Skocz do zawartości

Chudziak'a "groch z kapustą na wędzonce"


chudziak

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 564
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piekarnik mam elektryczny i piekę bez termoobiegu, używając górnej i dolnej grzałki . Blaszka ma wymiary 30cm X 11cm .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Muszę i ja spróbować Twoim sposobem upiec , bo choć Witta jest prostszy od Twojego ,a mój jeszcze prostszy to chodzi o efekt finalny :) Mój przepis

Zaczyn

250 g mąki pszennej[typ 650]

250 ml wody

2 g drożdzy

1ł cukru

Mieszam w misce, przykrywam i odkładam na noc do lodówki

Rano

Ciasto

250g mąki pszennej [typ 650]

100g maki żytniej[typ 720]

2-3 ł soli

ok 150 ml wody [może być żurek]

Składniki dodajemy do zaczynu wyrabiamy ,odstawiamy na 20-30 min ,odgazowujemy wyrabiamy powtórnie.Wyrabiamy bochenek i wkładamy do durszlaka Nakrywamy folią Odstawiamy na 1-1,5 godz

W zależności od tego jaki mamy piekarnik [w jakim czasie nagrzewa się] ustawiamy goi na temp 220 st i wstawiamy do niego garczek żeliwny z pokrywą lub naczynie żaroodporne.

Wyrośnięty chleb przekładamy do nagrzanego gara i pieczemy pod pokrywą ok 30 min.Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy również ok 30 min.

[do durszlaka wkładamy odwrotnie chleb -spodem do góry]Chlebek jest taki codzienny .

Jak potrzebuję chleb zrobić i upiec tego samego dnia ,to pomijam zrobienie zaczynu odrazu robiąc ciasto z 500g mąki pszennej i 100g mąki żytniej . Specjalnej różnicy w smaku nie dostrzegam . Można i tak ,można i tak [jak w tym kawale z maścią na szczury :)

Ja od lat używam miski z Tupperware[białej z niebieską pokrywką] -polecam ,bo bardzo dobrze również się przechowują produkty. Ciasto do wyrośnięcia przykrywam reklamówką foliową.

Ps. ten chlebek jest na zaczynie ,lub bez [druga opcja] ,ale można do zaczynu dodać 2-3 łyżki zakwasu

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaczyn 250 g mąki pszennej[typ 650] 250 ml wody 2 g drożdzy

 

Już co prawda pisałam bo podałaś ten przepis również w innym temacie  - że Twój chleb to chleb na drożdżach  a nie na zaczynie/zakwasie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz pora na dodanie ziaren

Czy po dodaniu ziaren jeszcze krótko mieszasz, zanim dajesz do foremki, bo nie podałaś tego. 

Dzisiaj próba wypieku w/g Twojego przepisu.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mieszam , mieszam by ziarna były równomiernie rozłożone :D

 

 

 

Dzisiaj próba wypieku w/g Twojego przepisu.

 

Trzymam kciuki  - na pewno Ci się uda bo przecież masz już doświadczenie a w sumie to tylko troszkę inaczej będziesz robił :D . Daj znać jak Ci poszło :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzymam kciuki

Dzięki, a doświadczenia to ja jeszcze nie mam. :) ...bo się jeszcze uczę... mam tylko teorię :D.

Powiadomię jak wyszło.

Pozdrowienia

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Żeby nie było ,  że moderatorzy nic nie robią praktycznie  - trochę kabanosów zrobiłam  :D

 

 

 

post-40398-0-72667100-1581198428_thumb.jpg

 

post-40398-0-48466700-1581198535_thumb.jpg

 

post-40398-0-49291000-1581199494_thumb.jpg

 

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

trochę kabanosów zrobiłam
:D  :thumbsup: Ładne ślimaczki  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Małe pytanko co do chleba skąd wziąsć pierwszy zaczyn tego ciasta właściwego

 

Najlepiej od kogoś kto piecze chleb i się podzieli zaczynem  albo wyhodować samemu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Żeby nie było , że moderatorzy nic nie robią praktycznie - trochę kabanosów zrobiłam

 

Olgo, o to bym Ciebie akurat nie posądziła , wiem że jesteś pracusiem i to z klasą  :rolleyes:

Jak uwędzisz, wrzuć , popatrzę sobie chociaż bo dawno ich nie robiłam  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak uwędzisz, wrzuć , popatrzę sobie chociaż bo dawno ich nie robiłam

 

 

Ja mam jeszcze jelit na prawie 3 takie porcje to może szybko się zmobilizuje zważywszy, że dzieci przylatują na chwilę :D

 

post-40398-0-62135000-1581254017_thumb.jpg

 

post-40398-0-10390700-1581254046_thumb.jpg

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja mam jeszcze jelit na prawie 3 takie porcje to może szybko się zmobilizuje zważywszy, że dzieci przylatują na chwilę

 

Pieknie, a te serki fajnie pakujesz w gazę....  :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.