisane, że powinno być 250-275 F ( 121-135 C ).

Powiedziane jest też, że kiedy temp. po tych 9 godzinach osiagnie 160, to wyjmuje indyka i zawijaw foile. Mięso i tak osiągnie 165 F w środku, Pozostawia tak na pół godziny mięso aby odpoczelo. Będzie wilgotne i smaczne.

#8 Gość_szemkel_*

Gość_szemkel_*
  • Goście

Napisano 18 gru 2012 - 23:28

Gregtom, kolego, "hamerykanski kolo" wędził w temp 235 F, czyli 112 C, czyli nie wędził tylko zapiekał :grin: dlatego indyk ma cudowną, chrupiącą skórkę, oraz dymi po wyjęciu z Bradleya.
Co więcej, następnym razem chce podnieść temp do 250-275F.
Byłem na pokazie Bradleya dla konsumentów z Au, tutaj wędzarnie te są oferowane bardziej jako urządzenia z grupy BBQ z funkcją zadymiania :grin:.
Sam indyk zaś może i pewnie jest pyszny, upieczony i z posmakiem dymu :thumbsup:
Pozdrawiam

#9 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 18 gru 2012 - 23:36

ANNAM... You're the greatest...!!!! :grin: :clap: :grin: :clap:

Ohhh dzięki Ci kochana za przetłumaczenie bo jeden z kol. twierdził że bez "kwasu i formaliny" nie da się uwędzić smacznego i zjadliwego indyka w całości.. :wink:
............................................

Czy Ty jadłaś już coś podobnego..?

Pozdrawiam miluchno.. :smile:

#10 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 gru 2012 - 23:40

W soku pomaranczowym robilam tylko kurczaka na bbq. Ale wlasnie on byl pieczonty w calosci. Wiesz, musze sie przyznac, :blush: ze zapomnialam juz o tym przepisie. W takim skladzie nie robilam, zrobie po swietach nogi indycze wg tej receptury.
----------------------------------
Jeszcze jedno zapomnialam o tym napisac, on mial drzewo do wedzenia z jabloni. To chyba tez ma wplyw na smak miesa.

#11 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 19 gru 2012 - 00:08

ANNAM, szemkel.. Dziękuje Wam serdecznie za info.. Myślę że powinniście założyć temat/dział o takiej tematyce. Wprawdzie mamy kilka wzmianek o BBQ ale są one porozrzucane na naszym forum. Chyba się nikt nie obrazi za to, a jak dołożycie kilka takich receptek ja ta w temacie (i przetłumaczycie :wink: ) to będzie naprawdę miodzio..

Więc do roboty.. :tongue:

#12 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4249 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 19 gru 2012 - 00:54

Muszę jeszcze coś dopisać.
Mianowicie, ja mam wędzarkę teleskopową. Dość wąską ale długą i wpadło mi teraz do głowy aby większego "ptaka" wyposażyć w dwa miejsca do zawieszania. Jedno w nogach i jedno przy skrzydłach aby powiedzmy co godzinę go przewieszać (nogi do góry i nogi na dół) czyli równomierne pieczenie/wędzenie.. Tak jak kol. szemkel pisał, musi być więcej ciepła a mniej dymu..

Może nie indyk,ale...Przy zakupie Bradleya dostałem przepis na " kaczora z Bradleya z jabłkami".zrobiłem go 2 tyg. Temu.Powiem tak .Zupełnie inny smak , zupełnie inny zapach.Jak ktoś często jada kaczory z jabłkami z piekarnika to będzie zaskoczony.Mnie smakował.Wygaszam,bo to nie indyk jednak... :tongue:


Jacku, nic nie wygaszaj tylko podaj przepis na kaczora.. Napewno idzie też go przyżądzić w innych typach wędzarni.. :wink:

#13 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 gru 2012 - 06:31

Gregtom, moja "wedzarnia" to wlasnie cos takiego jak piszesz tylko ze nie jest wysoka i ciagle trzeba uwazac na temp. bo lubi skoczyc do gory. Do tego indyka na pewno bedzie idealna, ale ja zrobie nogi indycze po swietach teraz juz nie mam kiedy.
JacekC, a przepis na takiego kaczora tez by mnie interesowal.

#14 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 19 gru 2012 - 21:57

Ok, EAnna zwrocila mi uwage . Blednie przetlumaczylam 1 tsp galki muskatulowej powinno byc lyzeczka a nie lyzka. I jeszcze padlo pytanie czy cup to szklanka. Tu gdzie jestem tak, 1 cup to 250 ml, jednak przepis jest z US, i tu jest problem, bo jesli ich szklanka jest mniejsza to moze byc za duzo soli . Kolegow i kolezanki z tamtej strony swiata prosze o odpowiedz, i sprostowanie jesli nastapil blad odnosnie jednostek miary.

#15 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 19 gru 2012 - 23:34

Kolegow i kolezanki z tamtej strony swiata prosze o odpowiedz, i sprostowanie jesli nastapil blad odnosnie jednostek miary.


http://en.wikipedia....wiki/Cup_(unit)
- wygląda na to że w US 240ml :cool:

#16 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 23 lis 2018 - 06:55

Ok. Ale czy ktoś ma doświadczenie w wędzeniu indyka w całości? Pytam bo muszę uwędzić a nie upiec. Pozdrawiam i z góry dzięki za podpowiedzi

#17 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10034 postów

Napisano 23 lis 2018 - 07:25

Nigdy nie wędziłem,ale postępował bym jak z kurczakiem 


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 23 lis 2018 - 07:26


#18 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 23 lis 2018 - 09:31

W przyszłym tygodniu zamawiam i zrobimy próbę. Dołączę fotki z wędzenia. Pozdrawiam

#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 lis 2018 - 09:47

czy ktoś ma doświadczenie w wędzeniu indyka w całości?

Napisz pytanie na pw do StefanaS.

Wczoraj mieli Dzień Dziękczynienia i na pewno indyka przygotowywał.

Być może, ma jakieś doświadczenia z wędzeniem takiego dużego ptaka.

Poszukaj też na anglojęzycznej stronie naszego forum. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10034 postów

Napisano 23 lis 2018 - 11:16

Oni na Dzień Dziękczynienia  jedzą pieczonego a nie wędzonego






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych