Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Indyk wędzony w całości..


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
35 odpowiedzi w tym temacie

#21 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1088 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 23 lis 2018 - 11:42

Może tak?

https://wedlinydomow...dziadka-czesc-i

Ogólnie może tutaj coś Cię zainspiruje:

https://wedlinydomow...dzonki-drobiowe


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 23 lis 2018 - 11:46


#22 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 23 lis 2018 - 18:04

Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Przejrzę to sobie a fotki podeślę po wszystkim wraz z opisem. Pozdrawiam

#23 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 01 gru 2018 - 20:11

No to po małej męczarni mam w wędzarni na wpół siedzącego wisielca. Ma 7,5 kg. Na zdjęciu wygląda na mniejszy ponieważ ciężar piersi przeważa go na hakach i jest pochylony do przodu. Mam nadzieję, że się utrzyma.
Niestety nie mogę załączyć zdjęcia z tego mojego durnego telefonu😤. Podeślę jak będę przy komputerze

#24 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10034 postów

Napisano 01 gru 2018 - 20:20

On po wędzeniu będzie surowy to nie powinien spaść.Nie wiem jak go powiesiłeś ,ale trzeba było jak kurczaka na sznurku pod "pachami".


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 01 gru 2018 - 20:21


#25 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 01 gru 2018 - 22:06

Pod pachami zrobiłem na początku dodatkowo 2 haki przy kręgosłupie i przy podnoszeniu było tylko chrrruuup. Później znalazłem mocniejsze miejsce bliżej szyji i tam się trzymał dobrze. Ale asekuracyjnie podwiązałem jeszcze pod nogami.

#26 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 05 gru 2018 - 22:55

Witam,

 

Jak obiecałem zamiesczam poniżej fotorelację z wędzenia indyka w całości:

 

1. Solanka 10% (50/50 sól i peklosól) - peklowanie w czwartek wędzenie w sobotę, nastrzyk tulko w grubsze części, temp 6-7o C

2. Jak pisałem w poprzednim wpisie trochę się pomęczyłem z powieszeniem. Po znalezieniu odpowiedniego miejsca przy szyji poszło gładko.

Dodałem jeszcze asekuracyjnie sznurek pod nogami i poprzeczkę jako podpórkę. Już wiem że można z tego zrezygnować. Indyk nawet po sparzeniu trzymał się dobrze i mocno na hakach

2c9bf5c13a6c2f1amed.jpg

 

3. Osuszanie trochę potrwało bo nie zdążyłem wcześniej rozwiesić, a aura nie sprzyjała. czas suszenia ok 2 godz w temp. 45o C (nie dawałem wyższej bo w wędzarni oprócz ptaka i innych wędzonek był jeszcze jesiotr)

c1e139cdb3ae4f71med.jpg

Poniżej kolorek po osuszaniu

1a58057ce3ef759dmed.jpg

4. Wędzenie dymem ok 6 godzin (można by krócej ale i tak wędził się jesiotr więc indor mu towarzyszył, inne wędzonki opuściły wędzarnię wcześniej)

Poniżej kolorek ptasiora po tym czasie. Niestety zdjęcie robione rozładowanym telefonem bez lampy błyskowej, więc jakość kiepska.

a7ab2b3bf34b53e1med.jpg

Musiałem dołożyć podpórki pod skrzydła bo po suszeniu były całkiem surowe.

W następnym poście zamieszczę zdjęcia z parzenia.

Pozdrawiam



#27 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 06 gru 2018 - 07:07

parzenie:

Indyk włożony na wrzątek po czym temperatura obniżona do 80 st. Parzenie na sondzie do 65 st w najgrubszym miejscu piersi. Jak widać na zdjęciu ptak ledwo się mieści w 30-sto litrowym garnku.
a69f7e8d33f4ee24med.jpg
Na poniższych zdjęciach indyk po rozkrojeniu. Soczysty, mięso zwarte, nie rozpadające się, a o to mi chodziło. W smaku rewelacja.
475a0aedc1244618med.jpg
232c63f9f110cb49med.jpg
b7812017a09e1301med.jpg

Widać jaki soczysty😀
3b39a99b7f91f4e5med.jpg
Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Mam nadzieję, że o moje materiały się komuś przydadzą.
Pozdrawiam wszystkich, a w szczególności Pana S.

#28 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 06 gru 2018 - 08:45

Mam nadzieję, że o moje materiały się komuś przydadzą.
na Pewno - czemu dajesz fotki z zewnętrznego odnośnika ? możesz wstawić jako załącznik - (więcej opcji) - serdeczne pozdrowienia  :thumbsup:  

#29 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 06 gru 2018 - 09:13

Cześć Muski. Następnym razem tak zrobię ale po przebrnięciu przez wpisy na temat dodawania zdjęć myślałem, że to najlepsza opcja. Czy jeśli dodaję jako załącznik to jestem w stanie ustalić, w którym wierszu zdjęcie ma się wyświetlać?
Pozdrawiam.
P.S. może żeby nie zaśmiecać wątku to dopisz mi na PW

#30 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2018 - 09:20

JAK_WSTAWIAĆ_ZDJĘCIA



#31 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 06 gru 2018 - 09:42

Następnym razem tak zrobię ale po przebrnięciu przez wpisy na temat dodawania zdjęć myślałem, że to najlepsza opcja. Czy jeśli dodaję jako załącznik to jestem w stanie ustalić, w którym wierszu zdjęcie ma się wyświetlać?
dokładnie tak  po kilku już sie nauczysz  :D  :thumbsup:  

#32 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2096 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano wczoraj, 12:16

Jędor prezentuje się jak generał na defiladzie....ładny i smaczny :tongue: zjadłbym go z kapuchą i ryżem z sosem pomarańczowym ;)



#33 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano wczoraj, 12:35

zjadłbym go z kapuchą i ryżem z sosem pomarańczowym
polany gorzką czekoladą :thumbsup: 

#34 StefanS

StefanS

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 661 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano wczoraj, 18:18

 

zjadłbym go z kapuchą i ryżem z sosem pomarańczowym
polany gorzką czekoladą :thumbsup: 

 

oj tam, oj tam - najczesciej jest podawany z galaretka z cranberry (zurawiny) razem z ziemniakami puree, salatka z salaty lodowej +papryka kolor, +ogorek,+ pomidorki koktailowe (polanej Italian Dressing), 

A indyk wyglada pieknie ( i napewno tak smakowal). :clap:



#35 jacenty_smoker

jacenty_smoker

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 14 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano wczoraj, 23:08

A indyk wyglada pieknie ( i napewno tak smakowal)

 

Smakował, smakował, a najważniejsze, że był soczysty i się nie kruszył przy krojeniu (a tego najbardziej się obawiałem)

P.S.

StefanS jeszcze raz dzięki za pomoc. Bez Pańskich rad chyba bym go nie powiesił :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#36 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2096 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano wczoraj, 23:37

Jacenty przed wedzeniem,aby poźniej lepiej porcjowało się pierś dobrze usunąć kość "ragatke" gdyż ona trochę przeszkadza  ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych