Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chudziak'a "groch z kapustą na wędzonce"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
461 odpowiedzi w tym temacie

#1 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4978 postów

Napisano 22 gru 2012 - 15:39

W końcu i ja , by nie biegać po różnych wątkach z zamieszczeniem swoich zdjęć założyłam własny wątek .
Na początek jeszcze "gorące" zdjęcia z dzisiejszego przedświątecznego wędzenia w najnowszej mojej wędzarni . Jeśli chodzi o sam proces wędzenia to wędzi się , w niej bardzo dobrze :grin: .
Początkowa faza wędzenia - po osuszeniu

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Po 3 godzinach wędzenia

Dołączona grafika .

#2 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 gru 2012 - 16:00

Olgo brawo,dawno powinnaś założyć własny wątek. :clap: :clap: :clap:
Tytuł tak mnie zmylił,że już spieszyłem z informacją,że mój groch z kapustą na wigilę jest już co prawda na balkonie,ale tradycja nakazuje by był postny i na oleju/najlepiej lnianym/.No się złapałem :grin: :grin: :wink:
A wędzonki jak malowane.Pozdrawiam

#3 chrupekln

chrupekln

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 22 gru 2012 - 16:09

No to spora biesiada świąteczna się szykuje z takim pięknym (i pewnie smakowitym) arsenałem :wink:

#4 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 22 gru 2012 - 20:51

chudziak, to na swieta i chlopcy glodem nie beda przymierac w akademiku :wink: ,Pysznosci :thumbsup: :clap: :clap:

#5 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6247 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 22 gru 2012 - 20:55

Chudziak'owy "groch z kapustą na wędzonce"


Olgo bardzo podchwytliwa nazwa tematu... :grin: ja naprawdę szukałam grochu z kapustą :wink:
Co do wyrobów.. wyglądają smakowicie :thumbsup: i te ilości..

#6 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4978 postów

Napisano 22 gru 2012 - 21:27

bardzo podchwytliwa nazwa tematu... ja naprawdę szukałam grochu z kapustą

To chyba muszę wziąć od Teściowej przepis na tę potrawę i tu zamieścić :grin: bo u Moich Teściów robi się kapustę z grochem na Wigilię oczywiście bez wędzonki :lol:

#7 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 gru 2012 - 21:30

Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowa :lol:

#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5600 postów

Napisano 22 gru 2012 - 21:33

Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowa :lol:


poproszę,bo kilka dobrych lat temu jadłam to u rodzinki..i mi smakowało bardzo.. :grin:

#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6247 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 22 gru 2012 - 21:35

Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowa :lol:

I u mnie również Kaziku... a przepis mile widziany, porównam. :wink:

#10 Majki110

Majki110

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 77 postów
  • MiejscowośćBiecz-Korczyna

Napisano 22 gru 2012 - 21:38

Noto dawaj ten przepis bardzo proszę. :lol:

#11 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 gru 2012 - 21:50

Jeżeli Olga zezwala to proszę:
1 kg kiszonej kapusty
1 szklanka grochu
1 cebula
1/2 szklanki oleju
1 liść laurowy,8 ziaren pieprzu,3 jagody jałowca,1 łyżeczka kminku,1 łyżeczka tymianku,sól,pieprz
Groch namoczyć na noc w 2 sklankach wody.Ugotować w tej samej wodzie do miękkości/1,5-2 godz./Kapustę pokroić,cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju w głębokim naczyniu.
Włożyć kapustę i dusić mieszając 5-7 min.Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości/ok.45 min/Po 30 min dodać liść,pieprz i jałowiec.Pod koniec duszenia doprawić tymiankiem,kminkiem,solą i pieprzem.Dodać groch i razem dusić ok 10 min.Można dłużej jak ktoś lubi bardziej rozgotowaną potrawę,ale uważać by nie przypalić.Tak jak bigos groch z kapustą uwielbia odgrzewanie.


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 07 sty 2015 - 21:52


#12 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4978 postów

Napisano 22 gru 2012 - 21:56

No i jest przepis na kapustę z grochem - jak by ktoś szukał :grin: .

#13 chrupekln

chrupekln

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 107 postów
  • MiejscowośćZabrze

Napisano 22 gru 2012 - 22:04

Dzięki Kruszynka, będzie kapustka w/g Twojego przepisu na stole wigilijnym :wink:

#14 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 22 gru 2012 - 22:32

No to niech zostanie :lol:

#15 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1176 postów

Napisano 23 gru 2012 - 08:38

Olgo śliczne wędzonki.
Też mnie zmyliłaś tą kapustą, myślę sobie na wędzonce w Wigilie? No nic może nowoczesna dziewczyna :lol: :lol: :lol:

i na oleju/najlepiej lnianym/.

a tego nie wiedziałam, muszę spróbować.

Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowa

u mnie też i to zawsze ja ją robię, nie chwaląc się bardzo mi smakuje, przepis mam podobny taki jak Twój, tylko daję więcej grochu, tak połowę ilości kapusty, na 2kg kapusty, 1kg grochu. I na koniec na oleju z cebulki robię ciemną zasmażkę z 1,2 łyżek mąki, tak nie tyle dla zagęszczenia co dla tego zapachu ciemnej zasmażki, uwielbiam go. Nigdy za to nie dodawałam kminku i chyba za chwilę do małej porcji, którą właśnie odgrzewam na śniadanie dodam i zobaczę jak mi to spasuje.

A nie odlewasz raz wody z kapusty? U mnie to by zaraz marudzili, ze za kwaśna :D Dla tego raz odlewam ale na wszelki wypadek zostawiam ją sobie, żeby dolać w razie potrzeby.

#16 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1006 postów

Napisano 23 gru 2012 - 09:31

Po 3 godzinach wędzenia

Piękne wyroby :clap: i muszą być smaczne :thumbsup:

I robię właśnie groch z kapustą. Dzięki za pomysł w temacie :!:

#17 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 23 gru 2012 - 09:46

A nie odlewasz raz wody z kapusty? U mnie to by zaraz marudzili, ze za

To już zależy od kapusty czy jest bardziej czy mniej kwaśna i oczywiście od własnych upodobań. :lol:

#18 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1176 postów

Napisano 23 gru 2012 - 15:32

To już zależy od kapusty czy jest bardziej czy mniej kwaśna i oczywiście od własnych upodobań.

ja tam lubię kwaśną, ale moja rodzinka to nie jest kółko wzajemnej adoracji tylko krytycy i to surowi :D
Posmakowało mi z kminkiem, więc dodałam. Dobra już nie zaśmiecam Oldze tematu :)

#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 gru 2012 - 16:40

No, kminek przyprawą trawienną jest a groch z kapustą to przecież materiał wybuchowy :lol:
Chudziaczku,
jak zwykle, profesjonalnie wykonane wyroby cieszą oko i ugruntowują Twoją sławę utalentowanej, pracowitej mróweczki :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4978 postów

Napisano 06 sty 2013 - 20:24

Zmobilizowana przez "rozmowę " na innym forum niekulinarnym , postanowiłam upiec czysto żytni chleb na zaczynie a ,że miałam czas to zrobiłam zdjęcia z "produkcji" :grin:

Wyciągam wieczorem zaczyn z lodówki

Dołączona grafika

Dodaję mąkę -miała być w 100% typu2000 ale okazało się ,że mam jej tylko 200gramów więc do 300gramów uzupełniłam żytnią typ720

Dołączona grafika

i mieszam dodając ok 450ml wody

Dołączona grafika

zostawiam do rana , rano wygląda tak:

Dołączona grafika

dodaję cukier trzcinowy w ilości 30gramów który rozpuszczam odrobiną wody , 2 łyżeczki soli oraz 300gramów mąki żytniej typ720 ,

Dołączona grafika


Dołączona grafika

wszystko dokładnie wymieszałam zwilżając rękę podczas mieszania by się ciasto nie lepiło, następnie przygotowałam blaszkę tzn wysmarowałam olejem i wysypałam mąką graham - której mam w nadmiarze :rolleyes: . Potem z wyrobionego ciasta odebrałam kawałek ( jest w słoiczku po lewej stronie) - czyli to co ja nazywam zaczynem a do reszty dodałam ok 180gramów ziaren głównie słonecznik i trochę siemienia.

Dołączona grafika

i do blaszki

Dołączona grafika

po kilku godzinach


Dołączona grafika


a tu efekt finalny, po stronie lewej reszta z mego wypieku sylwestrowego to jest chleb pszenno-żytni "robiony" troszkę inaczej .

Dołączona grafika

Cały proces technologiczny trwał o k15-16 godzin.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych