chudziak Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2012 W końcu i ja , by nie biegać po różnych wątkach z zamieszczeniem swoich zdjęć założyłam własny wątek . Na początek jeszcze "gorące" zdjęcia z dzisiejszego przedświątecznego wędzenia w najnowszej mojej wędzarni . Jeśli chodzi o sam proces wędzenia to wędzi się , w niej bardzo dobrze :grin: . Początkowa faza wędzenia - po osuszeniu http://imageshack.us/a/img338/8599/dzik027.jpg http://imageshack.us/a/img405/926/dzik026.jpg Po 3 godzinach wędzenia http://imageshack.us/a/img507/3425/dzik028.jpg . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Olgo brawo,dawno powinnaś założyć własny wątek. :clap: :clap: :clap: Tytuł tak mnie zmylił,że już spieszyłem z informacją,że mój groch z kapustą na wigilę jest już co prawda na balkonie,ale tradycja nakazuje by był postny i na oleju/najlepiej lnianym/.No się złapałem :grin: :grin: :wink: A wędzonki jak malowane.Pozdrawiam Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2012 No to spora biesiada świąteczna się szykuje z takim pięknym (i pewnie smakowitym) arsenałem :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2012 chudziak, to na swieta i chlopcy glodem nie beda przymierac w akademiku :wink: ,Pysznosci :thumbsup: :clap: :clap: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Chudziak'owy "groch z kapustą na wędzonce" Olgo bardzo podchwytliwa nazwa tematu... :grin: ja naprawdę szukałam grochu z kapustą :wink: Co do wyrobów.. wyglądają smakowicie :thumbsup: i te ilości.. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Grudnia 2012 bardzo podchwytliwa nazwa tematu... ja naprawdę szukałam grochu z kapustąTo chyba muszę wziąć od Teściowej przepis na tę potrawę i tu zamieścić :grin: bo u Moich Teściów robi się kapustę z grochem na Wigilię oczywiście bez wędzonki :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowa :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowa :lol: poproszę,bo kilka dobrych lat temu jadłam to u rodzinki..i mi smakowało bardzo.. :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowa :lol:I u mnie również Kaziku... a przepis mile widziany, porównam. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majki110 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Noto dawaj ten przepis bardzo proszę. :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Grudnia 2012 (edytowane) Jeżeli Olga zezwala to proszę:1 kg kiszonej kapusty1 szklanka grochu1 cebula1/2 szklanki oleju1 liść laurowy,8 ziaren pieprzu,3 jagody jałowca,1 łyżeczka kminku,1 łyżeczka tymianku,sól,pieprzGroch namoczyć na noc w 2 sklankach wody.Ugotować w tej samej wodzie do miękkości/1,5-2 godz./Kapustę pokroić,cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju w głębokim naczyniu.Włożyć kapustę i dusić mieszając 5-7 min.Wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem do miękkości/ok.45 min/Po 30 min dodać liść,pieprz i jałowiec.Pod koniec duszenia doprawić tymiankiem,kminkiem,solą i pieprzem.Dodać groch i razem dusić ok 10 min.Można dłużej jak ktoś lubi bardziej rozgotowaną potrawę,ale uważać by nie przypalić.Tak jak bigos groch z kapustą uwielbia odgrzewanie. Edytowane 7 Stycznia 2015 przez Kruszynka Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Grudnia 2012 No i jest przepis na kapustę z grochem - jak by ktoś szukał :grin: . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chrupekln Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Grudnia 2012 Dzięki Kruszynka, będzie kapustka w/g Twojego przepisu na stole wigilijnym :wink: Cytuj Pozdrawiam i smacznego zadymiania !!! Leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 22 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Grudnia 2012 No to niech zostanie :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Olgo śliczne wędzonki. Też mnie zmyliłaś tą kapustą, myślę sobie na wędzonce w Wigilie? No nic może nowoczesna dziewczyna :lol: :lol: :lol: i na oleju/najlepiej lnianym/.a tego nie wiedziałam, muszę spróbować. Jak chcecie to mogę podać przepis bo u mnie jest to potrawa obowiązkowau mnie też i to zawsze ja ją robię, nie chwaląc się bardzo mi smakuje, przepis mam podobny taki jak Twój, tylko daję więcej grochu, tak połowę ilości kapusty, na 2kg kapusty, 1kg grochu. I na koniec na oleju z cebulki robię ciemną zasmażkę z 1,2 łyżek mąki, tak nie tyle dla zagęszczenia co dla tego zapachu ciemnej zasmażki, uwielbiam go. Nigdy za to nie dodawałam kminku i chyba za chwilę do małej porcji, którą właśnie odgrzewam na śniadanie dodam i zobaczę jak mi to spasuje. A nie odlewasz raz wody z kapusty? U mnie to by zaraz marudzili, ze za kwaśna Dla tego raz odlewam ale na wszelki wypadek zostawiam ją sobie, żeby dolać w razie potrzeby. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Po 3 godzinach wędzenia Piękne wyroby :clap: i muszą być smaczne :thumbsup: I robię właśnie groch z kapustą. Dzięki za pomysł w temacie :!: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Grudnia 2012 A nie odlewasz raz wody z kapusty? U mnie to by zaraz marudzili, ze zaTo już zależy od kapusty czy jest bardziej czy mniej kwaśna i oczywiście od własnych upodobań. :lol: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2012 To już zależy od kapusty czy jest bardziej czy mniej kwaśna i oczywiście od własnych upodobań.ja tam lubię kwaśną, ale moja rodzinka to nie jest kółko wzajemnej adoracji tylko krytycy i to surowi Posmakowało mi z kminkiem, więc dodałam. Dobra już nie zaśmiecam Oldze tematu Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Grudnia 2012 No, kminek przyprawą trawienną jest a groch z kapustą to przecież materiał wybuchowy :lol: Chudziaczku, jak zwykle, profesjonalnie wykonane wyroby cieszą oko i ugruntowują Twoją sławę utalentowanej, pracowitej mróweczki :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zmobilizowana przez "rozmowę " na innym forum niekulinarnym , postanowiłam upiec czysto żytni chleb na zaczynie a ,że miałam czas to zrobiłam zdjęcia z "produkcji" :grin: Wyciągam wieczorem zaczyn z lodówki http://imageshack.us/a/img694/7921/dzik030.jpg Dodaję mąkę -miała być w 100% typu2000 ale okazało się ,że mam jej tylko 200gramów więc do 300gramów uzupełniłam żytnią typ720 http://imageshack.us/a/img713/4757/dzik031.jpg i mieszam dodając ok 450ml wody http://imageshack.us/a/img855/607/dzik032.jpg zostawiam do rana , rano wygląda tak: http://imageshack.us/a/img41/2853/dzik033.jpg dodaję cukier trzcinowy w ilości 30gramów który rozpuszczam odrobiną wody , 2 łyżeczki soli oraz 300gramów mąki żytniej typ720 , http://imageshack.us/a/img41/9765/dzik035.jpg http://imageshack.us/a/img542/2323/dzik036.jpg wszystko dokładnie wymieszałam zwilżając rękę podczas mieszania by się ciasto nie lepiło, następnie przygotowałam blaszkę tzn wysmarowałam olejem i wysypałam mąką graham - której mam w nadmiarze :rolleyes: . Potem z wyrobionego ciasta odebrałam kawałek ( jest w słoiczku po lewej stronie) - czyli to co ja nazywam zaczynem a do reszty dodałam ok 180gramów ziaren głównie słonecznik i trochę siemienia. http://imageshack.us/a/img404/5449/dzik037.jpg i do blaszki http://imageshack.us/a/img690/5954/dzik038.jpg po kilku godzinach http://imageshack.us/a/img267/3138/dzik039.jpg a tu efekt finalny, po stronie lewej reszta z mego wypieku sylwestrowego to jest chleb pszenno-żytni "robiony" troszkę inaczej . http://imageshack.us/a/img839/5805/dzik041.jpg Cały proces technologiczny trwał o k15-16 godzin. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Bardzo ciekawy przepisik,a posypka-mistrzostwo :lol: :clap: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Piękna fotorelacja Olgo.. :clap: Jasno i obrazowo przedstawiłaś wypiek domowego chleba .Chlebek z lewej strony z migdałami, powala z nóg.Miałam okazję go próbować :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zmobilizowana przez "rozmowę " na innym forum niekulinarnym , postanowiłam upiec czysto żytni chleb Fotorelacja Chudziaczku książkowa . :clap: Tylko zabierać się za pracę . Szkoda że chlebka nie jadam :sad: :grin: Może kiedyś z przepisu skorzystam . Zrobić mogę , jeść nie muszę . :grin: Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Stycznia 2013 Cieszę się ,że Wam się podoba :lol: Zrobić mogę , jeść nie muszę .Jeśli tylko masz "zjadaczy" pieczywa to nie ma na co czekać :grin: - zaczyn mogę Ci przesłać . :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Stycznia 2013 - zaczyn mogę Ci przesłać . :grin: Olgo dzięki . Jak będziemy razem :grin: gdzieś na zlocie to się przypomnę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.