andrzej k Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 5 Stycznia 2020 gdzie nawet @AndrzejK się zajadał . Tak Henio było .... pamięć masz jeszcze dobrą Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Piekarnik mam elektryczny i piekę bez termoobiegu, używając górnej i dolnej grzałki . Blaszka ma wymiary 30cm X 11cm . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 5 Stycznia 2020 pamięć masz jeszcze dobrą Więcej grzechów nie pamiętam i proszę o wybaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) Muszę i ja spróbować Twoim sposobem upiec , bo choć Witta jest prostszy od Twojego ,a mój jeszcze prostszy to chodzi o efekt finalny Mój przepisZaczyn250 g mąki pszennej[typ 650]250 ml wody2 g drożdzy1ł cukruMieszam w misce, przykrywam i odkładam na noc do lodówkiRanoCiasto250g mąki pszennej [typ 650]100g maki żytniej[typ 720]2-3 ł soliok 150 ml wody [może być żurek]Składniki dodajemy do zaczynu wyrabiamy ,odstawiamy na 20-30 min ,odgazowujemy wyrabiamy powtórnie.Wyrabiamy bochenek i wkładamy do durszlaka Nakrywamy folią Odstawiamy na 1-1,5 godzW zależności od tego jaki mamy piekarnik [w jakim czasie nagrzewa się] ustawiamy goi na temp 220 st i wstawiamy do niego garczek żeliwny z pokrywą lub naczynie żaroodporne.Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego gara i pieczemy pod pokrywą ok 30 min.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy również ok 30 min.[do durszlaka wkładamy odwrotnie chleb -spodem do góry]Chlebek jest taki codzienny .Jak potrzebuję chleb zrobić i upiec tego samego dnia ,to pomijam zrobienie zaczynu odrazu robiąc ciasto z 500g mąki pszennej i 100g mąki żytniej . Specjalnej różnicy w smaku nie dostrzegam . Można i tak ,można i tak [jak w tym kawale z maścią na szczury Ja od lat używam miski z Tupperware[białej z niebieską pokrywką] -polecam ,bo bardzo dobrze również się przechowują produkty. Ciasto do wyrośnięcia przykrywam reklamówką foliową.Ps. ten chlebek jest na zaczynie ,lub bez [druga opcja] ,ale można do zaczynu dodać 2-3 łyżki zakwasu Edytowane 6 Stycznia 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Pamiętajcie dziewczęta - Moja mama mówiła że najlepszą przyprawą do chleba jest kropla potu która spadnie do wyrabianego ciasta .Wyrabiamy długo i jeszcze trochę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Tego najbardziej nie lubię i zawsze wyrabiam krótko i nie chce mi się wyjmować miksera... , ale moje chleby chwalą ... Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 7 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Zaczyn 250 g mąki pszennej[typ 650] 250 ml wody 2 g drożdzy Już co prawda pisałam bo podałaś ten przepis również w innym temacie - że Twój chleb to chleb na drożdżach a nie na zaczynie/zakwasie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 11 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 11 Stycznia 2020 (edytowane) Teraz pora na dodanie ziarenCzy po dodaniu ziaren jeszcze krótko mieszasz, zanim dajesz do foremki, bo nie podałaś tego. Dzisiaj próba wypieku w/g Twojego przepisu. Edytowane 11 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 11 Stycznia 2020 Mieszam , mieszam by ziarna były równomiernie rozłożone Dzisiaj próba wypieku w/g Twojego przepisu. Trzymam kciuki - na pewno Ci się uda bo przecież masz już doświadczenie a w sumie to tylko troszkę inaczej będziesz robił . Daj znać jak Ci poszło Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Trzymam kciukiDzięki, a doświadczenia to ja jeszcze nie mam. ...bo się jeszcze uczę... mam tylko teorię .Powiadomię jak wyszło.Pozdrowienia Edytowane 12 Stycznia 2020 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 12 Stycznia 2020 ...bo się jeszcze uczę... mam tylko teorię . To tak jak ja Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 12 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 12 Stycznia 2020 To tak jak ja Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 8 Lutego 2020 Żeby nie było , że moderatorzy nic nie robią praktycznie - trochę kabanosów zrobiłam Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
caro70 Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 9 Lutego 2020 Witam serdecznieMałe pytanko co do chleba skąd wziąsć pierwszy zaczyn tego ciasta właściwegoPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 9 Lutego 2020 trochę kabanosów zrobiłam Ładne ślimaczki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 9 Lutego 2020 trochę kabanosów zrobiłam No, no, ładne mi trochę......śliczne Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 9 Lutego 2020 Ale ślimaczki... brawo. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 9 Lutego 2020 Olga ślimaczki piękne szkoda tylko ze nie ma Ciebie na liście do Zakopanego. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 9 Lutego 2020 Małe pytanko co do chleba skąd wziąsć pierwszy zaczyn tego ciasta właściwego Najlepiej od kogoś kto piecze chleb i się podzieli zaczynem albo wyhodować samemu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 9 Lutego 2020 skąd wziąsć pierwszy zaczyn tego ciasta właściwego zrobić samemu ... to takie proste . myślę że najlepiej z mąki żytniej 720 . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 9 Lutego 2020 Żeby nie było , że moderatorzy nic nie robią praktycznie - trochę kabanosów zrobiłam Olgo, o to bym Ciebie akurat nie posądziła , wiem że jesteś pracusiem i to z klasą Jak uwędzisz, wrzuć , popatrzę sobie chociaż bo dawno ich nie robiłam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 9 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 9 Lutego 2020 (edytowane) Jak uwędzisz, wrzuć , popatrzę sobie chociaż bo dawno ich nie robiłam Ja mam jeszcze jelit na prawie 3 takie porcje to może szybko się zmobilizuje zważywszy, że dzieci przylatują na chwilę Edytowane 9 Lutego 2020 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 9 Lutego 2020 Ja mam jeszcze jelit na prawie 3 taki porcje to może szybko się zmobilizuje zażywszy ,że dzieci przylatują na chwilę Chociaż na tenczas chciała bym być Twim dzieckiem Olgo Pyszności, ślinka leci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 9 Lutego 2020 Ja mam jeszcze jelit na prawie 3 takie porcje to może szybko się zmobilizuje zważywszy, że dzieci przylatują na chwilę Pieknie, a te serki fajnie pakujesz w gazę.... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 9 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 9 Lutego 2020 Spiżarnia też super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.