Skocz do zawartości

szpagat czy siatka


osid

Rekomendowane odpowiedzi

witam

wypowiedzcie się proszę co lepsze szpagat i wiązanie ręczne czy siatka ?? nie chodzi mi o walory estetyczne, choć przyznam że te wiązane ręcznie tak jakoś bardziej swojsko mi wyglądają,

sam nigdy jeszcze nie wiązałem bo mam sporo siatek które też zostawiają fajny wzorek na wędlinkach ale… no właśnie siatki są jednak z gumy a przynajmniej jakaś ich część i pewnie coś tam z tej gumy przechodzi do wody podczas parzenia za to sznurek nie ściska wędlin tak jak siatka która nadaje im ładny kształt no chyba żeby sznurować gęściej, czy jest jakaś różnica w samej strukturze wędzonek ?? wiązane są delikatniejsze a te z siatki bardziej zwarte ?? podpowiedzcie proszę młodemu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siatki są jednak z gumy a przynajmniej jakaś ich część i pewnie coś tam z tej gumy przechodzi do wody podczas parzenia

Coś tam na pewno, ale te siatki dopuszczone sa do kontaktu z żywnością w podwyższonych temperaturach.

za to sznurek nie ściska wędlin tak jak siatka

:D Sznurkiem, a własciwie przedza wędliniarską, możesz przeciąć mięso na pół. Podczas wiązania, trzeba uważać na palce (zaleca się kołeczki z drewna lub plastiku wiązane do końców przędzy. Możesz wtedy dociągnąć tak, że aż mięso puszcza sok :D ).

Wiązanie przędzą (ładnie wykonane) bardziej przystaje do wedzonek domowych, ale zanim się nauczysz dobrze wiązać, korzystaj z siatek (musza być dobrze dopasowane do elementu).

Powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zgadzam sie z Maxellem.Ja wiążę szpagatem, ale podczas dociągania można sobie pokaleczyć palce.Polecam siatkę lub przędzę wędliniarską, jest grubsza i nie wżyna się w ręce.Pozdrawiam.Kudłaty
człowiek całe życie się uczy,a i tak "głupi" odchodzi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale zanim się nauczysz dobrze wiązać, korzystaj z siatek

na odwrót , jak nie umiesz ładnie to się ucz na mięsku aż się nauczysz, jak będziesz zakładał siatki nigdy się nie nauczysz :wink:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Tylko i wylacznie przedza. po wiazaniu setnej szynki dojdziesz do wprawy. ja zanim nauczylem sie wiazac przedza zuzylem 2 szpulki przedzy. bardzo latwy jest sposob ktory jest pokazany na stronie glownej wb nt wiazania baleronow.

siatka jest dobra jesli masz rozwalajace sie mieso po zlym porcjowaniu, chociaz i tak z tym mozna sobie poradzic przy uzyciu przedzy i tluczka do miesa.

...Kwestia smaku jest różna u różnych osób...

_____________________________________

http://swinskiekawaly.blox.pl/html

michal.pogorzelec@gmail.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siatka jest dobra jesli masz rozwalajace sie mieso po zlym porcjowaniu

... z tym się nie zgodzę.

chociaz i tak z tym mozna sobie poradzic przy uzyciu przedzy i tluczka do miesa.

Ten sposób polecam.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szynki , łopatkę i cycusie z kurczaka ( biore po dwie połówki ) wkładam w siatkę i jak trzeba formuję sznurując przędzą wędliniarską .

Każdy sposób doby jeżeli efekt końcowy cieszy oczy i podniebienie .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.