Skocz do zawartości

Chudziak'a "groch z kapustą na wędzonce"


chudziak

Rekomendowane odpowiedzi

Muszę przyznać , że nawet smaczne wyszły te bułki  :D  -  poprzednio gdy bardziej się starałam i jakiś wymyślny przepis miałam to były gorsze :rolleyes:

To jaka ta receptura? że tak wyszyły the best :rolleyes: 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 564
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Receptura jest kompilacją różnych przepisów według mojego przeczucia i testowania :D

 

Mąka pszenna t650        -   500 gramów

Drożdże                          -    20 gramów

Mleko                              -  150 ml

Woda                              -  150 ml

Masło ( rozpuszczone)   -    40 gramów

Sól                                  -  2 łyżeczki

Cukier                             - 1 łyżeczka

 

Z drożdży,cukru, odrobiny ciepłego mleka i łyżki mąki zrobiłam zaczyn . Gdy "ruszył" wymieszałam wszystkie składniki dodając zaczyn i wyrobiłam gładkie, nieklejące się ciasto . Płynów miałam przygotowane ciut więcej niż te 300 ml ale uznałam ,że konsystencja jest ok przy tej ilości. Użyłam masła klarowanego ( przez siebie) . Wyrobione ciasto pozostawiłam do wyrośnięcia  gdy podrosło zaczęłam dzielić - początkowo miałam zamiar zrobić  większe bułki ale doszłam do wniosku , że praktyczniejsze  będą mniejsze - więc wyszło 12 sztuk po ok 73 gramy  . Sposób formowania wzięłam stąd  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bulki-starej-daty/  .

 

No to chyba było by na tyle  -  udanego wypieku  i  smacznego :D

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Receptura jest kompilacją różnych przepisów według mojego przeczucia i testowania :D

 

Mąka pszenna t650        -   500 gramów

Drożdże                          -    20 gramów

Mleko                              -  150 ml

Woda                              -  150 ml

Masło ( rozpuszczone)   -    40 gramów

Sól                                  -  2 łyżeczki

Cukier                             - 1 łyżeczka

 

Z drożdży,cukru, odrobiny ciepłego mleka i łyżki mąki zrobiłam zaczyn . Gdy "ruszył" wymieszałam wszystkie składniki dodając zaczyn i wyrobiłam gładkie, nieklejące się ciasto . Płynów miałam przygotowane ciut więcej niż te 300 ml ale uznałam ,że konsystencja jest ok przy tej ilości. Użyłam masła klarowanego ( przez siebie) . Wyrobione ciasto pozostawiłam do wyrośnięcia  gdy podrosło zaczęłam dzielić - początkowo miałam zamiar zrobić  większe bułki ale doszłam do wniosku , że praktyczniejsze  będą mniejsze - więc wyszło 12 sztuk po ok 73 gramy  . Sposób formowania wzięłam stąd  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6082-pieczywo-bulki-starej-daty/  .

 

No to chyba było by na tyle  -  udanego wypieku  i  smacznego :D

Wybornie!  wielkie dzięki :heart:   pewnie na weekendzie będę próbował

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wczoraj upieczony  klops z mięsa z dzika z polędwiczką wieprzową w otoce  czyli coś w rodzaju necówki  :D

 

post-40398-0-08712300-1613241829_thumb.jpg

 

post-40398-0-89552800-1613241848_thumb.jpg

 

post-40398-0-80176100-1613241865_thumb.jpg

 

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

klops z mięsa z dzika z polędwiczką wieprzową w otoce  czyli coś w rodzaju necówki 

Pięknie Olgo,

A gdzie nabyłaś otokę? 

Takie jedzonko po narciarstwie przełajowym to jest TO !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A gdzie nabyłaś otokę?

 

Dostałam od pewnej koleżanki z forum :cool: - swoje odleżała w zamrażalce :facepalm:

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

swoje odleżała w zamrażalce

Serio ???????????

To jest w takim razie niezłe doświadczenie długości przechowywania otoki w zamrażarce. :clap: 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Przygotowania do Świąt czas zacząć  :D  tzn niby zaczęłam już tydzień temu nastawiając mięsa do peklowania na wędzonki :)

 

post-40398-0-96752000-1649612311_thumb.jpg

 

post-40398-0-89577100-1649612330_thumb.jpg

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czas zacząć
Piękny pasztet :thumbsup: , mam zadany- by zrobić tylko z różnych pierzastych   :facepalm:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

by zrobić tylko z różnych pierzastych :facepalm:

 

To przeciwieństwo tego mojego w którym tym razem nie ma ani grama pierzastego :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ot równowaga w przyrodzie być musi  :D

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.